Kekkosesta oli Hesarissa aiemmin maltillisempi haastattelu. Tuo Verkkouutisten rääpäisy on sitten sellainen poliittisesti latautunut versio, jonka tavoite on heristellä sormea poliittisille vastustajille eli vihervasemmistolle.
Kovin on yksipuolista ajattelu, jos kansalaistottelemattomuudesta tehdään jonkinlainen "joko-tai"-kysymys. Mukavaahan se olisi, jos jokainen maailman valtio olisi liberaali demokratia, jossa ihmisoikeudet ja tasa-arvo kukoistavat. Koska näin ei ole, syntyy tilanteita, joissa lain rikkominen tai noudattamatta jättäminen voi olla perusteltua. Mikä on vaikkapa näiden Gazassa kärvistelevien ihmisten demokraattinen vaikutuskanava?
Suomessakin oli 1900-luvun alussa kahdenlaisia mielipiteitä: niitä, joiden mukaan itsenäistymishaikailu oli lainvastaista radikalismia, sekä niitä, joiden mielestä emämaa oli sortava imperiumi ja itsenäistyminen siten oikeutettua. Itsenäistyminen tuppaa olemaan lainvastaista toimintaa, joten vaihtoehdot olivat joko myöntyväisyyslinja tai lain ottaminen omaan haltuun. Suomessa ihannoidaan tänäkin päivänä mm. terroristia nimeltä Eugen Schauman, joka ampui laillisen vallankäyttäjän. Osa ihannoijista on näitä moraalisaarnaajia, jotka luokittelevat samaan syntien sammioon kaikki lainrikkojat totaalikieltäytyjistä ympäristöaktivisteihin.
Saattaakin tuntua turvalliselta tukeutua auktoriteetteihin ja mahtikäskyihin, kuten lainsäädäntöön, joka joko on tai ei ole oikeudenmukainen. Historia on pullollaan ihmisiä, joiden mielestä vaikkapa apartheidia vastaan ei saa kapinoida, koska laki on laki ja pulinat pois. Maailma, jossa vallitsee hyvä ja paha - musta ja valkoinen - on yksinkertainen ja helppo. Edellisiin viesteihin viitaten oikeisto on oikeassa ja vasemmistot tyhmiä huligaaneja.
Maailma on kuitenkin monimutkainen, eikä aina ole olemassa vain yhtä oikeaa mielipidettä. Tilanteetkin ovat ikävän yksilöllisiä. Minäkin rikon lakia melkein päivittäin mm. kävelemällä punaisia päin tuntematta huonoa omatuntoa. Olen myös havainnut, että naapuri rikkoo lakia polttelemalla pajaa. Oikeusvaltion periaatteeseen kuuluu, että julkinen vallankäyttö perustuu lakiin. Jos joku rikkoo lakia, siitä seuraa rangaistus. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lain rikkominen olisi kategorisesti moraalitonta toimintaa, jota pitää paheksua ilman tilannesidonnaista harkintaa.