Trumpin strategiaa voi arvailla, mutta Venäjän ja Kiinan lähentyminen tekee Kiinasta voimakkaamman ja sitä USA ei halua. Päin vastoin Venäjä olisi jopa hyvä liittolainen Kiinaa vastaan maantieteellisen sijainnin takia.
Saatan olla täysin väärässäkin, mutta jotenkin viime aikojen keskustelua seuraamalla olen ollut aistivinani pieniä positiivisia merkkejä Trumpin ja jopa republikaanien MAGA-siiven suunnalta siitä, että tilanne voi olla Ukrainan kannalta nyt jopa aiempaa positiivisempi. Ja tähän on kaksi syytä: Kiinan kaiken aikaa selvempi Venäjän tukeminen ja Pohjois-Korean mukaantulo.
Tämä olisi johtamassa siihen, että sotaa ei enää nähdä Ukrainan omana ongelmana tai Euroopan sisäisenä asiana. Itä-Ukrainan kaivosten ja luonnonvarojen ei haluta päätyvän kiinalais-venäläisen liittokunnan haltuun, etenkin kun Trumpin hallinnon tarkoituksena on ajaa kovempaa Kiina-politiikkaa.
Jossain yhteydessä spekuloitiin, että seuraus voi nyt olla, että Trumpin kauden alussa tukea lisätään voimakkaasti ja tavoitteena on, että kun Venäjä on lyöty, vastikkeeksi Yhdysvallat saisivat edulliset diilit Itä-Ukrainan luonnonvaroihin.
Ja jos ihan konkreettisella tasolla halutaan spekuloida, niin minusta ihan mahdolliselta skenaariolta vaikutti yksi visio, jossa väläyteltiin sellaista, että Trumpetin "diili" tulisi olemaan sellainen, jossa Krim jää Venäjälle, mutta muilta osin tulisivat joko vuoden 1991 rajat, tai sitten sellainen, jossa Donbass jää myös Venäjälle ennen 24.2.22 olleen hallussapidon mukaisesti. Jos Putin ei tähän suostuisi, seurauksena olisi sotilaallinen tuen voimakas kasvu. Mikäli tuo toteutuisi, niin Jenkkien kaivosintressit turvaisivat jatkossa Ukrainan koskemattomuuden, vaikka todennäköisesti NATO-haaveet menisivät "diilissä" jäihin toistaiseksi ihan virallisestikin.