TBK kirjoitti:
Onko totuudesta poikkeamiselle oikeudenkäynnissä muuta oikeutusta, kuin se mitä poliisille ja muille viranomaisille on säädetty tiedottajien suojelemiseksi? Tai en nyt muista oliko se säädetty, että ei tarvitse paljastaa vai ei tarvitse pysyä totuudessa. Tuskimpa näille sen enempää on oikeutusta.
No ei tietääkseni ole mitään muuta oikeutusperustetta. Eli voimme kai sanoa, ettei käsiteltävän normikandidaatin voimassaolon aikana olisi mitään järkevää perustetta oikeuttaa totuudenvastaista vastausta kysymykseen: teitkö niin ja näin? MOT
Mielestäni rangaituksia määritellessä ei tule miettiä sitä, että se lisää mahdollisesti syyttömien kärsimystä.
Ei ehkä pitäisikään. Pointti on kuitenkin se, että tämä toivomasi normi johtaisi siihen, että tunnustaminen (riippumatta syyllisyydestä) olisi paikoin edullisempaa vastakkaiseen suuntaan puhuvan näytön ollessa käsillä.
Syytetty voi kiistää syyllisyytensä syyttäjän osoittamaan tekoon ilman, että hän rikkoisi totuudessa pysymisen sääntöä. Syyttäjä syyttää taposta, puolustus kiistää tapon ja kertoo teon olleen omasta mielestä kuoleman tuottamus.
Aivan, olet oikeassa. Tästä ei nyt ole kuitenkaan vähäisessäkään määrin kyse. Keneltäkään, edes asianosaiselta nykyisen sääntelyn puitteissa, ei voida edellyttää totuudessa pysymistä
oikeuskysymyksessä: syyllistyitkö tappoon, C?
Nyt puhutaan
tosiasiakysymyksistä: löitkö D:tä pullolla päähän? Syyttäjähän "purkaa" tunnusmerkistökysymyksen syytetylle ja tekee sitten omat johtopäätöksensä oikeuskysymyksen suhteen.
Siinä mielestäni sensijaan on, jos syytetty kiistää totuden vastaisesti edes olleensa paikalla tms.
SELF-INCRIMINATION, PRIVILEGE AGAINST the constitutional right of a person to refuse to answer questions or otherwise give testimony against himself or herself which will subject him or her to an incrimination.
Kaksi yllämainittua ovat täysin ristiriidassa toistensa kanssa.
-->
Ajatellaan tilanne:
Isolla hiekkakentällä on tapahtunut pahoinpitely 1.5.2006 klo 21.55. A on lyönyt B:tä pyhiksellä. Kentällä ei ole ollut muita ihmisiä. C ja D ovat tämän tapahtuman todistaneet asuntojensa parvekkeilta (mutta eivät tunnista A:ta).
A:lta kysytään: olitko hiekkakentällä 1.5.2006 klo 21.55?-->edellä mainitsit, että "Siinä mielestäni sensijaan on [tuomittavaa, lis. V], jos syytetty kiistää totuden vastaisesti edes olleensa paikalla tms." Oletko siis sitä mieltä, että syytetyllä ei olisi ilman rangaistuksen uhkaa oikeutta "to refuse to answer questions or otherwise give testimony against himself or herself which will subject him or her to an incrimination."? Jos syytetyllä tässä tilanteessa olisi velvollisuus pysyä totuudessa, ja samalla oikeus kieltäytyä self-incriminationistä, niin hänelle kaiketi jäisi (ilman rangaistuksen uhkaa) mahdollisuus kieltäytyä vastaamasta. Kun mietitään koko tätä sääntelykokonaisuutta (self-incrimination+totuudessa pysymisen velvollisuus), niin vastauksesta kieltäytyminen olisi
täsmälleen sama asia kuin myöntävä, syyllisyyden todistava vastaus. Lautamies laskee yhteen: syytetty ei vastaa self-incrimination-syystä, mutta jos hän olisi vastannut, hän olisi vastannut syyttäjän kysymykseen: kyllä olin (valehteleminen on kriminalisoitu); jos hän ei olisi ollut paikalla, hän olisi yksinkertaisesti vastannut: en ollut, eikä kieltäytynyt vastaamasta kysymykseen. I rest my case.