Se on hyvin mahdollista tietenkin, että Detroitilla saattoi olla vahva käsitys siitä, että muut joukkueet eivät pelaajasta mitään tietäisi. Kuitenkin 100% varmuudella asiaa tuskin voi yksikään organisaatio tietää näissä asioissa. Ja vaikka tilanne olisikin ollut se, että Detroit piti todennäköisenä olleensa ainoa hajulla oleva seura ja samalla tiesi, mitä Datsyukista voi odottaa, niin silloinkin Datsyukin olisi pitänyt mennä huomattavasti aikaisemmin. Nimittäin kierroksilla Datsyukia ennen Detroit varasi kuusi pelaajaa, joista ainoastaan ensimmäisellä kierroksella varattu Jiri Fischer sai kunnolla otteluita ja kausia vyöllensä. Tässä välissä olevat 5 pelaajaa pelasivat hurjat 2 NHL-ottelua yhteensä.
edit. Detroitilla taitaa olla jotain soluttautujia kaikissa lentoyhtiöissä, kun sieltä saavat ilmeisesti matkustajaluettelot. Ehkäpä muiden seurojen scouttien kannattaisi ruveta käyttämään vääristeltyjä nimiä lentomatkustamisessa, niin voisivat pärjätä loppukierrosten varaamisissa Detroitille edes jotenkin. :)
Siis nimenomaan tämä tieto siitä (tai enemminkin vahva olettamus, jolle lasketaan erilaisia todennäköisyyksiä), että Datsyuk tuskin on edes muiden listoilla, vaikutti miehen varausvuoron korkeuteen.
Draftaaminen on todennäköisyyslaskentaa ja matematiikkaa suurelta osin. Periaatteessa se on vedonlyöntiä, jossa jokaiselle draftatulle lasket omien kriteeriesi mukaiset osumatodennäköisyydet ja suhteutat niitä varaushetken tilanteeseen. Ne organisaatiot, jotka ei näitä laskelmia osaa tehdä, ovat pitkän juoksun draftaamisessa keskimääräistä heikompia tai sitten vetävät jollain uskomattomalla intuitiolla.
Detroitissa kyllä arvostettiin Datsyuk korkeammalle mitä tuo lopullinen varaus sitten oli, mutta tämän tiedon takia oli ihan turha varata miestä yhtään korkeammalla, kuin noilla seuran suosimilla jälkipään long-shot -vuoroilla. Korkeammilla vuoroilla panostettiin kovemman kilpailun varattaviin. Tämä on ihan peruskauraa Red Wingsin varausideologialle, ei ole mitään tarvetta varata äijää korkealla, jos siitä ei ole todellista kilpailua.
Datsyukhan oli jo yhdessä draftissa skipattu, jonka perusteella voidaan tehdä vahvoja laskelmia siitä, että kaveri hyvin varattaisiin vuotta myöhemmin. Mies oli myös lähen vuodella yli-ikäinen tähän 1998 draftiinkin. Täytti kuukausi draftin jälkeen jo 20 vuotta. Tällaiset tekijät aina vain lisää draftaamisen epätodennäköisyyttä. Mitään ihmeellistä kehitystä esim. hänen pistesaldoissaan tuossa tapahtunut, joka olisi muiden kiinnostusta herättänyt. Mies oli edelleen pienikokoinen, fyysisesti todella heikko ja ikäluokastaan jäljessä oleva venäläinen neppailija.
Mutta kuitenkin, se pitää kaikkien tajuta, että ei Detroitissa odotettu, että tässä nyt varattiin supertähti seiskakiekalla, JES! Ihan yksi long-shotti se oli muiden long-shottien joukossa. Potentiaali korkealla, sen saavuttaminen epätodennäköistä. Mutta kun tällaisia äijiä haalii monta, niin se yksi sieltä sitten yllättää, kun parikytä muuta jää polkemaan paikoilleen. Jokaisen draftivuoron ei ole tarkoituskaan onnistua. 20 vuoden ajanjaksossa varataan noin 140 äijää, näistä ehkä se 10% eksyy varanneeseen NHL-joukkueeseen, muut tulee muita teitä.
Mutta joo, onhan tuo jo vanha tapaus. Viime vuosituhannen puolella ei monetkaan organisaatiot panostaneet etenkään Euroopan draftaamiseen paljon paskaakaan. Jotkut olivat ehkä vasta aloittelemassa sen laajempaa kartoittamista, mutta Detroit oli tuossa asiassa silloin ihan NHL:n kärkipäätä, koska heillä oli kokemusta Euroopan hyvästä hyödyntämisestä jo 80-luvun puolelta. Nyt on ihan eri ajat menossa siihen nähden. Palkkakatto sai kaikki panostamaan draftaamiseen ja kilpailu on kovaa. Nyt nämä Euroopan long-shotit valitaan suurinpiirtein 3-4 kierroksilla, kuten esim. Mattias Janmark.
Kovasti sitä Anderssonia ovat muut joukkueet joutuneet vakoilemaan, kun itse sanoi käyttävänsä scouttausreissuillaan valepukua. Silmälasit, tekoparta ja niinpoispäin.
Se, ettei Detroitin varaamisessa ole ollut "mitään ihmeellistä", niin ihan vertailun vuoksi haluaisin nähdä listan muiden joukkueiden varaamista pelaajista, kun otetaan kaikki TOP15 -pickit pois. Semmoisia Wings kun ei ole nähnyt 20 vuoteen.