Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 544 542
  • 66 703

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Näyttää tosiaan siltä, että tämä on se loppusaldo. Traagista ja irvokasta. Mutta epäilen etteivät huonot uutiset Euroopassa jää tähän, meidän on tässä maailmankolkassa varustauduttava nopeasti ja tehokkaasti. Aidosti luotettavia liittolaisia ei ole liian kanssa.
Huono uutinen on sekin, että varustelumenojen kasvu on vaikeasti myytävissä persaukisille talouksille, ml. Suomi. Suomellahan hävittäjähankinnat pelastivat paljon, oltiin yli kriisirajan, mutta sen jälkeen puolustusmenot ovat vain 1,7 % BKT:stä. Saksassakaan tilanne ei herätä hilpeyttä. Entä ne maat, jotka eivät ole lähellä Venäjää? Miten myyt manoloille sen, että nyt pitäisi satsata puolustukseen?


Liittouma tuo turvaa, mutta turva ei löydy pelkästään aseistuksesta (jonka senkin rakenne on vääränlainen), vaan yhtenäisyydestä. USA voidaan Trumpin kaudella unohtaa, ehkä pitemmäksikin ajaksi. Toisaalta, Iso-Britanniassa konservatiivitkin ovat hyvin myönteisiä Natolle. Maakohtaiset erot ovat suuria. Natokaan ei toimi, jos suuri osa Natoa, osin Venäjän propagandan takia, tarjoaisi vain lämmintä kättä hyökkäyksen kohteena olevan maan puolustukseen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Huono uutinen on sekin, että varustelumenojen kasvu on vaikeasti myytävissä persaukisille talouksille, ml. Suomi. Suomellahan hävittäjähankinnat pelastivat paljon, oltiin yli kriisirajan, mutta sen jälkeen puolustusmenot ovat vain 1,7 % BKT:stä.
Ajattelin enemmän että meidän täytyy varustautua, koska ehkä joudumme pärjäämään melko omillamme poislukien Venäjän reunamaat ja Britannian. USA:n lasken epäluotettavaksi liittolaiseksi, mutta toki senkin suhteen hyödyttää että meillä on korkeat varustelumenot. Mutta ennen kaikkea se hyödyttää itseämme.
 

J.C.S.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Joo, itellä sama. Irvokasta nähdä Espanja ja Italia tuossa mukana, kun miettii kuinka välinpitämättömästi ovat suhtautuneet Ukrainan tukemiseen. Ei kyllä mitään hajua mitä tuo Weimar+ edes tarkoittaa ja en jaksa ottaa selvääkään.
Tuo Weimar+ tarkoittaa ilmeisesti alunperin 1991 tehtyä sopimusta, jossa Saksa,Ranska ja Puola sopivat puolustavansa yhteisiä intressejään Euroopassa.
Kallaksen "our Weimar+" tarkoittaa sitten niitä maita jotka ovat tuossa uudessa "manifestissa" mukana.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
No nyt on mielenkiintosta juttua Maidanin ajoilta. Saa nyt nähdä miten luotettavaksi osoittautuu.



Wow, I just met with a Ukrainian MP who says in 2014 she, as a young protest leader in the freedom movement, was in the room with Victoria Nuland and the boxer Vitalii Klitschko during the Maidan protests. Nuland was horrible, she said. She was demanding that the leaders of the protestors, including Klitsckho accept the rule of the pro-Russian regime. The people refused. More soon—but I can't wait for you hear this story that far from starting Ukraine's Revolution, Biden's Nuland tried to STOP it.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
En keksi parempaa ketjua postata tätä mutta tänään taivas piirsi horisonttiin aamulla Ukrainan lipun. Oli aika komea näky vaikka en kovin tarkkaa kuvaa puhelimella saanutkaan.
 

Liitteet

  • IMG_6865.jpeg
    IMG_6865.jpeg
    128,4 KB · kertaa luettu: 57

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Eipä nuo aamun uutiset ”yllättäen” kovin hyvältä kuulosta Ukrainan tai Euroopan kannalta. Ukrainaa ei käy kateeksi. Ensin olet Putlerin joukkomurhan ja varastelun kohteena vuosia ja lopuksi oranssi apina myy loputkin rippeet Putlerille. Rauhan Ukraina kyllä ansaitsee, se on ihan selvä juttu.

Euroopan johtajilla olisi ollut ja olisi tietysti edelleen mahdollisuus estää tämä luultavasti isompaan sotaan johtava kehitys, mutta taitaa olla turha toive. Pääkallopaikoilla varmaan mietitään kahvipannu kuumana nyt sitä, miten tapahtumat selitetään omalle kansalle, että tämä on oikeasti hyvä juttu. Tuo narratiivi tullaan varmasti lopulta näkemään ja moni sen myös nielee mukisematta, koska olemme taipuvaisia loppuun asti selittämään asiat itsellemme parhain päin.

Katsotaan nyt vielä minkälainen diili siellä on jo hierottuna, mutta näillä tiedoin edelleen pitäydyn veikkauksessani että n. vuoden päästä Pensaralli itärajalla on jo käynnissä.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ymmärrän sinänsä kaiken kritiikin Eurooppaa kohtaan, mutta samalla kannattaa huomioida, että aika poliittisesti heikkoja johtajia Saksa/Ranska/Espanja akselilla on. Ja se vaikuttaa harmittavasti siihen kuinka hajanainen Eurooppa on.

Toki ensimmäisen vuoden ajan Macron ja Scholtz olivat vielä kannatuksen osalta ok tilanteessa, mutta silloin selkeästi pelkäsivät Putinia.

Nyt macron on poliittisesti ihan raato ja parlamentti täysi kaaos, jossa putlerin tukijoita löytyy sekä oikealta että vasemmalta. Scholtz on ollut omanlaisensa paskahousu koko sodan ajan, mutta hänen hallituksen suosio romahtanut ja samaan tapaan putlerin tukijoita oikealla ja vasemmalla.

Espanja taas, noh siellä omanlaisensa poliittinen kaaos jatkunut jo vuosia. Ja löytyy oikealta ja vasemmalta putinin kaverit, joilla on kokoonsa nähden liian paljon vaikutusvaltaa. Espanjalaisten näkökulmasta Ukraina taitaa myös olla liian kaukana jotta ymmärtäisivät uhan.

Kai tässä itsekin täytyy alkaa kannattamaan liittovaltiota.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tässä sitten Euroopan johtajilta väkevä kannanotto: Eurooppa huolestui Trumpin ilmoituksesta

Eipä tiedä, itkeäkö vaiko nauraa. Nyt poliitikot keräävät fiktionaalisia irtopisteitä kuvitteelliselta yleisöltä. Eurooppa ei ollut valmis käymään sotaa, joten eipä tuleva rauhakaan voi tulla yllätyksenä. Toki on vältettävä turhaa moralisointia ja jälkiviisautta. Jos pitää päättää sodasta, silloin yli 30 johtajan mielipide ei ole se ihan optimaalisin tapa.

Eurooppa eli kaikessa rauhassa pitkän aikaa ja odotti vain, että USA tulee joka tilanteessa apuun. Ratkaisi kivasti Kosovon kriisinkin. Se oli sitä aikaa, toisen maailmansodan jälkilämpöä, jolloin vielä vapaus & demokratia olivat tärkeitä asioita Valloissa. Mutta Venäjähän on nyt liberaalidiktatuuri, joten eihän se nyt kaukana ole liberaalidemokratiastakaan. Varsinkin kun jälkimmäinen osa on joillekin pelkkä haitake.

Nyt on enää turhaa parkua Ukrainan puolesta. Mitään ei ole tehtävissä, koska ne vaihtoehdot, jotka olivat mahdollisia, siis joukkojen lähettäminen Ukrainaan, ovat menneet. Yksikään maa ei halua lähettää joukkoja Ukrainaan. Ja Ukrainalta loppuvat pian sotilaatkin. Venäjän sitkeys aliarvioitiin jälleen. Diktatuuri voi uhrata miljoona ihmistä, demokratioille tämä ei ole mahdollista.

Sodat loppuvat sotimalla, mutta eivät jahkailulla. Tietenkin Euroopan maat voivat kieltäytyä tunnustamasta uusia rajoja. Ja näin pitää tehdäkin. Ja sitten aloittaa hurja varustautuminen uuteen sotaan. Joka ehkä vältetään juuri varustautumalla.
 
Viimeksi muokattu:

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Trumpin perustelut sodalle on edelleen täysin Venäjän pelikirjasta. Venäjän tuntien he ovat nyt voimansa tunnossa vaatimassa sodan päätökseksi hyvinkin raskasta rauhaa Ukrainalle. Surullinen hetki maailman historiassa.

Suomalaisena tämä on hyvin huolestuttavaa. Venäjän ja Suomen välisessä konfliktissa näyttäisi siltä, että USA menisi itänaapurin kelkkaan syyttäen meitä itseämme kaikesta provokaatiosta.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllähän tässä pitää alkaa nyt vakavasti listamaan mitä amerikkalaisia tuotteita tai palveluita ilman pystyy elämään. Cokis ja Pepsi on jo listalta pudonneet, samoin Heinzin ketsuppi, myöskään Pringlesit ei enää maistu, Macissa en ole käynyt aikoihin, Burger King on varmaan seuraava joka lähtee, Pizza Hut ei ole ikinä listalla ollut, Subway pysyy toistaiseksi listalla kun sille ei oikein ole korvaajaa, Netflix on toistaiseksi tilauksessa vaikka en oikein edes ymmärrä että miksi, ja seuraava auto ei tule olemaan mikään Berliinissä valmistettava
 
Tony Blair -instituutti on julkaissut raportin, jossa se tarkastelee Ukrainan sodan ratkaisun hintaa Euroopan tulevaisuudelle.

Raportissa todetaan, että sodan lopputulos on ennen kaikkea Euroopan poliittinen valinta.

Raportin on laatinut yhteistyössä Stephan Jensen, Daniel Sleat, Christopher Wright, Tennyson Dearing ja Yuliia Shevchuk. Sen esipuheen on kirjoittanut Suomen entinen pääministeri Sanna Marin.

Marin työskentelee Tony Blair -instituutin strategisena neuvonantajana.

Marinin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan tarkoittaa, että lähes kahdeksan vuosikymmentä kestänyt rauha Euroopassa on nyt ohi.

Marin painottaa esipuheessaan, että Ukrainan sodan lopputulos on myös länsimaisen yhteisön ja Euroopan poliittinen valinta.

– Ukraina ja sen liittolaiset ovat huomattavasti vahvempia kuin autoritääriset valtiot, jotka sinne ovat hyökänneet, Marin kirjoittaa.

Marinin ja raportissa esitettävien lukujen mukaan Euroopan on mahdollista antaa Ukrainalle sen tarvitsemat välineet Venäjän pysäyttämiseksi.

Pelkästään Euroopan bruttokansantuote on yli 10 kertaa suurempi kuin Venäjän. Vain 0,2 prosenttia Euroopan BKT:sta riittäisi kuromaan umpeen Ukrainan ja Venäjän välisen resurssikuilun, raportissa todetaan.

– Kyse on puhtaasti poliittisesta tahdosta, ei kyvyistä, Marin lisää.


Lähes kolme vuotta kestänyt sota ei Marinin mukaan suo enää aikaa jahkailulle. Marinin mukaan Ukrainan liittolaisten on toimittava päättäväisesti ja heti, muuten sodan seuraukset tulevat olemaan kauaskantoiset.

– Tämä on Euroopan osalta sekä moraalisesti että strategisesti anteeksiantamatonta, Marin kirjoittaa.

Marinin mukaan Euroopan on yhdessä vastattava Venäjän aggressioon ja varmistettava, että sen ainoa palkinto Ukrainaan hyökkäämisestä on epäonnistuminen.


– Ja jos haluamme, että uudesta rauhasta tulee kestävä, meidän on estettävä tulevat hyökkäykset osoittamalla, että olemme valmiita puolustamaan meitä yhdistäviä arvoja, Marin kiteyttää.

Sanna Marin sanoo käytännössä sen, mitä Suomessa tai EU-tasolla ei uskalleta sanoa. Eurooppa on jo sodassa, ja prioriteettien pitäisi olla myös sen mukaiset. Sotatalous käyntiin, ja Rheinmetallit ja Patriat laittavat linjastot kuumiksi. Nyt on oikeasti EU:n viimeiset hetket näyttää, että siitä on yhtään mihinkään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sanna Marin sanoo käytännössä sen, mitä Suomessa tai EU-tasolla ei uskalleta sanoa. Eurooppa on jo sodassa, ja prioriteettien pitäisi olla myös sen mukaiset. Sotatalous käyntiin, ja Rheinmetallit ja Patriat laittavat linjastot kuumiksi. Nyt on oikeasti EU:n viimeiset hetket näyttää, että siitä on yhtään mihinkään.

Kyllä Suomessa on uskallettu sanoa ääneen se, että Eurooppa on sodassa. Mielenkiintoista oli, miten Pekka Toveri tyrmättiin.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Itse melkein toivon, että Putin lähtisi seuraavaksi hakemaan heille historiallisesti kuulunutta maapalasta, Alaskaa, onhan siellä mineraaleja ja luonnonrikkauksia. Varmasti löytyy joku narratiivi sen oikeuttamiseksi ja huonon diilin kumoamiseksi. Sitten voisi jenkit kysellä itseltään, että minkäs takia annettiin Putinin huseerata ja eikös se ollutkaan tyytyväinen pelkkään Ukrainaan. Noh, en toivo mutta maailma ei usko ennen kuin se on omassa tuulettimessa.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo

Sanna Marin sanoo käytännössä sen, mitä Suomessa tai EU-tasolla ei uskalleta sanoa. Eurooppa on jo sodassa, ja prioriteettien pitäisi olla myös sen mukaiset. Sotatalous käyntiin, ja Rheinmetallit ja Patriat laittavat linjastot kuumiksi. Nyt on oikeasti EU:n viimeiset hetket näyttää, että siitä on yhtään mihinkään.
Nyt todellakin pointsit Sannalle! Täysin samaa mieltä kaikesta mitä sanoo. Eurooppa on sodassa ja lännen ongelmat ovat olleet TÄYSIN poliittisia koko sodan ajan. Käsittämätöntä, että esim. Saksassa Leopardien ja Tauruksien valmistajat valittelevat, että ei ole tilauksia. Bidenin heikko hallinto. Macronin melko katteettomat huutelut. Espanjassa kaivetaan nenää. Orbanin perseilyt. Sveitsissä blokataan Ukrainalle toimitettavaa aseapua jne.
 
Viimeksi muokattu:

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Subway pysyy toistaiseksi listalla kun sille ei oikein ole korvaajaa
Pisteet siitä, että yleensäkin mietit jotain boikotointeja. 99% muista tuskin edes lähtee tälle linjalle. Silti vähän aiheuttaa hymistelyä, että subin kusiset sämpylät ovat elintarvike, jota ilman ei voi elää. Tarpeensa kullakin.
 

Soutukorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

Sanna Marin sanoo käytännössä sen, mitä Suomessa tai EU-tasolla ei uskalleta sanoa. Eurooppa on jo sodassa, ja prioriteettien pitäisi olla myös sen mukaiset. Sotatalous käyntiin, ja Rheinmetallit ja Patriat laittavat linjastot kuumiksi. Nyt on oikeasti EU:n viimeiset hetket näyttää, että siitä on yhtään mihinkään.
Ei tuu tapahtuu. Voimme nyt käpertyä jälleen kerran USAn taakse. Trump päätti sodan, minkäs me sille voimme on seuraava selitys. Kohta jatketaan kuin ei mitään ja myöhemmin ihmetellään taas kun aseet laulaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Sanna Marin sanoo käytännössä sen, mitä Suomessa tai EU-tasolla ei uskalleta sanoa. Eurooppa on jo sodassa, ja prioriteettien pitäisi olla myös sen mukaiset. Sotatalous käyntiin, ja Rheinmetallit ja Patriat laittavat linjastot kuumiksi. Nyt on oikeasti EU:n viimeiset hetket näyttää, että siitä on yhtään mihinkään.
Juu Sanna on täysin oikeassa ja sinä olet täysin oikeassa. Euroopassa ollaan piileskelty amerikkalaisten selän takana kohta sata vuotta turvallisuuspoliittisesti. Venäjä on tuonut sodan Euroopan ovelle, jenkeissä on vallassa sekopää, mutta siltikään Euroopassa ei löydy poliittista tahtoa pistää Venäjälle vastaan, vaan itketään Yhdysvaltojen avun perään ja itketään Trumpin tekemisistä. EU on harvinaisen munaton organisaatio turvallisuuspolitiikassa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Juu Sanna on täysin oikeassa ja sinä olet täysin oikeassa. Euroopassa ollaan piileskelty amerikkalaisten selän takana kohta sata vuotta turvallisuuspoliittisesti. Venäjä on tuonut sodan Euroopan ovelle, jenkeissä on vallassa sekopää, mutta siltikään Euroopassa ei löydy poliittista tahtoa pistää Venäjälle vastaan, vaan itketään Yhdysvaltojen avun perään ja Trumpin tekemisistä.
Saksassa AfD, Ranskassa FN, Unkarissa Orban, Slovakiassa Fico, monessa muussakin maassa venäjämyönteiset kansallisradikaalit hörhöt ovat valtavirtapuolueiden niskassa. Olemme hajaantuneita - edellytykset sinänsä on, mutta ei päättäväisyyttä, ei toimintakykyä. Sisäinen halvaannus vallitsee. Aivan kuten 1930-luvulla.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saksassa AfD, Ranskassa FN, Unkarissa Orban, Slovakiassa Fico, monessa muussakin maassa venäjämyönteiset kansallisradikaalit hörhöt ovat valtavirtapuolueiden niskassa. Olemme hajaantuneita - edellytykset sinänsä on, mutta ei päättäväisyyttä, ei toimintakykyä. Sisäinen halvaannus vallitsee. Aivan kuten 1930-luvulla.
Ehkä se on tämä JEF-yhteistyö mitä pitäisi lähteä kehittämään entisestään: Isommat valmiusjoukot, parempaa tiedustelua jne.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Siinäpä sitä on sanoitettu varsin hyvin ja tämähän ei koske ainoastaan Eurooppaa, vaan esim. Kiina varmasti tarkkailee tilannetta omasta näkökulmastaan Taiwainin suhteen ja eiköhän Trump ole siitäkin valmis tekemään jonkin mahtavan diilin. Suoraan sanottuna tällä hetkellä ei voi luottaa oikein keneenkään, vaan edessä ovat todennäköisesti hyvin sekasortoiset ajat ja lopputulosta voi vain odottaa sekä pelätä samaan aikaan.

 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa

Sanna Marin sanoo käytännössä sen, mitä Suomessa tai EU-tasolla ei uskalleta sanoa. Eurooppa on jo sodassa, ja prioriteettien pitäisi olla myös sen mukaiset. Sotatalous käyntiin, ja Rheinmetallit ja Patriat laittavat linjastot kuumiksi. Nyt on oikeasti EU:n viimeiset hetket näyttää, että siitä on yhtään mihinkään.
Ei, ei ja ei. Marinilta oivallinen ajoitus, ei muuta. Marinin kommentti on jo jälkiviisautta. Kyyninen ja erittäin laskelmoiva poliittinen peli osataan kaikkialla Euroopassa. Kysymys kuuluu: miksi Eurooppa enää lähtisi merkittävästi panostamaan Ukrainan sotaan? Hoidetaan entiset velvoitteet pois, odotetaan rauhansopimusta, julkaistaan muodollisia protesteja asiasta ja sitten annetaan ajan kulua. Keskitytään taas kunkin maan sisäisiin asioihin.

Kannattaa ottaa Euroopan kartta käteen ja miettiä niitä valtioita, jotka tulevat säilyttämään negatiivisen asenteensa Venäjään: Puola, Baltian maat, Pohjoismaat. Iso-Britannia toki. Ei ihan riitä yhteisrintamaksi Venäjää vastaan. Semminkin kun Ukraina ei saa joukkoja tuekseen. Tämäkin sota on osoittanut, että edelleen sotaa käydään perinteisin menoin. Mielellään toki sota ratkaistaisiin lännestä lähtevän drooniarmeijan avulla. Mutta kun niitä droonejakaan ei ole tarpeeksi.

USA on ollut Ukrainan sodan merkittävin tukija. Nyt halukkuutta tukemiseen ei ole, sen tukikin on täysin vastikkeellista. Ties vaikka Trump keksisi ruveta vaatimaan jo annetulle tuelle lisää taloudellista vastiketta. Mitään rajaa ei Trumpin America First- politiikalla ei ole olemassa. Koska tämä on pelin henki, siihen myös Eurooppa tulee tyytymään. Hyvesignalointia harrastetaan, mutta jos kävisi kahdenkeskisesti juttelemassa näiden päättäjien kanssa, niin reaalipolitiikka ilman arvopohjaa olisi se todennäköisin keskustelun kontribuutio.

Ja sitä paitsi, ovathan Venäjän markkinatkin taas avautumassa, kunhan rauhaan päästään. Tietenkään ei yritysten kannata pitää kovaa meteliä asiasta, mutta poliitikot ovat hyvin ymmärtäväisiä tilanteelle. Toivottavaa olisi se, että Eurooppa kuitenkin ymmärtäisi lisätä puolustusmenojaan merkittävästi, vaikka yhteistyö USA:n kanssa hiipuukin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Mojo

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ehkä se on tämä JEF-yhteistyö mitä pitäisi lähteä kehittämään entisestään: Isommat valmiusjoukot, parempaa tiedustelua jne.

Olen sitä pohtinut, että tuohon organisaatioon olisi syytä saada Puola mukaan, ja pian.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös