Ylipäänsä aika kummallista, että nuorille pelaajille tehdään vuoden sopimuksia. Eikö nyt järkikin sano, että tällaisille pelaajille kolmen-viiden vuoden pahveja, jos potentiaalia oikeasti on. Ikäloput koeammunnat (Kivenmäki - Hauhtonen) sitten vuoden sopimuksilla ja tasonsa vakiinnuttaneille (Huczkowski) parin vuoden sopimuksia. Viime keväänä Tepsi otti sen linjan, että yli vuoden sopimuksia ei tehdä, riippuen toki Husen sopparin virallisesta pituudesta. Ei tuollaisessa ole mitään järkeä.
Jotain tolkkua pitäisi seurajohdon saada tuohonkin toimintaan.
Juuri näin. Siis oikeasti, mikä helvetin aivopieru tuon vuosi kerrallaan -linjauksen takana on? Onko Tepsin johto muistellut jotain Auran Aaltojen haastattelua kaudelta 2005-06, jossa Jortikka räyhää krapuloissaan jostain Kaitsu Nurmisen ylipitkästä sopimuksesta, joka luo liikaa turvallisuuden tunnetta ja vähentää yrittämistä?
Luuleeko Arse ja Hietsu, että katkolla olevat sopimukset tuo jotain ylimääräistä tekemisen paloa ja näytön halua? Voi olla, mutta se tuo myös muiden joukkueiden hyeenat haaskalle kärkkymään ja vähentää pelaajan tosiasiallista sitoutumista työnantajaan. Jos joku pelaaja loistaa ja breikkaa Tepsissä, niin seuraavalla kaudella meillä ei ole kovinkaan suuria mahiksia pitää tätä (pl. viime kausi, jolloin mestaruushuumaiset tuurijuopot oli helppo ylipuhua jatkamaan). Ja jos joku haluaa pelaajan voimassa olevasta sopparista huolimatta, niin siitähän yleensä maksetaan jotain, eikös vain?
Eikö maltillisella budjetilla operoivan joukkueen olisi nimenomaan järkevää tehdä pitkäjänteistä työtä, jossa sitoutetaan pelaajia omaan ja joukkueen kehittymiseen. Katsokaa vaikka jotain Ilvestä ja HPK:ta. Tepsi ei tee edes omien kasvattiensa kanssa pidempiä sopimuksia, miksi esim. Joonas Järvisen kanssa ei tehty keväällä 2-3 -vuotista sopparia? Jämäkkä, kiistatta liigatason peruspakki, jollaista tarvitaan aina maalla, merellä ja ilmassa. Vertailun vuoksi mainittakoon esim. Ilveksen Jokipakan kevääseen 2014 asti ja HPK:n Santeri Alatalon kevääseen 2013 ulottuvat sopimukset.
Pelottaa tuleva kevät. Jos yli puolet joukkueesta ei jatka ja näistäkin valtaosalla on helmikuussa jo kassakaapissa sopimus seuraavaksi kaudeksi, niin voi olla että mustavalkoisissa nutuissakin nähdään omat "Pavel Rosat", joita kiinnostaa lähinnä omien paikkojen ehjänä säilyminen. Toki uskon, että ammattiylpeys ajaa jätkät tekemään töitä tosissaan, mutta em. skenaariokin on aina mahdollinen.
Alkukaudesta Tepsin johto peräänkuulutti ammattiylpeyttä pelaajilta. Minä perään nyt ammattiylpeyttä Tepsin johdolta ja pyydän tekemään kaikkensa, että tällä kaudella nähty, puuhastelulta vaikuttava toiminta loppuu ja turkulaisen jääkiekkoilun lippulaiva palaa omalle tasolleen, olkoonkin tämä vaikka SM-liigan seitsemäs sija.