.
Jollain aikakoneella pitäisi saada Founding Fathersit katsomaan tätä nykymenoa ja päivittelemään, että tämä ei ollut ihan se mitä silloin 1789 tarkoitettiin.
Perustajaisien aikaan musketilla pystyi puolustautumaan sortajaa vastaan. Nyt itselataava (puoliautomaattinen) kivääri on tulivoimansa suhteen sen vastine henkilökohtaisena aseena siinä mielessä, että tulivoimaa voi myös mitata suhteessa vastustajaan. Eli minimiase, millä pystyy puolustautumaan myös sotilaallisia joukkoja vastaan olematta, viranomaisten ja yleisen turvallisuuden kannalta ylitehokas (esim. kk ja muu tulivoimaisempi aseistus).
USA:n tapauksessa itsepuolustus (mihin kyllä riittää normitilanteessa haulikko tai pistooli) nousee usein ykköseksi, kun kysytään aseenomistuksen käyttötarkoitusta gallupeissa.Voittaen esim. metsästyksen. USA:ssa tapahtuu satoja siviilien suorittamia ns, oikeutettuja ampumistappoja vuosittain, mikä on kokonaisuutena kuitenkin hyvin pieni määrä ja murto-osa verrattuna aseilla tehtyihin rikollisiin murhiin tai vahinkokuolemiin. Pelotevaikutus on sitten eri juttu, koska pelkkä aseella uhkaaminen karkottanee rikollisen suurimmassa osassa tapauksia. Itsepuolustukseen ei kuitenkaan hankita läheskään aina taktista kivääriä jo ihan käytännön syistä.
Tämä kysely vuodelta 2013 antaa myös toisen tyyppisiä tuloksia aseoikeuksien kannattamiselle (kyselyssä ei tosin eritellä asetyyppiä):
65% See Gun Rights As Protection Against Tyranny - Rasmussen Reports™
Two-out-of-three Americans recognize that their constitutional right to own a gun was intended to ensure their freedom.
The latest Rasmussen Reports national telephone survey finds that 65% of American Adults think the purpose of the Second Amendment is to make sure that people are able to protect themselves from tyranny. Only 17% disagree, while another 18% are not sure.
Eli halutaan aseistautua mahdollista hallituksen tyranniaa vastaan omistamalla (tarpeeksi tulivoimaista) aseita. Tuo ajattelutapa ei siis ole kyselyn perusteella pelkästään joidenkin erämaihin sulkeutuneiden survivalyhteisöjen erikoisuus, vaan jopa valtavirtaa Yhdysvalloissa - ainakin ns. "edistyksellisten ja tiedostavien" kuplien ulkopuolella.
Tuollaiselle tyrannian varalle aseistautumiselle on varmaan jonkun sosialistin helppo naureskella vainoharhana, mutta jos asiaa tarkastelee Yhdysvaltain perustuslain hengen näkökulmasta, niin se tyrannian vastustus voi katsoa olevan sen 2. pykälän perimmäinen tarkoitus. (Tai tarkemmin 2. pykälä on lisäyksineen monitulkintainen ja lain henkeä osavaltiosta riippuen sovelletaan eri tavalla.) USA:ssa on myös lainopillisia näkemyksiä, että 2. pykälä ei tarkoita sotilasaseita, mutta tarkalleen ottaen esim. itselataavat taktiset kiväärit ja monet ns. "assault weapon" (mikä on propagandatermi) kategorian aseet eivät olekaan sotilasaseita. NRA-henkisille tuomareille ja poliitikoille siis riittää hommia.
Varustautumisilmiössä kyseessä ei ole luullakseni kyse pohjimmiltaan siitä hypoteesista, että kansalaiset pystyisivät voittamaan esim. totalitarismia yrittävän hallituksen sotavoimat kirjaimellisesti, vaan siitä, että luodaan pelotetta valtaa pitäviä kohtaan sen verran, että kansan alistaminen tulee jo ajatelman tasolla liian kalliiksi. Osavaltioilla on kyllä myös aseistautuneet militiat, mutta on kyseenalaista voiko niitä pitää aina täysin hallituksesta riippumattomina joukkoina.
Toisin sanoen vapaan maan ideaalissa päättäjät joutuvat ainakin vähän konkreettisesti pelkäämään kansaa, eikä niinkään päinvastoin. Valtiolla tulee olla käytännön syistä väkivaltamonopoli (sotavoimat, poliisi jne), mutta sen väkivaltamonopolin ei tarvitse olla totaalista kuin totalitarismissa. Jälkimmäisessä hallintomuodoissa kun yleensä varmistetaan ensimmäiseksi, että kansa on aseistamatonta ja helposti alistettavaa.
Siitä voi sitten vääntää loputtomiin, onko em. vapauden ihannointi enemmän realismiin pohjautuvaa vai romantisoitua idealismia.
Ei kuitenkaan kannata yllättyä, kun useimmissa osavaltioissa amerikkalaisten enemmistö on valmis tukemaan heidän vapauskäsitystään jatkossakin, vaikka eurooppalaisesta* näkökulmasta voi näyttää hullulta. Sarjatuliaseita ei ole kyllä tähänkään mennessä helposti saanut, mutta luultavasti lähinnä niiden saatavuuteen sekä itselataavien kiväärien tiettyihin lisäosiin ("bump stockit" ja ylisuuret jopa 100 patruunan lippaat) voi tulla jossain osavaltioissa jotain kiristyksiä tai kieltoja. Kyseiset lisäosat ovatkin käytännössä turhia ja laillisessa tarkoituksessa käyttökelpoisia lähinnä huviräiskintään.
Las Vegasin ampujalla oli kuitenkin asennetut jalustat. Mahdollisesti myös oikeita sarjatuliaseita ja poikkeuksellisesti kohde, missä sinänsä epätarkasta sarjatulesta oli hyötyä kertatuleen verrattuna. Kohteena valtava aluemaali, missä tiivis ihmismassa (eli "ohilaukauksetkin" osuivat suurella todennäköisyydellä). Yleisö ei luonnollisesti ymmärtänyt tulituksen tulevan ylhäältä satojen metrien päästä, Suuliekit lähes piilotettu ampumalla tarpeeksi kaukana ikkunoista. Kaksi hyvin valmisteltua tuliasemaa mitä vaihteli....paljon hyvin poikkeuksellisia yksityiskohtia Las Vegasin tapauksessa. Eikä poliittinen motiivi ole vieläkään poissuljettu.
Ketjussa on myös aika paljon esitetty ihmettelyä mihin tarvitaan puoliautomaattisia taktisia (joihin saa esim. suurikapasiteettisia lippaita) kivääreitä, jotka ovat käytännön teholtaan hyvin lähellä sotilaskivääreitä, erona lähinnä se sarjatulen tai pursketulen puute. Metsästykseen eivät ole välttämättömiä, eivätkä usein edes tarpeellisia. Itsepuolustukseen ei-sotilaallista rikollista vastaan riittää haulikko tai pistooli.
Jos ym. kysytään eurooppalaisilta (niissä maissa, missä taktiset itseltaavat taktiset kiväärit ovat siviilien saatavilla) niin vastaus on reserviläisammuntaan ja/tai practical -ammuntaan. On oma keskustelunsa kuinka tärkeitä nuo harrastukset ovat yhteiskunnallisesti ja toisaalta onko niillä edes ollut
minkäänlaista korrelaatiota tai edes yhteyttä ampumarikollisuuteen. En ainakaan ole sellaisesta yhteydestä tietoinen.
*) Poislukien vaikka Tshekki, missä on liberaalimmat aselait kuin Suomessa. Sveitsin malli eli rynkky reserviläisen kotona on useimmille tuttu juttu, mutta aselakikeskusteluissa harvoin kuitenkaan mainitaan, että Tshekeissä on esim. myönnetty yli 240 000 ihmiselle lupa kantaa itsepuolustustarkoituksessa piilotettua käsiasetta julkisilla paikoilla. Aseita saa kantaa kaksi kerrallaan.
huom: Kirjoitin osan viestistä jo eilen vastauksena johonkin samaan aiheeseen liittyen, mutta tuli esteitä ja tallensin luonnoksen. Voi siis näyttää vähän sekavalta kokonaisuudelta. Nytkin vastailen aikaisintaan huomisiltana takaisin