Ilmoitukset

Nimimerkin Hikiset kyynärit poikkeuksellisen heikkotasoinen viestittely ja jatkuva provosointi Teliaa käsittelevässä ketjussa on tuottanut hänelle kuukauden kirjoitustauon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki laamis kertaa seuraavan viikon ajan oikean henkilöllisyyden arvuutteluun liittyvää sääntöjen kymmenettä pykälää. Rikkeen arvoinen viesti löytyy NHL-osion Patrik Laine -ketjusta.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Karamahti on lopullisesti ohjattu isoista ovista ulos, sillä järkevä keskustelu ja sääntöjen noudattaminen eivät kuuluneet hänen pelikirjaansa. Kamelin selän katkaisi lopullisesti yleisen asiattoman kielenkäytön lisäksi useampi viesti Trumpin ketjuun, joissa ainoana tarkoituksena oli aukoa päätä.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki nahkis kirjoittaa jatkossa jossain muualla, syynä jatkuva tahallinen trollaus, flametus ja muiden kirjoittajien vähättely.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Perusjäbä on saanut viikon pelikiellon romaniketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi.

Sulje ilmoitus
 1. Fordél Jäsen

  Kiitoksia kaikille jo tähän mennessä hyvistä kirjoituksista, etenkin @Everton, @teppana, @Kaatosade ja @lasaleiko. Kyse ei ole tosiaan ihan pienestä asiasta, sillä pelkkä fyysinen väsymys koskee hyvin monia ja vaikuttaa monen elämään, kuten vaikka liikkumiseen, töihin tai opiskeluihin. Saati sitten henkinen se väsymys...Kyllä on pieniä unimääriä, joilla osa porukasta täällä vetää, huhu huh.

  Evertonille erityisesti, että ilman muuta tälle pitää jotain tehdä. Elimistö ja psyyke eivät muuten kestä. Mulla oli jo tossa syksyllä ehkä kuukauden vaihe, jolloin sain nostettua yöunen määrän keskimäärin seitsemään tuntiin. Nousua oli about puoli tuntia, mutta senkin vaikutuksen jo huomasi.

  Tänään nukuin pommiin ja unta kertyi yhtä mittaisesti yhdeksän tuntia. En muista olenko koska viimeksi nukkunut noin pitkään. Yleensä elimistö herättää aina kuuden ja puolen tunnin nukkumisen jälkeen. Näin on ollut jo vuosia.

  Tiedän kyllä keinot, joilla tähän pystyisi varmasti vaikuttamaan. Enemmän liikuntaa ja etenkin ulkoilmassa. Vähemmän kännykkää ja töllöä eikä ainakaan niitä enää kympin jälkeen. Selkeä pään rauhoittaminen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa esim. kirjaa lukemalla.

  Mutta kuten monessa muussakin asiassa, helpommin sanottu kuin tehty.
   
 2. Pottakameli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Väsymys on kyllä tuttu asia myös meikäläiselle. Joskus syynä on hankalammat elämänvaiheet, mutta välillä ihan yhtäkkiä huomaa olevansa todella väsynyt. Esimerkiksi koko joulukuu meni aika sumussa ja nukahtelin päivisin, mitä ei yleensä tapahdu.

  Välillä saan syyttää itseäni esimerkiksi iltavuoron jälkeisistä toimistani. Tulen kotiin 21-22 välillä riippuen iltavuorosta. Tällöin lapset ovat äitinsä luona, joten välillä käytän vähäisen oman aikani vaikka kavereiden kanssa pelaamiseen. Samalla saa pidettyä suhteita yllä ja pidettyä hauskaa.

  Kyllähän Sen arvaa että kirkkaan ruudun tuijottaminen sekä peliin keskittyminen usean tunnin ajan ... No se ei auta nukahtamaan. Ja kun tietää että klo 07 pitää taas olla töissä, alkaa yöllä hereillä pyöriessä lähinnä vituttamaan. Keskimäärin nukun varmaan noin 5 tuntia... Vapaapäivinä ehkä 6-7 kun lapset pitää huolen, ettei kannata yrittää nukkua enempää.

  Joskus taas valvottaa ilman syytäkin. Nukut puolittaista unta miettien nukunko edes oikeasti. Ne yöt ovat todella pitkiä... Olisi Jännä tietää mistä nekin johtuvat. Ilman unta ei jaksa, se on selvä. Tsemppiä kaikille, jotka eivät saa nukuttua.
   
 3. sampio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Menestyvin, sympatiat muille hyville.
  Keinoja on jo lueteltu, enkö käy niitä kertaamaan. Oma kokemukseni näin iän myötä vahvistaa tuota perusjuttua, eli lepoa, ravintoa ja treeniä (liikuntaa) sekä suht säännölliset elintavat, ja homma toimii. Kun alkaa unesta jäädä vajaaksi, sen huomaa parissa päivässä treenitehojen tippumisena, palautumisen heikkenemisenä, väsymisenä ja nukahtamisen vaikeutumisena. Tästä tuli parina syksynä otettua kantapääkoulut, jälkimmäinen kerta päätyi liikuntakieltoon ja pakkolepoon. Pikkuhiljaa sitä on kuitenkin oppinut tunnistamaan nuo fiilikset kropassa ja tosiaan on tullut keskityttyä siihen, että pysyy tuo paketti kunnossa. Aikaiset aamut välillä sotkevat sitä, mutta päiväunilla saa vähän korjattua.
   
 4. adolf Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat & Haminan Palloilijat
  3-vuorotyötä tekevänä on vähän pakko aika tarkkaan miettiä sitä että nukkuu/lepää tarpeeksi. Tärkeäksi on muodostunut se että vapaapäivinä ei kello kädessä säntäile paikasta toiseen, vaan että oikeasti ottaa aikaa itselleen. Lähtee kävelemään vaikka luontoon, tai vaan makaa sohvalla ja tuijottaa tyhjyyteen jos siltä tuntuu. Ihan sama mitä se on, mutta kunhan saa jotenkin päästettyä irti kiireestä ja levättyä. Korvienväliin auttaa hirveästi.

  Minähän en noin muuten tunne oikeasti energistä oloa kuin pitkillä vapailla ja lomilla. Silloin on hirveän tärkeää että vapaa-ajalla saa tehdä jotain mieluista ja harrastaa liikuntaa. Muuten rupeaisi sipuli leviämään melko nopeasti. Vituttaahan se että aina ei vain yksinkertaisesti jaksa lähteä sinne salille tai lenkille töiden takia, mutta mielummin tämä kuin jonkun tukien varassa kitkuttaminen.
   
 5. lasaleiko Jäsen

  Lainaus:
  Totta tämäkin, pitää vain muistaa kuunnella silloinkin kehoaan, eikä väsyneenä lähteä suorittamaan äärirajoilla. Tuntuu että ei onnistu ja kiinnostus liikuntaa kohti heikkenee entisestään. Mutta vähän kevyemmin kuormitettuna tuo ei ole huono ajatus. Joskus harvoin olen "pakottanut" itseni liikkumaan heti töistä kotiin päästyäni. Onhan tuossa se etu, että liikunnan piristävä vaikutus kestää vielä jonkin aikaa suorituksen jälkeenkin, eli ei tule sitä pakottavaa tunnetta ottaa päikkäreitä iltapäivällä/alkuillasta, mikä sotkisi unirytmiä entisestään. Tuo vain pitää tehdä tosiaan niin, että sinne liikkumaan lähtee heti, eikä esim. tunnin kuluttua. Muuten iskee väsymys ja sen myötä saamattomuus.

  Sitten osa harrastuksista on tietysti sidottu tiettyyn kellonaikaan. Esimerkiksi höntsälätkävuorot ovat arkisin klo 21 alkaen ja myös viikonloppuisin useimmiten melko myöhään. Erityisesti tuo arkipäivän lepakkovuoro on paha, koska ennen puoltayötä ei nukahda, vaikka haluaisi. Toisaalta uimahalliin yrittää mennä aina sellaiseen aikaan, että mahdollisimman vähän ratoja olisi varattuna ja näin ollen paremmin tilaa radoilla. Yleensä paras ajankohta olisikin joko silloin kun on itse vielä töissä, tai sitten noin tunti-pari ennen hallin kiinni menoa. SIihen jää juuri ikävästi muutama tunti töiden loppumisen ja hallille menemisen jälkeen, että väsymys ehtii iskeä. Ja jos siinä luulee ottavansa päikkärit ja lähtevänsä sen jälkeen uimaan, niin aika nihkeältä sekin sitten käytännössä tuntuu.

  Toki kun saisi tämän rytmin käännettyä takaisin siihen, että menee kuudeksi töihin ja pääsee ajoissa pois niin mahdollistuu harrastukset eri tavalla. Reilu vuosi sitten tuota työrytmiä tuli noudatettua useampi vuosi putkeen, mutta työpaikan vaihdon myötä työpäivän aloitus on liukunut yleensä sinne 7-7.30 välille. Ja toistan itseäni sanomalla että se on vain itsestä kiinni. Eikä siinä mitään muuta olisikaan, mutta kun jokin helvetin kiehtova asia siihen myöhään valvomiseen liittyy.

  Joka tapauksessa tämä viestiketju on ollut hyvää vertaistukea, joten kiitos @Fordél ja muut keskusteluun osallistujat tästä. Vaikka tuossa edellisessä viestissäni sanoinkin että tätä väsymys-asiaa on tullut itsekseen mietittyä jo ennen ketjun ilmestymistäkin, niin kyllä tästä jotain apua on ollut. En usko että ihan oman pään sisällä asioiden käsittelyn myötä muutosta olisi vielä tapahtunut. Tällä viikolla on nimittäin nukkumaanmeno aikaistunut aikaisemmasta noin tunnilla ja tänään oli ensimmäinen aamu kun heräsin virkeänä vartti ennen kellon soittoa. Toki oli tuossa tuntinen sitten ruokiksen jälkeen taas väsynyt olo, mutta sekin ohitettiin. Ei tässä voi vielä pysyvästä muutoksesta puhua, mutta päivä kerrallaan. Yritetään nyt vetää ensiksi tämä viikko kunnialla loppuun.

  Tämä on taas tätä oman tilanteeni avaamista, ja jokaisella meistä on erilainen elämäntilanne, joten en tiedä onko tästä kenellekään sitten apua. Mutta joka tapauksessa tsempit jokaiselle joka tappelee väsymyksen kanssa!
   
 6. Sir Markku Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Junnon kirjekuoret, Markku-liitto
  Väsymys, tuo synkkä, hiljainen ja tumma paholainen niin monen ihmiselämän paskan asian takana. Tuttu kaveri. Tai emme me kavereita ole, mutta kiinteässä suhteessa kämppiksinä on menty joskus pitkänkin aikaa.

  Opiskeluaikoina rytmit olivat jossain vaiheessa sen verran pielessä, että unta tuli säännöllisen epäsäännöllisesti liian vähän. Tähän ajankohtaan ajoittui myös asioita, jotka ovat Depressio -ketjun kamaa. Väsymys ei ollut syy, mutta luonnollisesti pahensi asioita.

  Jossain vaiheessa sain nukkumispuolen kuntoon ja se on nyt ollut pääasiassa kunnossa muutaman vuoden. Kuitenkin edelleen saa kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että nukahtaa ajallaan. Jo yksikin paskasti nukuttu yö pistää edelleen seuraavan päivän perseelleen ja pienetkin vastoinkäymiset saattavat kasvaa suuriksi.

  Hyviä vinkkejä on tullut monilta. Mä fiilaan teitä veljet kokemuksissa. Hyviä unia kaikille toivotan ja jään seuraamaan keskustelua ja jossain vaiheessa taas oman viisisenttiseni heittänen sekaan.
   
 7. sampio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Menestyvin, sympatiat muille hyville.
  Lainaus:
  Mä olen pahasti väsyneenä tavannut ottaa pienet nokoset iltapäivällä, siis sellaiset kevyet joiden aikana en välttämättä edes nukahda varsinaisesti. Lyhyt lepo saa aikaan mulla sen, ettei väsyminen mene yli ja nukahtaminen vaikeudu sen vuoksi. Jos liian väsyneenä yrittää nukkua, lähinnä vain silmiä särkee eikä uni silti tule. Paras ehkäisy tähän on toki se, että saa pidettyä rytmin tasaisena, mutta välillä se erinäisistä syistä lipeää, ja silloin koen itse hyväksi ottaa pienet unet. Kunnon nukahtaminen sen sijaan vetää pollan aivan jumiin, eikä koko illasta tule enää mitään.

  Väsyneenä treenaamiseen oma kantani on se, etten lähde, jos kyseessä on jo muutaman päivän kestoinen väsy, eikä tahti ole helpottamassa heti. Mieluummin skippaan treenit, otan kunnon levon ja yritän seuraavana päivänä uudelleen. Sitten joku perus iltapäiväväsymys normaalisti menneiden öiden jälkeen ei ole kotiinjäännin paikka.
   
  Sir Markku tykkää tästä.
 8. -Kantor- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Itselläni väsymykseen auttaneita asioita:

  -Säännöllinen liikunta. Vaikkei joka ilta tulisikaan lähdettyä juoksulenkille, kuntosalille tai pelaamaan lätkää tai salibandya, niin pelkästään sellainen tunnin ripeätahtinen kävely raittiissa ulkoilmassa tekee ihmeitä, purkaa stressiä ja auttaa nukkumaan sikeämmin.
  -Säännöllinen ruokavalio. Tämä oli itselläni ehkä haastavin asia toteuttaa, mutta pelkästään aamupalan mukaan "pakottaminen" osaksi jokapäiväistä elämää on vaikuttanut kummasti.
  -Tietokoneet / kännykät pimeäksi ennen kymmentä ja pää tyynyyn ennen puoltayötä. Joskus aiemmin huomasin naputtelevani töitä koneella yömyöhään ja totta hemmetissä se kuormittaa pidemmän päälle jos yöunet jäävät jatkuvasti sinne 5 tunnin kieppeille ja silloinkin työasiat kummittelevat mielessä kerryttäen hiljalleen stressiä.
  -Ja sitten ehkä se merkittävin asia, eli iltakaljojen minimointi. Iän myötä olen huomannut, että parikin tuoppia jotain vahvempaa erikoisolutta tai sitten viinit sekä konjakit illallisen yhteydessä vaikuttavat negatiivisesti unenlaatuun ja tämä sitten kumuloituu vähän kaikkeen treenistä palautumiseen lähtien pitkin viikkoa. Viimeksi kun pidin tipattoman kk:n, niin suorastaan häkellyin kuinka hyvin tuli nukuttua ja kuinka virkeä olo siitä lopulta tuli.

  Tiedän, että moni näistä asioista on helpommin sanottu kuin tehty ja toisilla ihmisillä toimii eri asiat kuin toisilla, mutta henkilökohtaisesti minulla nämä ovat auttaneet. Oma suositukseni on, ettei kannata yrittää kertalaakista tavoitella kuuta taivaalta vaan pala kerrallaan korjailla niitä väsymystä kumuloivia asioita, joita on tullut havaittua.
   
 9. Tinke-80 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Haukat
  Itse podin unettomuudesta ja nukahtamisvaikeuksista noin 10 vuotta. Välillä oli parempia kausia ja välillä huonompia. Jouduin jopa välillä turvautumaan nukahtamislääkkeisiin. Pääsin näistä ongelmista sitten eroon kun muutin naisystäväni kanssa yhteen ja piti mennä aikaisin nukkumaan koska hänelllä on vuorotyö joka vaatii välillä aikaisia heräämisiä enkä viitsinyt yksin valvoa ja välillä vahingossa herättää häntä. Tätä säännöllistä elämistä kun jatkui pari kuukautta niin yhtäkkiä olin päässyt nukahtamislääkkeistä eroon ja sain nukuttua todella hyvin. Tämä on myös auttanut väsymykseen todella paljon kun menee nukkumaan säännöllisesti ja saa nukuttua hyvin.
   
 10. Byvajet Jäsen

  Jos on vakavia ongelmia, yksi liki kiduttamiseen vertautuva keino on laittaa kello soimaan jo aamuyöstä. Kun sitä aikansa tekee, niin kummasti iltaisinkin rupeaa sänky kiinnostamaan.

  Pahoinpa pelkään, että monien uniongelmat ovat pikemminkin illanhallintaongelmia. Ennen sähkövaloa iltoja tuskin venytettiin, koska kunnolla ei nähnyt mitään tehdä.
   
  maken veivi jr. tykkää tästä.
 11. Aces High Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
  Lainaus:
  Nussiminen auttaa mullakin nukahtamiseen.
  Ja sitten hiukan vakavammin, ns. ”powernap”:it päivällä (max 15min) jeesaa kummasti siihen ettei illalla nukahtaminen kuse täydellisesti, kahvin juominen ennen tehostaa vaikutusta.
  Väsymyksen koko kirjo on varmasti tullut koettua viimeisinä kymmenenä vuotena, onneksi nuorin lapsista on jo kaksi ja duunitkin muuttuvat hiukan miellyttävämmiksi, josko se tästä hiukan helpottaisi...
   
 12. Fordél Jäsen

  Lainaus:
  Ite menin ennen aina liikunta edellä eli vaikka väsytti niin liikkumaan. Se taisi lopulta kuluttaa kropan loppuun. Nyt marssijärjestys on, että ensin pitää olla riittävän levännyt, jotta kannattaa liikkua. Seuraavana päivänä kerkee kyllä treenata ja virkeänä siitä saa enemmän irti.

  Lainaus:
  Nää on kyllä pahoja. Hienoa toki, että on vuoroja tarjolla ja liikutaan, mutta yöunille tällainen harrastaminen voi tehdä hallaa.

  Lainaus:
  Hienoa kuulla. Muakin tämä ketjun avaus on auttanut. Laittanut entisestään miettimään omia valintoja ja mikä on tärkeää. Vanhalla tavalla ei voi jatkua. Elämä ainaisessa väsymyksessä on puolikasta elämää. Vähempi on tässäkin enempi. Parempi jättää vaikka se yksi tv-ohjelma illalta katsomatta ja herätä seuraavana päivänä virkeämpänä, jolloin voi kokea sen päivän asiat täysillä. Ehkä kokee vähemmän, mutta ainakin kokee ne kunnolla.
   
 13. Everton Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KooKoo
  Lainaus:
  Eihän sen tartte olla mitään hikiliikuntaa, mulla ainakin välillä myöhäinen lenkki korttelin ympäri koirien kanssa riittää nollaamaan aivoja ja silmiä ennen sänkyyn menemistä.
   
 14. macnevis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  ...
  Lainaus:
  Näin juuri, kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa rentouttaa hyvin ja auttaa unen saamisessa.

  Hikiliikunnassa myöhään illalla on ennemmin riski, että liian intensiivinen treeni häiritsee yöunia. Höntsäilin aikanaan Espanjassa rullalätkää ja treenit olivat iltaisin 20-21:45. Välillä noiden jälkeen oli tosi vaikea saada unta ja aamulla tuntui, että unenlaatu oli hyvin heikkoa.
   
 15. Fordél Jäsen

  Lainaus:
  Ei tarvikaan eikä pidäkään, mutta nyt oli kyse juuri siitä, että kuinka järkevää on harrastaa hikiliikuntaa väsyneenä.
   
 16. Bob Rambo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, AC Oulu
  Minä olen aina ollut todella surkea nukkuja. Nukahtamisvaikeuksia, katkonaista unta, lyhyitä öitä. Tavallisesti yöuneni ovat 2-3 tunnin mittaiset. Monesti vielä useassa lyhyessä pätkässä. Viimeksi olen saanut nukuttua yhtäkestoisesti yli viisi tuntia varmaan joskus 1,5 vuotta sitten. Elämäntapani ovat tätä nykyä varsin hyvät. En ole aikoihin ryypännyt, urheilen maltillisesti ja iltaisinkin rauhoitutaan hyvissä ajoin ennen "nukkumaanmenoa". Eli vaimo ja lapsi nukkuvat vieressä, itse mietin maailman menoa..

  Huonoon ja pinnalliseen uneen kun yhdistää tällä hetkellä aktiivisena jylläävät selkävaivat, niin eihän tämä kovin juhlaa ole. Nyt en ole kolmeen yöhön nukkunut käytännössä tuntiakaan, kun en pysty makuuasennossa olemaan ja muissa asennoissa nukkuminen on täysin mahdotonta. Tänään seuraavan kerran lääkäriin kuulemaan, miten mitään rakenteellista vikaa ei ole. Jospa edes kipulääkitystä taas tarkistettaisiin, niin voisi kokeilla, josko vaivat hieman hellittäisi. Tekisi ihan hyvää saada nukuttua edes tuo pari tuntia.

  Edit: Niin jaa väsymys? Sitä tunnen koko ajan ja kaikkea tekemistä se leimaa. Autopilotilla mennään aika monta tuntia päivästä.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2019 klo 07.56
 17. -pasi- Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP
  Lainaus:
  Mutta entä jos pihdataan? eli voi pistää kauniiman puoliskon syyksi kaikki.Koittaapa siinä saada unenpäästä jos virkeänä on sekä itse että pikkuveijari ja toinen vaan kääntää selkää ja alkaa kuorsata. Sitten kun yrittää pitkään nukkua niin silloin pitäisi leikkiä.
   
  Aces High tykkää tästä.
 18. Tadu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Viikingit, Spurs, narrit (pre 2014)
  Liian matalat testosteroniarvot johtavat myös väsymykseen. Nekin kannattaa mittauttaa jos oikeasti haluaa selvittää syyt. Sori jos joku tämän jo mainitsikin.
   
 19. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
 20. Jesus Shaves Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dorados de Sinaloa
  Aces High tykkää tästä.
 21. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit
  Lainaus:
  Kilpirauhasta voit kiihdyttää jodilla, löytyy merileväpillereistä. Tyrosiinia voi myös kokeilla. Kysy luontaistuotekaupasta asiasta, ne kertoilee.
   
 22. predsfan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Nashville Predators
  Ruokavalio on tosi tärkeää. Sokerit ja viinat pois ynnä gluteeniton ruokavalio käyttöön, parin viikon sisällä viimeistään pitäisi alkaa vaikuttamaan jos on siitä kiinni. Itselläni oli väsymystä ja masennusta ... välillä jalat tuntui sementiltä varsinkin ruokailun jälkeen. Ruokailutottumusten muuttaminen korjasi tilanteen pysyvästi.
   
 23. maken veivi jr. Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Manchester United
  Lainaus:
  Onko jollain täällä enemmän tietoa tuosta gluteenittomasta ruokavaliosta, mikä ainakin hetki sitten oli jonkinlainen ruokatrendi. Mitä itse lyhyesti selvitin niin tutkimustiedon mukaan gluteenittomalla ruokavaliolla ei ole tutkittu terveyshyötyjä vain päinvastoin.
   
 24. predsfan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Nashville Predators
  Gluteenitonta ehdotin siksi koska monesti jokin kotimainen vilja ei vaan sovi ja se puoli selviää helposti gluteenittomalla ruokavaliolla. Itselläni luulin aluksi että vehnä on ongelma, mutta ajanmyötä selvisi että ruis olikin se joka ei sovi. Tietääkseni gluteenittomasta ruokavaliosta ei ole todettu olevan mitään haittaa kunhan syö terveellisesti ja monipuolisesti. Nykyisin syön pääsääntöisesti itse gluteenitonta, mutta ruis on ainut vilja jonka väistän kokonaan.
   
 25. Sako Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomalainen Jokerit
  Lyhyitä sokereita kannattaa vältellä ja siinä tuo gluteiiniton auttaa.