Aika paljon on kyllä tuhoa tullut Ukrainaan kolme päivää hyökkäyksen jälkeen, mutta niin on tullut siipeen venäläisillekin.
Vaikka onhan siellä ollut jo monta monituista mallia meri- ja maaohjuksia ilmassa lentävinä maaleihin tai sitten osumatta niihin kiitos edes sen heikommankin ukrainalaisohjustorjunnan.
Toistaiseksi enemmistö on ollut lyhyen kantaman ohjuksia, mutta myös keskikantaman ohjuksia, risteilyohjuksia ja merimaililuokan ohjuksia venäläisperäisin mitta-astein on mahtunut joukkoon.
Ihan ei kuitenkaan ilmeisesti vielä ole käytetty selkeitä kunnon ballistisia ohjuksia vaan lähinnä niiden pikkuserkkumalleja.
Puhumattakaan sitten niistä ICBM-luokan ohjuksista ja vielä sitäkin vähemmän toivottavasti näkymättömiin jäävinäkin eli ydinkärjin/ydinrakenneohjuksin tapahtuvasta hyökkäyksestä.
Pahoittelut toistosta, mutta seuraavia eri aseita on näillä näkymin Venäjän toimesta käytetty:
- SS-27 Sizzleriä eli toisin sanoen 3M14 Kalibria joiden kantama on 1500-2500 kilometriä keskimäärin, mutta enintään 4000 kilometriä risteilyohjuksena
- SS-26 Stonea eli toisin sanoen Iskanderin M- ja K-malleja joiden kantama lyhyen kantamamatkan ballistisen ohjuksen kevytmallina on 400-500 kilometriä, mutta enintään 900 kilometriä silloin kun erinäiset päivitykset mukaan lasketaan
- SS-21 Scarabia eli toisin sanoen Tochka OTR-21:tä joista todennäköisimin malleja A ja B kun C:kään ei mahdoton ole, mutta nyt esimerkiksi SS-26 Stoneen verraten selvästi lyhyempänäkin kantamamatka yhtä selvän kevyenä, maalta laukaistavanakin ballistisena ohjuksena on ollut vain keskimäärin kevytmallien osalta 70-120 kilometriä ja enintään 190 kilometriä siinä missä C-mallilla on helpostikin tuon enimmäismäärän rajalle asti ja tietenkin enemmän kantomatka
- AS-17 Kryptonia eli toisin sanoen Kh-31 A- ja P-malleja. Nämä tyypillisesti ovat Su-24- tai Su-34-hävittäjäkoneista laukaistava keskikantaman lentoristeilyohjus. Näitä on ammuttu myös Flankerista ja Fulcrumista käsin eli toisin sanoen näitä ovat käyttäneet myös Su-27 ja MiG-29. Kantama on 110 kilometriä tai enemmän.
Lisäksi näistä on olemassa muodot vaihtoehtokärkineen sille, että tuhotaanko kohde perinteisenä eli laivantorjuntaan tarkoitettuna ohjuksena Marinskaya Flotan ohjekirjojen mukaan vai varustetaanko esimerkiksi vihollisen tutka-asemien tuhoamiseen tarkoitettu raskaampi räjähdekärki eli lempinimeltään nk. Kryptoniittikärki niihin.
- TOS-1-raketinheittimet/tykistönliekinheittimet/tykistönbensiinipomminheittimet, jotka laukaisevat niin sanottuja lämpöpaineistettuja taistelukärkiä.
Nämä raketit eivät lennä kovin kauas eli hyvä kun esimerkiksi 6 kilometriäkään etenkin mikäli niihin lisätään vieläkin enemmän painolastia, mutta valtavan räjähdevoiman takia ne aiheuttavat kuolettavan vaikutuksen isolla alueella.
Ne voivat tuhota kokonaisia rakennuskomplekseja, ja aseiden käytöstä syntyvä lämpöpaineaalto tuhoaa kaiken elämän myös tunneleissa ja bunkkereissa.
Lisäksi joissakin erikoismalleissa on käytetty perivenäläistä suunniteltua räjähdemallia bensiinipommiperiaatteella kuplivine kuumine tervahöyryineen tai vaihtoehtoisesti liekinheitin/napalminheittimen tavoin pienemmästä räjähteestä kulovalkean tavoin levittäytyvää heitenestettä mikä syttyy räjähdekipinästä levittäen siitä sitten omaa räjähdeheitettään tuhoisin seurauksin.
Saa nähdä, että mitä tästä vielä tuleekaan.
Hienoa nähdä, että Ukraina on kestänyt tähän asti.