Osittain totta. Venäjän taktiikka tuntuu olevan joltain sellaiselta aikakaudelta, jolloin isoja osastoja liikkui yhtenäisissä muodostelmissa. Olisivatko ratsuväki tai legioonalaiset käyttäneet tuota aikoinaan? Se tuossa meni oikein, että Puna-armeija käytti tuota myös toisessa maailmansodassa.
"Niillä on sellainen ohjesääntö. Ei ne saa sitä niin äkkiä muutettua", kuten Esko Salmisen esittämä eversti Laurila elokuvassa Talvisota totesi.
Kyllä. Se, että me olemme ajatelleet asiaa länsimaisesta näkökannasta ja itseasiassa kaikki meidän virhearviot liittyy nimenomaan siihen, että olemme arvioineet Venäjää länsimaisten lasien läpi.
Onneks nyt on tullut valaistus suurimmalle osalle siitä, että Venäjää pitää katsella 1900-1990 luvun venäläisillä ja neuvostoliittolaisilla laseilla. Itse olen monilta osin näin tehnytkin, siis jo ennen sotaa, mutta en pysty antamaan itsellenikään täydellistä synninpäästöä asiasta.
Voisin nähdä niin, että Venäjän johtamistapa on nimenomaan sellainen, että johtaja johtaa ja käskijä käskee, that's it. Vaikka ilman minkäänlaista ymmärrystä oikeasta johtamisesta, kun venäläinen johtaja sanoo jotain, niin se on silloin fakta vaikka se ei tutkimukseen juuri koskaan pohjaisikaan.
Johtaminen on nimenomaan tyyppiä, kenraali menee etulinjan eteen, alkaa huutaa ja käskeä ja kuolee tarkka-ampujan luotiin. Jos ei kuole, kuolevat koko porukka siihen kun pitää mennä sen "suon yli niin, että heilahtaa" vaikka suo olisi miinakenttä ja mitään muutakaan järkeä ei suon ylittämisessä ole.
En tiedä onko tämä varmaa tietoa, jostai joskus kuullut (tosin työasioissa siltä on myös tuntunut). Eli jos kysyt venäläiseltä, missä suunnassa on joku paikka, esim. lentokenttä, niin venäläinen antaa aina vastauksen riippumatta onko hänellä hajuakaan koko lentokentästä.
Näin ne venäläiset on nähtävä tänään ja tulevaisuudessa, varsinkin Venäjän valtion tasolla. Muistutetaan kuitenkin, että tämä ei kuitenkaan koske kaikkia länsimaista elämää ymmärtäviä tai muuten älykkäämpiä venäläisiä.