Troy kirjoitti:Huono esimerkki: Hiihtäjä syyttää säätä epäonnistumisestaan. Sää on varmasti ollut kaikille sama.
Mace kirjoitti:Tämä kuvastaa hyvin käsityskykysi puutetta.
Troy kirjoitti:Minä sanoin, että tekosyyt saavat minun v-käyräni nousuun. Minun mielestäni kilpailijoille tasavertaisten olosuhteiden syyttäminen on tekosyy. Oikein valmistautunut, kova urheilija pystyy kyllä tekemään oman suorituksensa säässä kuin säässä. Jos pakkanen vähän nipistää nenänpäätä ja siksi pitää keskeyttää niin minun mielestäni se on selkeä tekosyy. Huomaa kohta "minun mielestäni".
Troy kirjoitti:Mace & Hemingway: Mitä mieltä olette tuosta Risto Ulmalan analyysistä? Ristolle ei vaan sovi märkä rata ja vastatuuli. Okei, parempi onni sitten ensi kerralla?
Mace kirjoitti:Jos urheilijalta kysytään, että mikä meni pieleen, kun suoritus ei ollut "normaali", niin mikä tekosyy se on, jos urheilija vastaa (mielestään) totuudenmukaisesti? Jos hän kokee, että vaikkapa hyvin raskas suojasää heikensi hänen mahdollisuuksiaan (kun taasen vahvempirakenteiset hiihtäjät oletettavastikin hyötyivät olosuhteista), niin mikäs tekosyy se on, jos asia kerran todellakin on näin? Eihän hän edes suoraan ota mitään kantaa siihen, miten sää kohteli muita, vaan sanoo, että hänelle se ei sopinut ja siksi hän ei ollut normaalilla tasollaan. Minä en näe tuossa mitään ihmeellistä.
Jos Ulmala on todennut, että noiden mainittujen olosuhteiden takia hänen suorituksensa oli normaalia heikompi, en näe väitteessä mitään epäuskottavaa. Kokonaan toinen juttu on sitten se, että huononiko hänen suorituksensa olosuhteiden takia enemmän kuin kanssakilpailijoillaan. Sitä on mahdoton sanoa. Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että on todella typerää laittaa aina kaikki totuudenmukaisetkin syyt tekosyy-kategoriaan. Mielestäni olisi syytä erottaa toisistaan todellinen syy ja tekosyy.
Troy kirjoitti:Se, että hiihtäjän mielestä sää on ollut syynä siihen, että hän oli huonompi kuin kanssakilpailijat kertoo minulle aika paljon urheilijan asenteesta. Hän ei voi myöntää sitä, että oli yksinkertaisesti huonompi
Troy kirjoitti:Minä en muuten valitettavasti ymmärrä kuinka erilainen sää vaikuttaa fysiologisesti erilaisiin urheilijoihin. Ehkä sinä voisit selvittää asiaa. Eli millä tavalla se suojasää helpottaa esimerkiksi vahvempirakenteista urheilijaa. Tai millä tavalla sateinen sää vaikuttaa eri tavalla urheilijaan. Se, että urheilija ei vaan tykkää kosteasta ilmasta ei ole mikään syy. Olympiatasonurheilijan pitää pystyä tekemään suorituksensa vaikka helvetin tulessa. Se on osa urheilijan kovuutta ja kilpailukykyä. Lähinnä kiinnostaa se kuinka eri tavalla esimerkiksi ihmisen hapenottokyky muuttuu suhteessa muihin kilpailijoihin olosuhteiden muuttuessa.
Troy kirjoitti:Minun mielestäni Risto oli täysin paska
Mace kirjoitti:En minä näissä asioissa todellakaan mikään asiantuntija ole ja suojasää oli vain yksi esimerkki. Jos sinä kuitenkin epäilet (kuten asia näyttäisi olevan), että olosuhteet eivät anna joillekin urheilijoille etua toisiin nähden, niin miksipä luulet vaikkapa Mika Myllylän usein toivoneen helvetin raskasta suojasäätä? Ihan huvikseen varmaankin? Olkoonkin, että Myllylä nyt oli parhaimmillaan niin ylivoimainen, että voitti milloin ja missä tahansa. Kuitenkin hänelläkin oli oma ihannesäänsä, jolloin hän oli mielestään parhaimmillaan. Pienten marginaalien ollessa kyseessä myös pienet asiat ratkaisevat. Olosuhteet ja muut satunnaistekijät ovat näitä pieniä asioita. Hiihdon puolella voitelu voi olla hyvinkin ratkaisevassa roolissa, tosin sinun mielestäsi voitelun epäonnistuminenkin lienee vain tekosyy, kyllähän todellinen mestari hiihtää vaikka ilman suksia voittajaksi...
Niin minunkin mielestäni. :) Pointtini ei kuitenkaan missään vaiheessa ole ollut minkään yksittäisen urheilijan "selitysten" pohtimisessa, vaan siinä, että tulisi miettiä aina niitä todellisia syitä epäonnistumisten takana eikä aina puusilmäisesti todeta, että "päähän se ei taaskaan kestänyt" tai "paska mikä paska". Sinä et tunnu tuohon kuitenkaan kykenevän.
Mace kirjoitti:Tässä on juuri se asia, josta kirjoitin jo aiemmin. Monille suomalaisille penkkirhelijoille on ihan sama, mikä on epäonnistumisen todellinen syy. Silti pitää aina vain sanoa, että paska olin ja siksi hävisin. Siis tietysti hän oli kilpailussa huonompi, eihän hän muuten olisi tuloslistassa alempana kuin kanssakilpailijansa? Tuon asian toteamiseen ei siis tarvita minkäänlaista aivotoimintaa, sen tajuaa sokea sonnikin. Sinulle se kuitenkin tuntuu olevan se ainoa merkityksellinen tekijä, mitään muita pohdintoja ei tarvita. Pidä toi, mulle on vittu ihan sama.
Troy kirjoitti:Voitelu taas on ihan konkreettinen syy. Voitelun tekee voitelija, siis ihminen, joka vastaa voitelusta epäonnistuu tehtävässään. Ymmärrätkö?
Troy kirjoitti:Minä kykenen siihen ja teen myös sitä niinkuin olen tässä yrittänyt sinulle tolkuttaa. Noilla esimerkeilläni nimenomaan hain niitä todellisia syitä siihen miksi suoritus epäonnistui vaikket sinä sitä pystykään käsittämään. Risto Ulmalan juoksu ei epäonnistunut siksi, että rata oli liukas ja vastatuuli puhalsi vaikka Risto itse uskoisi siihen kuinka kovasti. Minä en tiedä miksi Risto oli niin paska, koska Risto ei todellista syytä sanonut, mutta radassa ja säässä se syy ei varmasti ollut.
Troy kirjoitti:Olenko minä sanonut, että urheilijan pitää sanoa olevansa paska? Minä olen sanonut, että urheilijan ei tarvitse alkaa keksimään ihme selityksiä ja tekosyitä huonolle kunnolleen.
Troy kirjoitti:Se, että hiihtäjän mielestä sää on ollut syynä siihen, että hän oli huonompi kuin kanssakilpailijat kertoo minulle aika paljon urheilijan asenteesta. Hän ei voi myöntää sitä, että oli yksinkertaisesti huonompi vaan pyrkii löytämään jotain todella mielenkiintoisia teorioita
Mace kirjoitti:Mitäs tehdään sitten, jos hiihdetään vaikkapa 50 kilometrin kilpailua ja sääolosuhteet muuttuvat hyvin paljon kilpailun aikana, jolloin urheilija huomaa, että eipä suksi enää luistakaan? Joku toinen on kuitenkin sattumalta valinnut voiteensa siten, että ne ovat paremmat myös muuttuneissa olosuhteissa. Onko kyse siis tekosyystä vai ovatko sääolosuhteet mielestäsi ihan todellinen syy tuollaisessa tapauksessa? Ja millä tavalla tuo em. skenaario poikkeaa esimerkiksi siitä, että korkea ilmanala vaikuttaa eri yksilöihin eri tavalla ja voi siksi heikentää joidenkin urheilijoiden suoritusta? Ovatko nuo molemmat tapaukset mielestäsi tekosyitä, vaikka ne oikeasti olisivatkin niitä todellisia syitä epäonnistumiseen?
Siis tilannehan on nyt jo useamman viestisi ajan ollut se, ettet sinä hyväksy mitään syytä. Pitää vain myöntää, että oli huonompi, aivan kuin mitään syytä ei olisikaan ollut. Miten tuollainen asenne siis palvelee tavoitettasi etsiä niitä "todellisia syitä"? Jos Ulmala olisi sanonut, ettei ollut palautunut aiemmista, raskaista harjoituksista, sinä et häntä uskoisi, vaan sanoisit, että ne ovat vain tekosyitä. Jos hän sanoisi, että edellisenä iltana vaivannut vatsatauti vei voimat, et sinä häntä uskoisi, vaan sanoisit, että jätkä keksi tekovalheen. Kyse on tuosta sinun asenteestasi: olet lähtökohtaisesti kaikessa kyseenalaistamassa urheilijan omia näkemyksiä, vaikka hän ja yksinomaan hän lienee se, joka tietää, mikä meni vikaan. Jos tietää itsekään. Sinä kuitenkin ilmeisesti kuvittelet tietäväsi nuo asiat urheilijaa paremmin, koska koet olevasi oikea henkilö sanomaan, mitkä ovat tekosyitä. Toki sinulla on oikeus mielipiteeseesi, mutta ilmaiset sen vain usein aivan kuin se olisi totuus asiasta.
Jos huippukuntoinen urheilija yhtäkkiä floppaa totaalisesti, niin sanoohan sen järkikin, että taustalla on jotain muuta kuin huono kunto. Esimerkkinä olkoon Hannu Manninen. Sinun mielestäsi hänenkään hiihtofloppinsa ei tietenkään voi selittyä esimerkiksi olosuhteilla, koska ne ovat kaikille samat. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomen joukkueen majoitusjärjestelyt ovat julkista tietoa ja asiantuntijat ovat korostaneet olosuhteiden yksilöllistä vaikutusta eri urheilijoihin.
Tästä asiasta olikin jo aiemmin tuossa puhetta, mutta tartutaanpa nyt vielä tuohon "huonoon kuntoon". Jos urheilija on juuri vähän ennen epäonnistumista ollut huippukunnossa, niin väitätkö ihan vakavissasi, että viikko huippuonnistumisen jälkeen hän onkin yhtäkkiä huonossa kunnossa? Eivätkö erilaiset satunnaistekijät voisi olla yksi syy tuohon romahdukseen? Vai selitätkö kaiken vain siten, että "jätkä oli huonossa kunnossa, mutta ei voi myöntää sitä"? Kuten olen jo monesti aiemmin sanonut, tuo kuvastaa sitä joidenkin suomalaisten penkkiurheilijoidenn "kaikki syyt ovat tekosyitä" -asennetta. Vähän järkeä käyttämällä tajuaa kyllä, että taustalla on väkisin jotain muita syitä kuin huono kunto. Sinulle nuo muut syyt ovat kuitenkin aina tekosyitä.
Et tuossa nyt käske urheilijaa suoranaisesti paskaksi itseään haukkumaan, mutta niiden todellisten epäonnistumisen syiden selvittäminen ei todellakaan ole sinulle oleellista. Sinähän vain haluaisit, että hän sanoo olleensa huonompi. Haluaisit siis kuulla asian, jonka tietoarvo on täysi nolla, sen huonommuuden kun jokainen näkee sieltä tuloslistastakin.
Troy kirjoitti:Jos oletetaan, että oikeaa voitelua ei kertakaikkiaan ole voinut tietää niin sitten tuo menee samaan kategoriaan mäkihypyn tuulirakojen kanssa eli pätevät selitykset.
Troy kirjoitti:Missä kohtaa minä olen ilmaissut, että en hyväksy mitään syytä? Olen sanonut, että huonommuuttaan ei tarvitse perustella tekosyillä. Hyvien perustelujen esittäminen huonon suorituksen syyksi on mielestäni täysin okei.
Troy kirjoitti:(Äskeinen on hieman väritettyä settiä. Koeta ymmärtää)
Troy kirjoitti:Niin ja jos se syy on joku muu kuin huono kunto niin sanoo sitten mikä se on, mutta edelleen olen sitä mieltä, että sen lempparisään sattuminen kisaan ei ole mikään selitys
Troy kirjoitti:Tässäkin vaiheessa voin sanoa, että laitat taas asioita minun suuhuni. Koeta tajuta, että jos minä sanon, että jos minä en halua kuulla selittelyä ja tekosyitä niin se ei tarkoita sitä ettenkö haluaisi kuulla hyviä selityksiä ja kunnon analyysiä siitä mikä meni vikaan. Mikä siinä on niin vaikea kasittää? Minä haluan kunnon analyysiä siitä mikä meni vikaan!
Troy kirjoitti:Tässäkin vaiheessa voin sanoa, että laitat taas asioita minun suuhuni. Koeta tajuta, että jos minä sanon, että jos minä en halua kuulla selittelyä ja tekosyitä niin se ei tarkoita sitä ettenkö haluaisi kuulla hyviä selityksiä ja kunnon analyysiä siitä mikä meni vikaan. Mikä siinä on niin vaikea kasittää? Minä haluan kunnon analyysiä siitä mikä meni vikaan! Paskat selitykset, kuten a) liukas rata (joka on ollut yhtä liukas muillekin) ja b) vastatuuli (joka on ollut yhtä voimakas muillekin) voi jättää pois ohjelmistosta minun puolestani.
timosusi kirjoitti:Tässä näemme mainion malliesimerkin tietämättömyyden antamasta itsevarmuudesta.
Kun nyt olet täällä vängännyt hiihtokeleistä, niin otettakoon sellainen esimerkiksi.
Kelinä on saatanallinen pakkanen. Tällöin on täysin varmaa että keskimäärin lihaksikkaat tyypit tulevat pärjäämään normaalia paremmin. Koska pakkasella keli on selvästi normaalia hitaampi, jolloin työntöihin ja potkuihin tarvitaan enemmän voimaa ja ne ovat tavallista hitaampia. Koska painoeron muodostuessa lihasten kokoerosta paino-voima -suhde paranee lihasten kasvaessa, pääsevät lihaksikkaat tyypit hyödyntämään tätä vahvuuttaan normaalia enemmän. Normaalistihan dominoiva ominaisuus on suhteellinen hapenottokyky, ja yksittäisten voimantuottojen vaatimukset eivät ole niin korkeita kunhan liikkeet ovat nopeita. Tällöin kevyet tyypit ovat vahvoilla. Lisäksi kylmällä kelillä lihaksikkaat hiihtäjät ovat selvästi normaalia paremmassa asemassa kehon lämpötalouden suhteen. Tämä on nimenomaan sitä suoritusanalyysiä jota kutsut tuttavallisemmin "paskapuheeksi" tai "selittelyksi".
En tiedä sinun näkemystäsi asiasta, mutta esimerkiksi Manninenhan tuomittiin tylysti monen penkkiurheilijan toimesta, vaikka lienee melkoisen ilmeistä, että korkea ilmanala vaikutti suurelta osin hänen suoritukseensa. Ei tuollaista romahdusta voi selittää muuten kuin joillakin varsin poikkeavilla tekijöillä. Eli syy oli ihan todellinen, ei huono kunto. Ja nuo majoitusasiast olivat lisäksi urheilijoiden itsensä "ulottumattomissa" eli heille ei vain ollut tarjolla haluttuja majoitustiloja. Tästäkin huolimatta moni sanoi, että "eipä tuo muita tuntunut haittaavan" tai jotain yhtä älykästä. Sinun näkemystäsi asiasta en kuitenkaan tiedä, joten siitä en voi sanoa mitään.
Nypsi kirjoitti:Täyttä asiaa, mutta Troy ilmeisesti olettaa että kaikki hiihtäjät ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan täsmälleen toistensa kopioita, eikä näin ollen sääolosuhteet ole kenellekään hyödyksi/haitaksi.
Kyylä kirjoitti:Sen verran vaan, että kun keskustelun aiheena on urheilijoiden selitykset.
Ei Manninen kyllä mielestäni selitellyt yhtään. Kaikki valmennusheput kylläkin...
Mace kirjoitti:En tiedä sinun näkemystäsi asiasta, mutta esimerkiksi Manninenhan tuomittiin tylysti monen penkkiurheilijan toimesta, vaikka lienee melkoisen ilmeistä, että korkea ilmanala vaikutti suurelta osin hänen suoritukseensa. Ei tuollaista romahdusta voi selittää muuten kuin joillakin varsin poikkeavilla tekijöillä. Eli syy oli ihan todellinen, ei huono kunto. Ja nuo majoitusasiast olivat lisäksi urheilijoiden itsensä "ulottumattomissa" eli heille ei vain ollut tarjolla haluttuja majoitustiloja. Tästäkin huolimatta moni sanoi, että "eipä tuo muita tuntunut haittaavan" tai jotain yhtä älykästä. Sinun näkemystäsi asiasta en kuitenkaan tiedä, joten siitä en voi sanoa mitään.
Olet vain tyrmännyt aiemmin annetut selitykset tekosyinä, joten oletin, ettei sinulle kelpaavia syitä ole olemassakaan. Pahoittelen väärinkäsitystäni.
timosusi kirjoitti:Tässä näemme mainion malliesimerkin tietämättömyyden antamasta itsevarmuudesta.
Kun nyt olet täällä vängännyt hiihtokeleistä, niin otettakoon sellainen esimerkiksi.
Kelinä on saatanallinen pakkanen. Tällöin on täysin varmaa että keskimäärin lihaksikkaat tyypit tulevat pärjäämään normaalia paremmin. Koska pakkasella keli on selvästi normaalia hitaampi, jolloin työntöihin ja potkuihin tarvitaan enemmän voimaa ja ne ovat tavallista hitaampia. Koska painoeron muodostuessa lihasten kokoerosta paino-voima -suhde paranee lihasten kasvaessa, pääsevät lihaksikkaat tyypit hyödyntämään tätä vahvuuttaan normaalia enemmän. Normaalistihan dominoiva ominaisuus on suhteellinen hapenottokyky, ja yksittäisten voimantuottojen vaatimukset eivät ole niin korkeita kunhan liikkeet ovat nopeita. Tällöin kevyet tyypit ovat vahvoilla. Lisäksi kylmällä kelillä lihaksikkaat hiihtäjät ovat selvästi normaalia paremmassa asemassa kehon lämpötalouden suhteen. Tämä on nimenomaan sitä suoritusanalyysiä jota kutsut tuttavallisemmin "paskapuheeksi" tai "selittelyksi".
Troy kirjoitti:Millä perusteella paino-voima-suhde paranee lihasten kasvaessa? Isompi lihas ei välttämättä tarkoita suurempaa voimamäärää. Voimakapasiteetti sen sijaan kasvaa lihasmassan kasvaessa. Paino voi vaihdella myös muista syistä kuin lihaksiston koosta. Onko lämpötalouden eroja tutkittu sen kummemmin missään? Onko missään tutkittu, että millainen ruumiinrakenne esim. hiihtäjällä on optimaalisin? Missä vaiheessa minä olen kutsunut tällaista esittämääsi analyysiä paskapuheeksi tai selittelyksi?
Troy kirjoitti:No sitten perään kuulutin faktatietoa siitä, että miten se keli vaikuttaa erilaisiin hiihtäjiin, mutta sitä ei löytynytkään. Pisti ajattelemaan. Hieno kuitenkin, että sinulla sitä tietoa tuntuu olevan.
Troy kirjoitti:Missä vaiheessa minä olen kutsunut tällaista esittämääsi analyysiä paskapuheeksi tai selittelyksi?
timosusi kirjoitti:Isompi lihas ei _välttämättä_ tarkoita suurempaa voimaa, mutta keskimäärin se tarkoittaa. Ja kuten kirjoitinkin, kyse oli nimenomaan lihasmassan kasvun kautta tulevasta painosta. Jos kehon "kuollut paino" on 60kg ja lihasta 10kg, on voimasuhde 1/7. 10kg lisää palaa ja voimasuhde onkin 1/4, suhteellinen voima kasvoi pirusti. Tietysti asia ei mene noin suoraan ja selväeroisesti, mutta tohon suuntaan.
Lämpötilan, kehon koostumuksen, ja suorituskyvyn välisiä yhteyksiä on tutkittu ihan perkeleesti ja joka puolella maailmaa. Asiasta löytyy kyllä tietoa helposti vaikka lähimmästä kirjastosta. Hiihtäjän optimaalista ruumiinrakennetta on kyllä yritetty mallintaa, mutta tulokset ovat kiistanalaisia. Varsinkin kun olosuhteet vaihtuvat jatkuvasti ja maastohiihdon luonnekin on muuttunut kovalla vauhdilla.
Paskapuheeksi tuomitset olosuhteisiin nojaamisen esimerkiksi seuraavassa. Urheilijalla nyt ei ole niissä korkeintaan 2 sekunnissa mitkä toimittaja hänelle suo mahdollisuutta tehdä täydellistä lajianalyysiä.
Troy:"Se, että hiihtäjän mielestä sää on ollut syynä siihen, että hän oli huonompi kuin kanssakilpailijat kertoo minulle aika paljon urheilijan asenteesta. Hän ei voi myöntää sitä, että oli yksinkertaisesti huonompi vaan pyrkii löytämään jotain todella mielenkiintoisia teorioita siitä miten suojasää suosii viisi kiloa painavampaa hiihtäjää. Minun silmissäni tuollaisten asioiden miettiminen on selittelyä ja jos urheilija tosissaan uskoo, että hänen suorituksensa kaatui siihen, hän voi lopettaa urheilun samantien."
Troy kirjoitti:Jos se urheilija ei osaa kahdessa sekunnissa analysoida tilannetta niin miksi se sitten edes aloittaa?
Troy kirjoitti:Se, että hiihtäjä sanoo, että keli ei oikein suosinut, ei kerro muille kuin timosuden kaltaisille experteille yhtään mitään. Vaikka olisikin timosuden kaltainen asiantuntija niin tietääkö katsoja ensinnäkään millaiset ruumiinrakenteet kullakin urheilijalla on. Eli pystyykö sitä analyysiä tekemään kotisohvalta?
Nyt menin jo hämilleni. Oletko trollaamassa vaiko vain noin jäässä?Troy kirjoitti:Okei, no milläs tavalla se painon tuoma lisä vaikuttaa kitkaan? Eli onko suuremmalla lihasmassalla hyötyä kun huomioidaan myös sen aiheuttama kitkan lisääntyminen? Jossainhan sen rajan on mentävä.
On tuskin urheilijan vika jos katsojat ovat saappaita. Hän vastaa rehellisesti ja annettujen mahdollisuuksien mukaan. Juuri rehellisiä vastauksiahan, ainakin puheiden mukaan, halutaan.Troy kirjoitti:Jos se urheilija ei osaa kahdessa sekunnissa analysoida tilannetta niin miksi se sitten edes aloittaa? Vaikka hän olisikin periaatteessa oikeassa niin se kuulostaa selittelyltä suurelle yleisölle. Jos et usko niin katso tässäkin ketjussa esitettyjä totuuksia siitä millainen esim. suomalainen yleisö on.
Kaikki esittämäsi syyt ovat vakioita. Haastatteluissa haetaan syitä miksi juuri tänään meni kuten meni, vaikka viikko sitten meni eri tavalla. Kukaan ei ei ole kasvanut viikossa viittä senttiä mutta pakkaslukema voi olla 30 astetta erilainen. Mikäli et tajua eroa, olen voimaton selittämään syvällisemmin.Troy kirjoitti:Eikö tällaiset selitykset urheilijalta itseltään kuultuna johda siihen, että kohta on ok selittää häviönsä sillä, että on 5 cm lyhyempi kuin kanssakilpailija. Sekin on periaatteessa ihan järkevä syy siihen miksi tämä oli huonompi, mutta alkaisitko sinä syyttämään tätä seikkaa häviöstä. Sekin voi vaikuttaa, että toinen urheilija on Saksasta ja toinen Suomesta. Heillähän on ollut ihan erilaiset kasvuympäristöt. Perimäkin on ihan erilainen. Kyllä näitä syitä löytyy kun etsitään. Onko kuitenkaan järkevää ottaa ihan kaikkea esille kun mietitään mikä se tappioon johtanut syy oli?