Yhdysvaltojen tapahtumat ovat järkyttäviä, mutta niiden taustalla on tekijöitä, jotka tulee ottaa arvioissa huomioon.
Kaksi tekijää kannattaa mainita: 1) luottamuksen puute ja 2) vapaus.
Ensimmäinen liittyy jo pitkään jatkuneeseen yhteiskunnan polarisaatioon, mutta sillä on juurensa USA:n perustuslaissa. Amerikkalaisilla on oikeus kantaa asetta. Tästä oikeudesta ei suurin osa amerikkalaisista halua luopua. Toisaalta, monet amerikkalaiset eivät luota lainkaan liittovaltion hallitukseen. Tästä syystä katsotaan, että kansalaisilla tulee olla oikeus omistaa myös puoliautomaattiaseita. Kansalainen voi kerätä itselleen asearsenaalin, josta jo armeijassakin voitaisiin olla ylpeitä. Luottamuksen puute liittyy tähän, rebujen puolelta luotetaan hallitukseen enemmän vain silloin, kun oma puolue on vallassa. Mutta koska demokraatitkin nousevat valtaan silloin tällöin, aseista ei tietenkään voida luopua eikä aselakeja kiristää.
Amerikkalaiset eivät luota ainoastaan hallitukseensa, he eivät luota koko maailmaan. YK edustaa monelle samaa kuin maailmanhallitus ja kun tämä maailmanhallitus nousee valtaan, silloin kunnon jenkillä tulee olla riittävä aseistus vastustamaan tätä hallintoa. Vähän fiksummat taas lisäävät, että valtion ideana toimia vain yövartijavaltiona. Vain kaikkein keskeisimmät tehtävät tulee keskittää valtiolle. Valtion tulee pitää näppinsä erossa ihmisten aseista.
Vapaus on sitten se toinen tekijä. Kuten näimme korona-aikana, amerikkalaiset ovat erilaisia. Tekisi joskus mieli sanoa, ovat jääneet vaille kunnon kasvatusta. Aivan aikuiset ihmiset suuttuivat silmittömästi, kun heitä vaadittiin pitämään maskia. Se oli heille kansalaisoikeuksien rajoitusta, suunnaton loukkaus. Amerikkalaisilla, siis osalla heistä, ei ole lainkaan yhteisvastuullisuuden ajatusta, koska se loukkaa vapauden ideaa. Jokainen saa tehdä mitä lystää, minun oikeuksiani ei voi rajoittaa edes pätevästä syystä. Euroopassa taas ihmiset pääsääntöisesti ymmärtävät, että omaa vapauttakin voidaan joissakin poikkeuksellisissa olosuhteissa rajoittaa, suuremman hyvän saavuttamiseksi. Mutta keskivertojenkille on turha selittää mitään tällaista.
Aseenkanto-oikeus on arvo, joka arvioidaan kaikkien siihen liittyvien riskien määrää korkeammaksi. Onhan kaikilla yhteiskunnilla tällaisia riskejä. Ydinvoimalat ovat turvallisia, mutta jos sellainen pamahtaisi, seuraukset voisivat olla hirveitä. Yksityisautoja tarvitaan ja niiden nopeuksia ei voi rajoittaa liikaa, vaikka se olisi teknisesti mahdollista ja vaikka sillä säästettäisiin kuolonuhreissa. Saksassa tämäkin asia on viety äärimmilleen. USA:ssa taas nopeusrajoitukset ovat joskus käsittämättömän alhaisia (pitkiä suoria teitä, joissa tiukat nopeusrajoitukset). Nyt mekin olemme luopuneet maskeista, vaikka korona varmasti tappaa vielä joitakin vanhuksia ja maskittomuus vaikuttaa taudin leviämiseen laajemmalti.
Ymmärtääksemme amerikkalaisten asennetta, on vain todettava, että he laskevat kouluampumiset siedettävien riskien joukkoon. Pitää vain lisätä aseistusta, jotta tällaiset tapahtumat saadaan estettyä. On täysin turha argumentoida asiasta, koska aseiden omistamiseen liittyvät tunnepuolen asiat ovat niin syvällä osassa Yhdysvaltoja.