Jos muuten somesta etsii Venäläisen puolen videoita yms tietoa, kannattaa hakea nimellä ”Artemivsk”. Bahmutin venäläinen nimi.
Tarkennetaan sen verran, että Bakhmutin (tai suomalaisittain translitteroituna Bah'mut) nimi oli vuosina 1924-1941 ja 1943-2016 Artemivsk, ja Ukrainassa käynnissä olevan de-kommunisaation myötä kaupungin vanha nimi otettiin uudelleen käyttöön 2016. Nimi Artemivsk juontaa juurensa Stalinin ystävästä toveri Artemista eli Fjodor Sergejevistä, jonka mukaan kaupunki uudelleen nimettiin v. 1924 Artemivskiksi.
Saksalaismiehityksen aikana 1941-1943 kaupungista käytettiin sen vanhaa nimeä Bah'mut.
* * *
Jos olette ihmetellyt sitä, miksi Ukrainassakin on loputon määrä samannimisiä pikkukaupunkeja ja kylia, kuten Vodjane, Oleksandrivka, Novooleksandrivka jne. jne. Tämä juontaa juurensa neuvostoajoista, jolloin lähes kaikki ukrainalaiskylät ja kaupungit nimettiin uudelleen, osalle annettiin "kunniakas" nimi jonkun kommarijohtajan mukaan, mutta valtaosalle joku hyvin yleinen nimi, esim. sanasta vesi (ven. вода), johdettu nimi Vodjane.
Uudelleen nimeämisen yksiselitteinen tarkoitus oli häivyttää alkuperä - pyyhkiä pois historia. Muistettavaa on vieläpä se, että usein ukrainan kielinen nimi vaihtui venäläiseksi ja tavattoman usein sellaiseksi, mikä ei millään tavalla muistuttanut alkuperäistä nimeä. Asovanmeren pohjoisrannikolla oli myös lukuisia vanhoja kreikkalaisperäisiä kyliä, joiden nimet vaihdettiin samalla tapaa kuin ukrainan kielisetkin nimet. Näiden kreikkalaisperäisten kylien asukkaista monet puhuivat vielä 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä kreikkaa. Sama päti Krimin tataarien käyttämiin nimiin Krimin niemimaalla, tai useisiin saksalaisperäisiin kylien ja pikkukaupunkien nimiin jne.
Suurkaupunkien kohdalla nimi hyvin harvoin muutettiin täysin tunnistamattomaksi, Odesa muuttui Odessaksi, Harkiv - Harkovaksi jne. Poikkeuksista tulee mieleeni Donetsk, joka perustettiin 1800-luvun loppupuolella paikalle, jolla sijaitsi Aleksandrovkan kylä. Kaupungin perustaja on Walesista kotoisin ollut liikemies John Hughes, joten paikkakunta, myöhemmin kaupunki, sai nimen Juzivka (toisinaan siitä käytettiin myös nimeä Hughesovka), joka nimettiin 1924 Staliniksi ja 30-luvun alussa Stalinoksi (WW II kartoissa kaupunki Stalino > Donetsk). Nykyisen nimensä Donetsk, kaupunki sai de-stalinisaation myötä marraskuussa 1961.
Tämä nimihistoriasta hyvin lyhyelti.