Venäjä julistanee maahan poikkeustilan huomenna.
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, maahan julkistettiin välittömästi poikkeustila valtion suojelemiseksi. Näin näyttää käyvän myös Venäjän federaatiossa, joka on tähän asti tarinoinut kansalaisilleen, että Ukrainassa toteutetaan venäläistaustaisten ja venäjänkielisten kansanmurhaa, johon natsien johtama Ukraina syyllistyy. Siksi tarinan mukaan Venäjän on ollut pakko humanitaarisista syistä puuttua tilanteeseen. Lisäksi kerrotaan, että Ukraina on ulkopuolisten, läntisten valtioiden kaappaama, ja tarkoituksena on toimia Venäjää vastaan. Väitteisiin kuuluu myös, ettei Ukrainaa ei olisi edes olemassa ilman Venäjää.
Edellisten parin päivän aikana Venäjän viranomaiset ovat joko lakkauttaneet tai häirinneet riippumatonta mediaa, sillä ne murentavat Kremlin virallisen tarinan kerronnan ja ovat aiheuttaneet mielenosoituksia. (Lienee yllätys suomalaisille, että Venäjällä on ollut toiminnassa koko ajan Kremlistä riippumatonta mediaa. Kyllä on: niin tv-kanavia, sanomalehtiä kuin verkkolehtiä, sillä Venäjän perustuslaissa kielletään nimenomaisesti valtion sensuuri.)
Median suitsiminen ennakoi uusia rajoitustoimia. Liittovaltion viranomaiset esittivät pari päivää sitten vaatimuksen riippumattomille uutiskanaville poistaa Ukrainan sotaan liittyvä sanasto ja se on korvattava käsitteellä ”erityinen sotilasoperaatio”. Käytännössä estettiin riippumattomat verkkosivustot kuten Taiga.info, Doxan, Village, TV Rain ja Ekho Moskvy -radioasema. Sen sijaan Novaja Gazeta -sanomalehti ei ole vielä kohdannut muuta häirintää, ja se johtunee rauhan Nobelin saaneesta päätoimittaja Dmitri Muratovin kansainvälisestä huomiosta. Voidaan kuitenkin pitää pienenä ihmeenä, että Muratov on yhä hengissä.
Koska huomenna 4.3.2022 Venäjän federaation parlamentin molemmat kamarit kokoontuvat ylimääräiseen hätäistuntoon, riippumaton media on kirjoittanut ja kansalaisten someviestintä on odottanut jo muutaman päivän poikkeustilan julistusta tai jopa sotatilalakien käyttöönottoa.
Käsitystä on vahvistanut Ukrainan presidentin kanslian johtaja Mykhailo Podolyak, joka twiittasi: ”Ymmärtääkseni sotatilalain ennaltaehkäisevä käyttöönotto Venäjän federaatiossa on asialistalla. Kaikki kokoontumiset kielletään, viestintä katkaistaan ulkomaailmaan, voimaan astuvat laajat elintarvikkeiden jakeluun sekä talouteen liittyvät rajoitukset”.
Seuraamassani independent-mediassa ja kymmenien venäläisten ystävieni someviestinnässä kansalaiset odottavat täydellistä kokoontumiskieltoa ja yhteyden katkaisemista ulkomaailmaan – joka tarkoittaa internetistä irtautumista, jota Venäjä on virallisesti harjoitellut vuodesta 2019 lähtien. Luonnollisesti myös maan rajat suljetaan. Siksi tuhannet venäläiset yrittävät parhaillaan päästä maasta ennen huomista poikkeustilan julistusta.
Jos poikkeustila tai sotatilalait julistetaan, Venäjän johto tunnustaa toimillaan kaikki Ukrainan tapahtumat, ja he myöntävät, että tämä on sota eikä jokin sumuinen humanitaarinen tehtävä Ukrainan vapauttamiseksi.
Sotatilalain myötä astuu voimaan yleinen liikekannallepano, sota-ajan talous, omaisuuksien takavarikointi, sekä monitasoinen säännöstely. On mahdollista, että lännen asettamien, historiallisesti laajojen sanktioiden tuhoamasta taloudesta syytetään "sisäisiä natsiagentteja". Siksi myös kuolemanrangaistus palaa.
Historia on usein Putinin päätösten ja toimien taustalla. Siksi oletus on, että myös oligarkit ovat lukeneet historiansa. Nyt popparit esiin! Tästä eteenpäin on syytä seurata, jättäytyvätkö oligarkit historian toiston vietäviksi, vai ovatko he oppineet jotakin Iivana Julmasta, joka murhautti pajarit (sen ajan oligarkit) oman valtansa takaamiseksi.
Tyytymättömyys hallintoon ja Putiniin on kasvanut viikossa eikä ole vaikea ennustaa, että talouden romahduksen ja poikkeuslakien puristuksessa vallan vaihto alkaa olla monen mielessä talouden huipulta älymystöön ja keskiluokasta hipstereihin ja syrjäkylien köyhiin saakka.
Tutkimusten mukaan venäläiset eivät ole olleet kiinnostuneita Ukrainan tilanteesta eikä sodan mahdollisuuteen ole uskottu. Kun järkyttävä tapahtuma alkaa selvitä mielessä, on halu hyväksyä mikä tahansa käypä selitys ja tulkinta. Siksi valtaosa on tukeutunut Kremlin valvoman valtamedian sanomaan, sillä se edustaa vaivattominta viestiä – kuka nyt tarvitsisi lisää ongelmia sota-aikana.
Venäjän johdon odottama blitzkrieg, salamasota ei toteutunut, joten teeskentely ei enää riitä. Jokainen kuollut, haavoittunut ja kadonnut venäläissotilas sekä sodan kauhujen keskellä oleva ukrainalainen sukulainen ja ystävä tuovat sodan todellisuuden lähemmäs, ja sitä useammin kysytään, mikä helvetin järki tässä kaikessa on. Mikä helvetin järki valtiojohdolta on saada Venäjän talous romuksi, muuttaa ihmisten elämä selviytymiseksi, sekä suurvalta eristettyä muusta maailmasta?
Lähestytään hetkeä, jolloin kaikilla on tilanteesta mielipide, ja se ei enää sada Putinin laariin – paitsi eliminoimalla kaikki soraäänet tavalla, jonka fantasia imperiumin säilyttämisestä vaatii ihmishengistä, omista ja ukrainalaisista välittämättä.