Lännessä ei ymmärretty, sillä "meidän" logiikallamme Venäjä ei enää vuosikausiin ole ollut taloudellinen, sotilaallinen eikä oikeastaan poliittinenkaan suurvalta - kuin omasta mielestään.
Eivätkä sen resurssit ole tulevina vuosina millään sektorilla kohentumassa.
2000-luvun aivan alussa menohan oli erityisesti Saksassa sellainen, että Venäjä haluttiin integroida EU:n kumppaniksi ja minimissään tuottamaan Saksan ja EU:n tarvitsemaa energiaa. Osa länsijohtajista jopa näki maansa ja Venäjän jakavan samat arvot, ideologiset päämäärät, ihmisoikeudet, hyvän hallinnon ja ties mitä. Muistat varmaan...
Venäjä sai energiastaan tuhansia miljardeja euroja länneltä. Onneksi laittoivat jotain 80-90 prosenttia rahoista putinille, pajareille ja alempiarvoisille eivätkä esimerkiksi sotakoneeseen. Toki 1-10 mallikappaletta tehtiin. Jos tämä summa olisi käytetty netto-osaltaan Venäjän hyväksi ja maan demokratisointiin, Venäjä mallia 2022 olisi aivan erilainen.
Se olisi EU:n kumppani, ehkä paljon muutakin. Uskallan sanoa, että toimiva yhteiskunta. Mutta näin ei tehty.
Se mikä olisi tullut nähdä 2008 ja viimeistään 2014 jälkeen, oli syntyneen roistovaltion imperialistinen luonne. Venäjän taloudellinen vahvistaminen fossiilisten myynnillä länteen mahdollisti roistovaltion kyvyn hyökätä naapuriensa kimppuun. Tässä vaiheessa olisi tullut aloittaa Venäjän fossiilisesta energiasta irtaantuminen. Mutta EU lisäsi sitä Saksan johdolla mm. Suomen toimiessa apulaisena.
Ja Venäjän kyky hyökätä ei ole sama asia kuin kyky sotia. Maalis-huhtikuussa muistaakseni kävin läpi, miten Venäjältä puuttuu sodan johtamisen strategia, jossa eri aselajit kykenevät toimimaan yhdessä toinen toistaan tukien. Tätä Venäjällä ei ole vieläkään.