Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 113 388
  • 6 875

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Kun toisen propaganda on riittävän räikeää, näyttää maltillisempaa propagandaa harrastava osapuoli puolueettomalta. Venäläiset ei vain lopulta osaa, siksi se "ryssminen" verbi on keksitty.

Lisäisin tähän vielä sen, että vaikka Venäjä selvästi on panostanut paljon propagandan määrään, niin laatu on jäänyt puuttumaan, ainakin mitä tulee tähän uuteen sosiaaliseen mediaan, Twitteriin jne.

Kuten viime kuukausina on nähty, Venäjä on jäänyt rysän päältä kiinni mitä noloimmilla tavoilla, saman henkilön esiintyessä eri puolilla milloin missäkin roolissa tai kuvia Donetskissa, jotka paljastuvatkin kuviksi Luhanskissa jne.

Tämä on omiaan lisäämään vaikutelmaa siitä, että Venäjä puhuu sataprosenttisesti paskaa. Tähän sitten kirsikaksi kakun päälle desantti bäckmanit, jotka varmaankin soveltuvat hyvin sisäpoliittisiin propaganda-tarkoituksiin, mutta tiedetään ulkomailla mielipuoliksi tai trolleiksi tai peräti mielipuolisiksi trolleiksi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nämäkin asiat on mainittu länsimediassa tuhansia kertoja ja siitäkin huolimatta niiden mukaan Kiovan suuri voitto ja kapinallisten tuhoaminen on ollut kokoajan parin päivän päässä. Eli mainitsemasi syyt eivät selitä mustaa valkoiseksi. Systemaattinen länsimedian harrastama valhepropaganda sen sijaan selittää. Ja sellaisen osoittautuminen todeksi olisi kovin noloa lännelle.

Taidamme lukea eri "länsimedioden" julkaisuja, koska minulle ei ole muodostunut tällaista kuvaa yhdenkään vakavasti otettavan median taholta. Edes ukrainalaiset mediat, joita seuraan, eivät maalaile ruusuista kuvaa tulevaisuudesta jossa voitto olisi vain muutaman päivän päässä vaan kuva on usein yllättävänkin realistinen sen jälkeen kun on oppinut lukemaan uutisointia oikealla tavalla ja tulkitsemaan niiden nyansseja. Puhumattakaan sitten sotilasalan julkaisuista, joiden välittämä kuva on toisinaan hyvinkin inhorealistinen.

Ukrainalaismedioissakaan ei puhuta tulevasta voitosta vaan etenemisestä ja pienistä askeleista kohden tilanteen ratkaisemista ja kriisin laukaisemista samalla kuitenkin huomioiden sen, että Venäjän toimet tuottavat todella paljon ongelmia ja Venäjä toimillaan hidastaa olennaisella tapaa kriisin ratkaisemista millään tavalla. Sama pätee monella tapaa myös ukrainalaisiin itseensä, hekin tiedostavat sen ettei voitto ole päivien päässä vaan että paljon on vielä tehtävä, jotta voidaan puhua kriisin sotilaallisen vaiheen päättyneen, puhumattakaan siitä, että koko kriisi olisi ratkaistu - johon mennee hyvinkin vuosia ennen kuin kaikki rakenteelliset ongelmat on ratkaistu ja jälleenrakentaminen on saatu päätökseen.

vlad.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Edustajalta on jäänyt huomaamatta että kun uutisoidaan että "Ukrainan armeijan mukaan ...", se tarkoittaa että lukijan on ymmärrettävä että kyseessä on yhden sodan osapuolen väite, ei verifioitu fakta. Suomalainen media on ollut itseasiassa hyvinkin maltillinen näiden ukrainalaisten väitteiden julkaisemisessa, esim. ISIS-uutisoinnissa ei ole kyseenalaistettu oikeastaan yhtään tietojen paikkaansapitävyyttä.

Mitä tulee tiedustelutietojen julkaisemiseen, niin tässä sodassa niitä ei ole julkaistu sen enempää kuin aiemmissakaan.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Vaikka sympatiat tässä hommassa on täysin Ukrainen puolella, niin historiallisesti Krim ei ole mikään eroittamaton osa Ukrainaa ollut. Se on ollut välillä itsenäinen, välillä autonominen ja välillä osa Venäjää. Ukrainaan se keksittiin liittyy vasta vuonna 1954 eli aika uusi juttu kuitenkin.



Totta, mutta ei tuo ole mikään peruste. Sen luulisi etenkin Suomessa ymmärrettävän.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lukeeko Edustaja venäläisen median juttuja lännen uutisoinnista?

Rakettitulesta Ukrainan puollelle on USA julkaisut todisteet. Valokuvia.
Satellite images released by US 'show Russian rocket fire into Ukraine' | World news | theguardian.com

Sinänsä mielenkiintoinen nyanssi on, että Venäjä on sodassa Ukrainan kanssa, siihen riittää todisteeksi yllä mainittu tulitus. Kuitenkin molemmat maa katsovat olevan itselle edullista olla tunnustamatta tätä asian tilaa. Lisäksi EU on innoissaan tästä, koska ei tarvitse harkita uusia pakotteita, kun on muka vain sisällisota. Ukrainan kannan ymmärrän sikäli, että eivät he halua laajentaa sotaa nykyisestään.

Lännestä kovin painostetaan tulitaukoon. Niin kauan kuin idässä on sota ei Ukrainan kannata tähän suostua. Sillä se tekisi kriisistä jäätyneen kuten Georgiassa. Minne venäläinen rauhanturvaaja astuu, sen Venäjä omakseen kahmii. Ainakin lähialueillaan.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Mutta mitä tämä länsimedian irtiotto Kiovan tarinoista voisi tarkoittaa? Itse kallistuisin pikemminkin sille kannalle, että separatistit olisivat pääsemässä niskan päälle tai ainakin riski sille olisi merkittävä, jolloin kasvojen menetyksen pelossa irtiotto on varmuuden vuoksi tehtävä.
En usko separatistien aseman parantumiseen. Taistelut ovat kokoajan lähentyneet niin Donetskia, kuin Luhanskia. Itse asiassa, kuten tääläkin on raportoitu, taistelut taitavat jo ulottua molempiin kaupunkeihin. Eli tämä aikakin vahvasti viittaa separatistien aseman heikkenemiseen jo maalaisjärjellä. Venäjän osallistuminen taitaa tässä vaiheessa olla jo niin selvää, ettei sitä enää jakseta edes yrittää peitellä. Myös tämä tukee käsitystä separatistien aseman heikkenemisestä.

Ilman Venäjän nykyisen osallistumisen lisäämistä separatistien tai venäläisjoukkojen tilanne tuntuu heikkenevän jatkuvasti. Tästä huolimatta ei ole varmaa, että riittääkö ukrainalaisten joukkojen voima molempien venäläispesäkkeiden valtaamiseen. Kuinka härskiksi venäjän osallistuminen muuttuu, mikäli UA saa Donetskin tai Luhanskin todella täysin motitetuksi?

Ja kun länsimedian mukaan Venäjän tykistö on jo toista kuukautta säännöllisesti moukaroinut rajan yli Ukrainan armeijan joukkoja(tosin alueella olevilla Etyjin rajatarkkailijoilla ei ole tällaisesta yhtäkään havaintoa), niin miksi sitten tuo panssarisaattue ei muka voinut puolustautua Ukrainan armeijaa vastaan, vaan muuten vain ajeli rajan väärällä puolella kohti tuhoutumistaan? Miksei tuosta tuhotusta venäläisyksiköstä ole esitetty luotettavia todisteita, vaikka niiden arvo olisi tässä tilanteessa lähes mittaamaton?
Kertoman mukaan saattuetta vastaa on isketty tykistöllä, joten puolustautuminen on hankalaa. Mitä arvoa kuvilla tuhotuista panssariajoneuvoista olisi? Sodankäynnin kannalta niillä ei ole mitään arvoa. Kuvilla on ainoastaan arvoa nettikeskusteluiden kusemiskisoissa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Noin siis eilen Donetskin esikaupunkialueella:

Ukrainan asevoimat kiristää entisestään otettaan Donetskin ympäristöstä, tänään Yasinuvataja siirtyi lopullisesti Ukrainan asevoimien haltuun ja sen myötä merkittävä raideliikennekeskus on jälleen Ukrainan hallituksen joukkojen hallinnassa.

Tänään separatistit suorittivat laajan vastahyökkäyksen Yasinuvatajaan ja sen myötä taistelut levisivät uudelleen kaupungin alueelle, separatistien ei kuitenkaan onnistunut valloittaa kaupunkia takaisin itselleen. Pääasiassa taistelut keskittyivät tänään Donetskin alueella kaupungin pohjois ja koillispuolelle länsiosien ollessa olennaisesti rauhallisempia.

Tilanne Donetskissa on kuitenkin tällä hetkellä hyvin toivoton. Ilmeisesti nyt koko kaupunki on ensimmäistä kertaa tämän sodan aikana ilman juoksevaa vettä. Eilen katkennutta vedenjakelua ei oltu tämän päivän iltaan mennessä saatu korjattua eikä ole mitään varmuutta siitä, että se saataisi korjattua lähipäivien aikana. Jokainen voi kuvitella millainen tilanne asukkaille miljoonan asukkaan kaupungissa on - ei tule vettä, ei voi käydä suihkussa, ei vessassa, ei pestä pyykkiä. Ystävälläni on varastoituna mineraalivettä useampia litroja kuin myös ruoanlaittoon talousvettä mutta varastot tuskin riittävät viikkoa kauemmaksi.

Paikallismedioissa ja viestimissä separatistit elättelevät toiveita suorasta sotilaallisesta tuesta Venäjältä ja he toivovat Putinin lähettävän joukkonsa Ukrainaan.

Ystäväni mielestä Putin tarvitsee nyt edes jonkinlaisen voiton säilyttääkseen kasvonsa ja näyttäytyäkseen venäläisten edessä suurena ja voimakkaana johtajana. Krim ei hänen mielestä ole riittävä voitto vaan tarvitaan enemmän jotta saavutukset olisivat tehtyjen uhrausten arvoisia. Itä-Ukrainan menettäminen on hänen mielestä karvas tappio Putinille ja estääkseen tämän tapahtuvan vaihtoehtoja ei ole montaa olemassa.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Mielestäni separatistit ovat useampaankin otteeseen uhkailleet siviileitä, ettei heidän hallinnoimiltaan alueilta saa poistua. Mielestäni myös vlad on raportoinut näistä, hän toki korjatkoon, mikäli olen asiassa väärässä.

Separatistijohtaja väittää, ettei heillä olisi ollut Grad-raketteja tai kranaatteja (tarkoittanee tykistöä) iskun suorittamiseen. It-ohjuksiakaan ei ollut.

Ukraina pelaa kovaa mediapelia: ampuvat ensin matkustajakoneen alas ja sen jälkeen omia pakenevia siviileitä.

Tai sitten Janykovitsin palkkasotilaat ovat moraalittomia typeryksiä ja kertakaikkisen onnettomia tunareita. (vrt. Johan Bäckmann)
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Missä ulkomailla separtistiterroristeilla olisi symppaajia, siis Venäjän lisäksi?

Jos ihan kunnolla mietimme vastausta tähän kysymykseen, niin kyllähän näitä symppaajia riittää, ehkä hivenen yllättävistäkin ilmansuunnista.

Ei ole mikään salaisuus, että erilaiset äärioikeisto- ja uusnatsi-liikkeet ympäri Eurooppaa symppaavat nykyisiä suurvenäläisiä linjauksia ja varmaankin näkevät siksi tämän separatistien toiminnan osana Venäjän nationalistista politiikkaa.

Kuten Sofi Oksanen aikoinaan huomautti, niin tähän liittyy se paradoksi, että Bäckman ja hänen aateveljensä Euroopassa kertovat itse edustavansa "fasismin vastaista taistelua" (eli olevansa "antifasisteja"), mutta ovat erittäinkin läheisissä väleissä äärioikeiston kanssa, muun muassa Virossa.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Suomessa ainakin. Muuutama viesti ylempää löytyy taas yksi uusi erkulainen.
Jos tässä nyt jotain järkevääkin pohdintaa näistä symppaajista laittaisi. Yleisesti ottaen voisi sanoa symppaajia löytyvän niistä, jotka ovat Venäjän tiedotusvälineiden vaikutuspiirissä. Kyllä siellä Venäjän ympärillä on paljon ihmisiä, mm. Baltiassa, jotka pääsääntöisesti seuraavat Venäjän tiedotusvälineitä. Eri asia on sitten, miten suuri vaikutus tuollaisella yksittäisellä tapahtumalla on vaikka Viron venäläisiin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämähän todistaisi rajaloukkauksen kiistattomasti. Lisäarvona vielä saattueen tuhoaminen ja venäläisten nolaaminen.
Minun käsittääkseni todisteita on riittävästi, mutta se ei aiheuta toimia ts pakotteiden kiristämistä.
Mitä taas tulee kapinallisten mahdollisiin hyökkäyksiin pakenevia siviilejä vastaan, on toiminta tietysti sekä tuomittavaa, että varsin typerää. Symppauspisteet romahtavat kummasti ulkomailla.
Ns sepataristien hyökkäyksiä pakolaisia kohtaan on tapahtunut jo aikaisemmin, nyt oli keinot jyrkempiä ja tulokset Putinin turistien kannalta onnistuneita. Ukraina kehoittaa väistymään taistelukentältä kuten Donetskista ja venäläiset taistelijat taas haluavat pitää ihmiskilvet paikoillaan.

Sympatiapisteet ei karise ulkomialla mihinkään, sillä Putinin leirissä seisoo vain tosiuskovia. Kuten bätmän & co. Lähes kaikki haluavat pitää hajurakoa Euroopan toiseen diktaattoriin. Lukasenka on saanut ryhmäänsä toverin, mikäli Venäjä lasketaan Eurooppalaiseksi maaksi. Arvojensa puolesta se on ennemmän Aasia.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Mitä ulee kapinallisten mahdollisiin hyökkäyksiin pakenevia siviilejä vastaan, on toiminta tietysti sekä tuomittavaa, että varsin typerää. Symppauspisteet romahtavat kummasti ulkomailla.

Näillä sankareilla ei tosin symppauspisteitä ole juuri muualla kuin venäjällä (yms paikoissa), missä puolestaan tämmöisiä pikkujuttuja ei suotta uutisoida (tai uutisoidaan länsifasistien toimina).
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Minun käsittääkseni todisteita on riittävästi, mutta se ei aiheuta toimia ts pakotteiden kiristämistä.
Miksei todisteita sitten tuoda julkisuuteen? Ukrainan ja länsivaltojen väitteet Venäjän asevoimien avoimesta operoinnista toisen suvereenin valtion maaperällä ovat nimittäin kansainvälisoikeudellisesti niin raskaita, että niiden julkinen esittäminen tarvitsisi mielestäni tuekseen muutakin todistusaineistoa kuin kirjalliset lausumat ja silminnäkijähavainnot.

Edelleen minua ihmetyttää, miksi esimerkiksi The Guardianin toimittajat, jotka raportoivat nähneensä venäläisen kolonnan ylittävän Ukrainan rajan avoimesti venäläisin tunnuksin varustettuna, eivät saaneet otetuksi ja julkaistuksi ensimmäistäkään kuvaa väitteidensä tueksi. Moisilla otoksilla kun luulisi olevan melko mittaamaton arvo - ja tuhansia halukkaita edelleenjulkaisijoita.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Krimin valtaus ja aneksointi on selkeästi raskaapia rikoksia kuin tämä operointi. Miksi ei julkisuuteen? Koska länsi ei pidä tätä kynnyskysymyksenä pakotteiden koventamiseen. Liekö sitä edes hyökkäys itään...

Edelleen minua ihmetyttää, miksi esimerkiksi The Guardianin toimittajat, jotka raportoivat nähneensä venäläisen kolonnan ylittävän Ukrainan rajan avoimesti venäläisin tunnuksin varustettuna, eivät saaneet otetuksi ja julkaistuksi ensimmäistäkään kuvaa väitteidensä tueksi. Moisilla otoksilla kun luulisi olevan melko mittaamaton arvo - ja tuhansia halukkaita edelleenjulkaisijoita.
Tuossa on ei kovin länsimielisen median edustajien silminäkijätodistukset eikä kelpaa? (oliko toimittajia yhtä useampia?) Kuvalla toki olisi ollut rahallinen arvo lyhyen aikaa uutismarkkinoilla.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Prpagandistinen arvo olisi mittaamaton, mikäli tuhottuja venäläisrekisterissä olevia panssariajoneuvoja olisi Kiovan joukkojen hallussa Ukrainassa. Tämähän todistaisi rajaloukkauksen kiistattomasti. Lisäarvona vielä saattueen tuhoaminen ja venäläisten nolaaminen.
Ei kai tankeissa ja muissa panssariajoneuvoissa mitään rekistereitä ole. Ei ainakaan siinä vaiheessa, kun ne siirtyvät taistelemaan Ukrainan maaperälle. Tuskimpa veli venäläiset ovat niin tyhmiä, että varustavan ukrainaan lähtevät tankit jollain rekisterikilvillä. Varmaankin kaikki identifiointi tunnukset viilataan vittuun ennen hyökkäyksiin lähtöä. Tässävaiheessa on jo rajua itsepetosta kieltää venäläisen kaluston ja miehistön viertaa Ukrainan puolelle.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miksi pitäisi ottaa laput pois tai viilailla numeroita? Kv yhteisö on tietoinen "vierailuista" eikä ole aiheuttanut toimenpiteitä.

Luhanskissa on alkaneet katutaistelut.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Ukraina+Luhanskissa+käydään+katutaisteluja/a1408413240678 : "Yksi kaupunginosa on vapautettu"

Ilmankos bätmän haluaa taistelijoita. Ns sepataristeilla on hätä kädessä kun tappio häämöttää. Itse asiassa olen hivenen ihmeissäni, ettei Venäjän armeija ole puuttunuty peliin.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Ilmankos bätmän haluaa taistelijoita. Ns sepataristeilla on hätä kädessä kun tappio häämöttää. Itse asiassa olen hivenen ihmeissäni, ettei Venäjän armeija ole puuttunuty peliin.

On muuten melkoisen kummallista että suomalaisia ISIS -terroristeja ja heidän värvääjiä seurataan melkoisella mielenkiinnolla SuPon toimesta (näistä seurannoista ollut jopa useampaan otteeseen uutisissakin), mutta tällaisten vapaussotureiden värväys olisi ok.

Venäjän armeijahan on huhujen mukaan verrattain innoton turvaamaan Ukrainan rauhaa, kenraaleilla ei kuitenkaan ole harhakuvitelmia tilanteesta. Toki kotirintaman väki saattaa ihmetellä että minkä takia puna-armeija ei ole jo vapauttamassa sorrettuja ukrainalaisia, kun Venäjän asevoimia tiedotuksen mukaan sinne oikein kovasti jopa toivotaan...

(Niin ja varmasti armeija rajan ylittäisi en masse, jos toveri putler näin määräisi, mutta ehkä jopa silovikit osaavat hieman harkita touhujensa seuraamuksia, vaikka vähän epäilyttääkin tuo tapahtumien valossa.)
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Suora sota Ukrainaa vastaan on ilmeisen epäsuosittu ajatus Venäjällä. Kun pitää mielessä miten tehokkaasti fasistinen Kiova on demonisoitu, niin mielipide on yllättävä.

Kenraalien intoa laskee jo Ukrainan koko. 45milj kansasta voi aada kokopäiväisen pääkivun, varsinkin nyt, kun Ukraina on eräiden arvioiden mukaan hitsatunut kansakunnaksi, kiitos Venäjän toimien. Tilanne nyt on selkeästi erilainen kuin vaikkapa heti Krimin jälkeen.

Kyllä puna-armeija vieläki pyyhkisi lattiaa ukrainalaisilla, mutta enää en usko sen tapahtuvan pienellä hinnalla.

Nähtävästi Putin arvio väärin sekä itä-ukrainalaisten kaipuksen rodinaa kohtaan että Kiovan mahdollisuudet ylläpitää ja luoda vastarintaa. Krimi oli niin helppo, että harhat omista mahdollisuuksista oli helppo suurennella mahdottomiksi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Krimi oli niin helppo, että harhat omista mahdollisuuksista oli helppo suurennella mahdottomiksi.

Toisaalta Krimin operaatio oli selvästi odotettu ja läpiharjoiteltu jo vuosien ajan ja toteutettiin tilaisuuden osuessa kohdalle nopeasti ja ammattilaisten toimesta. Siihen peilaten venäläiset todellakin ryssivät Itä-Ukrainassa. Koko Itä-Ukrainan operaatio on vaikuttanut sellaiselta "no koitetaan nyt jotain" -tyyliseltä ex tempore -perseilyltä, jossa oikeastaan mitkään touhut eivät ole sinänsä synkroonissa keskenään. Toki ovat saaneet roimasti epäjärjestystä ja turvattomuutta aikaan Ukrainassa (pakkohan se on saada kun tungetaan maahan tuhansia aseistettuja vapaaehtoisia, tai "vapaaehtoisia", riehumaan), mutta muilta osin ei tunnu oikein sujuvan suunnitelmien (onko niitä?) mukaan. Terroristit räiskivät (ja ottavat kuokkaan) Ukrainan armeijaa vastaan ja puna-armeija osallistuu tykistö- ja ilmatorjuntatulella rajan yli (ja luonnollisesti tunkemalla kalustoa terroristeille), mutta ei näillä touhuilla (todistetusti) tule Ukrainan valloitussota kestämään enää montaakaan viikkoa ja putinistien harmiksi tulee päättymään Ukrainan voittoon.

Putlerin vaihtoehdot ovat armeijan lähettäminen rajan yli voimalla, tai perääntyminen. Ensimmäinen vaihtoehto säästäisi lyhyellä tähtäimellä kasvojen menetykseltä (ja on sen takia ehkä todennäköisempi, silovikit tuntuvat uskovat pelkästään pikavoittoihin), mutta on tuskin sisäpoliittisesti kovin fiksu veto ja eristäisi tosiaan (nykyjohtoisen) Venäjän lopullisesti kv areenoilla. Toinen vaihtoehto pakottaisi tunnustamaan venäläisille, että koko kuvio on ollut Kremlin propagandaa (tai vaatisi ainakin nykyistäkin luovempaa "uutisointia" kansalle; miten selität että ukrainalaisia ei vapautettukaan Kiovan lapsentappajasatanistidemonifasistinatsien hirmuvallalta) ja aiheuttaisi ne sisäpoliittiset ongelmat ensimmäistä vaihtoehtoa nopeammin ja välittömämmin. Todennäköisesti haussa olisi joku kompromissi jossa toteutuu vaihtoehto 2, mutta joka pystyttäisiin myymään jotenkin perusvenäläiselle toveri Putlerin suurena voittona.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Mielestäni separatistit ovat useampaankin otteeseen uhkailleet siviileitä, ettei heidän hallinnoimiltaan alueilta saa poistua. Mielestäni myös vlad on raportoinut näistä, hän toki korjatkoon, mikäli olen asiassa väärässä.

Muistat aivan oikein.

Kriisin aikana on useita tapauksia joissa on kyetty yksilöimään hyvin tarkkaan se ketkä ovat tulittaneet pakenevia siviilejä (näiden ollessa separatisteja) ja lisäksi on lukuisia tapauksia joissa on kyetty todentamaan pakenevia siviilejä kohden ammutun tulen tulleen separatistien hallinnoimalta alueelta.

Kesäkuun puolella Slovjanskia ja Kramatorskia hallinnoineet separatistit ilmoittivat kohtelevansa pakenevia siviilijä vihollisina/pettureina ja heitä kohdeltavan "asianmukaisella" tavalla, poikkeuksen kuitenkin muodostivat siviilit, jotka pystyivät ostamaan vapautensa separatisteilta. Erityisesti sellaisia siviilejä kohdeltiin vihollisina/pettureina, jotka halusivat paeta kaupungeista ATO:n "pelastustien" kautta.

Viimeisimpien viikkojen aikana separatistit ovat antaneet saman suuntaisia ukaaseja niin Donetskin alueella kuin myös idempänä Luhanskin suunnalla. Donetskin ympäristössä on kyetty identifioimaan separatistien tulittaneen pakenevia siviilejä esim. Avdiivkassa Donetskin pohjoispuolella.

Tämän ohella Donetskin alueella on käännytetty takaisin kaupunkiin kaupungissa asuvia miehiä, etenkin jos he ovat etniseltä taustaltaan venäläisiä. Samoin pakenevien asukkaiden on toisinaan pitänyt maksaa tarkistuspisteiden separatisteille päästäkseen pois kaupungista. Osa maksuista on Donetskin kansantasavallan määräämiä.

Yllä oleva toiminta on tarkoituksellista ja tahallista toimintaa jonka avulla separatistit pyrkivät heikentämään siviilien asemaa alueella ja vaikeuttamaan heidän poistumista sieltä. Näiden lisäksi on sitten ikäviä tapahtumia, joissa siviilit ovat joutuneet ristituleen tai muusta syystä johtuen jääneet taisteluiden alle heidän koettaessa paeta turvaan alueelta. Vaikka alueella on nyt selkeitä rintamalinjoja ja on erotettavissa selkeämmällä tapaa eri osapuolten hallinnoimia alueita niin tästä huolimatta sodan luonteeseen kuuluu se, että taisteluita käydään myös selustassa ja yllättävissä paikoissa, jolloin riski joutua alueelta paetessa taisteluiden keskelle on olemassa ja kohtuullisen suuri.

Linkkejä en nyt enää jaksa käydä kaivamaan netistä, uutisia on kuitenkin julkaistu myös muissa kuin ukrainalaisissa (tarkoittaen hallituksen hallinnoimat alueet) medioissa, esim. Donetskissa paikallismedioissa on julkaistu separatistijohdon antamia varoituksia ja määräyksiä kohdennettuna pakeneviin siviileihin ja siitä kuinka heitä on kohdeltava.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös