NHL:n varaustilaisuus lähestyy kovaa vauhtia, joten ajattelin kirjoittaa vähän Vancouverin tilanteesta. Kyseessä on neljäs varaustilaisuus Mike Gillisin johdolla. Kesällä 2008 Vancouver otti ykkösvarauksenaan Cody Hodgsonin ja kesällä 2009 Jordan Schroederin. Viime kesän ykkösvaraus myytiin varaustilaisuudessa puolestaan pois, kun Canucks hankki Floridasta puolustaja Keith Ballardin.
Organisaation tilanne on ollut kokonaisuutena sellainen, että menestystä on pitänyt hakea myymällä varausvuoroja. Siksi Canucks on kaupannut muitakin varausvuorojaan viime kausina: kesällä 2008 meillä ei ollut ollenkaan vuoroja kolmannella eikä neljännellä kierroksella ja viime kesänä puuttui kaikki kolmen ensimmäisen kierroksen varaukset (ensimmäinen Canucks-varaus nähtiin vasta numerolla #115, jolloin Vancouver huusi puolustaja Patrick McNallyn nimen).
Gillisin (ja omistajien) kunniaksi on sanottava kuitenkin se, että samalla kun joukkue on kaupannut noita vuorojaan pois, tulevaisuutta ei olla unohdettu - sitä on vain hankittu eri kautta kuin ennen. Vancouveriin on nähty tulevan enemmän nuoria vapaita agentteja kuin koskaan ennen. Viimeisen puolentoista vuoden aikana Canucks on tehnyt sopimukset vapaina agentteina Eddie Läckin, Bill ja Lee Sweattin, Aaron Volpattin, Chris Tanevin ja Darren Archibaldin kanssa.
Kuusi pelaajaa, joista hienon kauden pelannut
Läck oli viime kaudella Manitoban ykkösmaalivahti,
Tanev Moosen paras puolustaja, Sweatt'it (
Lee ja
Bill) pelasivat hyvin (Lee tosin loukkaantui),
Volpatti pääsi 15 peliksi NHL:aan ja isokokoinen voimahyökkääjän alku
Archibald teki OHL:ssa 41 maalia. Volpatti ja Lee Sweatt ovat jo vähän kokeneempia pelaajia, mutta arvokasta tulevaisuuden ryhmää on siis kuitenkin hankittu korvaamaan noita varausvuorojen menetyksiä.
Tänä vuonna Vancouverilla on jokaisella kierroksella varausvuoro ja odotan nyt noiden pitämistä paremmin kuin viime kesänä. Vancouver saa varata ensimmäisen kerran vasta ensimmäisen kierroksen 29. sijalla, mutta mielenkiintoisia pelaajia siellä on jäljellä vielä tuossakin vaiheessa. Kesän varaustilaisuus on syvä ja ensimmäisen kierroksen loppupuolelta lopulta melko tasainenkin. Canucks'kin tulee varaamaan "paras tarjolla oleva pelaaja -periaatteella", mutta jos saisi toivoa, niin satsaisin itse lähinnä isokokoisiin hyökkääjiin.
Oma top3-ranking (olen yrittänyt ottaa huomioon realistiset mahdollisuudet kyseisiin pelaajiin):
1. Matthew Puempel: LW, 6-1, 198
OHL-seura Peterboroughin viime kauden paras pistemies Puempel ei sovellu tuohon "tämän draftin ihannepelaajani" mittoihin, mutta kyseessä on niin lahjakas maalintekijä, että jos hän on vielä vapaana, niin toivon hänen varaamistaan. Puempel teki kaudella 2009-10 OHL:ssa 33 maalia. Viime kaudella hänen maalitahtinsa lupaili 34 maalia, mutta hän loukkaantui helmikuussa, kausi jäi kesken ja kauden maalisaldo jäi 34 osumaan. Samalla Puempel menetti 18-vuotisten MM-kisat ja tuolla saattaa olla tekemistä siihen, että hänen sijoituksensa putoaa vähän varaustilaisuudessa.
Laitahyökkääjä Puempelin paras puoli on laukauksessa ja hyökkäyspään lahjoissa. ISS rankkasi hänet jopa koko varaustilaisuuden parhaaksi maalintekijäksi. Lisäksi Puempelin luistelua pidetään pääosin hyvänä. Hänen pelinsä ei ole näyttävää eikä kovin tasaista, puolustuspeli kaipaa kehitystä ja fyysinen peli ei ole hänelle omiaan. Kyse on kaiken kaikkiaan mielestäni vähän riskipelaajasta ("boom or bust"), mutta maalinteon lahjakkuus huomioon ottaen riski on kannattava ensimmäisen kierroksen lopussa.
ISS vertaa Puempelia Chicagon Patrick Sharpiin.
TSN:n scoutti Grant McCagg:
A 33-goal season in 2009-10 netted him OHL Rookie of the Year honours, and high hopes from the scouts. On his way to 40+ goals when a hip injury sidelined him in late February. Strengths - Elusive skater with quick moves and gifted hands. Has a goal scorer's mentality and release, always dangerous in the offensive zone, adept at intercepting passes. Weaknesses - needs work on his defensive game, both effort-wise and positionally. Has to learn to work harder on a nightly basis, can't just get by on talent alone. Short stride, must work on top-end speed. NHL Upside - Things won't come so easily at the next level - has the offensive skill to play a top-six role but will have to earn it.
Rankkauksia: NHL Central Scouting: 28 NAS, International Scouting Services: No. 29, The Hockey News: No. 21, TSN: 27
2. Brett Ritchie: RW, 6-3, 210
OHL-seura Sarnian laitahyökkääjä on isokokoinen ja voimakas voimahyökkääjälupaus. Ritchie keräsi kesällä lisää lihasta useita kiloja ("15-20 pounds") ja aloitti kauden huonosti. Vuodenvaihteen tienoilla hän alkoi päästä kuitenkin erinomaiseen vireeseen ja teki 16 pelissä 10+12=22 pistettä. Hän oli menossa päälle 30 maalin kauteen, mutta loukkaantuminen katkaisi lupaavan hyökkääjän hyvän vireen ja samalla jäi väliin CHL:n tähdistöpelikin.
Keväällä hän oli Kanadan varakapteenina joukkueensa kolmanneksi tehokkain hyökkääjä 18-vuotisten MM-kisoissa (7 peliä, 7 pistettä). Ritchie teki USA:ta vastaan 2+1 pistettä ja pronssipelissä Venäjää vastaan 1+1 pistettä, joten ne Kanadan joukkueen tärkeimmät pelit menivät hienosti. Ritchie onkin Puempelin kanssa siinä mielessä samanlainen pelaaja, että loukkaantumisella oli merkitystä kauden onnistumiseen ja varausnumeroon.
Ritchiella on hyvä laukaus (ISS listasi hänet koko varausikäluokan neljänneksi kovimmaksi laukojaksi), iso koko, voimaa, pelisllmää ja hän osaa käyttää ulottuvuuttaan edukseen kiekonsuojauksessa ja kulmissa. Hän liikkuu hyvin kun pääsee vauhtiin, mutta lähtönopeudessa ja tasaisuudessa on puutteita. Lisäksi hän saisi pelata monen muun nuoren voimahyökkääjän tavoin fyysisemmin, sillä kokoa ja voimaa riittäisi parempaan fyysiseen peliin.
Kokonaisuutena Ritchien koolla ja voimalla varustettua pelaaja on hankala jättää varaamatta, mikäli mies on vielä vapaana ensimmäisen kierroksen lopussa. Vancouverille Ritchie olisi hyvä voimahyökkääjäprojekti Darren Archibaldin kanssa tulevaisuuteen.
ISS vertasi Ritchie'ta San Josen Ryan Cloween.
TSN:n scoutti Grant McCagg:
After a solid showing at the Ivan Hlinka tournament last August, he missed CHL Top Prospects game and several weeks of OHL action sidelined by mononucleosis. Had four goals and was an assistant captain for Canada in the U-18's. Strengths - Big, powerful straight ahead skater with good puck protection skills and a quick, hard shot. Strong along the wall, can handle himself pugilistically. Weaknesses - Limited agility, needs work on turns, not overly physical, could compete more consistently, especially in high traffic areas. Scouts would like to see more of an edge to his game. NHL Upside - might have second-line upside if he puts it all together. The physical skills are there, the desire is the question.
Rankkauksia: NHL Central Scouting: 36 NAS, International Scouting Services: No. 30, The Hockey News: No. 58, TSN: 36
3. Dmitri Jaskin: RW, 6-2, 196
Venäjällä syntynyt, mutta tsekeissä jo lapsuudestaan asunut Jaskin pelasi viime kauden Tsekin liigassa Slavia Prahan riveissä tehden 33 pelissä 10 pistettä. Melko isokokoinen ja aggressiivista voimahyökkääjän peliä pelaava Jaskin on yksi varaustilaisuuden suurimmista kysymysmerkeistä, sillä parhaimmillaan hän dominoi kenttää, mutta ei tee sitä illasta toiseen. Jaskin on KHL:n varaustilaisuuden ykkösvaraus.
Jaskinilla on kova laukaus ja hän on vahva hyökkäysalueen pelaaja. Hän osaa pitää kiekkoa hyvin ja hyödyntää kokoaan kiekollisessa pelissä menestyksellä. Hänellä on hyvä pelisilmä, hienot kiekonkäsittelytaidot, voimaa, hän tekee kiekottomana töitä, hän on kilpailullinen ja hän menee ahtaisiinkin tilanteisiin aristelematta. Heikkoudet löytyvät lähtönopeudesta ja tasaisuuden puutteesta.
Jaskin on nyt noin 189 senttinen ja 90 kiloinen 18 vuotiaana, mutta hän on edelleen kasvamassa. Hänen isoveljensä Mikhail on 195 senttinen, joten Dmitri'kin saattaa kasvaa vielä päälle 190 senttiseksi. Dmitri on menestynyt usein kansainvälisissä peleissä. Hän kärsi myös kauden aikana loukkaantumisesta ja joutui jättämään nuorten MM-kisat väliin, mutta oli 18-vuotisten MM-kisoissa Tsekin tehokkain pelaaja ja teki maansa kahdessa ensimmäisessä ottelussa pelien voittomaalit.
En ole itse useinkaan tsekkipelaajien ystävä, mutta Jaskinin suhteen uskaltaisin ottaa riskin. Olen lukenut hänestä aika paljon hyvää ja uskonkin Jaskinin olevan yksi draftin mahdollisista "löydöistä".
ISS vertasi Jaskinia St. Louisin David Backesiin.
TSN:n scoutti Grant McCagg:
The big Czech winger impressed scouts at this spring's U-18 championship, netting four goals in five games. Played 33 games in the Czech elite league. Strengths - Big, strong player with decent hands and a heavy shot. Uses size and strength effectively along the wall, excellent balance, plays a smart, pro-style game, adept at protecting the puck, solid work ethic. Weaknesses - His feet are mediocre, will need to work on his quickness and agility. Not overly gritty considering his size. NHL Upside - has been compared to Guillaume Latendresse, but with a better skating stride. Also has been called a less skilled Bobby Ryan. If his feet come along may have second-line upside.
Rankkauksia: NHL Central Scouting: 5 ES, International Scouting Services: No. 40, The Hockey News: No. 30, TSN: 35