Sananen öljystä, tuosta Venäjän talouden voiteluaineesta. Venäjän tulisi luoda kiireesti oma "reilun kaupan" sertifikaatti Venäjällä tuotettavalle öljylle. Tynnyrihinta näet käväisi jo alle 50 USD:n, uutislähteiden mukaan alimmalla tasolla lähes kuuteen vuoteen. Kaukana ollaan 100 USD:n hintatasosta, jonka varaan Venäjän budjetti alkujaan laadittiin.
Jos öljyn hinta jatkaa vielä laskemistaan, Venäjän inflaatio kiihtyy ja kun tuotannon kustannukset ja korvaavat investoinnit kallistuvat, voi Venäjä päätyä tilanteeseen, jossa öljyn tuottaminen muuttuu osin kannattamattomaksi liiketoiminnaksi. Newsweekin arviossa Venäjän keskimääräisen tuotantokustannuksen arvioidaan olevan 40 USD tynnyriltä. Joka tapauksessa se on korkeampi kuin esimerkiksi Saudi-Arabian tuotantokustannus.
Bloombergin uutisessa Venäjän tuotantomäärän raportoitiin nyt ylittävän Neuvostoliiton aikaiset tuotantoennätykset. Toisin sanoen saadakseen tuloja öljyä on myytävä enemmän - ja kuten arvata voi - lisätarjonta laskee hintaa entisestään. Pidemmän päälle tämä on tietenkin huono taktiikka. Se kertoo, miten vaihtoehdottomassa tilanteessa naapurimaamme on. Ilman OPEC:n merkittävää öljyn tuotantovähennystä ja öljyn hinnan nousua Venäjän talousmoottori leikkaa kiinni todella nopeasti.
Tuskin kerroin mitään uutta tai ihmeellistä, mutta mahtailevan Venäjän menoa ihmettelevälle - keisari nakuilu on lähestymässä päätepistettään.
Muutama sananen myös.
Jos satuit seuraamaan uutisointia niin se oli Saudi-Arabia joka torppasi OPEC:issa tuotannon leikkaukset. Ilmoittivat vain yksikantaan etteivät aio leikata tuotantoaan. Piste.
Öljyn hinnan laskun takana on nimenomaan Saudi-Arabian halu ajaa markkinoilta liuskeöljy ja pysäyttää arktisen alueen koekairaukset eli tukahduttaa nykyiset ja tulevat kilpailijat. Lisäksi haluavat kouluttaa naapureitaan lähi-idässä. Muilla OPEC:in tuottajilla (Iran, Irak, Algeria, Libya, Nigeria, Angola, Arabiemiraatit, Venezuela jne.) ei ole varaa leikata tuotantoa kun elävät kädestä suuhun jo nyt. Koko episodi tuskin liittyi Venäjän tekemisiin mitenkään, mutta sattui nyt osumaan samaan aikaan.
Saudien tuotantokustannukset ovat joidenkin lähteiden mukaan 4-6 dollaria per tynnyri.
http://www.reuters.com/article/2009/07/28/oil-cost-factbox-idUSLS12407420090728 (Vähän vanha linkki vuodelta 2009 mutta tuskin nuo paljon ovat muuttuneet).
Joka tapauksessa saudeilla on niin paljon öljy- ja rahareserviä muihin verrattuna että voivat tällaisessa (jatkuvassa) "on the edge" -markkinatilanteessa heilutella hintaa hanaa vääntämällä niin paljon kuin huvittaa. Todennäköisesti al-Saudin perheen eteisessä on naapurimaiden delegaatiot tällä hetkellä pyytämässä audienssia kun perse ei kestä hintatasoa. Venäläisistä en tiedä, ovatko hekin jonossa. Eivät ole koskaan olleetkaan OPEC:in jäseniä mutta tuntevat varmasti pelin hengen ja heillä on omat yhteytensä Riadiin.
No miten tämä liittyy Venäjään? Jos ja kun lasketaan keskimääräisiä tuotantokustannuksia niin siellä on takana kuitenkin aika paljon kiinteitä uponneita kustannuksia. Muuttuvat kustannukset ovat pieniä tuollaisella toimialalla. Pitkällä aikavälillä voi Venäjän tuotantokustannukset ollakin 40 dollaria mutta ei lyhyellä. Ja rahaakin on nyt reservissä toisin kuin Neuvostoliiton kaatuessa. Luultavasti voivat voitolla myydä johonkin 10-20 dollariin, jos haluavat. Tai tehdä pitkäaikaisia toimitussopimuksia ja suojauksia erilaisilla instrumenteilla. (Nyt asiakkaalle 40 taalaa per tynnyri ja sitten kun markkinahinta on 100 taalaa, niin saatte edelleen tietyn määrän 40 taalan hintaan. Onhan näitä markkinainstrumenttejä ja tahoja jotka haluavat tasaisen hinnan.)
Ja vielä lisäksi. Slobot myyvät kaasuaan koko länsi-eurooppaan (Suomi mukaan lukien) ja hinnat on sovittu pidemmillä sopimuksilla. Jostain syystä kaasuntuonti Venäjältä ei ole lännen "pakotelistalla". Alkaisi siinä Angelaa ja Saulia vituttamaan kun on torppansa Berliinissä tai Helsingissä kylmät kuin avanto omien talouspakotteidensa vuoksi.
Toinen asia on harha, joka monella Suomessa aiheuttaa ongelmia ymmärtää Venäjän taloutta. Venäjä ei ole mikään pohjoismainen hyvinvointivaltio jossa oletetaan että fattasta saa fyffeä kun on vessapaperi huussista loppu. Jos on paskapaperi loppu, niin pyyhitään pravdaan. Ja jos omat pravdat on loppu niin sitten pyydetän sukulaisilta tai naapureilta vähän käytettyjä lainaksi. Tai sitten hankitaan tuoretta pravdaa mustasta pörssistä vaihtamalla vaarin suuren isänmaallisen sodan kunniamerkkeihin (ei lopu heti kesken).
Yllä olevalla tarkoitan sitä, että ei kannata ainakaan alkaa hengitystä pidättämään jos odottaa Venäjällä hallinnon kaatuvan tai jopa koko valtakunnan maan päältä katoavan lähiviikkoina. Se on juuri sitä itsepetosta josta Paasikivikin aikanaan varoitti. Venäjä ei mene pois vaikka niin haluaisimmekin. Se on realiteeti joka pysyy. Parempi olisi miettiä omaa asemaamme hullun jättiläisen naapurina.