Vähitellen alkaa vaikuttaa siltä, että Ukraina saattaa pystyä voittamaan sodan eli valtaamaan takaisin joko:
1) ennen 24.2.2022 vallinneet rajat tai
2) jopa vuoden 2014 rajat.
Tämä olisi erinomainen lopputulos, mutta toisin kuin monet täällä en näe sen johtavan rauhaan, vaan noissa tapauksissa Venäjä pyrkii jossain välissä kostamaan ja kääntämään tilanteen itselleen edullisemmaksi. Tuloksena olisi siis jäätynyt konflikti eikä rauha.
En myöskään ole kovin optimistinen sen suhteen, että sotilaallinen tappio tai taloudelliset vaikeudet johtaisivat Venäjällä sellaiseen vallanvaihtoon, jonka jälkeen uudet vallanpitäjät suostuisivat solmimaan pysyvän rauhansopimuksen Ukrainan kanssa. Jonkinlainen sotatilanne siis jatkuu suurella todennäköisyydellä vielä pitkään.
Yllä olevasta huolimatta en ole sitä mieltä, että Venäjälle pitäisi antaa "jotain", jotta maata ei nöyryytettäisi. Venäjä jostain ihmeen syystä kokee, että sitä on "nöyryytetty" jatkuvasti vuodesta 1991. Maan vallanpitäjät ja kansalaiset eivät ajattele Venäjän ja sen edeltäjän olevan syyllinen yhtään mihinkään. Eivät toiseen maailmansotaan, eivät kylmän sodan ajan rikoksiin eivätkä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisiin vaikeuksiin. Syy on aina jonkun muun eikä omaan toimintaan haluta tai pystytä suhtautumaan kriittisesti. Näin ollen hyvittelyssä ei ole järkeä, koska nöyryytyksen kokemus on ja pysyy eikä sitä täytä mikään määrä myönnytyksiä.
Sodan alussa jonkinlainen rauhansopimus olisi ollut mahdollinen, koska Ukraina pelkäsi nopeaa tappiota ja Venäjä olisi saattanut suostua joihinkin maltillisiin tavoitteisiin. Kun Ukraina onnistui torjumaan ensimmäisen rynnistyksen, sen kiinnostus huonoon kompromissiin on vähentynyt käytännössä nollaan eikä sellaista kukaan voi heiltä vaatiakaan. Maa on menettänyt jo niin paljon inhimillisesti ja taloudellisesti, että on ihan sama mennä päätyyn asti, varsinkin kun aika tuntuu olevan heidän puolellaan. Venäjän taas kannattaisi ehdottomasti lopettaa sota ns. eilen ja vain minimoida taloudelliset tappiot, mutta yllä mainituista syistä tätä ei tule tapahtumaan.
Kaiken kaikkiaan tämä kysymys tuntuu valitettavan kaukaiselta. Pitkä kirjoitus, jonka pointti on se, että sotatila ei suinkaan pääty, vaikka Ukraina saavuttaisi sotilaalliset tavoitteensa. Ja niin kauan kuin sotatila jatkuu, taloudellinen elpyminen ei pääse kunnolla vauhtiin.