Turkuhallin meno vaikuttaa kyllä aika pateettiselta. Iso nykyaikainen halli ja suuret mahdollisuudet, mutta tuntuu, ettei sitä potentiaalia pystytä hyödyntämään. Käsittämätöntä penailua, että lähinnä jääkiekkoareenana toimivassa hallissa ei tuota valopuolta olla viidessätoissa vuodessa saatu kuntoon. Nimimerkki Jazzyn kirjoitus valotti aika hyvin tuota tilannetta. Ideoita ja tekijöitäkin olisi, mutta silti rattaat eivät syystä tai toisesta pyöri.
Asiahan riippuu tietenkin omistajien intresseistä panostaa hallin kehittämiseen ja loppupeleissä tietenkin rahasta. Oy Turkuhallihan on käsittääkseni hyvinkin pitkälti kaupungin omistuksessa, joten on todella omituista, ettei halliin olla viitsitty satsata. Koko halli ja TPS voisivat olla (ja ovatkin) kuitenkin parhaimmillaan erinomaisia ja jopa korvaamattoman arvokkaita mainoskylttejä kaupungille ja koko hiippakunnalle.
Itse näkisin, että toimivan spektaakkelin kivijalkoina tulisi olla seuraavat seikat:
1. Halli pitää saada pimeäksi ja päinvastoin nykyistä nopeammin.
Koko halli on yksinkertaisesti pakko saada pimeäksi joukkueen sisääntulon ajaksi, jos siitä halutaan tehdä vaikuttava tapahtuma ja ladata tunnelma pelin alkuun.
2. Yleisö pitäisi saada nykyistä paremmin "piiloon".
Mitä suurempi valaistuskontrasti itse kaukalon ja yleisön välillä on, sitä parempi tunnelma hallissa. Näin kärjistäen. Tämä ollaan tajuttu yllättävän huonosti urheilutapahtumissa. Esimerkiksi rock-konserteissa on jo 60-luvulta alkaen ollut säännönmukaisena tapana valaista vain itse artisti ja jättää yleisö kokonaan piiloon. 70-luvulla Andy Warholl suunnitteli amerikkalaisbändi The Velvet Undergroundin esiintymisen valaistuksen. The Velvet Underground ui vastavirtaan ja jätti koko konserttinsa ajaksi valot päälle. Tarkoituksena oli saada yleisö tuntemaan olonsa epävarmaksi ja saada näin bändi vaikuttamaan entistäkin röyhkeämmältä ja omituisemmalta. Tässä myös onnistuttiin mainiosti. Jälkeenpäin myös mm. Metallica on käyttänyt samaa tehokeinoa joidenkin konserttiensa alussa. Huutomyrsky ja yhteislaulu alkavat vasta kun valot feidataan.
Hankkikaapa vaikka jostain ihmeteltäväksenne Metallican vuoden 1997 Texasin keikka.
Turkuhallissa ongelma kärjistyy entisestään puolityhjän hallin ja punaisten penkkien vuoksi. Kun joskus tulevaisuudessa hallin penkkejä aletaan kokonaisvaltaisesti uusia, niin toivoisin, että mustat penkit laitettaisiin vakavaan harkintaan. Itse uskon, että pelkästään niilla pirun penkeillä on yllättävän kokonaisvaltainen vaikutus hallin tunnelmaan, vaikka se ehkä vähäpätöiseltä seikalta kuulostaakin. Käsittämätön ratkaisu alun alkaen ratkaisu asentaa punaiset penkit halliin, mutta toisaalta menneitä päätöksiä on turha enää tässä vaiheessa itkeä.
Itse en ole asunut vuosikausiin Turussa ja tiedot ottelutapahtuman tietyistä ongelmista perustuvat pitkälti kuulopuheisiin. Pelejä en ole käynyt aktiivisesti katsomassa sitten 90-luvun, mutta tietysti joitain satunnaisia visiittejä olen myös viime vuosina tehnyt.
Kahtena viime vuonna tältä palstalta on saanut lukea ihan uskomattomia juttuja. Hallissa soitettavan musiikin on raportoitu pätkivän ja katkeilevan satunnaisesti ja vieläpä usein. Lisäksi perinteistä maalilaulua kuulemma soitettiin jonkin aikaa väärästä kohtaa. Turha kai mainita, että on ihan käsittämätöntä, jos tuollaista juttua ei saada heti ongelman ilmaantumisen jälkeen korjattua. Pahemman luokan asiakkaiden aliarviointia.
Jos on tarvetta, niin lupaudun 2500 euron summalla ilman omaa korvausta hommaamaan arvon DJ:lle läppärin ammattitason ulostuloilla, tarvittavan softat ja kokopitkän kiipparin, jolla herra voi triggeröidä täsmällisesti soivat kappaleet ja mainokset eetteriin. Lupaan myös tarvittaessa opettaa laitteen loppukäyttäjälle, miten niihin soitettaviin pätkiin saadaan automattisesti tehtyä siisti fade in/out. Turkuhallin nykytilanteesta en noiden feidien suhteen tiedä, mutta yllättävän monissa tapahtumissa musiikki suorastaan töksäytetään ulos PA:sta. Halvan ja tökerön kuuloista.
Hieman kevyemmällä äänenpainolla voisin tässä välissä suositella omia suosikkejani sisääntulomusiikiksi. Judas Priestin Out In The Cold. Löytyy Papin vuonna 1986 nauhoitetulta livelevyltä. Alkuun puolitoista minuuttia mahtipontista maalailua ja yleisön laulantaa, josta lopulta räjähtää käyntiin kunnon rock-biisi samalla kun joukkue luistelee strobomyrskyssä jäälle. No, kyseessä ei ole varsinaisesti mikään oma suosikki, mutta sisääntulomusiikiksi tuo olisi järkyttävän kova nostatus.
Tästä päästäänkin seuraavaan seikkaan. Ei sitä aina jaksa vain valittaa, vaikka se helppoa ja mukavaa onkin, joten ehkä paikallaan olisi myös muutama ilmaan muiden alas ammuttavaksi heitettävä radikaalihko ehdotus.
Eli siis sopiva biisi, jossa on mukana yleisön laulua ja hurrausta. Sisääntulo pysäyttäväksi kokemukseksi vaikka sitten väkisin! Ei mielestäni paska idea ollenkaan. Tästä siis päästäänkin siihen, että yleisö pitää turkuhallissa noin muutenkin aika pientä ääntä. Spektaakkelin tunnelman kannalta se on tietty vähän huono juttu.
Olisiko siis mahdoton idea ainakin pohtia, että voitaisiinko turkuhallissa vahvistaa yleisön ääntä hallin oman äänentoiston avustuksella? Käsittääkseni atlantin toisella puolella on joissain urheilutapahtumissa käytetty tällaista menetelmää ja vieläpä hyvin tuloksin. Ainakin jotkin NFL joukkueet ovat käyttäneet yleisön äänen keinotekoista vahvistamista ja keränneet sitä kautta hyvinkin katkeria kommentteja kateellisilta vastustajiltaan, joilla ei moista systeemiä kotona ole.
Käytännössä homma toimii käsittääkseni niinkin yksinkertaisesti, että yleisön ääni kaapataan useammalla suhteellisen voimakkaasti suuntaavalla haulikkomikrofonilla ja sitten tämä signaali kierrätetään monikanavasysteemin kautta hallin toiselle puolelle ja päinvastoin. Ammattimaisesti toteutettuna (tarkoittaen siis todellakin ammattimaista. järjestelmän toteutus vaatii näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta aika paljon tietämystä akustiikasta ja äänen käyttäytymisestä) systeemin pitäisi toimia käytännössä täysin "huomaamattomasti". Let there be sound, and there was sound!
Mä olen pelannut koko pienen elämäni musiikin parissa ja näen silloin tällöin kerrassaan surrealistisa, omituisia jääkiekko/musiikki aiheisia unia. Näissä jääkiekko ja rock konsertti menevät välillä täysin sekaisin. Peritaatteessahan nämä loppupeleissä muistuttavatkin bisnesidean ja maksavan asiakkaan kannalta toisiaan kuitenkin hyvin paljon. On faneja ja esiintyjiä. Kiekkokausi vähän kuin pitkä kiertue ja päinvastoin.
No edellisellä ei lopulta ole juuri mitään tekemistä seuraavan ehdotuksen kanssa, mutta antaapi jäädä. Mun mielestä voisi olla ihan ajattelemisen arvoinen asia, että esimerkiksi lauantain kotipeleistä pyrittäisiin rakentamaan kokonaisvaltaisia viihdetapahtumia. Ennen ottelua voitaisiin nähdä vaikka jotain valoshowta, stand-up komiikkaa tai muodostelmaluistelua ja ottelun jälkeen kentälle voitaisiin hivuttaa pieni esiintymislava ja hoitaa keskikoisia suomalaisesiintyjiä vetämään vähän rokkia, tai mitä nyt mieleen tuleekaan. Lipuista voisi nyhtää vähän isompaa hintaa ja baarien kassakoneet kilkuttaisivat extraa useamman tunnin ajan ja ylipäätään lauantain kotimaitseista saataisiin todellinen spektaakkeli. Halli täyteen joka toinen lauantai! Parhaimmillaan bileet hallilla voisivat jatkua pitkälle yöhön. Jääkiekko-otteluhan on periaatteessa ainoa tapahtuma suomessa, joka vetää viikoittain tuhansittain ihmisiä. Miksi heittää tuo suuri potentiaali hukkaan ja passittaa porukka 1-1 tasapelin jälkeen kotiin?
Ymmärrän kyllä, että varsinkin tuo viimeinen ehdotukseni on hyvin reikäinen kaikessa suurpiirteydessään ja tarkemmat laskelmat moisen kannattavuudesta varmaankin upottaa idean nopeammin kuin megajäävuori titanicin. Mutta ehkä?