Tuttu pelikirja käytössä, ei vain Krimillä
En oikein jaksa uskoa, että huippu-urheilijoita tai muita tunnettuja henkilöitä laitettaisiin ainakaan eturintamalle tykinruoaksi. Ennemmin veikkaan, että heistä kootaan joku oma, enemmänkin pr-henkinen kompanja. Tunnetuilla naamoilla on hyvä perustella telkkaria katsoville venäläisille, kuinka tämä sota on nyt koko kansakunnan yhteinen juttu.
Vientiä takaisin rajan taakse?Eräs sinkkunainen kertoi että Tinderissä on alkanut näkymään paljon venäläisiä. Toivottavasti on kovasti vientiä.
Paljon on spekuloitu Venäjän ydinaseen käytöllä. Paljon vähemmälle huomiolle ovat jääneet muun tyyppiset iskut, jonka nyt näimme esimerkiksi Nord Stream putkiin.
'
Muistan, että ihan sodan alussa oli aika paljonkin juttua siitä, että olisiko venäläisillä kykyä lamauttaa vakavalla tavalla Euroopassa ja meillä Suomessa esimerkiksi sähköverkkojen ja/tai tietoliikenneverkkojen toimintaa?
Jos sellainen kyky on olemassa, niin luulisi, että tulemme varmuudella semmoisia iskuja tässä sodan kuluessa vielä näkemään. Jos niitä iskuja ei tule, niin siitä voitaneen tehdä se johtopäätös aika suurella varmuudella, että ei semmoista kykyä koskaan ollut olemassakaan.
Nythän Suomeen tai Ruotsiin olisi esimerkiksi otollinen hetki ilmojen kylmetessä tehdä joku tuollainen isku ennen Nato-ratifiointien päättymistä.
Ukrainassa eivät ole saaneet paljon aikaan it-puolella. Hyökkäyksen alussa oli pieniä onnistumisia. Ne kyvykkyydet ei ole ihan mainostetulla tasolla, tässäkään asiassa.Muistan, että ihan sodan alussa oli aika paljonkin juttua siitä, että olisiko venäläisillä kykyä lamauttaa vakavalla tavalla Euroopassa ja meillä Suomessa esimerkiksi sähköverkkojen ja/tai tietoliikenneverkkojen toimintaa?
Ilman USAn apua olisivat luultavasti onnistuneet paljon paremmin (esim. 2014 taisivat onnistua pimentämään sähköverkon?). Se ei taas ole yllätys etteivät jenkeille pärjää. En muista yksityiskohtia, mutta olihan Venäjä onnistunut jotain omaa haittaohjelmaansa laajasti levittämään Ukrainan hallintoon, joten olisihan jälki voinut olla pahempaa ilman Setä Samulin apua.Ukrainassa eivät ole saaneet paljon aikaan it-puolella. Hyökkäyksen alussa oli pieniä onnistumisia. Ne kyvykkyydet ei ole ihan mainostetulla tasolla, tässäkään asiassa.
Itselläni on venäläinen tuttu, joka sodan alussa postaili someen kriittistä tekstiä sodasta, mutta kertoi poistaneensa julkaisut Venäjällä asuvan äitinsä pyynnöstä. Kyllä tuon tavallaan ymmärtää kun tietää miten "väärän tiedon levittäjiä" Venäjällä kohdellaan ja en ihmettelisi jos seuraukset ulottuisivat sukulaisiin asti.Vaikea sanoa tuntevatko Venäjältä paenneet ihmiset olonsa turvatuiksi länsimaissa, enemmän varmaankin haluavat olla matalalla profiililla. Venäjän ulkopuolella on kuitenkin aika massiivinen määrä venäläisiä, ja osa on varmaakin agentteja jotka voivat ilmeisesti pistää karkulaisia kylmäksi
Kyllä tätä ajattelua minunkin havaintojeni mukaan tuntuu jonkin verran esiintyvän ulkomaille lähteneiden venäläisten ja heidän jälkipolviensa keskuudessa. Venäjän idean juuret ovat aika syvällä historiassa, eikä niitä kitketä ihan noin vaan pienesti sotimalla ja venäläisille kuokkaan antamalla pois. On noilla kyllä pitkä matka vastuunsa jollakin tavalla kantavaksi sivistysvaltioksi, demokratiasta nyt puhumattakaan. Tuollaista se on, kun ihmisille on puhuttu paskaa silmät ja korvat täyteen rapiat sata vuotta, eikä niiden touhu ole ollut kovin kehuttavaa sitäkään ennen.Maallikon mututuntumalla uskon, ettei ajatus Venäjän ja Ukrainan kohtalonyhteydestä ja Venäjän suurvallalle kuuluvasta oikeudesta dominoida lähialueitaan tarvittaessa sotilaallisesti ole erityisen epäsuosittu venäläisdiasporan parissa.
Tämä on kyllä aivan validi pointti. Jos venäläisillä kerran olisi oikeasti kyky lamauttaa vakavalla tavalla esimerkiksi sähköverkkoja muiden maiden alueilla, niin miksi he eivät olisi sitä sitten jo Ukrainassa tehneet? Luulisi, että he olisivat jo ajat sitten tuota keinoa käyttäneet siellä, jos heillä siihen olisi kykyä.Ukrainassa eivät ole saaneet paljon aikaan it-puolella. Hyökkäyksen alussa oli pieniä onnistumisia. Ne kyvykkyydet ei ole ihan mainostetulla tasolla, tässäkään asiassa.
Tässä se ongelma onkin. Kehittymättömissä, mutta luonnonvaroiltaan rikkaissa maissa eliitti keskittyy enemmän ryöväämään luonnonvarojen tuottoja itselleen kuin kehittämään tavallisten kansalaisten elinoloja. Öljyvaltiot Irak, Iran, Saudi-Arabia, Venezuela, Venäjä...Luonnonvaroineen Venäjä voisi olla hyvinkin menestyvä maa, mutta silti lähdetään sotimaan ja rikkomaan välejä muihin maihin
Tässä se ongelma onkin. Kehittymättömissä, mutta luonnonvaroiltaan rikkaissa maissa eliitti keskittyy enemmän ryöväämään luonnonvarojen tuottoja itselleen kuin kehittämään tavallisten kansalaisten elinoloja. Öljyvaltiot Irak, Iran, Saudi-Arabia, Venezuela, Venäjä...
Venäjä järjestämän kansanäänestyksen mukaan n. 99% liitetyiden alueiden asukkaista haluaa liittyä Venäjään, mutta Putin voisi selittää kansallensa kuinka he järjestivät äänestyksen Ukrainan hallitsemilla alueilla.Putin sai kritiikkiä alueliitoksista Venäjän TV:n keskusteluohjelmassa.
Venäjän television keskusteluohjelmassa kritiikkiä Putinin ”alueliitoksille” – ”En muista maailmanhistoriasta yhtään tapausta...”
Kommentaattori Maksim Jusin nosti Venäjän televisiossa pöydälle sen seikan, että Venäjä ilmoitti liittäneensä itseensä alueita, joita se ei edes hallitse sotilaallisesti.www.is.fi
Mietin, että kyllähän Venäjän suuri yleisö varmaan tietää äänestyksien olevan huijausta, mutta haitanneeko se heitä. Johdon valehtelu hyvässä tarkoituksessa on kuitenkin hyväksyttyä tuolla, valehtelu lännen suuntaan jopa sankarillista.Venäjä järjestämän kansanäänestyksen mukaan n. 99% liitetyiden alueiden asukkaista haluaa liittyä Venäjään, mutta Putin voisi selittää kansallensa kuinka he järjestivät äänestyksen Ukrainan hallitsemilla alueilla.
Hänen mielestään länsimaat tekivät Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen suuren virheen antaessaan Venäjän tehdä mitä se halusi ja hyväksyessään Jeltsinin ehdottaman mallin, jossa valta keskittyy presidentille.
Nyt Venäjä pitää palauttaa saman valinnan eteen ja venäläiset pitää tällä kertaa ohjata tekemään oikea valinta, Navalnyi kirjoittaa. Hän myöntää, ettei parlamentaarisuus ole millään tavalla ihmelääke, joka ratkaisee kaikki ongelmat, mutta aidon opposition luominen, vallan hajauttaminen ja todellisen monipuoluejärjestelmän saaminen aikaan johtaisi siihen, että kaiken vallan keskittyminen Putin-mielisille olisi hänen mukaansa mahdotonta.
”Venäläisiä ihmisiä ja venäläistä eliittiä ei pidä pakottaa. He tarvitsevat selvän merkin ja selityksen, miksi tämä vaihtoehto on parempi. Parlamentaarinen demokratia on myös järkevä ja haluttava vaihtoehto monille poliittisille ryhmittymille Putinin ympärillä. Se antaisi heille mahdollisuuden säilyttää vaikuttavuutensa ja taistella vallasta, ja samalla he voivat varmistaa, ettei heitä tuhoa toinen vielä aggressiivisempi ryhmä”, Navalnyi kirjoittaa.
Mihail kertoo järjestäneensä Tbilisissä muiden aktivistien kanssa sodanvastaisia kokouksia. Niissä he pohtivat, mitä vaikeassa ja raskaassa tilanteessa voisi tehdä.
Mitä voi tehdä?
”Kaikki projektit ovat salaisia. Minua on pyydetty olemaan puhumatta niistä. Mutta on tehty kymmeniä julkisia aloitteita, joilla on yritetty selittää Georgialle, maailmanyhteisölle ja Euroopalle, että hyvin suuri osa venäläisistä protestoi näkyvästi tai näkymättömästi kotimaassaan tai ulkomailla tätä rikollista sotaa vastaan.”
Mihailin mukaan Tbilisissä yksi suosituimmista projekteista venäläisten parissa oli ukrainalaisten pakolaisten auttaminen.
”Meille oli tärkeää säilyttää edes jotkin rippeet venäläisen yhteisön maineesta. Eli että militarismi, aggressio, muukalaisviha ja toisinajattelun vastustaminen eivät todellisuudessa ole yleisiä ilmiöitä.”
---
”Nyt on oltava todellinen epäitsekäs sankari, jos haluaa vaikuttaa tähän tilanteeseen. Minä en valitettavasti ole siihen valmis. Minua voi haukkua pelkuruudesta tai jopa arkuudesta, mutta en halua uhrata itseäni järjestelmän muuttamiseksi.”
”Ymmärrän, että järjestelmä tuskin muuttuu, jos kaikki käyttäytyvät näin, mutta en erityisesti rakasta kotimaatani.”
Fjodor sanoo, että häntä häiritsee yleinen venäläinen ajattelu, jossa venäläiset ovat mahtavia ja kaikki pelkäävät Venäjää.
”Yksittäisen ihmisen ongelmat ovat siihen verrattuna vähäpätöisiä. Mielestäni oikeassa valtiossa ihmisten intressien tulisi olla ensisijalla. Jos enemmistöllä ovat asiat hyvin, pitävät he kotimaastaan. Siitä syntyy onnellinen ja hyvä valtio.”