Mainos

Uusittu sarjajärjestelmä jääkiekkoon

  • 156 165
  • 1 011
Suosikkijoukkue
Joensuulaispelaajien edustamat joukkueet
Suomalaiset sarjat suomalaisina. Ylikansalliset hassuttelut sitten muualla, vastustan kaikenlaista sirkuspelleilyä jossa ulkomaalaisia seuroja tuotaisiin suomalaisiin sarjoihin.
Mitä tuolta "Mestis-kentältä" on kuulunut, niin porukat lähinnä nauravat tälle Aron ja kumppaneiden saunaillan jälkeiselle "kuningasidealle". Kyllä Suomi-kiekko pitää saada kuntoon kotimaisin voimin Liigan, jääkiekkoliiton ja Mestiksen yhteistyön kautta. Sarjajärjestelmät ja pelaamistavat uusiksi, niin hyvä tulee. Saadaan kiekkoon mielenkiintoa ja yleisöäkin halleihin.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Mitä tuolta "Mestis-kentältä" on kuulunut, niin porukat lähinnä nauravat tälle Aron ja kumppaneiden saunaillan jälkeiselle "kuningasidealle". Kyllä Suomi-kiekko pitää saada kuntoon kotimaisin voimin Liigan, jääkiekkoliiton ja Mestiksen yhteistyön kautta. Sarjajärjestelmät ja pelaamistavat uusiksi, niin hyvä tulee. Saadaan kiekkoon mielenkiintoa ja yleisöäkin halleihin.

Kaikella kunnioituksella, mitään tämän suuntaista ei ole näköpiirissäkään, vaan vanhalla suunnalla mennään kohti täyttä harraste sarjaa, koska kaikki muu on taloudellisesti mahdotonta. Suomeen, pelkästään suomalaisin joukkuein ei koskaan ole taloudellisesti ja kestävästi mahdollista rakentaa kahta ammattilaissarjaa. Tämä vaan on fakta.

Ymmärrän kyllä Faseloinnin kotimaisin joukkuein ja perinteen mukaan, mutta kun ei enää ole tätä päivää, niin ei ole. Merkit viittaa enemmänkin siihen, että chl nousee Eurooppalaiseksi kattosarjaksi ja maiden mestaruudet on konferenssi pohjaisia. Tämän takapiruna on jo aiemmin ollut änäri myös, mutta vielä silloin aika oli väärä ja mahdoton moiseen ryhtyä. Kohelon sukellus vaikuttaa sitten moninaisin tavoin koko Euroopan kiekkokenttään, siis myös perinteiseen perähikiään, eli suomeen. Miten, se on kiinni siitä löytyykö ammattitaitoa ja näkemystä riittävästi. Nykyisellään mestiksen suunta on näivettyvä, valitettavasti.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Isoa maantieteellistä eroa, eli kustannuksia saattaa suitsia parhaiten ajatus koferenssi mallista, jossa tehdään ns. vieraspelikiertueet vähentämään matkakustannuksia ja samalla joukkueet saa vuorostaan kotipeliputkia omille kotiyleisöilleen.

Joo runkosarjassa tuossa ei todennäköisesti isoa ongelmaa kun pystyisi yhdistelemään pelejä, ongelman tekee ehkä pudotuspelit joissa pitää pelata lyhyen ajan sisään monta peliä, toki tässäkin pystyisi varmaan pelaamaan kaksi kotipeliä putkeen tarvittaessa, olisi se silti aika kova paukku vaikka Rokille pelata pudotuspeleissä sekä Latviassa että Tallinnassa saman kevään aikana, joukkueen jonka koko kauden joukkueen budjetti liikkuu 0,4 - 0,5 miljoonan väliin joutuisi jopa parhaimmillaan 8 yksityislentoa, maksamaan pelaajille päivärahaa, hotelit ym.. (toki näissä osa kuluista saisi painettua alaspäin jos kotijoukkue/sponsori kustantaa).
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
@-pasi- , joo, ongelmia varmasti on, mutta ajatuksesi noista pelisysteemeistä on mun mielestä erinomainen, isossa kuvassahan kyse on siitä, että mestis ei suomalaisin voimin kykene nousemaan verrokkinsa allsvenskanin tasolle mitenkään, jos pystyisi, se sitä jo olisi. Monessa mielessä ja varsinkin suomikiekon perspektiivistä mestiksen jotenkin olisi tähän kyettävä kehittyäkseen. Nykyinen pohja ei palvele niitä joukkueita, joilla unelma on nousta tasossa ja taloudessa lunastamaan liigaan paikkaa ja toisaalta mestiksen koko taloudellinen pohja ei kestä kilpailua pelaajamarkkinassa. Siihen lääkkeeksi tämän myös kiekkomaailmaa hetkauttavan kehityksen myötä minä näen mestiksen mahdollisuuden nousta vakavaraisemmaksi ja kilpailemaan allsvenskanin kanssa, jos kortit osataan oikein pelata.

Talous on toki haastava asia monessa seurassa ja siksi varmaan on syytä käydä selvitykseen, millä seuroilla on halu ja kyky tavoitella uutta asemointia ja keille harrastaja pohja on oma ja sopiva ratkaisu. Tavallaan kuitenkaan ei voi asiaa peilata pelkästään tämän hetkisen talouden pohjalta, vaan siinä on nähtävä ja siinä on oltava se parempi tulos porkkanana mukaan lähteville. Kunnat ja valtio ei koskaan tule mestisseuroja nostamaan asemaan, missä voivat pitkäjänteisesti pyörittää ammattilaissarjaa, siihen tarvitaan bisnestä ja suomen kohdalla vielä kansainvälisyyttä, omin voimin se ei onnistu.

Näin raadollisena minä näen kiekon kehityskulun tässä hetkessä. Lintukoto ja oma maa olis turvallinen ja tuttu, mutta kehitys kehittyy ja jos ei mukana pysy kuihtuu pois, niin ikävää kuin se onkin. Samaan hengenvetoon on pakko lisätä, että edes liiga ole immuuni kehityskuluille, jotka on menossa, pohdintaa ja uuden paikan löytymistä joudutaan liigankin puolella arvioimaan huolella, jotta kilpailukyky säilyy muuhun Eurooppaan nähden, nekin pahus kun miettivät steppejä omille tuotteilleen ja jos liiga tässä jää jalkoihin se on iso suonenisku sarjakiekon kehitykselle suomessa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Niin kauan kun Liiga on suljettu, on lopulta turhaa haaveillakaan Mestiksen kehittymisestä. Siinä mielessä pohdinnat Tallinnan joukkueesta ovat turhanpäiväisiä. Allsvenskanin tilanne näin esimerkkinä on perustavalla tavalla parempi. Itse en jaksa uskoa, että Liigaseuroja kiinnostaa tippaakaan lajin kehitys Suomessa. Jos kiinnostaisi edes vähän alusta, niin sarjajärjestelmä olisi muutettu ajat sitten. Eipä se kiinnosta ilmeisesti liittoakaan, kunhan maajoukkue tuo rahaa, niin ovat tyytyväisiä.
 

Glove

Jäsen
Eikä taida olla Mestiksen kärkiseuroilla halua nostaa budjettia vaikka miljoonalla kun vähemmälläkin (rahalla ja työllä) on kärjessä.
 

Espoonmies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Eikä taida olla Mestiksen kärkiseuroilla halua nostaa budjettia vaikka miljoonalla kun vähemmälläkin (rahalla ja työllä) on kärjessä.
Halua varmasti olisi. Mutta järki tulee vastaan. Liikevaihtoa ei noin vain lisätä vastaamaan sitä suurempaa budjettia ja sehän johtaa vauhdilla kohti konkurssia.

Kehitystä Mestis tosiaan tarvitsee. Nyt seuraava haaste on löytää jostain rahaa edes sen verran että pystyy palkkaamaan niitä KHL:stä Liigaan valuvien pelaajien vapauttamia nykyisiä liigapelaajia eikä ne pakene ulkomaille.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Niin kauan kun Liiga on suljettu, on lopulta turhaa haaveillakaan Mestiksen kehittymisestä.

Tämähän ei faktisesti pidä paikkaansa, vaan on sitä fake niin ne asiat koetaan osastoa. Liiga on täysin avoin, mutta nousun kriteeri on taloudellinen. Nykyisessä mestis ympäristössä se on halukkaillekin utopiaa. Siksi tällä balttia mestis kuviolla on onnistuessaan kahtaallinen vaikutus, toisaalta se nostaa sarjan taloudellista panosta ja sitä kautta tasoa ja talous ja taso taas nostaa realistisemmaksi nousun liigaan, kun gäppi sinne kaventuu. Sillä, jos onnistuu, ei ole pelkästään seuratason vaikutuksia, vaan myös suomalaiseen pelaajatuotantoon ja sitä myötä maan tasoon kiekossa isomminkin. Kohelon poistuminen kun suoraan meinaa, että entistä harvempi suoraan junnuista kykenee ottamaan liigasteppejä urallaan, kun liigan pelaajien taso nousee nimenomaan kokeneesta päästä. Aina toki on ne muutama ikäisekseen kypsä, jotka murtautuu, mutta valtaosalle pelkkä mestis on huono alusta nousta kirkkaaseen suomessa, tason ollessa osin ammattilaiset/harrastelijat.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Niin kauan kun Liiga on suljettu, on lopulta turhaa haaveillakaan Mestiksen kehittymisestä.

Onko sen pakko olla näin? Olen tuolla Liiga puolella ehdotellut sellaistakin mallia, jossa syksyllä Liigassa ja Mestiksessä pelattaisiin kaksi kertaa kaikkia muita vastaan ja sen jälkeen jakauduttaisiin kevään ajaksi kolmeen jatko ryhmään.

Liiga A jatkoryhmässä jatkaisi sen hetken yhdeksän parasta Liiga seuraa ja pelaisivat vielä neljä kertaa kaikki kaikkia vastaan (seuroille tulisi samat 60 peliä runkosarjaan, kuin nykyäänkin).

Liiga B jatkoryhmässä jatkaisi sitten sen hetken kuusi huonointa Liiga seuraa ja mukaan tulisi sen hetken kolme parasta Mestis seuraa. Aivan kuten Liiga A jatkoryhmässä, niin tässäkin kaikki pelaisivat neljä kertaa kaikkia muita vastaan. Mutta tässä ryhmässä sarjataulukon pitäminen alkaisi ikäänkuin nollista, koska kaikilla osallistujilla ei olisi sama määrä pelejä alla, eikä kaikilla ole pelejä kaikkia muita vastaan.

Mestis A jatkoryhmässä jatkaisi sitten loput Mestis seurat ja pelaisivat joukkue määrästä riippuen joko neljä kertaa kaikki kaikkia vastaan tai sitten jotenkin muutoin, että haluttuun määrään runkosarjapelejä päästäisiin.

Keväällä sitten Kanada maljasta pelaisi 12 seuraa, eli kaikki Liiga A jatkoryhmän joukkueet ja kolme parasta seuraa Liiga B jatkoryhmästä. Liiga A jatkoryhmässä pelattaisiin siis kevät kaudella siitä, ketkä neljä pääsee aloittamaan pudotuspelit suoraan toiselta kierrokselta ja kotona ja mitkä viisi seuraa joutuu aloittamaan ensimmäiseltä kierrokselta kolmen Liiga B jatkoryhmän parhaan joukkueen kanssa.

Liiga A jatkoryhmässä siis "parhaat" saisivat enemmän pelejä parhaita vastaan.

Liiga B jatkoryhmässä huonosti kautensa aloittaneet seurat saisivat joulun tiennoilla uuden alun kaudelleen ja kolme parasta Mestis seuraa pääsisi altistumaan Liiga kiekolle ja toivottavasti sitä mukaan myös lisääntyville rahavirroille.

Mestis A jatkoryhmässä sitten pelattaisiin normisti Mestistä.

Ja koska tässä mallissa Liiga olisi edelleen suljettu, niin vaikka Mestis seura pääsisi siis Liiga B jatkoryhmän kautta mukaan pudotuspeleihin ja menestyisi siellä, niin ko. seura alottaisi seuraavan kauden taas Mestiksessä ja syksyn ajan pelaisi taas pääsystä seuraavan kauden Liiga B jatkoryhmään pääsystä.

Tällä tavalla Mestis seurat voisivat rauhassa kasvattaa omaa juttuaan Mestis ympyröissä ja jos joku seura pääsisi esim. kolme kertaa pudotuspelien toiselle kierrokselle (kahdeksan parhaan joukkoon), niin sitten voitaisiin alkaa tarkastelemaan tarkemmin, olisiko aika siirtyä Liiga puolelle.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Tämähän ei faktisesti pidä paikkaansa, vaan on sitä fake niin ne asiat koetaan osastoa. Liiga on täysin avoin, mutta nousun kriteeri on taloudellinen.
Hyvin on Liiga-liturgia uponnut. Tosiasiassa kysymys on pseudoavoimuudesta. Nykyisessä järjestelmässä puuttuu iso osa organisaatioiden välisestä kilpailusta, kun pelkoa putoamisesta ei ole. Se ei aiheuta vain täysin turhia ja ketään kiinnostamattomia otteluita, vaan estää myös huonojen organisaatioiden putoamista ja siten heikentää koko Liigaa.
Aidosti avoimessa liigassa putoaisi joka vuosi joukkue tai kaksi riippuen joukkue määrästä. Vastaavasti jokainen vuosi nousisi joukkue tai kaksi. Kilpailu olisi aitoa, ottelulla merkitystä jne. Eikä tässä olla keksimässä pyörää uudestaan, kun suurin osa menestyvistä palloilusarjoista toimii näin. Mallia voi ottaa mistä tahansa. Suljettu sarja oli Harkimon ja Kummolan "neroutta", samojen puupäiden, joiden mielestä oli ihan ok antaa Jokerien mennä KHLn, vaikka kaikki tiesivät nyt realisoituneen riskin. Nykyjärjestelmä tuhoaa pikkuhiljaa kiekon kiinnostavuuden. Jos maajoukkue ei pärjää, niin tavalliselle katsojalle ei ole kiinnostavaa seurattavaa.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Tosiasiassa kysymys on pseudoavoimuudesta. Nykyisessä järjestelmässä puuttuu iso osa organisaatioiden välisestä kilpailusta, kun pelkoa putoamisesta ei ole.

Mitä ihmettä sä lässytät? Ihan on avoimesti niin, että jos perstasku riittää liigaan kukaan ei sitä estä liittymästä. Onko mahdollista, että joku tällä vuosituhannella ei ole kyennyt ymmärtämään, ettei enää vuosiin ole pelattu mestaruussarjaa, eikä näillä näkymin kuuna päivänä tulla pelaamaankaan. Putoaminen on aivan trivia asia ja jäänne jostain historiasta, kun bisnes ei omistanut urheilua.

Sulla jotenkin on jäänyt sisäistämättä, että organisaatiot on muodostaneet organisaation, jossa kilpaillaan keskenään, muuten kirjoittamaasi on vaikea ymmärtää. Nyt olisi käsillä kuitenkin myös mestiksen tasolla muodostaa organisaatio, jossa osakas organisaatiot kilpailee keskenään paremmalla taloudellisella selkänojalla ja sitä kautta vahvistaa kykyään liittyä organisaatioon nimeltä liiga. Halutessaan jokainen organisaatio saa olla suljettu tai avoin sopimiensa sääntöjen puitteissa, mikä tarkoittaa, että nousija sitoutuu sen organisaation sääntöihin ja käytäntöihin johon mukaan haluaa.

Oikeastaan mikään ei estä nousemista millään sarjatasolla, vaan rajan muodostaa ammattilais sarja kontra harrastesarja. Ymmärrän toki entisaikojen sarjasysteemeiden hyvät puolet ja myös ne hissiryhmien konkurssit milloin kenellekin vuorollaan, ei se mitään auvoa ollut minun mielestä ja ilmeisesti ei monen muunkaan mielestä, koska käytänteet haluttiin muuttaa talous, ei urheilupohjaiseksi osallistumiseksi.

Tuollainen haaveilemasi malli olisi mahdollinen vain siinä tilanteessa, että mestis nousisi taloudeltaan riittävän rikkaaksi ja yhdistyisi samaan liigaorganisaatioon, sen alapuolelle sitten jäisi harraste sarjat, joista silloinkaan ei voisi nousta, ellei talous riitä siihen organisaatioon.

Tämä ei ole liturgiaa vaan realiteetti, jossa nykypäivä elää halusi tai ei, enää vuosikymmeniin ei ole ollut mahdollista rakennella talkoopohjalla suomisarjasta nousua ylimmälle tasolle, niinkuin joskus muinoin oli.

Kuitenkin, jos mestiksen pohjaa saisi vahvistettua sillä olisi paremmin mahdollisuus luoda nousuhaaveita nykyisten vaatimusten mukaan. Tällä hetkellä liian heikko mestis ei oikein anna tähän realistisia mahdollisuuksia. Siitä asiasta koen täällä puhuttavan, mitä tämä päivä ja huominen vaatii, eikä unelmoinneista jonnekin kultaiselle 1970 - luvulle.

Pitää vielä editeerata sen verran, että vain siinä tapauksessa nousut ja putoamiskamppailut olisi mahdollisia tai järkeviä, että mestis olisi taloudellisesti riittävän vahva, muuten siinä ei ole mitään mieltä kenellekään. Jos Ruotsin maalle katsoo, niin siellä on juuri näin, eikä nousu tai putoaminen ole taloudellinen itsemurha, mikä Suomessa olisi kumpaankin suuntaan. Siksi on viisasta miettiä millä mestistä kykenisi nostamaan sellaiselle talouden asteelle, että haaveilemasi karsinnat olisivat mielekkäitä. Ilman laajennusta mestis ei vaan kuopastaan tule nousemaan, niin surullista kuin onkin. Silti näin on parempi, kuin hissiryhmien konkurssit ja kartalta kokonaan katoamiset, joita silloin ennen tapahtui tämän vuoksi.
 
Viimeksi muokattu:

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Mitä ihmettä sä lässytät? Ihan on avoimesti niin, että jos perstasku riittää liigaan kukaan ei sitä estä liittymästä. Onko mahdollista, että joku tällä vuosituhannella ei ole kyennyt ymmärtämään, ettei enää vuosiin ole pelattu mestaruussarjaa, eikä näillä näkymin kuuna päivänä tulla pelaamaankaan. Putoaminen on aivan trivia asia ja jäänne jostain historiasta, kun bisnes ei omistanut urheilua.
Tuota lässytystä lukuun ottamatta ihan hyviä pointteja. Lisään pari huomioita: pelkkä talous ei riitä Liigaa. Pitää olla myös vahva junioritoiminta ja riittävä halli.

Urheilullisesti Liigaan ei voi nousta. Taustaa vaikeuttaa Liiga-seurojen kiintiöpaikat U20-mestaruussarjassa. Tästä syntyy muna-kana ilmiö. Ilman liigapaikkaa on lähes mahdotonta täyttää junioritoiminnan vaatimuksia ja ilman noiden vaatimusten täyttymistä, ei ole asiaa liigaan.

Hallista sen verran, että Liigakelpoisten hallien rakentaminen ei ole ihan yksiselitteistä. Joillakin voi olla vanha yleisömäärävaatimuksen täyttävä halli, mutta ei tarvittavia VIP-tiloja. Toisella taas riittävät VIP-tilat, muttei tarpeeksi istumapaikkoja. 30 - 40 (lienee minimi) miljoonan investointiin taas pitää olla aika paljon muutakin tapahtumaa kuin pelkästään vuodesta toiseen tappiota tekevä Liiga joukkue. Kyllä, tällaiset olivat huomattava enemmistö jo ennen pandemiaa.

Sarjasta ei voi pudota urheilullisin perustein. Espoossa löydettiin hienosti tapa pudota alemmas jopa kahteen otteeseen, mutta urheilullisista syistä ei ei tapahtunut.

Näin ollen sarjan kutsuminen avoimeksi vaatii kyllä hieman mielikuvitusta. Sarjahan on toki teoriassa avoin uusille joukkueille, mutta käytännössä todennäköisyys on pieni. Sanoisin, että Liiga on teoriassa puoliavoin sarja. Katsotaan miten käy, jos Espoossa onnistutaan saavuttamaan tavoiteltu Liigakelpoisuus.

Toisaalta taas Mestis-seurat ovat jotenkin jääneet jumiin tähän haastavaan nousuun. Vantaa (ei millään pahalla naapuria kohtaan) on menty helpoimman kautta ja hypätty Jokeri-leiriin. Lyhyellä aikavälillä tuo oli hyvä veto, mutta nyt näyttää pahalta. Muutenkin suuri osa joukkueista elää lainapelaajien turvin. Imatraa on tässä mielessä pakko ihailla. Siellä on hommat hoidettu erittäin hyvin sekä urheilullisesti, että toimiston puolella. Samoin Joensuussa. Harmillisesti Imatra taitaa kuitenkin olla liian pieni paikkakunta ja sitä myötä myös maantieteellisesti liian lähellä nykyisiä Liigaseuroja, että nousu olisi realistinen. Jos nyt vaikka Turussa, Vantaalla tai Espoossa saataisiin hommat samalla tavalla toimimaan kuin Imatralla, olisi organisaatio vahvempi kuin kolmannes nykyisistä Liigaporukoista. Tämän jälkeen voidaan sitten mittailla sitä takataskun tilavuutta.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Näin ollen sarjan kutsuminen avoimeksi vaatii kyllä hieman mielikuvitusta. Sarjahan on toki teoriassa avoin uusille joukkueille, mutta käytännössä todennäköisyys on pieni. Sanoisin, että Liiga on teoriassa puoliavoin sarja. Katsotaan miten käy, jos Espoossa onnistutaan saavuttamaan tavoiteltu Liigakelpoisuus.
Näinhän asiat ovat. Kun Liiga ei ole aidosti avoin, ei alemmalla tasolla myöskään ole kovin helppoa kerätä rahoitusta. Todellisuudessa Liiga-porkkanaa ei ole, joten isot sponsorit eivät panosta ja katsojienkin innostus rajoittuu pienempään fanijoukkoon. Näin ollen nousu on käytännössä lähes mahdotonta.

Normaaleihin avoimiin sarjoihin kuuluu myös taloudellinen riski, joka on minimoitu suljetussa sarjassa. Lyhyellä tähtäimellä se voi tuntua Liigaseuroista hyvältä, mutta todellisuudessa tietenkin kilpailu jalostaa, niin kuin muuallakin elämässä. Tämähän näkyy jo, emme pärjää Ruotsin sarjoille ollenkaan. Liigan pitäisi avautua myös toiseen suuntaan, eli sieltä pitäisi pudota.

En ole kuitenkaan kovin toiveikas, että Liigassa viisaus lisääntyisi. Todennäköisesti koko sarjatoiminta kaikilla tasoilla ainoastaan taantuu. Vain maajoukkueen mahdollinen menestys pumppaa harrastajia sarjoihin. Nyt toki ollaan Suomikiekon huipulla, josta on vain yksi tie. Pelaajista toki on aina ihan kivaa pelailla. Katsojat ja katsojien perässä sponsorit äänestävät jaloillaan pidemmällä tähtäimellä. Ja itseasiassa tämähän näkyy jo katsomoissa.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Näinhän asiat ovat. Kun Liiga ei ole aidosti avoin, ei alemmalla tasolla myöskään ole kovin helppoa kerätä rahoitusta. Todellisuudessa Liiga-porkkanaa ei ole, joten isot sponsorit eivät panosta ja katsojienkin innostus rajoittuu pienempään fanijoukkoon. Näin ollen nousu on käytännössä lähes mahdotonta.
Mielestäni tämä taas on itse luotu muna-kana ilmiö. Paskaakos sinne Liigaan tarvitsee haikailla, jos tehdään Mestiksestä parempi sarja. Joo, ei tapahdu ihan käden käänteessä, mutta Mestis kehittyy, kun seurat kehittyvät ja päinvastoin. Nyt pitää lopettaa se tekosyiden taakse piiloutuminen ja ottaa ns härkää sarvista. Esimerkiksi RoKilla on hyvä mahdollisuus haastaa Ketterä vuodesta toiseen. Nykyiselle sarjatasolle löytyy jo erinomainen halli. Ainakin maantieteellisesti laaja markkina-alue ja jo valmis hyvä yleisöpohja. Kuinka paljon muuten on pistetty paukkuja turistien houkuttelemiseksi? Mainostetaanko lentokentällä tai hotelleissa? Ehkä Liiga ei ole realismia, mutta Mestiksen valtikka on. Nyt tarvitaan kunnianhimoa, osaamista, tekijöitä.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Normaaleihin avoimiin sarjoihin kuuluu myös taloudellinen riski, joka on minimoitu suljetussa sarjassa. Lyhyellä tähtäimellä se voi tuntua Liigaseuroista hyvältä, mutta todellisuudessa tietenkin kilpailu jalostaa, niin kuin muuallakin elämässä. Tämähän näkyy jo, emme pärjää Ruotsin sarjoille ollenkaan. Liigan pitäisi avautua myös toiseen suuntaan, eli sieltä pitäisi pudota.

Konkurssikiekko tuo onnen? Kumma ettei pää riitä hyväksymään sitä mikä on realiteetti, jonka kanssa on elettävä ja jonka ehdoilla rakentaa tai olla rakentamatta. Ihme unelmointia kuvitella, että vanha mestarussarja tyyppinen utopia voisi nykymaailmassa seuroja elättää tuosta vain suit sait. Eiköhän nykyiseen Suomessa ole päädytty juuri siksi, että se on vaihtoehdoista ollut paras ja elinehto Suomalaiselle kiekolle. Narista toki aina saa.

Ruotsiin vertailu on köyhää siksi, että siellä on kaksi sarjatasoa ammattilaistasolla, joiden talouden selkäranka riittää haastamaan molempiin suuntiin. Suomessa ei ole, eikä pelkästään suomalaisin voimin koskaan tule, kun siihen ei ole edellytystä olemassa.

Balttilaajenemisessa voisi oikein toteutettuna olla askel siihen suuntaan, missä Ruotsinmaalla ollaan. Mun ymmärryksellä mestiksen ainoa tie eteenpäin on löytää elementti jolla nostaa sarjan tasoa ja taloutta, jotta edes joskus tulevaisuudessa tilanne nousta ja pudota urheilullisin perustein talouden sakkaamatta keneltäkään olisi mahdollinen. Koska elämme todellisuudessa ja haihatteluihin on turha ryhtyä, nyt olisi se ns. hyvä tuota oikeasti ja vakavissaan rakentaa, kun sattumusten seurauksena myös pelaajia on jonkin aikaa saannilla kohtuullisin kustannuksin, jollaisia mestiksessä ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koskaan kurvaillut.

Seurojen tahtotilahan asian ratkaisee ja niillä ratkaisuilla joko sementoidaan mestis siihen missä se on, tai nostetaan se allsvenskanin tavoin kilpasarjaksi, jonka seuraamisessa on laadun ansiosta potenttia kerätä kiinnostuneita katsojia myös oman kylän ulkopuolelta. Sanottava on myös, että väite jonkun kylän pienuudesta olisi este eteenpäin menolle on alistunutta höpöä. Kaikki nykyiset mestispaikkakunnat omaa potentin kasvaa kyläänsä isommaksi, jos vaan osaaminen ja usko tekemiseen kohtaa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Suljetun sarjan syöpä leviää myös juniorijoukkueisiin. Jääkiekkoliitto ei jaa sarjapaikkoja urheilullisen perustein, joten Tornion IHC ei saa ensikaudelle paikkaa SM-sarjaan U16 joukkueelleen, vaikka on yksi lohkovoittaja ja saattaa lopputurnauksessa yltää korkeallekin. Valtaosa paikoista on kiintiöity suljetun liigan joukkueille. Mikä on järjetöntä. Niinpä Torniolaiset harkitsevat siirtävänsä junioritoimintaa Ruotsin puolelle. Siellä nimittäin paikat jaetaan urheilullisen perustein kaikilla tasoilla. Torniolla on ainakin tällainen harkintamahdollisuus, Suomen näivettyvissä sarjoissa valitettavasti muilla ei ole vastaavaa mahdollisuutta. Joudumme vaan katsomaan miten syöpä tuhoaa lajin. Lääke on tiedossa, mutta sitä ei käytetä.
 
Suljetun sarjan syöpä leviää myös juniorijoukkueisiin. Jääkiekkoliitto ei jaa sarjapaikkoja urheilullisen perustein, joten Tornion IHC ei saa ensikaudelle paikkaa SM-sarjaan U16 joukkueelleen, vaikka on yksi lohkovoittaja ja saattaa lopputurnauksessa yltää korkeallekin. Valtaosa paikoista on kiintiöity suljetun liigan joukkueille. Mikä on järjetöntä. Niinpä Torniolaiset harkitsevat siirtävänsä junioritoimintaa Ruotsin puolelle. Siellä nimittäin paikat jaetaan urheilullisen perustein kaikilla tasoilla. Torniolla on ainakin tällainen harkintamahdollisuus, Suomen näivettyvissä sarjoissa valitettavasti muilla ei ole vastaavaa mahdollisuutta. Joudumme vaan katsomaan miten syöpä tuhoaa lajin. Lääke on tiedossa, mutta sitä ei käytetä.
Tuo on lapsiin kohdistuvaa syrjintää. Siitä voisi kannella vaikkapa eduskunnan oikeusasiamiehelle.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Missä tuosta syrjivästä kohtelusta on juttua? Yritin etsiä liiton sivuilta mutta sieltä ei löytynyt kuin listat valituista ja joku ilmeisesti ranking lukema seuran perästä. 26 joukkuetta valittu niin on siellä joku muukin liigaseurojen junnurinkien lisäksi. Minkä lohkon Tornio IHC on voittanut, U16 mestistä vai liigaa vai jotain? Yritin siis etsiä seuraa noiden sarjojen tulospalveluista muttei tullut vastaan vaikka mielestäni kaikki mahdolliset kolusin.
 

kumikiekko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HOKKI
Missä tuosta syrjivästä kohtelusta on juttua? Yritin etsiä liiton sivuilta mutta sieltä ei löytynyt kuin listat valituista ja joku ilmeisesti ranking lukema seuran perästä. 26 joukkuetta valittu niin on siellä joku muukin liigaseurojen junnurinkien lisäksi. Minkä lohkon Tornio IHC on voittanut, U16 mestistä vai liigaa vai jotain? Yritin siis etsiä seuraa noiden sarjojen tulospalveluista muttei tullut vastaan vaikka mielestäni kaikki mahdolliset kolusin.
Näkyy olevan U15 AAA lohkonsa kärjessä. Jättänyt taakseen Jypin, molemmat Kärppäjoukkueet, KalPan, Sportin ja Jokipojat.

Huutava vääryyshän tämä on jos ei noin hyvä porukka saa ensi kaudeksi SM-sarja paikkaa. Ihan täyttä paskaa ja selänpesua.
 

Glove

Jäsen
Huutava vääryyshän tämä on jos ei noin hyvä porukka saa ensi kaudeksi SM-sarja paikkaa. Ihan täyttä paskaa ja selänpesua.
Peruste varmaan on se, että ei ole pelaajapolkua vanhemmissa junioreissa, kyseessä ilmeisesti seuran vanhin ikäluokka? Mutta joo, paikat pitäisi jakaa karsinnoilla, eikä kabinetissa.
 

Hokimummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roki
Nyt kyllä alako mummoaki kiinnostaa, mistä on kysymys, joten ei ku selvittelemään asiaa.
Paikallisessa aviisissa (Lapin Kansa) oli minusta aika valaiseva juttu asiasta. Asiahan on tietysti harmittava ko joukkueen ja seuran kannalta, mutta käsitykseni mukaan Tihc ei ole menettänyt vielä mahollisuuksiaan vaikkapa U16:n mestariksi. Mikäli joukkue on tarpeeksi hyvä, niin sillähän on kaikki mahdollisuudet saada tasoisiaan pelejä.
Mummopa silimäili vielä Jääkiekkoliiton sivuja ja sieltähän paljastui, että ei kyse ole varmaankaan mistään suljetuista sarjoista, vaan seurojen saamista pisteistä, joiden perusteella joukkueet on asetettu järjestykseen.
En ole tietysti mikhän varsinainen asiantuntija, mutta kuitenkin joltisenkin järjissään oleva.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Peruste varmaan on se, että ei ole pelaajapolkua vanhemmissa junioreissa, kyseessä ilmeisesti seuran vanhin ikäluokka? Mutta joo, paikat pitäisi jakaa karsinnoilla, eikä kabinetissa.
Tästähän se oikeastaan johtuu. Säännöt on tehty sellaisiksi. Selvyyden vuoksi todettakoon, että tokihan sarjat eivät ole suljettuja, mutta pisteytysjärjestelmä on suuria seuroja voimakkaasti suosiva. Tavoite lienee, että juniorit muuttaisivat mahdollisimman nuorina liigapaikkakunnille. Tässä nimenomaisessa tapauksessa vaikka Tornio voittaisi lopputurnauksen, ts. Suomen mestaruuden, niin eivät saa paikkaa SM-sarjaan. Se ymmärrettävästi tuntuu epäoikeudenmukaiselta...ja väärinhän se on.
 
Suosikkijoukkue
Joensuulaispelaajien edustamat joukkueet
Liigaorganisaatioiden kilpaikäluokilla on mandaattipaikat kunkin ikäluokan SM-sarjoihin, kuten Mestisporukoiden kilpaikäluokilla on mandaattipaikat kunkin ikäluokan Mestis-sarjoihin. Paikan saa automaattisesti, jos seura haluaa vain se vastaanottaa, olipa urheilullinen menestys sitten millainen tahansa?
 

Hokimummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roki
Mummon tietotoimiston mukhan Tihc sai paikan 16 Mestikseen, josta parhaat nousee kevääksi U16 alempaan Sm-sarjaan, josta taas voi loppukaudesta päästä pellaamhan vaikka mestaruudesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös