Hyvä näin. Kannattaa muistaa, ettei yhteiskunta ole mikään nakkikioskibisnes, eikä sen toiminnan tehokkuutta tai toimivuutta voi perustella eikä määrittää ihan niillä mittareilla, vaikka se helpoimmalta ja yksinkertaisemmalta tuntuisikin. Se, että annetaan sen taloustieteen nousta ohjaavaksi tekijäksi, voinee näkynee tuloksissaan ympärieurooppaa kun ottaa silmän kouraan ja mulkoilee.
Mielellään kuulisin vertailun vuoksi esimerkkejä maista, joissa menee paremmin sen ansiosta, että on vedetty kivasti fiiliksellä eikä tylsästi taloustieteen ohjaamina.
Kun viittasit noihin entisiin totalitaareihin, voisi ihmetellen kysyä, miksi juuri tämä taloususkovaisuus tuntuu vievän samaan pisteeseen ihmiset, kuin nuo epäonnistuneet kokeilutkin, siinäpä miettimistä vaali iltapäiväksi.
Ensinnäkin pitää kysyä, että oletko nyt vittu vakavissasi? Tätä miettiessä ei nimittäin ihan koko iltapäivää pitäisi mennä.
Koska taloususkovaisuudella selvästikin viitataan nykyiseen oikeistovetoiseen Suomeen, niin verrataan sitä sitten Pohjois-Koreaan ja katsotaan, että vievätkö nämä järjestelmät ihmisiä samaan pisteeseen.
1) Pohjois-Koreassa on pahimillaan kuollut vuodessa yli miljoona ihmistä nälkään. Suomi on maailman BKT-listalla ollut viime vuodet top-10:ssä. Jatkoaikatermeillä tasaista, mutta antaisin edgen kuitenkin Suomelle.
2) Pohjois-Koreasta loikkaa henkensä kaupalla vuosittain yli 10 000 ihmistä vaikka valvonta on erittäin tiukkaa. Suomesta voi kuka tahansa lähteä täysin vapaasti milloin tahansa, mutta silti tulijoita on enemmän kuin mitä täältä lähtee. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että jonkun verran ihmisiä lähtee (lähinnä) veroja pakoon. Edge Suomelle.
3) Suomi oli alkuvuodesta julkaistun onnellisuusmittauksen kolmonen. Pohjois-Korean tarkkaa sijoistusta ei ollut mainuttu, mutta koska Suomen edellä oli vain Tanska ja Norja, niin selvästikin tilanne on niukasti, mutta selvästi tilanne on yhteensä Suomelle 3-0.
Kyllähän tämä taas tuntuu kuin selittäisi holokaustia teinille, joka itkee sitä kun oma suosikki tippui Idolsissa. Oletkohan sinä katsonut liikaa MTV:n My supersweet sixteeniä tai Jessica Simpstonin tai Kim Kardashianin (tjsp) tositv:tä ja saanut niistä hieman väärän kuvan siitä minkälaista elämä on ja minkälaista sen pitäisi olla.
Mitähän mieltä vanhemmat sukupolvet olisivat tästä ruikutuksesta, kun 37,5 tuntista viikkoa tekevät työntekijät, jotka ansaistsevat pari tonnia kuussa valittavat loppuun palamistaan kun aikaa ei riitä sohvalla loikoiluun niin paljon kun mieli tekee? Neljän viikon lakisääteisillä lomillakaan ei pääse aina Madagaskarille ja Rio de Janeiroon vaan joutuu tyytymään Thaimaahan ja Turkkiin. Toki jollain vuorotyötä tekevällä yh:lla on varmasti tiukkaa ja rankkaa, mutta kun nyt puhutaan noista sadoista tuhansista muista duunareista.