En tiedä voiko paljon paremmin alleviivata perinteisen "poliittisen asiantuntemuksen" hyödyttömyyttä vaalien ennakoinnissa (tai juuri missään muussakaan). Katteettomalla varmuudella ammutaan sinne tänne ja keksitään älykkään kuuloinen tarina väitteen ympärille.
Yksi keskusteluun (ei väittelyyn) liittyvistä asioista on pyrkimys käyttää hyväntahtoisuuden periaatetta eli suomeksi, mitähän tuo toinen mahtaa sanoa ja sanooko hän asiat huumorilla vai sarkastisesti vai tosissaan. Sitä periaatetta et näytä käyttävän, joten meidän ei kannata jatkaa keskustelua tästä aiheesta. Toki voit heittää vielä jonkun pisteliään kommentin tästä viestistä.
Joka luki viestini sivulla 56 tarkkaan, huomasi, että pyrin etsimään syitä sille, mitkä asiat voisivat vielä kääntää vaalituloksen toiseen suuntaan, mikä vielä voisi mennä pieleen. Gallupit ovat yksiselitteisiä (tiedän muuten hyvin gallupien ja ennusteen välisen eron), mutta kun gallupien sanomaan lisätään epävarmuustekijöitä, muuttuko vaalien tulos ja mihin suuntaan. Tuolloin en ollut huomannut Pakmanin kommenttia vaaleista, se oli hyvin tervetullut tietyssä mielessä, joskin myös epätoivottava.
Minua eivät kiinnosta ei-faktuaaliset tekijät, kuten pelot, luulot ja aikaisemmat vaalit tuloksen ennustajana. Pakman kuitenkin esitti hyvin kiintoisaa dataa demokraattien käyttäytymisestä: vaikka gallupit ennakoivat Bidenin voittoa Wisconsinissa, se voitto täytyy silti ottaa. Ja se otetaan kovalla ruohonjuuritason jalkautumisella. Samasta asiasta Obama puhui Pennsylvaniassa. Nyt on korkea aika laiskojen äänestäjien aktivoitua tietyissä osavaltioissa, jotta eivät joutuisi heräämään siihen karmeaan aamuun, jolloin oman laiskuuden seuraukset näkyvät taas neljä vuotta.
Tämän voi kiteyttää näin: selkeä gallupjohto + kova vaalityö = selvä, odotettu ja ennakoitu vaalivoitto.
Edessä on vielä yksi mahdollinen kääntäjä, vaaliväittely, mutta sen mahdollisuudet vaikuttaa tulokseen ovat pienet. Voitto on täysin demarien omissa käsissä, ketään ei enää tarvitse käännyttää Bidenin taakse.
Ei-faktuaalisista tekijöistä sen verran, että Clintonin häviöllä ei ole mitään merkitystä näille vaaleille, asetelmat ovat niin erilaiset. Nyt eivät duunarimiehet joudu valitsemaan naisen ja miehen välille, Trumpin anti on käynyt selväksi niissä osavaltioissa, joissa ei katsota vain FOXia, nyt tehdään selkeästi arvovalinta kahden ehdokkaan väliltä. Miltei kaikki rekisteröidyt äänestäjät ovat tämän valinnan jo tehneetkin, mutta enää pitäisi käydä äänestämässä.
Mitä tulee tähän palstaan ja toiseen trumppalstaan, tässä hyvin monet haluavat nauttia Trumpin presidenttiyden saattohoidosta. Saadaan yksi hyvin erikoinen episodi päätökseen USA:n historiassa. En näe tässä mitään tuomittavaa tai piikiteltävää. Varmasti miltei jokaiselle on suunnaton helpotus, jos päästään Trumpista eroon.