Kyllä, onpa älytön ajatus että viljaa muka poltettaisiin esim. energialaitoksissa. Eikun hetkinen...
Viljaa poltetaan hinta alhaalla | Yle Uutiset | yle.fi
Keksin monia muitakin tapoja käyttää mahdollinen ylijäämäkasvisto. Vaikkapa nyt kompostointi tai biopolttoaineet. Mutta jos halutaan raflaavia tutkimustuloksia, on toki syytä tehdä tutkimuksellisia valintoja, jotka ohjaavat tulosta haluttuun suuntaan.
Sen sijaan tehosikaloiden yms. maatilojen ja roskaruoan kuvilla ryyditetty yhdysvaltalaisen ajatushautomon "tutkimus" on itsestäänselvästi se luotettava ja neutraali pitkän linjan visio jossa ei oletuksia tehdä eikä turhia spekuloida. Tähän meidän tulee näkemyksemme perustaa ja jättää ikävät tilastolliset kikkailut vähemmälle huomiolle.
http://www.worldwatch.org/files/pdf/Livestock and Climate Change.pdf
Totta kai siinäkin tehdään oletuksia ja tutkimuksellisia valintoja. En minä pidä tuota paperia minään kiistattomana totuutena, vaan yhtenä näkemyksenä, joka on ihan relevantti keskustelun kannalta. Jos haluat opponoida sen tuloksia, kiinnitä huomiota raportin sisältöön eikä kuviin.
Sinä esitit pari sivua takaperin että asiasta on tiedeyhteisössä yksimielisyys ja että YK:n alaiset tahot esittävät lihantuotannon vaikutuksen olevan 20-50% päästöistä. No ihan puppuahan tämä oli.
Huom! Väitin sen olevan jopa 20-50%. Tiedeyhteisön konsensuksesta puhuin alkuperäiseen väitteeseen siitä, että karjatalous on merkittävä vaikutin ilmastonmuutokseen. Irroitit nämä väitteet asiayhteyksistä, jolloin pääsit em. virheelliseen tulkintaan.
Tuoreen arvion mukaan matkailun vaikutus - joka kasvaa todella nopeasti - olisi jopa 8% vs. karjatalouden arvioitu 14%. Minä olen koko ajan puolustanut lihansyönnin järkevöittämistä mutta samalla korostanut että se ei ole mikään ainoa merkittävä tekijä, vaan lihansyönnin sijaan tulisi puhua enemmän ilmastosta.
Kts. aiempi lainaukseni, jossa painotan lentomatkailun ja ruokavalion keskeistä roolia.
Nytkin ihmiset kuvittelevat että on ilmastollisesti ihan ok lennellä ympäri palloa kunhan vain tilaa mäkkärissä vegaanihampurilaisen.
Onko tälle jotain lähdettä vai onko kyseessä rakentelemasi olkiukko?
Nämä mielikuvat ovat vahvoja, mistä oma sisääntulosi keskusteluun on vahva osoitus: Täysin tosissasi kuvittelit että sinulla on se oikea ja tieteellinen tieto laukoessasi poskettomia arvioita joita edes mainitsemasi "YK:n alaiset järjestöt" eivät kehtaa sivuilleen laittaa.
Esim. FAO on varsin maltillinen toimija tällä saralla, joten on ihan luonnollista, että se esittää arvionsa perustuen helposti todennettaviin faktoihin. Ilmiön ollessa moniulotteinen on lopullista totuutta vaikea johtaa mihinkään yksittäiseen tutkimuskoosteeseen.
Hassua, luulin juuri linkittäneeni tutkimuksia joissa todettiin vegaanien nimenomaan kärsivän tietyistä puutostiloista keskimäärin sekasyöjiä enemmän.
Tässäkin iso linja on se, että vegaanit voivat hyvin ja ovat monissa tutkimuksissa todettu ennemminkin terveemmiksi kuin sekasyöjät. Yksittäisiä puutostiloja tarkasteltaessa vegaaneilla korostuvat B12, kalsium, jodi ja seleeni. Kokonaiskuvassa mitään massiivista ongelmaa ei ole, vaan ainoa vegaaniruokavalion puute on B12, jonka ottamatta jättäminen on yksilön typeryyttä. B12-ongelma on kuitenkin lieventyvässä mm. tietoisuuden lisääntyessä ja koska markkinoille tulleet vegaanituotteet ovat poikkeuksetta rikastettu B-12-vitamiinilla.
Jos, jos, ja luultavasti. Mutta hei, se aatteellinen pro-lihansyöntitutkimus sisältää vain oletuksia ja spekulaatiota ihmeellisistä tulevaisuudenkuvista!
No jos tutkimuksessa otetaan jo lähtökohdaksi alakanttiin laskettu 4,5% päästöosuus, ei voida päätyä kovin koherenttiin lopputulokseen. Lisäksi tutkimuksessa on napattu aika lailla joka kohdassa eläinmaataloutta parhaiten tukevat tilastot, minkä vuoksi lopputuloskin on raflaava.
Tutkimuksessa on myös suhtauduttu varsin kyynisesti ja yksioikoisesti siihen, mistä ihmiset tutkimusskenaariossa saisivat ravinteensa. Mainitut puutokset on johdettu suoraan ajatuksesta, että eläinperäisistä tuotteista saatavat tietyt vitamiinit katoavat ihmisten ruokavaliosta. Todellisuudessa kaikkia mainittuja vitamiineja on saatavilla kasviperäisestä ruokavaliosta B-12 lukuun ottamatta. Tutkimuksen oletuksena on, että vapautuneet resurssit käytettäisiin lähinnä viljojen ja soijan kasvattamiseen. Lähtökohtana on vajaa ruokavalio, jota ei täydennettäisi esim. viljelemällä monipuolisemmin eri kasveja. Ravinnelisiä tai aurinkoa ei oteta mukaan laskelmiin D- ja B-12-vitamiinien suhteen.
Ei ole varsinainen yllätys, että artikkelin julkaisijat tulevat eläinmaatalouden piiristä.
Sekasyöjäkin voi koostaa itselleen ilmastoystävällisen elämäntyylin esim. matkustamisen jättämällä. Kuitenkin esim. sinä jaksat muistuttaa että näin ei isossa kuvassa tapahdu ja siksi lihansyönnin vähentäminen on kriittistä. Argumentointisi ei tunnu johdonmukaiselta.
Nämä kaksi eivät edelleenkään ole toisiinsa sidoksissa olevia valintoja. Lentämättä jättämisellä ei saa mitään "vapaudut vankilasta"-korttia ruokavalion suhteen. Toki lentomatkustamisen suhteen olisi myös syytä ottaa käyttöön voimakkaat verotukselliset keinot, mutta se on toinen keskustelu eikä liity mitenkään vegaaneihin.
Emme ole tästä sinänsä erimielisiä, mutta lienee sinunkin ihan paikallaan muistuttaa itsellesi, että suomalaisista yhä edelleen yli viidesosa kärsii d-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin lisäys on ollut menestys, mutta suhtautumisesi valtionohjaukseen jonain kaikkivoipaisena menetelmänä jolla kytkimestä vetämällä saadaan ihmiset syömään tietyllä tavalla ja puutostilat korjattua on melko naiivi historiallisestikin puhuen.
Valtionohjaus voi olla tehokasta tai epätehokasta riippuen keinoista ja tarpeesta. D-vitamiinin puutos ei sinällään ole niin fataali, sillä d-vitamiinia saa jonkin verran ravinnosta, rikastetuista maitotaloustuotteista ja auringosta. Tämän vuoksi moni ajatteleekin, että ravintolisä ei ole välttämätön. Tuollaisesta ajatusmallista pitäisikin päästä eroon.
Ihmiset noin yleisellä tasolla syövät sitä, mitä on tarjolla. Tähän vaikuttaa merkittävästi olemassa olevat ruokailutottumukset, jotka opitaan jo koulussa ja joihin vaikuttavat mm. ravitsemussuositukset ja julkinen keskustelu.
Tästäkin ollaan yhtä mieltä. Se mitä et vain ymmärtänyt puimastamme tutkimuksesta ja kommenteistani, että kyse ei ole siitä voiko joku ruokavalio olla terveellinen, vaan kuinka mahdollista ja kallista on että kyseistä dieettiä voidaan terveellisessä muodossa soveltaa populaatiotasolla. Kuten todettua, nykytutkimuksen mukaan optimissa meillä on myös karjataloutta.
Tämä onkin spekulatiivinen asia. Tuo tutkimus ei tarjoa juuri mitään ratkaisuja asiaan, vaan olettaa yksisuuntaisesti ihmisten B-12 -tasojen tippuvan nollaan. Tämä ei ole kovin uskottava tapahtumaketju.