Onko asiaan paremmin perehtyneillä palstalaisilla tietoa, onko Putin suorittanut jossain vaiheessa puhdistusta vallanpitäjien piirissä? Nythän tuossa on kuitenkin huhusta kyse, mutta vainoharhainen Venäjän johtaja kuulostaa pahaenteisen tutulta.
Yhden asian haluan tuoda tähän keskusteluun. Se on oligarkkien asema. Minusta näyttää siltä, että oligarkit ovat nykyään (Hodorkovskin omaisuuden ryöstämisen jälkeen) enemmän ja enemmän asemassa, jossa syövät Putinin kädestä. Asetelmaa voisi kuvata siten, että oligarkkien omaisuus on oikeasti Putinin omaisuutta, ja oligarkit vain hallinnoivat "omaa" osaansa siitä. Ja tämä johtaa siihen, että Putin voi koska tahansa päättää, että oligarkki X:n palveluja ei enää tarvita, hänet voidaan poistaa esim. jollain näytösoikeudenkäynnillä. Oligarkit eivät siis varsinaisesti Putinin tukijoita, vaan enemmänkin panttivankeja, toki rikkaita sellaisia. Tukevat Putinia, kun vaihtoehtoja ei ole. Jotkut tukevat oikeastikin, sekin lienee selvää.
Mitään Venäjälle tärkeätä omaisuutta oligarkit eivät pysty myymään, se olisi petos, joka johtaisi omaisuuden siirtämiseen valtiolle. Ja oligarkkien omaisuus on suurimmaksi osaksi juuri tuollaista, olipa se sitten kaivoksissa, öljy-yhtiössä tms. Venäjän kansan inho oligarkkeja kohtaan on myös Putinin tukena, näytösoikeudenkäynnit inhottuja oligarkkeja vastaan saisivat luultavasti koko kansan tuen, etenkin nykyisessä Venäjän median tilassa. Hodorkovskilla oli muutama synti: tuki muitakin poliitikkoja ja puolueita kuin Putinin Yhtenäistä Venäjää, mutta myös se, että aloitti neuvottelut Jukosin osan tai koko Jukosin myymisestä BP:lle / muille kv-yhtiöille. Tätähän ei voitu mitenkään sallia. Hodorkovskin kohtelun jälkeen Putin on luultavasti ottanut oligarkkien omaisuuksien tuotoista leijonan osan, puolet ei liene huono arvaus. Oligarkin ja hänen perheensä suoja on henkilökohtainen suhde Putiniin. Tämä on tietysti oligarkeille uhka, sillä a) henkilökohtainen suhde ei periydy, joten jälkipolvilla on luultavasti paljon vaikeampaa ja b) jos Putin vaihtuu, niin seuraajalla lienee omat suosikit, jolloin omaisuuksien uudelleen järjestelyitä tulee tapahtumaan. Jälkimmäinen korostaa oligarkkien sidonnaisuutta nimenomaan Putiniin.
Putin on KGB:n/FSB:n mies, henkeen ja vereen. Niinpä lähipiiri ja kaikki keskeiset paikat on miehitetty nuoruuden kavereilla ja FSB:n miehillä. Nämä ukot on koulutettu osaksi järjestelmää jo vuonna miekka ja kivi. He ovat "järjestelmän" miehiä. Niinpä, jos valta vaihtuisi, täyttyy valtatyhjiö nopeasti FSB:n ukoilla, siis Putinin omilla miehillä. Kaikkia ei kuitenkaan voi vaihtaa. "Järjestelmä" tarkoittaa sitä, että kun rahaa on riittävästi, ei sillä ole merkitystä, vain vallalla on. Ja nämä ukot eivät vallasta luovu, koska valta mahdollistaa massiivisen korruption. Järjestelmä, joka on nyt, tullee jatkossakin olemaan saman tapainen, koska, kuten totesin, kaikkia ukkoja ei voida vaihtaa. Näin kävi Jeltsinin aikaan, KGB:n miehet olivat jonkin aikaa taustalla, oligarkit saivat yksityistettyä valtion omaisuutta itselleen pilkkahintaan KGB:n avustuksella, ja sitten tekivät sen virheen, että unohtivat, keneltä apu rikastumiseen saatiin (KGB), jota hintaa ovat myöhemmin joutuneet maksamaan. Putinia on verrattu viime aikoina paljon Hitleriin. Oikeampi vertaus on kuitenkin Stalin. Putin on luonut valtakeskittymän, joka on nykypäivän versio Stalinin valtakeskittymästä.
Sivuhuomautuksena: mun on vaikea ymmärtää, miksi Putin jätti Hodorkovsin eloon. Järkevä selitys voisi olla se, että H on itsekin ollut KGB:n mies jo silloin, kun aloitteli liikeuraansa, (vaikka on tämän kieltänyt). Suhteet KGB:hen ovat ainakin olleet kunnossa, se on selvää, muutoin nuoriso-osuukunta (tjsp.), jota H johti, ei olisi päässyt tekemään tuottoisaa ulkomaankauppaa, nämä osuuskuntien pienimuotoiset ulkomaankauppaoikeudet /-kokeilut alkoivat jo Andropovin kaudella, ennen Gorbaa tai Perestroikaa. H myös perusti Venäjän ensimmäisen yksityisen pankin, sekään ei olisi ollut mahdollista ilman KGB:n tukea. H:lla luultavasti on Putinista jotain ilkeää takataskussaan kuolemansa varalta. Jotain sellaista, mitä ei itse voi kertoa joutumatta suuriin vaikeuksiin, mutta myös sellaista, että on saanut henkensä pitää. Ja Putin on ollut myös ulkomaankaupassa mukana, ainakin Pietarin aikoihin jakoi niihin lupia, mutta oli mukana mahdollisesti jo ennen Pietaria, ollessaan Dresdenissä.
Mutta siis: vallan vaihto Venäjällä ei tule olemaan mikään simppeli juttu. Vaikka Putin saataisiinkin lähtemään, olisi seuraaja mitä luultavimmin "järjestelmän" mies, jolloin asetelma pysyy enemmän tai vähemmän samanlaisena. Tässä on huomattava ero esim. Viroon, jossa itsenäistymisen jälkeen saatiin kerralla vaihdettua koko johto. Venäjällä "järjestelmän" miehien jälkeen tulee tyhjää. Oligarkkeihin en luottaisi, ovat FSB:n vallan alla. Varmasti hekin toivovat pääsevänsä tästä tilanteesta eroon, mutta jokaisella lienee niin paljon syntilistallaan, että pelivara on todella ohut.