Moose-Amerks sarja lähestyy. Enää vuorokausi ja joukkueet ottavat yhteen. Ennakkoon ajatellen sarjasta saattaa tulla tasaisempi kuin moni ajattelee. Rochester on AHL:n runkosarjan parhaana joukkueena tietysti suosikki, mutta pari asiaa puhuu myös Moosen puolesta.
Ensinnäkin joukkueiden väliset ottelut menivät runkosarjassa tasaisissa merkeissä kun kumpikin otti kaksi voittoa ja hävisi kahdesti. Ensin Hirvet kaatoivat Rochesterin lokakuussa vieraissa maalein 2-7 ja heti perään 2-3. Maaliskuussa oli Amerksin vuoro voittaa Winnipegissa, ensin varsinaisella peliajalla maalein 4-5 ja sitten samoilla numeroilla jatkoajalla.
Joukkueiden väliset ottelut olivat runkosarjassa siis -ensimmäistä lukuun ottamatta- kovia ja tiukkoja pelejä. Rochesterilla näyttäisi olevan joukkueiden keskinäisten pelien perusteella puolellaan kuntoetu, mutta tämäkin puoli joukkueiden välillä on tarkemmin katsottuna hyvin tasainen.
Rochester hävisi runkosarjan 12 viimeisestä ottelustaan peräti yhdeksän, Moose seitsemän. Molemmat aloittivat vakuuttavasti playoffinsa. Rochester kaatoi Hamiltonin suoraan 4-0, Moose Leafsin 4-1. Keskinäisistä peleistä puhuttaessa tämä kauden ensimmäinen Amerksin voitto Moosesta tuli muuten pelissä, jossa Moose laukoi päälle 40 kertaa ja sillä oli monta hyvää maalipaikkaa.
Runkosarjassa joukkueiden keskinäisissä otteluissa tehtiin paljon maaleja. Moose iski neljässä pelissä 18 maalia, Amerks 14 maalia. Rochesterin paras pistemies Moosea vastaan oli pienikokoinen Jason Pominville (1+6), mutta Povinville ei ole pystynyt (eikä pysty) pelaamaan playoffeissa runkosarjan lopussa tulleen nilkkavamman vuoksi. Suuri menetys Rochesterille.
Chris Taylor, Derek Roy ja Tomas Vanek tulee olemaan Rochesterin ykkönen Moosea vastaan. Runkosarjassa kolmikko keräsi neljässä joukkueiden välisessä pelissä 6+8 pistettä. Hyvät tehot, mutta esimerkiksi edellisessä sarjassa kaadetut Leafsin Ling-Wellwood tekivät kaksistaankin pisteitä paremmalla pistekeskiarvolla Moose otteluissa.
Moosen paras pistemies runkosarjassa Rochesteria vastaan oli joukkueen pistepörssiykkönen Peter Sarno, joka teki kahdeksan pistettä neljässä pelissä. Avauskierroksella Leafsia vastaan Sarno oli vähän tehoton, joten nyt hänen pitää astua esiin. Jason Kingin paluu auttaisi tässä valtavasti, mutta runkosarjassa Rochesteria vastaan pisteet 4+2 tehoilleen Kingin pelikunto on edelleen kysymysmerkki aivotärähdyksen johdosta.
Ryan Keslerin johtama ketju, jossa laidoilla pelaavat voimahyökkääjä Lee Goren ja kahden suunnan hyökkääjä Jeff Heerema, oli avauskierroksella iskussa. Ketju onnistui Amerksia vastaan myös runkosarjassa; neljässä pelissä tehot 6+11. Nyt tältä koostumukselta odotetaan paitsi Leafs sarjan kaltaista erinomaista varjostustyötä Rochesterin ykköstä vastaan, myös hyökkäystehoja.
Joukkueiden puolustukset ovat mielestäni melko tasaisia. Rochesterilla on hyviä kiekollisia puolustajia kuten Nathan Paetsch, Jeff Jillson, Doug Janik ja David Cullen, varauksin myös Rory Fitzpatrick. Moosella on puolestaan ehkä enemmän vääntövoimaa Kevin Bieksan, Nolan Baumgartnerin, Joe DiPentan, Kent Huskinsin ja Johnathan Aitkenin johdolla. Danny Groulx ja Tomas Mojzis tuovat liikettä ja kiekollista taitoa täydentäen ryhmää.
Maalilla tullaan käymään mielenkiintoinen taistelu. Rochesterin Ryan Miller valittiin AHL:n parhaaksi maalivahdiksi runkosarjassa ja hän on erittäin suuressa roolissa tässäkin sarjassa. Moosella kokenut Wade Flaherty pyrkii vastaamaan Millerin haasteeseen. Flaherty pelasi runkosarjassa vähemmän kuin Alex Auld, mutta Moose valmentaja Randy Carlyle luottaa viime kevään Calder Cupien arvokkaimpaan pelaajaan.
Viime vuonna Flats voitti mestaruuden. Nyt on paljon tiukempaa. Seuraavaksi pitäisi selvitä Rochesterista. Ei ole helppo tehtävä kun vastustaja keräsi runkosarjassa 110 pistettä liigan parhaan maalivahdin johdolla. Mahdollisuuksia kuitenkin on. Tai ainakin allekirjoittanut uskoo Mooseen.
Loppuun Carlylen perinteiset playoff lausunnot:
http://slam.canoe.ca/Slam/Hockey/AHL/2005/05/03/1023560.html