Tässä osaltani. Toistoja on riittävästi. Kyse ei ole siitä, etteikö Kekkosen teksti avaudu. Vaan siitä, että sitä pidetään vaarallisena Kekkosen taustan takia, ja sen takia takerrutaan yhteen sanaan.
Minä en pidä sitä mitenkään vaarallisena. Sen sijaan ensimmäiset havaintoni tekstistä ja sen kontekstista olivat seuraavat:
1) teksti on julkaistu kokoomuslaisessa verkkojulkaisussa
2) siinä haastatellaan henkilöä, joka on ollut sdp:n eduskuntavaaliehdokkaana alle vuosi sitten
Tämän jälkeen on helppo ennakoida, mistä näkökulmasta uutinen on kirjoitettu ja mitä intressejä se pitää sisällään.
Ensimmäiseen kohtaan liittyy se, että Kekkosen auktoriteettiasema tuodaan esille jo otsikkotasolla toteamalla, että "professori" väittää jotain. Otsikko on faktuaalisesti todenmukainen, mutta se häivyttää taustalle sen, että Kekkosella on myös selkeä puoluekanta.
Toiseen kohtaan liittyy se, että jutussa tuodaan vahvasti esille puoluepoliittinen vastakkainasettelu: "vasemmistoliiton ja vihreiden vaikea niellä oikeusvaltioperiaatetta". Tämä luonnollisesti palvelee puoluepoliittisesti suuntautuneen julkaisun intressejä, sillä sen lukijat odottavat ja toivovat uutisia, joissa hyökätään poliittisia vihollisia vastaan. Tämä nähtävästi myös toimii, sillä kommenteissa viljellään jo niinkin yleisluontoisia väitteitä kuin että vasemmistolle ja vihreille on tyypillistä rikkoa lakia ja että "olemme vaarallisella tiellä". Kirjoitus johdattelee, ellei jopa kannusta, tuollaisiin johtopäätöksiin.
Edellä mainittujen syiden vuoksi puoluelehtien lukeminen on välillä vähän raskasta, ellei ole itsekin vahvasti jonkin maailmankatsomuksen takana.
Oma kritiikkini kohdistui tuossa jutussa siihen, että Kekkonen puhuu jostain "yleisvaltuuksista" ja "vaarallisista teistä". Edelleen kuulisin mielelläni, kuka on antanut tai antamassa jotain yleisvaltuuksia, jotka vievät Suomen vaarallisille teille.
Ei ole tarvetta kartoittaa historiaa 1970-luvulta, jolloin teikäläisellä oli varmaan kova pöhinä päällä sisäpiirissä.