Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 114 228
  • 6 875

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kaikki pahiten luottamuksen ovat tuhonneet itseensä sepataristit harjoittamansa terrorin takia. Kiovan kannalta on kriittistä riisua sepataristit aseista suht nopeaa ja palauttaa normaali hallinto. Venäjältä ja Krimiltä tiedämme, että toisinajattelijoiden vainoaminen on sikäläisittäin normaalia ja niin uskon myös idässä tiedettävän. Itä-ukrainalaiset on nyt saaneet rokotuksen Venäjän vetovoimaa vastaan. Tämä ei toki palauta luottamusta Kiovaan, mutta antaa silti hyvän lähtökohdan rakentavalle toiminalle.

Tämä on tietenkin totta. Mielivaltaisella toiminnallaan ja alueen ajamisella anarkiaan tilanne on kääntynyt sellaiseksi, että hyvin moni alueella aiemmin neutraalisti tai positiivisesti separatisteihin suhtautunut on miettinyt kantojaan uusiksi ja kokee jopa tulleensa petetyksi.

Tietyssä vaiheessa tilanne idässä oli se, että separatistien politiikka oli sen verran maltillista vaikkakin aseisiin tukeutuvaa, että neutraalisti suhtautuvat miettivät kantojaan ja moni siirtyi separatistien puolelle. Nyt tilanne on luisunut siihen pisteeseen, että oikeastaan fanaattisimmat näkevät separatistien toiminnan täysin oikeutettuna, he kokevat Kiovan olevan syyllinen mielivaltaan ja anarkiaan, ja että separatistit taistelevat tätä tilannetta vastaan ja siksi joutuvat turvautumaan epäinhimillisiin otteisiin. Tarkoitus siis hyvittää keinot eli tilanne on verrattavissa siihen kun moni Venäjällä hyväksyy Putinin toimet, koska ulkoinen uhka sanelee sen. Harva kannattajista kuitenkaan miettii perimmäisiä syitä tapahtuneelle.

Itse kuitenkin viestissäni lähinnä halusin pohtia tilannetta siinä vaiheessa jos/kun vakaus alueelle on saatu ja alue on edelleen osa Ukrainaa, niin kuinka toiminta ja luottamus voidaan rakentaa uudelleen alueelle virallisten toimijoiden kesken. Tämäkin on hyvin olennainen asia ja osaltaan liittyy sitten alueellisen vakauden luomiseen.

Nuo paikalliset Venäjän kyytiin hypänneet viranomaiset on maanpettureita ja heille voi Ukrainassa olla vain yksi osoite eli vankila. Minusta Ukrainan kannattaa päästää pakenemaan Venäjän helmoihin mahdollisimman suuren osan sepataristeista. Jälkipuheiksi passi pois ja pitkä maahantulokielto. Siten vältytään repiviltä oikeusprosseilta.

Kyllä, paljolti tällä kantilla olen itsekin. Ongelmia tietty tulee siinä vaiheessa, että kuinka laajalle alalle puhdistukset pitää ulottaa? Onko järkevää syyllistää kaikkia separatistien puolelle hypänneitä virkamiehiä tai poliiseja, jos voidaan todistaa, että tilanne oli ajautunut siihen pisteeseen, että paine liittymiselle oli kasvanut, että oli joko liityttävä tai kärsittävä seuraamuksista joita separatistit mahdollisesti langettaisivat. Tällöin moni voi inhimillisistä syistä johtuen vaihtaa puolta - mikä tosin ei ole hyväksyttävää mutta aivan ymmärrettävää toimintaa. Sen sijaan tuomittaviksi on syytä asettaa sellaiset henkilöt, jotka hetimmiten kriisin alkuvaiheessa loikkasivat separatistien puolelle edes yrittämättä pitää yllä alueellista vakautta ja yhtenäisyyttä.

Mutta tilanne on todellakin ongelmallinen, koska suurin osa alueen virkamiehistä ja poliiseista tms. henkilökunnasta on syystä tai toisesta vaihtanut puolta ja siinä vaiheessa jos/kun alueellinen vakaus on saatu aikaan ja ryhdytään oikeudellisiin toimiin, on tällaisen porukan erottaminen virastaan ongelmallinen toimi, koska mistä löytää akuuttiin tilanteeseen tilanne uudet ja pätevät henkilöt. Tiettyjä viranomaisia varmasti löytyy helpohkosti mutta entäpä satoja poliiseja?

Luontevaa on kyllä kenkiä "Putin turisteista" suurin osa takaisin Venäjälle ja samaa tietä Venäjän helmoihin voi siirtyä niin moni separatisti kuin mahdollista. Vain räikeimpiin rikoksiin syyllistyneet separatistit on järkevää viedä tuomiolle Ukrainaan. Tämä yksintein rationaalisesti ajateltuna, koska Ukrainan oikeuslaitos ja vankeinhoito joutuisi kohtuuttoman koville, mikäli kaikki yli 10 000 separatistia vietäisi tuomiolle Ukrainaan. Osa on kyllä jo nyt luvattu armahtaa mutta tästä huolimatta vakaviin rikoksiin syyllistyneiden määrä on kohtuullisen suuri. Toisaalta minkä signaalin se antaa, että moni jää ilman rangaistusta? Tätäkin sietää pohtia, mutta silti, olisin valmis kääntymään sille kannalle jonka toit esille ja johon itsekin yllä viittaan.

***

Ystäväni otti suurella tyytyväisyydellä vastaan eilen uutisen Ukrainan allekirjoitettua sopimuksen EU:n kanssa. Hänen mielestä kyseessä on todella merkittävä askel maalle kun huomioidaan tämänhetkinen tilanne ja se minkä tien Ukraina on kulkenut viimeisinä kuukausina. Mutta kuten hän on monasti todennut, Ukrainalla on vielä edessään pitkä tie kuljettavana kunnes voidaan edes puhua sitoutumisesta läntiseen maailmaan. Nyt Ukraina on tämän tien alussa, päämäärän - sitoutumisesta tiukasti länteen - ollessa jossain ensi vuosikymmenen puolella.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Raporttia Donetskista yöltä.

Ystäväni laittoi tuossa pieni hetki sitten viestejä ja ilmoitti, että hyvin lähellä hänen kotia taistellaan. Ammuntaa on kuulunut jo jonkin aikaa, samoin joitain räjähdyksiä.

Tiedossa ei kuitenkaan ole, että alueella olisi käynnissä ATO:n operaatio, joten on mahdollista, että kyseessä on separatistien sisäinen välienselvittely.

Huomenissa mahdollisesti lisää tietoja yhteenotosta.

Lisäystä:

Tulitaisteluita Donetskissa oli käyty myöhään yöhön. Niitä oli käyty myös hyvin lähellä ystäväni siskon kotia, sisar oli kuvaillut näkemiään joukkoja "sotilasyksiköiksi" - mikä ei tietenkään kerro lopulta mitään, koska huomattava osa separatisteistakin on pukeutunut maastopukuihin ja ulkoisilta tuntomerkeiltään näyttävät sotilailta. Eikä harjaantumaton sivustaseuraaja välttämättä osaa tehdä eroa asevoimien sotilaiden ja separatistien välillä.

Veikkaukseni siitä, että kyse saattaa olla separatistien sisäisestä välienselvittelystä saattaa pitää paikkansa. Nimittäin ukrainalainen censor.net.ua on verkkosivuillaan kertonut huomattavan joukon separatisteja vaihtaneen puolta Donetskin alueella ja siirtyneen ATO:n joukkoihin.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eikös Ukrainan yksipuolinen tulitauko ollut voimassa tuon ampumisen aikana? Joten varsin vahvalla perustuksella on esitetty vaihtoehto sepataristien keskinäisestä sodasta.

Olisiko aseensa kääntäville luvattu armahdus? Joka tapauksessa sepataristit on sekalainen joukko ja ennen kaikkea sekalaisin tavoittein. Tähän rakoon on Ukrainan ilmeisesti onnistunut iskeä. Nyt kun sota on todellista, tappio terroristeille häämöttää ja sepataristit teloittaa kieltätyjiä, niin radikaalikin ulospääsy voipi olla hyvin houkutteleva. Varsinkin kun sepataristien tyyli hallita ei ole sellainen, että sen puolesta kukaan hyvä ja älykäs haluisi kuolla.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Eikös Ukrainan yksipuolinen tulitauko ollut voimassa tuon ampumisen aikana? Joten varsin vahvalla perustuksella on esitetty vaihtoehto sepataristien keskinäisestä sodasta.

Oli toki voimassa, joskin hyvin hatarana ja separatistien taholta monta kertaa rikottuna. Lisäksi ilmassa on riippunut uhkaus tulitauon päättämisestä mikäli separatistien toiminta ei olennaisella tapaa muutu ja he eivät lopeta sotatoimia.

Olisiko aseensa kääntäville luvattu armahdus? Joka tapauksessa sepataristit on sekalainen joukko ja ennen kaikkea sekalaisin tavoittein. Tähän rakoon on Ukrainan ilmeisesti onnistunut iskeä. Nyt kun sota on todellista, tappio terroristeille häämöttää ja sepataristit teloittaa kieltätyjiä, niin radikaalikin ulospääsy voipi olla hyvin houkutteleva. Varsinkin kun sepataristien tyyli hallita ei ole sellainen, että sen puolesta kukaan hyvä ja älykäs haluisi kuolla.

Ainakin aiemmin on puhuttu siitä, että sellaiset separatistit jotka eivät ole syyllistyneet ukrainalaissotilaiden murhiin ja muihin vakaviin rikoksiin tullaan armahtamaan taisteluiden päätyttyä. Tietty vaikeahan sitä on sanoa, että kuka on tappanut kenet ja kuka ei, mutta voisin olettaa, että antautuvat ei-johto-asemassa olleet separatistit saavat mahdollisesti armahduksen mikäli antautuvat omaehtoisesti ATO:n joukoille. (ATO eli Ukrainan anti-terroristioperaation joukot).

Myös syy eiliselle ja öiselle taistelulle Donetskissa näyttää selvinneen.

Ukrainan kansalliskaartin tukikohta 3037 on ollut piiritettynä kolme kuukautta ja saatuaan ulimatumin separatisteilta eli käskyn antautua ja laskea aseensa joukot päättivät murtautua alueelta ja liittyä ATO:n joukkoihin jatkaakseen taisteluita separatisteja vastaan.

"Over 300 guards, under the commanded of Lieutenant Colonel Borteev in combat formation and under Ukrainian flags made their way through the checkpoints of the terrorists and joined the ATO forces in sector D. When the terrorists, despite the warnings, tried to penetrate the armory of the base they triggered the secret booby traps of the warehouse with the remaining weapons and ammunition and it blew up. I gave the order to prevent the remaining stock of arms and ammunition from getting into the hands of the terrorists," Avakov wrote." (lähde: censor.net.ua).

Voisin kuvitella, että siinä on päivät tuntuneet pitkiltä viettää kolme kuukautta piiritettynä tukikohdassa, ja toisin kuin Krimillä - nämä kansalliskaartilaiset eivät jättäneet liikoja aseita separatistien haltuun.

vlad.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Poroshenko näyttää ballseja ja ilmoittaa, että tulitauko lopetetaan ja Ukrainan armeija vapauttaa maan kapinallisista.

Saa nähdä miten Venäjä. Ilmeisesti Poroshenko luottaa että lännen pakotteet riittävät pitämään Venäjän poissa Ukrainasta. Toisaalta, tässä olisi Putinille "perusteltu" syy tulla avoimesti armeijan kanssa Ukrainaan puolustamaan kansalaisiaan.


Tuskimpa Poroshenko olisi vetänyt tätä ässää hihasta, ellei taustalla olisi melko vahva Yhdysvaltojen tuki. Mielenkiintoista olisi tietää, mitä kulisseissa on pelattu. Riskinä on avoin sota Venäjää vastaan. Toisaalta, ei suvereeni valtio voi hyväksyä sitä että vieraan maan lippuja kantavat pataljoonat temmeltävät vapaasti suurissa kaupungeissa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eipä tullut kaipaamaani repeämään terroristeihin. On henkisesti raastava juttu olla vihollisen linjojen takana 3 kk,vaikka suojana olisikin oma kasarmi.

Porolle ei tainnut jäädä oikein vaihtoehtoja valintaan, sillä Putinin turistit eivät ole laskemassa aseita. Nyt valinnan paikka siirtyi Venäjälle, nostaakko tukeaan vai antaa "fasismin vastaisen taistelun" tukahtua? Koska tämä on Kremlistä katseltuna askel takaisin loistoon ja vahvuuteen, niin perääntyminen on epämieluinen valinta. Krimi oli minimitavoite ja retki itään alkoi lupaavasti. Voiko vahva suurvalta perääntyä? Varsinkin jos otetaan huomioon venäläinen media tarinoineen fasisitisesta Ukrainasta keskitysleireineen..
 
Viimeksi muokattu:

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Luin lehdestä, että Ukraina on Israelin ja Egyptin jälkeen 3. suurin USA:n avunsaaja. Jutusssa ei mainittu onko kyseessä aseellinen vai taloudellinen apu vai molemmat. Joka tapauksessa USA:lla on aika paljon pelissä ja on mahdotonta kuvitella, ettei se tukisi sotilaallisesti Israelia, jos iso rähinä alkaisi Lähi-Idässä. Toki Ukrainan kriisi ei ole tämän skenaarion kanssa täysin verrannollinen, mutta kuitenkin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Luin lehdestä, että Ukraina on Israelin ja Egyptin jälkeen 3. suurin USA:n avunsaaja. Jutusssa ei mainittu onko kyseessä aseellinen vai taloudellinen apu vai molemmat. Joka tapauksessa USA:lla on aika paljon pelissä ja on mahdotonta kuvitella, ettei se tukisi sotilaallisesti Israelia, jos iso rähinä alkaisi Lähi-Idässä. Toki Ukrainan kriisi ei ole tämän skenaarion kanssa täysin verrannollinen, mutta kuitenkin.

Muistatko mikä lehti on kyseessä?

Toki Yhdysvallat on tukenut lyhytaikaisesti Ukrainan uutta hallintoa huomattavalla summalla, mutta toisin kuin Israelin ja Egyptin kohdalla tuki on ymmärtääkseni todellakin vain lyhytaikainen avustus/tuki jotta Ukraina pääsisi edes jollain tapaa jaloilleen ja saisi tietyt avaintoiminnot maassa toimimaan. Ymmärtääkseni Yhdysvallat ei halua Ukrainasta kehittyvän valtiota jonne joudutaan vuosien ajan pumppaamaan taaloja hirvittäviä summia.

Suoranaista aseapua Yhdysvallat ei välttämättä edes voi (vielä) Ukrainalle tarjota, koska aseistuksessa on niin eri standardit käytössä ja Ukrainan asevoimien aseistus on suurelta osin peruja 80- ja 90-luvuilta. Lähinnä tällä hetkellä puolustuksellinen yhteistyö tarkoittaa koulutusapua, tiedustelutietojen antamista sekä sitten modernisointia viestinnän ja tiedustelun saralla. Tulevaisuudessa tietty tilanne voi kääntyä myös siihen suuntaan, että Yhdysvallat voi tehdä laajoja kauppoja Ukrainan kanssa ja myydä aseistusta heille, mutta ennen tätä Ukrainan on saatava uudistettua ja modernisoitua asevoimien toimintakulttuuri ja tähän Yhdysvallat ja moni NATO-maa on tarjoamassa apuaan.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Hivenen on tragikoomista, että kaikista ihmisistä juuri presidentti Putin syyttää nyt Poroa "lähtemisestä väkivallan tielle"...

Kovin on härskiä kommentointia, ottaen huomioon Venäjän toimet Ukrainassa ja Krimillä aina siitä hetkestä lähtien, kun konflikti alkoi.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Aika härskiä on sekin, että Venäjä syyttää "ulkovaltoja" sekaantumisesta Ukrainan asioihin. Ihan kuin Venäjä ei itse olisi Ukrainan asioihin sekaantuva ulkovalta.

Toki Venäjä on koko ajan vähät välittänyt lausuntojensa ja uutistensa todenpefäisyydestä. Hyvä tarktiikka, sillä jopa muualla kuin kotimaassa joku hyödyllinen idiootti kuitenkin uskoo.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
vlad, lehti oli Suomi-USA 2/2014 ja Jukka Valtasaaren pääkirjoitus "Ulkopolitiikan paluu". Nettiversio SAYL -sivuilta. Tuki liittyy Ukrainan ydinaseista luopumiseen aikoinaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Aika härskiä on sekin, että Venäjä syyttää "ulkovaltoja" sekaantumisesta Ukrainan asioihin. Ihan kuin Venäjä ei itse olisi Ukrainan asioihin sekaantuva ulkovalta.

Tässä kohdin on kuitenkin huomioitava venäläinen etupiiriajattelu, Moskovassa Ukraina mielletään kuuluvaksi edelleen Venäjän etupiiriin ja tästä seuraa sellainen asetelma etteivät he katso olevansa ulkovalta sanan varsinaisessa merkityksessä operoidessaan Ukrainassa. Vastaavasti Yhdysvallat on ulkovalta venäläisten mielestä, koska se tunkeutuu Venäjän etupiiriin ja operoi siellä aiheuttaen alueelle epävakautta. Kyse on siis kylmästä suurvaltapolitiikasta ja etupiiriajattelusta.

PeteX: Näyttää, että lehden lukemiseen vaaditaan tunnukset. Pitänee seuraavalla kirjastoreissulla katsastaa tuleeko sinne kyseinen lehti ja jos tulee, niin lukea Valtasaaren pääkirjoitus.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä kohdin on kuitenkin huomioitava venäläinen etupiiriajattelu,
Tämä ajattelu olisi pitänyt ottaa lännessä huomioon jo aikaa sitten. Kun Georgian sotaan jätettiin käytännössä reagoimatta, niin se oli "lupalappu" Ukrainaan. Eikä yllätyksen taakse piiloon voi mennä kuin ajoituksen osalta. Vaan eipä saksalaista 30-luvun uhoa juutalaista otettu vakavasti ennen kuin 1945, kun leirit vallattiin...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tässä kohdin on kuitenkin huomioitava venäläinen etupiiriajattelu, Moskovassa Ukraina mielletään kuuluvaksi edelleen Venäjän etupiiriin ja tästä seuraa sellainen asetelma etteivät he katso olevansa ulkovalta sanan varsinaisessa merkityksessä operoidessaan Ukrainassa. Vastaavasti Yhdysvallat on ulkovalta venäläisten mielestä, koska se tunkeutuu Venäjän etupiiriin ja operoi siellä aiheuttaen alueelle epävakautta. Kyse on siis kylmästä suurvaltapolitiikasta ja etupiiriajattelusta.

Nimenomaan näin. Kuten hieman sarkastisesti sanoin tässä ketjussa joskus aiemmin, Venäjällä tapahtuvat levottomuudet ja separatistiset liikehdinnät, kuten esim. Tšetšenian tapahtumat ovat Venäjän sisäisiä asioita. Sen sijaan Ukrainan ja Krimin tapahtumat ovat Venäjän ulkoisia asioita.

Venäjällä on tosiaan tuo etupiiriajattelu voimissaan, ja valitettava fakta on, että jokainen entinen Neuvostotasavalta, kuten myös Suomi, nähdään kuuluviksi etupiiriin. Ja Venäjällä on omasta mielestään edelleen jonkinlainen oikeus puuttua näiden maiden asioihin. Puola, vaikka kuuluikin osiltaan Venäjän keisarikuntaan, kuten Suomikin, ja oli myös itäblokin jäsen, on sen sijaan ymmärtääkseni aika lailla etupiirin ulkopuolella. Tähän on ihan loogisena selityksenä se, että maarajaa ei Venäjän kanssa ole (poislukien Kaliningrad), ja se, että Puola kuuluu Natoon ja EU:hun.

Sitä en tosin tiedä, että kuinka vahvasti Venäjä kokee nuo muslimienemmistöiset entiset Aasian Neuvostotasavallat (Kirgisia, Turkmenistan, Uzbekistan ja Tadžikistan) etupiiriinsä kuuluviksi. Tästä on melko vähän ylipäätään puhetta mediassa. Liekö yhteisen maarajan puuttuminen, kuten myös alueen hienoinen epävakaus vaikuttanut siihen, että etupiiriajattelua ei tähän suuntaan niinkään kohdisteta? Vai onko näin, että Kazakstan on ensisijainen tavoite, jonka jälkeen vasta tuumitaan, miten näihin alueisiin suhtaudutaan?
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
No nyt siellä Ukrainan armeija ampuu kovilla ja on rautaa alla. Tähän asti melko munatonta tuo Ukrainan 'sisäpolitiikka' onkin ollut. Ukrainan kannalta on ymmärrettävää ettei se voi hyväksyä separatistien aikeita. Kerran eivät suostu jättämään kotejaan ja muuttamaan Venäjälle niin sota on väistämätön. Maailmanrauhan kannalta huolestuttavinta on lännen haluttomuus luopua omista aikeistaan Ukrainan suhteen samalla kun Venäjä kokee Ukrainan omaksi etupiirikseen. Ilman Ukrainan "suomettamista" on aika vaikea nähdä ulospääsyä tästä kriisistä. Ehdottomasti vakavin sotilaallinen kriisi maailmanlaajuisessa kontekstissa sitten Kuuban.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
No nyt siellä Ukrainan armeija ampuu kovilla ja on rautaa alla. Tähän asti melko munatonta tuo Ukrainan 'sisäpolitiikka' onkin ollut. Ukrainan kannalta on ymmärrettävää ettei se voi hyväksyä separatistien aikeita. Kerran eivät suostu jättämään kotejaan ja muuttamaan Venäjälle niin sota on väistämätön. Maailmanrauhan kannalta huolestuttavinta on lännen haluttomuus luopua omista aikeistaan Ukrainan suhteen samalla kun Venäjä kokee Ukrainan omaksi etupiirikseen. Ilman Ukrainan "suomettamista" on aika vaikea nähdä ulospääsyä tästä kriisistä. Ehdottomasti vakavin sotilaallinen kriisi maailmanlaajuisessa kontekstissa sitten Kuuban.

Kuka sitä Ukrainaa on ollut pakottamassa EU:n suuntaan ja milloin? Siis paitsi Venäjä, joka on omalla väkivaltapolitiikallaan suorastaan ajamassa Ukrainaa kohden länttä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Maailmanrauhan kannalta huolestuttavinta on lännen haluttomuus luopua omista aikeistaan Ukrainan suhteen samalla kun Venäjä kokee Ukrainan omaksi etupiirikseen.
Puhut Ukrainasta kuin tahdottomasta ajopuusta. Vähän niin kuin itänaapurissakin tehdään.

Siellä oli vastikään vapaat vaalit ja presidentiksi tuli länsimielinen Poro. Ehkä kaikkein huolestunein kannattaisi olla itsensä ukrainalaisten haluista, sillä lännestä ei pulinoita kuuluisi, vaikka he haluaisivat liittyä Eurasian tulliliittoon. Venäjällä tuli aseellinen vastaus, kun Ukrainassa tapahtui vallankumous silloisen itäsuuntauksen takia...
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
PeteX: Näyttää, että lehden lukemiseen vaaditaan tunnukset. Pitänee seuraavalla kirjastoreissulla katsastaa tuleeko sinne kyseinen lehti ja jos tulee, niin lukea Valtasaaren pääkirjoitus.

Ei tarvitse, kun tunnus on jo esillä SAYL

Päivän Hesarissa kerrotaan kuvan kera Donetskin luotikujasta, jossa ihmiset pakenevat kaupungin keskustassa tarkka-ampujia. Tulee väkisinkin mieleen Sarajevo.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Hiukan uutisia Donetskista:

Ystäväni joutui vierailemaan eilen (keskiviikkona) Donetskin keskustassa ja leimaavaa oli hänen mielestä se, että tunnelma on matala, kaupunki tuntuu vedetyn totaaliseen alennustilaan. Ihmisiä on kovin vähän liikenteessä, todella monet kaupat ovat kiinni - liiketoiminta on paikoin täysin pysähtynyttä.

Ystäväni yritti löytää kaupungista toimivaa pankkiautomaattia, josta saisi nostettua käteistä mutta tänään(kään) sellaista ei löytynyt. Aikaa menee päivä päivältä enemmän hyvin pienten arkisten asioiden hoitoon, sellaisten hoitoon joista normaalitilanteessa selvisi kaikkiaan helposti ja nopeasti.

Mutta vastaavasti kaduilla liikkuu entistä enemmän aseistautuneita miehiä, erilaisia sotilasajoneuvoja ja paikallisuutisten mukaan alueelle rakennuksiin olisi sijoitettu tark'ampujia siltä varalta, että hallitus ryhtyy hyökkäykseen. Kaupunki alkaa olla siis hyvin turvaton paikka sen asukkaille ja moni jonka on mahdollista lähteä sieltä, on tehnyt tämän senkin uhalla, että menettää omaisuutensa. Kuten muistamme, jokin aika sitten Donetskin kansantasavallan hallinto antoi ukaasin, jonka mukaan alueelta pois muuttavien asunnot voidaan takavarikoida hallinnon käyttöön ts. tosiasiassa he menettäisivät asuntonsa jos muuttavat pois Donetskista.

vlad.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Kuten muistamme, jokin aika sitten Donetskin kansantasavallan hallinto antoi ukaasin, jonka mukaan alueelta pois muuttavien asunnot voidaan takavarikoida hallinnon käyttöön ts. tosiasiassa he menettäisivät asuntonsa jos muuttavat pois Donetskista.

Onko tähän lähdettä netissä? Siis mielellään suoraan DNR lähde eikä Kiovan lähdettä.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Onko tähän lähdettä netissä? Siis mielellään suoraan DNR lähde eikä Kiovan lähdettä.
Ei varmaan riitä, jos lähde on esimerkiksi Mariupolista karkuun lähtenyt perheenjäsenen sukulainen... Pitäisi olla linkki internetissä.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Ei varmaan riitä, jos lähde on esimerkiksi Mariupolista karkuun lähtenyt perheenjäsenen sukulainen... Pitäisi olla linkki internetissä.

Onhan tuota kaikenlaista toisen käden "tietoa". Mahtoiko lähteä niiden 110000 pakolaisen joukossa Venäjälle? Sekin vähän kieltämättä ihmetyttää, että miksi ukrainalaiset pakenevat Venäjän puolelle?
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Onhan tuota kaikenlaista toisen käden "tietoa". Mahtoiko lähteä niiden 110000 pakolaisen joukossa Venäjälle? Sekin vähän kieltämättä ihmetyttää, että miksi ukrainalaiset pakenevat Venäjän puolelle?
Rostoviin. Ja menevät, koska pääsevät, ja Ukraina ei ole hyökkäämässä Venäjälle vaan Venäjä Ukrainaan. Venäjällä ei tarvitse pelätä joutuvansa tykistökeskityksen alle. Jos separatistit estävät pakenemisen länteen, eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää. Mutta sinne jäi talo, autotalli ja auto.

Toisenkäden tietoa ehkä sinulle, mutta toisaalta mua ei kiinnosta pätkän vertaa mitä joku jeesustelija uskoo palstalla. Sen tiedän, mitä on tapahtunut ja se riittää mielipiteen muodostamiseksi niin separatisteista kuin ryssistäkin.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Rostoviin. Ja menevät, koska pääsevät, ja Ukraina ei ole hyökkäämässä Venäjälle vaan Venäjä Ukrainaan. Venäjällä ei tarvitse pelätä joutuvansa tykistökeskityksen alle. Jos separatistit estävät pakenemisen länteen, eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää. Mutta sinne jäi talo, autotalli ja auto.

Toisenkäden tietoa ehkä sinulle, mutta toisaalta mua ei kiinnosta pätkän vertaa mitä joku jeesustelija uskoo palstalla. Sen tiedän, mitä on tapahtunut ja se riittää mielipiteen muodostamiseksi niin separatisteista kuin ryssistäkin.

Venäjäkö niillä tykeillä siviilejä ampuu?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös