Vähän huomaamattomasti (siis suomalaismediassa) USA on määrännyt eilen Venäjälle uusia pakotteita. Uusien pakotteiden kohteena on 19 venäläistä henkilöä ja viisi yhteisöä ja syynä on toissa vuoden presidentinvaaleihin sekaantuminen ja muut kyberhyökkäykset. Vaikka presidentti Trumpi on osoittanut haluttomuutta asettaa Venäjää koskevia päätöksiä käytäntöön, USA:n valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoo, että venäläisiä virkamiehiä ja oligarkkeja vastaan on myös suunnitteilla lisää pakotteita.
USA jatkaa oligarkkien osalta linjakasta toimintaa. En usko, että Britannia jää jatkossa USA:sta oligarkkien suhteen, vaan toimiin oikeasti ryhdytään. Olisihan sen hyvin outoa, jos Britannia ei reagoisi kun pääministeri May ilmoittaa Britannian reagoivan ja muut avainministerit tukevat linjausta. USA lisää oligarkkien vastaisia pakotteita tilanteessa, jossa Venäjää pidetään syyllisenä hermokaasuiskuun Englannissa, mutta tässä vaiheessa USA:n syyt eivät liity hermokaasuiskuun, jota käytettiin ensimmäistä kertaa II maailmansodan jälkeen EU:n alueella. Tämä taas lisää EU:lle paineita tehdä myös itse jotain muutakin, kuin ilmaista solidaarisuutensa uhreille.
Mitä Suomeen tulee, epäilen valitettavasti, että täällä ei rohkeus riitä, vaikka se uskoakseni tulee riittämään muualla EU:ssa. Tämänkin vuoksi suomalaisten (vaikkapa Jatkoajan kirjoittajien) kommentit ovat kovin epäileviä sen suhteen, mitä Britannia tekee. Britannia ei kuitenkaan ole Suomi, vaan itsenäinen ja Venäjästä riippumaton kaikissa päätöksissään.
Jo nyt Jokerien todelliset taustavoimat (Roman, Boris ja Arkadi Rotenberg sekä Gennadi Timtšenko) ovat erilaisilta pakotelistoilta tuttuja nimiä. Heistä Timtšenko ei omannut siteitä Suomeen saadessaan Suomen kansalaisuuden. Miksiköhän sai ja paljonko sai Vehasen videoita joku päätöksentekijä? On todennäköistä, että Suomen kansalaisuus on estänyt Timtšenkon ja Rotenbergien (siltä osin kun löytyy Suomen passi) päätymisen EU:n pakotelistoille... Kun lähtökohdat oligarkkienvastaiseen toimintaan ovat Suomessa edellä kerrotut, kovin paljon ei kannata odottaa. Täällä kaivattaisiin paitsi neuvostoaikaisen historian, myös Suomen ja Venäjän toimien lähihistorian tuulettamista.
Mutta varsinkin USA:lta ja myös Britannialtakin voi jatkossa odottaa toimia ja USA toimii esimerkkinä koko EU:lle.