Kanada ja Venäjä ovat jääkiekon todelliset perinteiset suurmaat. Venäjä on tietysti Neuvostoliiton (ja IVY:n) jatke, mutta kuitenkin. Venäjän ainoa tavoite voi minusta aina olla vain kultamitali, samoin Kanadan. Tshekki on lähellä Kanadaa ja Venäjää ennakkotoiveiden kannalta, mutta ei nyt ihan samalla tasolla kuitenkaan.
Venäjän viimeinen kultamitali on v. 1993 mm-kisoista. Sen jälkeen on pelattu 12 mm-kisat, kolmet olympiakisat ja kaksi kerta World Cupia. Näistä Venäjä ei ole voittanut yhtään turnausta. 17 isoa kisaa ilman yhtään kultamitalia tai mestaruutta, jokohan nyt tärppäisi. Hopeamitali ei koskaan voi olla Venäjälle todellista menestystä, niin vahva Neuvostoliiton jättämä voittojen perinne jääkiekossa on itänaapurille.
Minusta Venäjän suurin este isoille voitoille on pitkään ollut ainakin se, että mv-peli on ollut todella kehnoa kisoista toiseen, jos mukaan ei ole saatu houkuteltua Habibulinia tai Nabokovia. Maassa on jostain syystä ilmeisesti laiminlyöty mv-valmennus. Joku "sokolov" maalissa ja joukkue saattaa hävitä vaikka Itävallalle tai Latvialle. Todella huonon pelin pelannut Suomikin kaatui viime keväänä mm-kisoissa vasta rl-kisassa, joka on taitokisa. Jääkiekkoa pelattiin 65 min 3-3, suurelta osin kiitos Sokolovin alkupelin surkeuden.
Tavallaan olisi mukava nähdä mitä joku Doug Shedden saisi irti Venäjän joukkueesta, kun laittaisi sooloilevat tähdet kuriin, esim. Habibulin maalissa ja peluuttaisi joukkuetta samalla tavoin kuin nyt HIFKiä. Kuumille hyökkääjille yli 20 min jääaikaa ja valitsisi oikein roolitetun joukkueen. Nythän Venäjän hyökkäys suorastaan pursuaa pelkkiä tähtiä, joista osan on pakko jäädä omasta mielestään liian vähäiselle jääajalle. En ole tutustunut Torinon joukkueeseen vielä niin tarkoin, että osaisin sanoa onko joukkueeseen nyt valittu esim. puolustavaa ketjua.
Venäjän joukkue on ollut vähän sellainen kultaisen menneisyytensä suuruudenpäivien vanki jo pitkään. Neuvostoliitto pelasi aikanaan niin hienoa lätkää, että on tavallaan ollut melkein surullista seurata Venäjän kiekon tilaa v. 1993 jälkeen. Senkin jälkeen maa on tuottanut maailmanluokan yksittäisiä kiekkoilijoita, mutta ei ole kyennyt muodostamaan niistä voittavaa joukkuetta kertaakaan.