Venäjän nykytilanne

  • 3 860 260
  • 19 623

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kolmannekseen, näinä päivinä ei tietääkseni ole lehtimiehiä pistelty päiviltä sen kummemin? (Lasketaanko Litvinenko?) Viime aikoina ei kuitenkaan ole, kai? (lähteitä kiitos)...

Moni lehtimies varoo nykyään mitä kirjoittaa, oppi siis on mennyt perille. Ja eihän tuosta ole kuin muutama kuukausi, kun mystisten tuoreiden hautapaikkojen selvittyä, yrittivät lehtimiehet päästä paikan päälle. Vastassa oli komitea, joka ilmoitti, että jos henki on kallis, niin häivytte. Lisäksi lehtimiesten autoja jne muuta varustusta laitettiin paskaksi.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Rupla on jälleen vapaassa pudotuksessa. Putinin puheen ajaksi ajoitetut tukitoimet olivat ja menivät, nyt on karu arki edessä. Ruplaa pitäisi tukea, velkoja maksaa ja öljyn hinta näyttää siirtyneen melko pysyvästi alemmalle, noin 60$ tasolle.
Tässä tilanteessa Putinin on hillittävä varusteluohjelmaansa. Taloutensa kriisiyttänyt maa ei vaan voi laittaa 30% tulostaan aseisiin. Siinä on pian sisäinen järjestys uhattuna, mikäli laajat kansanosat kärsivät.
Putin on onnistunut Venäjällä tekemään saman, minkä natsit tekivät Sakassa: kaappaamaan patriotismin omaan käyttöönsä. Venäjällä kaikki nykyisen regiimin arvostelu leimataan epäisänmaalliseksi. Samoin oli Saksassa. Kaikki militarismin tai ekspansiivisen kansallisvaltion arvostelu kriminalisoitiin. Venäjällä homma ei ole yhtä suoraviivaista, mutta kaikin olennaisin osin viesti on sama. Ellet ole puolellamme, olet meitä vastaan.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Mikähän mahtoi olla osuus Neuvostoliitossa? Jos Venäjän touhu jatkuu samanlaisena, sille tullee käymään kuin Neuvostoliitolle. Touhu kaatuu siihen, että tavallinen kansa säästetään lähes hengiltä.

NL käytti 25% armeijaan BKT:sta, pl. KGB. Lähdettä ei ole antaa, mutta kokoluokka oikea. Tämä tarkoittaa melko yksiselitteisesti sitä, että Putinin hallinto käyttää ainakin 50% tuloistaan turvallisuuskoneistoon, mukaan lukien FSB, jne. Käytännössä Venäjä on siis ekonomisesti jo sotatalous. Suomen mittakaavassa vastaava tarkoittaisi 30 miljardin menoja armeijaan, poliisiin, Supoon, jne.
 
... Mutta onkohan kukaan kuullu mitään Kazakstanista viimeaikoina?

Googlettelin tylsyyttäni asiaa ja löysin muutamia mielenkiintoisia artikkeleita, joista tässä Aljazeeran viimekesäinen artikkeli Kazakstanin ja Venäjän suhteista http://america.aljazeera.com/articles/2014/6/19/north-kazakhstanisntthenextcrimeaayet.html. Artikkelista sai sellaisen kuvan, että Kazakstanin venäläisvähemmistö on enimmäkseen tyytyväinen asemaansa Kazakstanissa. Myös Kazakstanin nykyisen presidentin eli Nursultan Nazarbayevin merkitys Venäjän ja Kazakstanin suhteiden ylläpidossa mainitaan useaan kertaan. Venäläiset tietenkin pelkäävät jonkun nationalistin nousevan valtaan Kazakstanissa ja pilaavan suhteet venäläisvähemmistöön ja Moskovaan.

Kazakstanin pohjoisosissa on kaupunkeja, joissa asukkaista jopa 70 prosenttia on venäläisiä. Eräs tällainen kaupunki on 200 000 asukkaan Petropavlosk (http://fi.wikipedia.org/wiki/Petropavl). En yhtään ihmettele, jos Kazakstanilaiset pelkäävät olevansa Venäjän seuraavan rauhanturvaoperaation kohde.
 
Viimeksi muokattu:

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Sananen öljystä, tuosta Venäjän talouden voiteluaineesta. Venäjän tulisi luoda kiireesti oma "reilun kaupan" sertifikaatti Venäjällä tuotettavalle öljylle. Tynnyrihinta näet käväisi jo alle 50 USD:n, uutislähteiden mukaan alimmalla tasolla lähes kuuteen vuoteen. Kaukana ollaan 100 USD:n hintatasosta, jonka varaan Venäjän budjetti alkujaan laadittiin.

Jos öljyn hinta jatkaa vielä laskemistaan, Venäjän inflaatio kiihtyy ja kun tuotannon kustannukset ja korvaavat investoinnit kallistuvat, voi Venäjä päätyä tilanteeseen, jossa öljyn tuottaminen muuttuu osin kannattamattomaksi liiketoiminnaksi. Newsweekin arviossa Venäjän keskimääräisen tuotantokustannuksen arvioidaan olevan 40 USD tynnyriltä. Joka tapauksessa se on korkeampi kuin esimerkiksi Saudi-Arabian tuotantokustannus.

Bloombergin uutisessa Venäjän tuotantomäärän raportoitiin nyt ylittävän Neuvostoliiton aikaiset tuotantoennätykset. Toisin sanoen saadakseen tuloja öljyä on myytävä enemmän - ja kuten arvata voi - lisätarjonta laskee hintaa entisestään. Pidemmän päälle tämä on tietenkin huono taktiikka. Se kertoo, miten vaihtoehdottomassa tilanteessa naapurimaamme on. Ilman OPEC:n merkittävää öljyn tuotantovähennystä ja öljyn hinnan nousua Venäjän talousmoottori leikkaa kiinni todella nopeasti.

Tuskin kerroin mitään uutta tai ihmeellistä, mutta mahtailevan Venäjän menoa ihmettelevälle - keisari nakuilu on lähestymässä päätepistettään.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Todella nopeaan tai edes nopeaan kiinnileikkaamiseen vaaditaan muutakin kuin alhainen hinta barrelille. Tällä tarkoitan muun talouden sakkaamista pahasti. Siihenkin on olemassa edellytyksiä yksityisten ja etenkin yritysten valuuttalainojen takia. Asiantuntiaja-arvioiden mukaan Venäjän valtion varat riittää 2 vuodeksi, mutta käsittääkseni noissa arvioissa ei ole mukana valuuttalainapommia. Saas nähdä miten putinistit käsittelee tuon ongelman.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Todella nopeaan tai edes nopeaan kiinnileikkaamiseen vaaditaan muutakin kuin alhainen hinta barrelille. Tällä tarkoitan muun talouden sakkaamista pahasti. Siihenkin on olemassa edellytyksiä yksityisten ja etenkin yritysten valuuttalainojen takia. Asiantuntiaja-arvioiden mukaan Venäjän valtion varat riittää 2 vuodeksi, mutta käsittääkseni noissa arvioissa ei ole mukana valuuttalainapommia. Saas nähdä miten putinistit käsittelee tuon ongelman.
Hyvä täsmennys - "todella nopealla" en tarkoittanut päiviä tai viikkoja, mutta puolen vuoden kuluessa tilanne on jo toinen. Toki jo kahdessa vuodessa tapahtuva ja nähtävissä oleva valuuttavarannon hupelointi on ennätysvauhtia sekin.

Markkinoilla on taipumus ennakoida tapahtumia ja markkinapelureilla ottaa tilanteesta ilo irti. Valtion (tai yrityksen) varallisuudestakaan ei ole markkinoilla (täyttä) hyötyä, jos markkinatoimijat toteavat niiden joka tapauksessa katoavan nopeasti muiden taskuihin. Ruplan arvoon kohdistuu jatkossakin kovaa laskupainetta. Venäjän jatkaessa ruplan tukiostoja - pitääkseen mainitsemiesi dollarilainojen uusimiskustannukset edes jotenkin kurissa - valuuttavarat karkaavat kassasta. Talouden kiinnileikkaus syntyy tästä kokonaisuudesta. Luottamus toimintaan katoaa nopeammin kuin ne loput varat kassan pohjalta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ruplan arvoon kohdistuu jatkossakin kovaa laskupainetta. Venäjän jatkaessa ruplan tukiostoja - pitääkseen mainitsemiesi dollarilainojen uusimiskustannukset edes jotenkin kurissa - valuuttavarat karkaavat kassasta. Talouden kiinnileikkaus syntyy tästä kokonaisuudesta. Luottamus toimintaan katoaa nopeammin kuin ne loput varat kassan pohjalta.

Tässä toki nationalistinen aggressio saa ansaitun palkkansa, mutta samalla on vähän huolestuttavaa ajatella nykyisen johdon reagointia, jos näyttää siltä, että tosiaan on tulossa seinä vastaan. Ovatko enää sellaisessa tilanteessa täysin rationaalisia? Jos talous on vaarassa romahtaa niin pitäisi vähän pakolla saada kansan huomio muualle ja jos konkurssi on edessä muutenkin niin sitä voi ottaa hyvinkin isoja riskejä ja ryhtyä hyvinkin irrationaalisiin seikkailuihin.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Nyt on siinäkin mielessä vaikea tilanne, että lännen resursseja ei ole irroitettavissa Venäjän pelastamiseen. Jäljelle ei jää siis kuin Kiina, joka varmasti ei pyyteettömästi Venäjää vedä kuiville. Koska monelle venäläiselle länsi on kuitenkin Kiinaa mieluisampi kumppani, on koalitio idän diktatuurien kesken epäsuosittu ajatus. Länteenhän kaikki rikkaat venäläiset rahansakin sijoittavat.

Nyt siis viittaan sekä siihen tilanteeseen, missä Venäjän rahat loppuvat ja Putin on vallassa, että mahdolliseen vallanvaihtoon. Vallanvaihtoa hankaloittaa suuresti lännen ja erityisesti EU:n heikko talous. Eli kun reilun vuoden päästä venäläiset potkaisevat Putlerin vallasta ja pyytävät länneltä apua, emme ehkä pysty juurikaan auttamaan. Se saattaa johtaa pitkään sekasortoon Venäjällä.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
...samalla on vähän huolestuttavaa ajatella nykyisen johdon reagointia, jos näyttää siltä, että tosiaan on tulossa seinä vastaan. Ovatko enää sellaisessa tilanteessa täysin rationaalisia? Jos talous on vaarassa romahtaa niin pitäisi vähän pakolla saada kansan huomio muualle ja jos konkurssi on edessä muutenkin niin sitä voi ottaa hyvinkin isoja riskejä ja ryhtyä hyvinkin irrationaalisiin seikkailuihin.
Venäjän johto ei tosiaan ole omaksunut "vastakkainasettelun aika on ohi"-teesiä. Koko hallinto on pullistellut hauista rehvakasti ja heiluttanut keskisormea lännelle kuin kaikkivoipainen räppäri ikään. Voiko tuosta ympäristöstä löytyä riittävän voimakas järjen ääni, joka kykenee vastustamaan kasvojen menetyksen tuomaa houkutusta yrittää "isompaa kikkaa" tilanteen korjaamiseksi? Hyvä kysymys.

Toisaalta, ottaako Venäjä riskin ja luottaa olevansa taloustermein kuvattuna "too big to fail". Liian iso kaatumaan - seurannaisvaikutukset olisivat arvaamattomat. Mitä siitä seuraa, jos Venäjä jättää lainansa maksamatta ja palaa taloudessaan kehitysmaan tasolle. Turistien sijaan Suomen itärajalta pyrkiikin maahan pakolaisia? Ei ole siis välttämättä EU:nkaan etu (talousmielessä) vetää Venäjää 100-0 kölin alta ja maalata maa nurkkaan. Vastareaktiona valtaan voi nousta ahdingon kasvaessa Venäjän oma "syriza"-puolue, jonka keinot tilanteen korjaamiseksi olisivat sitä pahinta sorttia.
 

Dinho

Jäsen
Toisaalta, ottaako Venäjä riskin ja luottaa olevansa taloustermein kuvattuna "too big to fail". Liian iso kaatumaan - seurannaisvaikutukset olisivat arvaamattomat. Mitä siitä seuraa, jos Venäjä jättää lainansa maksamatta ja palaa taloudessaan kehitysmaan tasolle. Turistien sijaan Suomen itärajalta pyrkiikin maahan pakolaisia? Ei ole siis välttämättä EU:nkaan etu (talousmielessä) vetää Venäjää 100-0 kölin alta ja maalata maa nurkkaan.

Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel kommentoi joku aika sitten pakotteiden kiristämisestä, että uudet pakotteet voisivat aiheuttaa kaaoksen Venäjällä ja tätä ei haluta lännessä. Eiköhän länsikin pyri pitämään Venäjän hyvässä voinnissa, keskinäinen riippuvuus, kun nykymaailmassa on aika suurta.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Lännen suurin ongelma Putinin klaanin vaihtamisessa globalistien ja pankkimafian nukkehallinnoksi on se, että mikäli Venäjä ajautuu hallitsemattomaan tilaan, voi sieltä ponnistaa ties millainen hullu presidentiksi.

Siellä on jo hullu presidenttinä, joten yhdestä kahjosta toiseen. On aina niin liikkistä kun diktaattorien valtaa puolustellaan sillä että vielä pahempi kaveri tulee tilalle.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Sananen öljystä, tuosta Venäjän talouden voiteluaineesta. Venäjän tulisi luoda kiireesti oma "reilun kaupan" sertifikaatti Venäjällä tuotettavalle öljylle. Tynnyrihinta näet käväisi jo alle 50 USD:n, uutislähteiden mukaan alimmalla tasolla lähes kuuteen vuoteen. Kaukana ollaan 100 USD:n hintatasosta, jonka varaan Venäjän budjetti alkujaan laadittiin.

Jos öljyn hinta jatkaa vielä laskemistaan, Venäjän inflaatio kiihtyy ja kun tuotannon kustannukset ja korvaavat investoinnit kallistuvat, voi Venäjä päätyä tilanteeseen, jossa öljyn tuottaminen muuttuu osin kannattamattomaksi liiketoiminnaksi. Newsweekin arviossa Venäjän keskimääräisen tuotantokustannuksen arvioidaan olevan 40 USD tynnyriltä. Joka tapauksessa se on korkeampi kuin esimerkiksi Saudi-Arabian tuotantokustannus.

Bloombergin uutisessa Venäjän tuotantomäärän raportoitiin nyt ylittävän Neuvostoliiton aikaiset tuotantoennätykset. Toisin sanoen saadakseen tuloja öljyä on myytävä enemmän - ja kuten arvata voi - lisätarjonta laskee hintaa entisestään. Pidemmän päälle tämä on tietenkin huono taktiikka. Se kertoo, miten vaihtoehdottomassa tilanteessa naapurimaamme on. Ilman OPEC:n merkittävää öljyn tuotantovähennystä ja öljyn hinnan nousua Venäjän talousmoottori leikkaa kiinni todella nopeasti.

Tuskin kerroin mitään uutta tai ihmeellistä, mutta mahtailevan Venäjän menoa ihmettelevälle - keisari nakuilu on lähestymässä päätepistettään.

Muutama sananen myös.

Jos satuit seuraamaan uutisointia niin se oli Saudi-Arabia joka torppasi OPEC:issa tuotannon leikkaukset. Ilmoittivat vain yksikantaan etteivät aio leikata tuotantoaan. Piste.

Öljyn hinnan laskun takana on nimenomaan Saudi-Arabian halu ajaa markkinoilta liuskeöljy ja pysäyttää arktisen alueen koekairaukset eli tukahduttaa nykyiset ja tulevat kilpailijat. Lisäksi haluavat kouluttaa naapureitaan lähi-idässä. Muilla OPEC:in tuottajilla (Iran, Irak, Algeria, Libya, Nigeria, Angola, Arabiemiraatit, Venezuela jne.) ei ole varaa leikata tuotantoa kun elävät kädestä suuhun jo nyt. Koko episodi tuskin liittyi Venäjän tekemisiin mitenkään, mutta sattui nyt osumaan samaan aikaan.

Saudien tuotantokustannukset ovat joidenkin lähteiden mukaan 4-6 dollaria per tynnyri.
http://www.reuters.com/article/2009/07/28/oil-cost-factbox-idUSLS12407420090728 (Vähän vanha linkki vuodelta 2009 mutta tuskin nuo paljon ovat muuttuneet).

Joka tapauksessa saudeilla on niin paljon öljy- ja rahareserviä muihin verrattuna että voivat tällaisessa (jatkuvassa) "on the edge" -markkinatilanteessa heilutella hintaa hanaa vääntämällä niin paljon kuin huvittaa. Todennäköisesti al-Saudin perheen eteisessä on naapurimaiden delegaatiot tällä hetkellä pyytämässä audienssia kun perse ei kestä hintatasoa. Venäläisistä en tiedä, ovatko hekin jonossa. Eivät ole koskaan olleetkaan OPEC:in jäseniä mutta tuntevat varmasti pelin hengen ja heillä on omat yhteytensä Riadiin.

No miten tämä liittyy Venäjään? Jos ja kun lasketaan keskimääräisiä tuotantokustannuksia niin siellä on takana kuitenkin aika paljon kiinteitä uponneita kustannuksia. Muuttuvat kustannukset ovat pieniä tuollaisella toimialalla. Pitkällä aikavälillä voi Venäjän tuotantokustannukset ollakin 40 dollaria mutta ei lyhyellä. Ja rahaakin on nyt reservissä toisin kuin Neuvostoliiton kaatuessa. Luultavasti voivat voitolla myydä johonkin 10-20 dollariin, jos haluavat. Tai tehdä pitkäaikaisia toimitussopimuksia ja suojauksia erilaisilla instrumenteilla. (Nyt asiakkaalle 40 taalaa per tynnyri ja sitten kun markkinahinta on 100 taalaa, niin saatte edelleen tietyn määrän 40 taalan hintaan. Onhan näitä markkinainstrumenttejä ja tahoja jotka haluavat tasaisen hinnan.)

Ja vielä lisäksi. Slobot myyvät kaasuaan koko länsi-eurooppaan (Suomi mukaan lukien) ja hinnat on sovittu pidemmillä sopimuksilla. Jostain syystä kaasuntuonti Venäjältä ei ole lännen "pakotelistalla". Alkaisi siinä Angelaa ja Saulia vituttamaan kun on torppansa Berliinissä tai Helsingissä kylmät kuin avanto omien talouspakotteidensa vuoksi.

Toinen asia on harha, joka monella Suomessa aiheuttaa ongelmia ymmärtää Venäjän taloutta. Venäjä ei ole mikään pohjoismainen hyvinvointivaltio jossa oletetaan että fattasta saa fyffeä kun on vessapaperi huussista loppu. Jos on paskapaperi loppu, niin pyyhitään pravdaan. Ja jos omat pravdat on loppu niin sitten pyydetän sukulaisilta tai naapureilta vähän käytettyjä lainaksi. Tai sitten hankitaan tuoretta pravdaa mustasta pörssistä vaihtamalla vaarin suuren isänmaallisen sodan kunniamerkkeihin (ei lopu heti kesken).

Yllä olevalla tarkoitan sitä, että ei kannata ainakaan alkaa hengitystä pidättämään jos odottaa Venäjällä hallinnon kaatuvan tai jopa koko valtakunnan maan päältä katoavan lähiviikkoina. Se on juuri sitä itsepetosta josta Paasikivikin aikanaan varoitti. Venäjä ei mene pois vaikka niin haluaisimmekin. Se on realiteeti joka pysyy. Parempi olisi miettiä omaa asemaamme hullun jättiläisen naapurina.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Yllä olevalla tarkoitan sitä, että ei kannata ainakaan alkaa hengitystä pidättämään jos odottaa Venäjällä hallinnon kaatuvan tai jopa koko valtakunnan maan päältä katoavan lähiviikkoina. Se on juuri sitä itsepetosta josta Paasikivikin aikanaan varoitti. Venäjä ei mene pois vaikka niin haluaisimmekin. Se on realiteeti joka pysyy. Parempi olisi miettiä omaa asemaamme hullun jättiläisen naapurina.
Hyvää kommentointia koko viesti. En ole varma, oliko viesti kohdistettu erityisesti minulle. Viestin sävystä päätellen arvelen, että oli. Joten sanon minäkin vielä sanasen, ihan hyvässä hengessä.

Yritin pitää lainaamasi viestini lyhyenä ja jättää "liian" selittävän taustoituksen pois ja menin johtopäätöksiin. OPEC:n ja Saudi-Arabian suhteet ovat luonnollisesti tuttuja - oletan tämän olevan peruskamaa kaikille talousuutisia hieman tarkemmin seuraaville. Jopa minullekin. Futuurien käyttö on hyvä pointti - osan tuotannosta pystyy varmasti myymään pitkillä sopimuksilla fiksattuun hintaan (niin tehdään nytkin) - mutta öljyn yleisen hintatason laskiessa _pidempiaikaisesti_ ei sekään ole pelastava jeesusteippi. Luonnollisesti kaikki yrittävät myydä tuotantonsa parhaaseen hintaan ja sopimusehdoilla, kuka mitäkin optimointikeinoa hintatason ennustuksissa apuna käyttäen.

On itsestään selvää, että _lyhyellä_ aikavälillä korvaavien investointien osuus on vähäinen ja on ymmärrettävä houkutus pitää tulotaso vakiona lisätuotannolla ja odottaa parempia aikoja. Tiivistettynä: aika - eli öljyn hinnan alamäen kesto - on tilanteessa ratkaiseva tekijä, siitä lienemme samaa mieltä. Kenellä on kustannusetu ja riittävät varannot, voi vesikiduttaa muita saman alan toimijoita. On näkemyksiä, joiden mukaan viime vuosien kallis öljy oli historian valossa se poikkeustilanne, ei tämä nykyinen öljyn reipas halventuminen. Olemme herkkiä lyhyen perspektiivin aiheuttamille oletuksillee. Muuttaako uusiutuva energia kysyntätilannetta? Muuttujia on lukuisia. No, mikään ei ole niin helppoa kuin tulevaisuuden ennustaminen!

Tuskin kukaan suomalainen elää kuvitelmissa, että Venäjä katoaisi naapurista minnekään. En ole törmännyt yhteenkään. Venäläiset ovat kansana selviytyjiä - venäläisiä on historian valossa kuritettu omien ja vieraiden puolesta niin paljon, että selviytyminen on taatusti verissä. Mutta ilman suuntansa muuttamista tuhlaileva hallinto - armeijan varustus etunenässä - ajaa Venäjän pahoihin ongelmiin, tästä emme liene erimielisiä. (En nyt avaa äärilatteaa "paha ongelma"-termiä sen tarkemmin, siitä tässä ketjussa on varmasti keskusteltu jo riittämiin!)

Vielä selvennyksenä - se mahtailu, mihin viestissäni viittasin, liittyi suurisuuntaisiin avaruusprojekteihin ja Krimille salmen yli rakennettavan sillan kaltaisiin hankkeisiin. (Oletan, että poimit ajatuksen Venäjän "katoamisesta" sieltä?) Köyhempikin Venäjä on edelleen Venäjä. Siitähän sadussakin oli kyse - ei siitä, etteikö keisari olisi ollut keisari.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Niin no, defaultiin Venäjä on mennyt ihan lähihistoriassa - ei se tarkoita maan katoamista minnekään, mutta sitä se tarkoittaa, että on häjy rahoittaa revansistisia ryöstöretkiä naapurimaihin, jos samalla haluaa pysyä osana globaalia talousjärjestelmää. Ei kai kukaan kauheasti tässä ajattele tavallisia venäläisiä (joskin keskiluokka pystyy kyllä horjuttamaan hallintoja lähtiessään liikkeelle Moskovassa ja Pietarissa) vaan eliitin kykyä rahoittaa sekä varastamisensa että sotaseikkailunsa.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Muutama sananen myös.

Jos satuit seuraamaan uutisointia niin se oli Saudi-Arabia joka torppasi OPEC:issa tuotannon leikkaukset. Ilmoittivat vain yksikantaan etteivät aio leikata tuotantoaan. Piste.

Öljyn hinnan laskun takana on nimenomaan Saudi-Arabian halu ajaa markkinoilta liuskeöljy ja pysäyttää arktisen alueen koekairaukset eli tukahduttaa nykyiset ja tulevat kilpailijat. Lisäksi haluavat kouluttaa naapureitaan lähi-idässä. Muilla OPEC:in tuottajilla (Iran, Irak, Algeria, Libya, Nigeria, Angola, Arabiemiraatit, Venezuela jne.) ei ole varaa leikata tuotantoa kun elävät kädestä suuhun jo nyt. Koko episodi tuskin liittyi Venäjän tekemisiin mitenkään, mutta sattui nyt osumaan samaan aikaan.

Huhuahan on, että saudit lähestyivät Putinia tarkoituksenaan saada Venäjän vetämään tukensa pois Al-Assadin hallinnolta vastineeksi isoista asekaupoista ja siitä etteivät Saudit vastustaisi Venäjän/Länsimaiden intressejä Syyrian uudellenjaossa (tai jotain vastaavaa), mutta Putin haistatti saudeille päin naamaa. Yhdistettynä näihin länsimaiden pakotteisiin Ukrainan-kriisin johdosta saudit päättivät sitten maksaa potut pottuina ja samalla aloittaa öljysodan poistaakseen kilpailijoita markkinoilta (ja samalla ehkä saada länsimaiden taloutta nousuun koska se hyödyttää myöhemmin sitäkin.)
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Yllä olevalla tarkoitan sitä, että ei kannata ainakaan alkaa hengitystä pidättämään jos odottaa Venäjällä hallinnon kaatuvan tai jopa koko valtakunnan maan päältä katoavan lähiviikkoina. Se on juuri sitä itsepetosta josta Paasikivikin aikanaan varoitti. Venäjä ei mene pois vaikka niin haluaisimmekin. Se on realiteeti joka pysyy. Parempi olisi miettiä omaa asemaamme hullun jättiläisen naapurina.

Paasikivi oli kuitenkin juuri se henkilö, joka oli jo valmiiksi kirjoittanut puheen siltä varalta, että itänaapuri tosiaan olisi pyyhkiytynyt pois maailmankartalta... puhe oli kirjoitettu loppuvuodesta 1941, se oli tarkoitus julkaista lehdissä ja lukea radiossa. No, kyllä se julkaistiinkin, mutta Hesarissa kymmeniä vuosia myöhemmin...

Ei vaan, olet ihan oikeassa tässä pointissasi. Moni tuntuu ajattelevan niin, että talousvaikeudet johtavat Putinin hallinnon osalta jopa eroon. Tämä on väärin, sillä kyseessä on länsimainen ajattelutapa: taloudella menee huonosti, poliittiset päättäjät vaihdetaan seuraavissa vaaleissa. Venäjällä asia ei mene näin.

Suhtaudun tietyllä varauksella myös Putinin hallinnon kaatumiseen siinä mielessä, että olisiko se meille hyvä asia? Lienee syytä olettaa, että valta pysyy joka tapauksessa entisellä KGB-eliitillä, heilahdus GRU:n suuntaan on ehkä mahdollinen. Putinin häikäilemättömän koplan kaatamiseen tarvitaan vastaavasti todella häikäilemättömiä tyyppejä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Zirinovskin puheisiin tulisi jarru päälle, jos kantaisi vastuuta. Takarivistä on hyvä huudella Putinin käskyjen mukaan.

Putin on laho latvasta ja suurella todennäköisyydellä hän seuraajansa latva on myös Suur-Venäjä -ideologialla lahotettu. Venäjä on itse kuoppansa kaivanut ja heidän pitää antaa sinne langeta. Tällä hetkellä ainoa järkevä liike länneltä olisi potkia Venäjän syöksykierteeseen lisää vauhtia. Kun öljyn hinta taas normalisoituu, niin siihen ei ole enää mahdollisuuksia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jollei joku globalisti-intoilija näe näiden välillä mitään eroa, niin keskustelun jatkaminen aiheesta on turhaa.

Tietysti maailma on sillä tavalla kova, että Venäjä voi toki halutessaan vetäytyä ryöstämiltään alueilta, mutta öljyn hintaan se ei kauheasti voi vaikuttaa. Ehkä me voisimme antaa Putinille lohdutukseksi Krimin ja Itä-Ukrainan, että mies pysyisi vallassa, mutta pitäisikö antaa vielä rahaakin, tai vaikka Viro? En oikein tajua sitä, että miksi länsi olisi vastuussa nykyisen kleptokratian pysyttämisessä vallassa, ehkäpä seuraava kleptokratia keskittyykin enemmän siihen varastamiseen kuin aseellisiin ryöstöretkiin.
 

Dinho

Jäsen
En oikein tajua sitä, että miksi länsi olisi vastuussa nykyisen kleptokratian pysyttämisessä vallassa

Ei länsi vastuussa tietenkään ole, mutta eiköhän tuo järkevää lännenkin kannalta ole, että Venäjä ei vajoa kaaokseen. Putinin johdolla Venäjä on kehittynyt ja kansa mitä ilmeisimmin tykkää miehestä. Jenkitkin tekevät yhteistyötä Venäjän kanssa mm. avaruustutkimuksen saralla ja tiedusteluyhteistyötä ISISiä vastaan. Venäjän aluelaajennustoimet totta kai ovat väärin, ei kahta puhetta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei länsi vastuussa tietenkään ole, mutta eiköhän tuo järkevää lännenkin kannalta ole, että Venäjä ei vajoa kaaokseen. Putinin johdolla Venäjä on kehittynyt ja kansa mitä ilmeisimmin tykkää miehestä. Jenkitkin tekevät yhteistyötä Venäjän kanssa mm. avaruustutkimuksen saralla ja tiedusteluyhteistyötä ISISiä vastaan. Venäjän aluelaajennustoimet totta kai ovat väärin, ei kahta puhetta.

No, siis, ei ole kehittynyt - öljyn hinnan tuomia tuloja ei ole käytetty infrastruktuurin uudistamiseen ja taloudellisen perustan monipuolistamiseen. Sveitsiläisillä ja neitsytsaarelaisilla pankkitileilla on toki ollut hieno kasvukausi takana. Suuri osa kansasta sen sijaan elää täysin kädestä suuhun. Länsi ei voi paapoa Venäjää, se on iso maa: jos se käyttäytyy huonosti ja vaarallisesti, siihen suhtaudutaan vihamielisesti. Jos se on niin heikko, että se romahtaa pienestä tuuppauksesta niin silloin sen olisi paree olla haastamatta riitaa ja keskittyä rauhanomaiseen rakennustyöhön ja taloutensa kohentamiseen. Maailma on siitä kova paikka, että jopa semi-diktaattorikin on itse vastuussa tekemisistään ja niiden seurauksista.
 

Dinho

Jäsen
Länsi ei voi paapoa Venäjää, se on iso maa: jos se käyttäytyy huonosti ja vaarallisesti, siihen suhtaudutaan vihamielisesti. Jos se on niin heikko, että se romahtaa pienestä tuuppauksesta niin silloin sen olisi paree olla haastamatta riitaa ja keskittyä rauhanomaiseen rakennustyöhön ja taloutensa kohentamiseen. Maailma on siitä kova paikka, että jopa semi-diktaattorikin on itse vastuussa tekemisistään ja niiden seurauksista.

Tästä olemme yhtä mieltä, ainakin olettaisin niin. Halusin vain tuoda esille, että ei Venäjän sekasorto mikään hyvä asia lännen kannalta olisi. Ei sitä tietysti ole pikku-Volodjan hallinnon viimeaikaiset toimetkaan, mutta Venäjä pysyy sen johdolla todennäköisemmin kontrollissa, kuin jonkun epämääräisen vallankumousjoukkion käsissä.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Tämä on toki riippumattoman ja puolueettoman länsimedian melko usein toistama väite. Krimin valtaaminen "rauhanomaisesti" ja Itä-Ukrainan lomailut ovat kuitenkin pientä sen rinnalla, jos joku Zhirinovski saati vielä kahjompi pääsisi puikkoihin. Silloin nimittäin puna-armeijan panssarit vyöryisivät sadoittain ihan avoimesti rajojen yli ja luultavasti myös tänne Suomeen. Nämä epä-lineaariset toimet ovat silkkaa puuhastelua vs. puna-armeijan kaikkien aselajien yhtäaikaisen hyökkäämisen kanssa. Tähän päälle vielä suora ydinaseilla uhkailu.

Jollei joku globalisti-intoilija näe näiden välillä mitään eroa, niin keskustelun jatkaminen aiheesta on turhaa.

Aika paksua soopaa tulee sieltä. Pelottelua oman kotiputinistimme toimesta. Todennäköisin vallansiirto Venäjällä on silovikeilta sivilikeille, ja siinä tulee monta kertaluokkaa tolkumpaa porukkaa ohjaksiin. Sama pätenee myös sotilasvallankaappaukseen. Nämä Zhrininovksin kaltaiset pellet tai Duginin tapaiset hullut nauttivat tietyn tason suosiosta, mutta yhdelläkään muulla valtaryhmittymällä tai kansan enemmistöllä ei ole halua päästää näitä valtaan.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Putin on ihan itse asemoinut Venäjän lännen viholliseksi. Sekä teoissa että sanoissa. Lisäksi tekisi venäläisille hyvää käydä huomattavan syvällä sekä palauttaa Krimi. Ymmärtäisivät paikkansa tässä maailmassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös