Totta kai kommentointi on suotavaa, mutta silloin on syytä pidättäytyä tosiasioissa eikä luoda omien mielikuvien ja toiveiden pohjalta virheellisiä väittämiä. Tämä on se, mihin minä puutuin.
Tulkinta on aina subjektiivinen. Niin sinun kuin minun. Tämä myös viimeiseen lainaamaasi kappaleeseen. Verotuksen osalta palstan mainiolla avustuksella totesin, että kaiketi veromuutoksetkin voi laskea kakun jakamiseksi.
Joo, luin ilmeisesti liian hätäisesti ja tein virhetulkinnan. Siltikään en oikein ymmärrä, miksi vedät tähän keskusteluun jotain yksittäistä verotukseen liittyvää kohtaa. Tuossa vaihtoehtobudjetissa on laskettu vaikutusarvio käytettävissä olevien tulojen osalta. Lopputulemaksi on saatu, että kaikissa paitsi kahdessa ylimmässä tulodesiilissä vaikutus on positiivinen.
Kun kyse on valtion budjetista (siis vassarien muutosesityksistä siihen), ansiotuloverotuksen sekä erilaisten veroluonteisten maksujen kehitys näyttelee kokonaiskasvun osalta merkittävää osaa. Se ei ole vain yksittäinen verotukseen liittyvä kohta. Ja kun kyse on siitä, että Lin ja tovereidensa giljotiini heilahtaa niinkin alhaisissa tuloissa kuin alle 3 000 euroa kuukaudessa ansaitsevilla, vassarien vaihtoehto ei toimi. Kyseessä on paitsi kulutuksen pysäyttäminen, myös tuloloukkujen kasvattaminen.
Minulla on sellainen käsitys, että Li & toverinsa eivät yksinkertaisesti tiedä, kuinka matalalla ovat 9/10 ja 10/10 tulodesiilit Suomessa. Tuon 9/10 alaraja on kuukausipalkaksi muutettuna alle 3 000 euroa. Tämä siis edelleen siten, että oletan IL:n Tilastokeskukselta lainaamien tulodesiilien alarajojen pitävän paikkansa.
Miksi en hyväksyisi? Tässähän iso kuva oli se, että vasemmistoliitto on vastustanut johdonmukaisesti Sipilän hallituksen miljardiluokan veronkevennyksiä, jotka eivät ole olleet mitenkään välttämättömiä vaan poliittinen arvovalinta. Näin ollen voidaan ajatella, että vasemmistoliiton linja on ollut kohdentaa käytettävissä olevia varoja ennemmin menoihin. Veronkevennykset on myös jostain otettava, ja tämän hallituksen ratkaisu on ollut leikata raskaasti koulutuksesta sekä perusturvaan linkittyvistä etuuksista mm. indeksijäädytyksin.
Tämän toki ymmärrän, että vassarit vastustaa rikkaiden veronkevennyksiä. Mutta kyse ei ole tästä edes arvotasolla. Kyse on siitä, että vassarit vaativat lisää veroja köyhillekin, alle 3 000 kuukaudessa ansaitseville. Tämä viittaa lähinnä ideologiseen valehteluun tai kädettömyyteen tulodesiilien ymmärtämisessä.