Tuodaan nyt omakin mielipide keskusteluun mukaan.
Yksityisellä turvallisuusalalla on hyvin erikoinen asema yhteyskunnassamme ja luultavasti (joidenkin mielestä valitettavasti) asema ja tehtäväkenttä tulee laajenemaan seuraavien vuosien aikana hyvinkin paljon nykyisiin, toki kevyempiin, viranomaistehtäviin. Tällainen artikkeli osui silmiin internetissä pyöriessäni ja uskoisin että valottaa tulevaisuuden kuvioita ihan kohtuullisen hyvin
Asiantuntija: Vartijoiden määrä ei tulevaisuudessa vähene | Vantaan Sanomat .
Artikkelissa haastateltu Timo Kerttula on maamme johtavia yksityisen turvallisuusalan asiantuntijoita. Ellosen Vesa on oikeastaan toinen varteenotettava asiantuntija mutta hän siirtyi Tavysta konsultiksi, joten "maine" ei ole enää ihan niin vahva.
Tällä hetkellä vartiointiliikkeillä on
n.10 000 henkilöä työssä ja poliiseja ainoastaan
n.7 000 . Tämä suhdeluku on hyvin erikoinen maailmanlaajuisesti ja uskoisin että kuilu tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Luultavasti putkavartijat siirtyvät yksityiselle jossain kohdassa ja vankikuljetuksia ruvetaan tekemään yksityisin voimin isommissa määrissä tulevaisuudessa. Toisaalta tämä on myös kustannuksellisesti täysin perusteltua. Linkit ts.fi ja paulikiuru.fi
Ymmärtääkseni vartiointi- ja järjestysmies-bisnes on koko ajan kasvava ala ja tämä totta totisesti näkyy myös vaikeutena rekrytoida pätevää porukkaa.
Tämä näkyy myös toisen asteen koulutuspaikkojen kasvuna. Toivottavasti näiden linjojen soveltuvuuskokeet oikeasti plokkaavat porukkaa pois, sillä kokemukseni mukaan hakijoiden joukossa on aika värikästä porukkaa. Olen muutaman sankarin kanssa keskustellut vartijan työnkuvasta, mikä näillä oma elämänsä Ramboilla on täysin pielessä.
Nämä kaksi asiaa on ylivoimaisesti suurin ongelma yksityisellä turvallisuusalalla.
Koulutuksellisesti 2.asteen opinnot menee omasta mielestäni liki hukkaan, koska 16-17 vuotiaana ei ole mahdollista olla työharjoittelussa. Tämä aika opiskellaan toki 2.asteen opintosuunnitelman mukaisia opintoja.
Tässä vaiheessa tulisi perata opiskelijoiden joukosta alalle soveltuvat ja soveltumattomien tulisi päästä opiskelemaan johonkin muualle. Työharjoittelu tuo hyvin paljon perspektiiviä työnkuvaan ja haihattelut superjännästä työstä arjensankarina poistuu nopeasti ja pääsee jatkamaan muille aloille.
Valitettavasti itse kenttätyötä ei opi muuten kuin tekemällä ja työnantajille työssäoppiminen on melko riskitön nuoren työelämän valmiuksien arviointiin. Tekemällä työnsä hyvin, voi nuori myös saada itselleen työpaikan.
Aikuispuolen ongelmat liittyy mielestäni enemmän koulutettavien ryhmien työelämävalmiuksien ongelmista. Kauniisti sanottuna, alan koulutuksiin hakeutuu huomattavan paljon alanvaihtajia työvoimatoimistojen ohjaamina.
Näistä koulutuksista tulee TosiFanin mainitsemia Ramboja sekä muita alalle soveltumattomia. Omasta mielestä alle 10% aikuispuolen koulutettavista tulisi oikeasti kouluttaa alalle, loput voisi laittaa vaikka maalaamaan aitoja kaupungin puutarha-osastolle.
Noin muuten vartijan koulutus on huimat 40h+60h ja halutessa 11h+32h tähän päälle. Koulutusmäärän pienuudesta johtuen, oppiminen valitettavasti tapahtuu työssä.
Toisaalta, 3,5v opintoja ja valmistumisen jälkeen saat palkkaa alle 10e tunnissa niin ei sekään ole hirveän motivoivaa nuorelle.
Nämä ongelmat liittyy jussi_j ilmituomaan varasteluun ja puuhun pölhöilyyn. Valitettavasti nämä ovat YKSITTÄISTAPAUKSIA, vaikka asiaa kuinka pyörittelisi. Jaksamisia muutenkin sinne jussi_j suuntaan.
Täytyy lähteä jatkamaan näitä töitä. Viikonloppuja kaikille tasapuolisesti.