Tehtaan voi myös ihan vapaasti perustaa, jos on semmoinen visio siitä miten sen saa kannattavaksi. Moni konkurssin tehnyt tehdas/yritys on ollut polkuhintaan myynnissä konkurssipesän toimesta, ei ole näkynyt haluja antaa näyttöjä sen suuremmin.
Näin on. Huonoa bisnestä kannata ostaa, ei varsinkaan absoluuttisen kannattamatonta. Tuotantotyyppisessä toiminnassa on paljon esimerkkejä siitä, että bisnes on käynyt useista samanaikaisista syistä johtuen kannattamattomaksi (työvoiman hinta vs. halpamaat, uudet valmistustekniikat, omat raskaat investoinnit vanhaan tekniikkaan painavat yhä, yrityksen edustamien tuotteiden kysyntä hiipuu markkinoilla, jne). Tuolloin vaihtoehdot ovat tavallisesti liiketoiminnan lopettaminen, tuotannon siirtäminen toiseen maahan, tai kokonaan toiselle toimialalle siirtyminen, mikäli rahoitusta on saatavilla ja rahkeet riittävät liikeidean toteuttamiseen. Tuollaisissa oloissa on aika lennokasta kuvitella, että liiketoiminnan myyminen tai edes ilmaiseksi luovuttaminen työntekijöille muuttaisi kannattavuuteen vaikuttavia fundamentteja olennaisesti. On myös aika ylimielistä punapropagandaa, että työntekijät hoitaisivat bisneksen jotenkin paremmin kuin ammattijohto, jonka omistajat ja sijoittajat ovat - hyvästä syystä eli omaa taloudellista etuaan varjellakseen - katsoneet kykeneväksi johtamaan operatiivista toimintaa. Vasemmalla nähtävästi kuvitellaan, että konkurssiin päätyvät firmat joutuneet tähän tilanteeseen vain siksi, että johtajat ja omistajat ovat vittumaista sakkia, kun haluavat hävittää työläisten työpaikat.
Kannattavuuteen pyrkiminen ei tietenkään ollut vasemmistonuorten mielessä. Vasurien sketsipaperissa puhuttiin valtion lainoista, mutta käytännössä ehdotus tarkoittaisi loputonta tarvetta pumpata ulkoa rahaa kannattamattomaan bisnekseen. Ajatus olisi siis, että voitaisiin tehdä työtä kuten ennenkin, mutta muiden rahoilla ja riskillä, samalla silti itse omistaen ja vaurastuen, ja tehden myös voittoa tarvitsematta olla kannattava. Olisipa hieno systeemi!