Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 114 228
  • 6 875

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
YLE: YK: Itä-Ukrainan separatistit hallitsevat alueitaan pelolla.

"YK:n Itä-Ukrainassa toimivat ihmisoikeustarkkailijat ovat julkistaneet jyrkkäsanaisen raportin alueen tilanteesta. YK:n ihmisoikeustoimiston Euroopan osaston johtajan Gianni Magazzenin mukaan separatistit hallitsevat valtaamiaan alueita pelolla, elleivät peräti terrorilla.

YK:lla on Itä-Ukrainassa 34 tarkkailijaa. Heidän mukaansa tilanne alueella on pahentunut toukokuun jälkeen.
"

ja Venäjän kanta on odotettu:

"Venäjän ulkoministeriö on raivostunut OHCHR:n kannanotoista. Ministeriön mielestä YK-järjestön lausunto on tekopyhä ja se antaa vain luvan rauhallisen väestönosan tuhoamiseen." (lainaukset YLE:n uutinen).

Itse olen päässyt muodostamaan kuvan alueen tilanteesta pääasiassa ystäväni ja hänen läheistensä kanssa, mutta tilanne alueella on todellakin se mitä uutinen antaa kertoa.

Eilen illalla reissumme viimeisenä iltana keskustelimme vielä lyhyelti itä-Ukrainan tilanteesta ja ystäväni piti tilannetta hyvin toivottomana. Hän ei näe mahdollisuutta nopeaan ratkaisuun, jos ratkaisu tulee ennen myöhäissyksyä on se hänen mielestä suoranainen ihme.

Alueella ihmiset elävät todellakin pelossa, tai jopa terrorin alla.

Ystäväni on nyt matkalla Kiovasta Donetskiin junalla ja huomenna hän on aamulla kaupungissa, jos siis juna pääsee perille saakka. Tulevan viikon hän on vielä töissä, hänellä työt jatkuvat instituutissa kesälomien alkuun saakka eli heinäkuun alkuun ja se tuo tiettyä selkeyttä elämään, mutta kun työt päättyvät hän joutuu viettämään päivänsä pääasiassa kotona lukien ja yrittäen pitää "pään kasassa".

Juuri mihinkään ei voi lähteä kotoa, paitsi lähikauppaan (ATB) ja kenties etsimään pankkiautomaattia josta saisi nostettua rahaa ja käytyä sitten basaarissa ostoksilla. Yksinäisenä naisena hän ei koe oloaan kovinkaan turvalliseksi kaupungissa oman naapurustonsa ulkopuolella, jos aina sielläkään. Sieppaukset, ryöstelyt, pahoinpitelyt ja raiskaukset ovat alueella arkipäivää.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minusta on äärimmäisen huolestuttava ilmiö, että nationalismi nostaa päätään eri puolilla Eurooppaa tässä mittakaavassa, nyt siis vladin raportin mukaan myös Ukrainassa.

Meidän 1900-luvun lopun ja 2000-luvun sukupolvemme eivät ole koskaan joutuneet tottumaan niihin seuraamuksiin, mitä nationalismi noustessaan aiheuttaa, kuten kävi vaikkapa 1840-luvulla ja 1900-luvun alussa ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Harva meidän aikamme ihminen siis ymmärtää, miten vaarallisesta sytytysnesteestä on kysymys.

Naiivit ajattelevat tietysti niin, että vaikutuksia ei ole koska länsimainen hyvinvointi ja demokratia, mutta minä olen toista mieltä, kiihkeä kansallismielisyys tulee ajamaan Euroopan ongelmiin ennemmin tai myöhemmin.

Venäjällä nationalismi on ollut suurvenäläisyyden ohjenuorana viimeiset 10-15 vuotta ja maa on ajautunut takaisin totalitarismiin. Ukrainan kansallismielisyys on hyvä asia vain tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen tästä tulee rasite.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olisi enemmän ihmeellistä, josnationalismi ei olisi Ukrainassa nousussa. Muistetaan, että maa on hyökkäyksen kohteena.

Esim suomalinen puolustustahto on nationalismin ilmentymä, ei se yksinomaan paha asia ole. Mutta MustatKortit on sikäli oikeassa, että äärimoodissa saadaan vahinkoa aikaiseksi, jopa maailmansotia.

Ukrainan joukot ja separatistit ottivat rajusti yhteen aikaisin aamulla - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat

Venäjän suunnitelmiin ei kuulu taistelujen loppuminen. 4000 saaminen taisteluun on jo varsin mittava operaatio ja vaatii logistista osaamista, varsinkin jos huolto on myös järjestetty.

vladilla oli niin pitkä tauko kirjoituksissa, että luulin hänen lähteneen rintamalle ;)

edit
Ukraina allekirjoittaa yhteistyösopimuksen EU:n kanssa | Ukrainan kriisi | Iltalehti.fi
Näyttää uhkaavasti, että nykyiset Venäjän toimet ei riitä länsisuuntauksen kitkemiseen Ukrainasta. Allekirjoitukseen on viikko, joten ehtii tuossa vielä peliliikkeitä tehdä.

edit2
Synkkä YK-raportti Ukrainasta: Sieppauksia, kidutusta ja hämäriä kuolemia | Ukrainan kriisi | Iltalehti.fi
separistit ovat teloittaneet myös omia sotilaitaan summittaisesti, kun nämä ovat halunneet poistua palveluksesta.
Moraalin nostaminen teloittamalla on kovin kyseenalainen keino pidemällä tähtäimellä kuten myös hallinta terrorilla. Ukrainan armeijaa tullaan pitämään vapauttajan, mikä on oikein hyvä asia maan yhtenäisyyden kannalta.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Minusta on äärimmäisen huolestuttava ilmiö, että nationalismi nostaa päätään eri puolilla Eurooppaa tässä mittakaavassa, nyt siis vladin raportin mukaan myös Ukrainassa.

...

Venäjällä nationalismi on ollut suurvenäläisyyden ohjenuorana viimeiset 10-15 vuotta ja maa on ajautunut takaisin totalitarismiin. Ukrainan kansallismielisyys on hyvä asia vain tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen tästä tulee rasite.

Tässä kohdin en kuitenkaan lähtisi vielä tekemään liian pitkälle meneviä johtopääksiä, koska osaltaan tämä nationalismin nousu voi nyt johtua Venäjän harjoittamasta politiikasta, ja osin Janukovitshin kauden lopusta ja hänen valtakautensa loppupuolella harjoitetusta ukrainalaisten omien arvojen ja itsensä merkitykselliseksi kokemien asioiden väheksymisestä.

Suurin osa - Svobodaa lukuunottamatta - näistä nationalistista ja äärikansallisista liikkeistä on kuitenkin pieniä, osassa kannattajia on vasta satoja ja osassa joitain tuhansia - kuten Pravyj Sektor, joka kuitenkin lisää kaiken aikaa kannatustaan maan länsiosissa ja osaltaan juuri Venäjän harjoittaman politiikan tähden.

Mikäli tilanne ei dramaattisesti muutu vieläkin huonompaan suuntaan, eli Venäjä tee "suojainvaasiota" maan itäosiin, tilanne voi lopulta stabiloitua ja ne todelliset ääriryhmät jäädä pieniksi marginaalivaikuttajiksi, mutta mikäli tilanne eskaloituu edelleen, tulos voi olla pahimmassa tapauksessa se, että muutaman vuoden kuluttua - jos itsenäistä Ukrainaa on meidän tuntemassamme muodossa - Pravyj Sektor voi olla huomattavasti nykyistä merkittävämpi tekijä maan politiikassa. Ja kyllä, Majdanilla on Pravyj Sektorin oma toimisto ja sen ulkopuolella maastopukuisia nuoria ja huikan vanhempiakin miehiä vartiossa. Jos tilanne eskaloituu, voi olla, että tämän toimiston ulkopuolelle kerääntyy entistä enemmän vapaaehtoisia, aivan kuten varmasti hakeutuu Ukrainan asevoimienkin palvelukseen - nyt tilanne asevoimien suhteen taitaa olla se, että koulutuskapasiteetti ei riitä kouluttamaan kaikkia halukkaita.

Paljon riippuu Ukrainan nykyhallinnon politiikasta ja tässä suhteessa ymmärrän sen, että Poroshenko tarjoaa separatisteille - tai sikäläisittäin terroristeille - mahdollisuuksia antautumiseen ja tarjoaa neuvotteluyhteyttä Venäjälle, mutta samalla kuitenkin on valmis jatkamaan tiettyyn pisteeseen saakka sotatoimia idässä. Hänen on pakko tehdä niin, koska jos hän osoittaisi liiallista heikkoutta sataisi se jossain vaiheessa Pravyj Sektorin ja muiden ryhmien laariin.

Ja viimeisimmät uutiset idästä - Venäjän puolelta - eivät vaikuta kovinkaan positiviisilta ja jos Venäjä todellakin on lisäämässä joukkojen määrää rajalla, tilanne voi heikentyä entisestään. Tosin se on sitä Ukrainan itäosissa jo nyt ollen äärimmäisen heikko ja separatistien valloittamilla alueilla anarkistinen ja turvaton siviileille - mielivaltaa harjoitetaan vallassa olevien taholta.

Ja toisaalta ukrainalaisen uutistoimiston censor.net.ua:n mukaan separatistit ovat sijoittaneet Donetskiin panssarivaunuja, sellaista T-72 vaunun mallia jotka Ukrainan asevoimilla ei ole käytössä laisinkaan ja jos tieto saadaan vahvistettua todistaisi se lopullisesti sen, että Ukrainan itäosiin virtaa myös raskasta kalustoa Venäjältä. Joten tällaisetkin toimet vääjäämättä tulevat tarkoittamaan sitä, että yhtälailla nationalistiset voimat tulevat lisäämään kannatustaan, mikä pahimmassa tapauksessa tietää ongelmia jatkossa - toisaalta Suomen esimerkki historiasta osoittaa, että kansallinen itsetunto oikein kohdistettuna ja toisaalta määrätietoisten toimien avulla voidaan myös kumuloida positiviiseksi toiminnaksi, jossa ne positiiviset seikat nousevat lopulta negatiivisia seikkoja suuremmiksi - toivottavasti Ukrainassakin käy näin eivätkä äärinationalistiset voimat nouse sellaiseen asemaan, jossa niiden toimet lisäävät omalta osaltaan alueellista epävakautta.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kiitos raporteista Kiovasta ja tervetuloa kotiin Vlad! Sen verran vaikutit omaan elämääni, että peruutin ensikuun alkuun suunnittelemani Pietarin reissun ja päätin lähteä elo- tai syyskuussa "kotiin" Kiovaan. Et sattumalta käynyt Minskan metroaseman lähettyvillä? Menin aivan metroaseman lähettyvillä sijaitsevassa "zagsissa" (vähän kuin maistraatti) naimisiin ja asuin parin kilometrin päässä metrosta Minskan ja Obollonin kaupunginosien rajalla. En tiedä kumpaan kaupunginosaan alue nyt sitten kuului. Minskalla on mm. mahtava kahdessa suuressa rakennuksessa sijaitseva ostosparatiisi Dream Town, joka jokaisen shoppailijan kannattaa käydä tsekkaamassa.

Kiitos kiitos, kotiin on palattu monellakin tapaa haikein mielin ja kiinnostus nähdä Kiova uudelleen vieläkin paremmalla ajalla on suuren suuri ja kenties sinne tulee tehtyä reissu tässä vuoden sisään - jos hyvin käy.

Asuimme ystäväni kanssa hyvin lähellä Kiovan keskustaa, tai oikeastaan keskustassa Volodimirskajalla lähellä yliopiston punaista rakennusta yksityiseltä vuokratussa yksiössä - sellainen tuli huomattavasti halvemmaksi kuin hotellissa asuminen ja saatoimme tulla ja mennä kuten halusimme ja tavallaan näimme samalla huomattavasti lähemmin paikallista elämääkin. Sielläkin ne opiskelijat varsin ahkeraan siemailivat mitä erilaisimpia alkoholipitoisia juomia ja näytti siltä, että oluet ovat suuressa suosiossa.

Läheisessä MegaMarketissa olikin varsin kattava valikoima mitä erilaisimpia oluita kautta Euroopan - eipä sillä paikan muu alkoholivalikoima oli sellainen, että keskiverto-Alkon valikoima jää kevyesti toiseksi. Tietty horilkaa kuin myös muita vodkia oli paljon - eikä yksin Ukrainasta ja Venäjältä vaan sieltä löytyi vodkia Puolan kautta Suomeen - Finlandiaakin oli melkoinen valikoima. Mutta viinejäkin löytyi Australiasta lähtien ja monista merkittävimmistä viinimaista todella kattavat valikoimat. Puhumattakaan sitten viskeistä ja konjakeista sun muista juomista. Sikäläistä horilkaa tuli tuotua muutama pullo, sellaista tässä kevyesti siemailen samalla. Mutta yleisesti ottaen alkoholi nyt ei ollut reissun merkityksellisimmässä roolissa vaan muut seikat olivat monin verroin merkittävämpiä.

Metrolla tuli ajettua varsin paljon, mutta Minskan metroasemalle saakka ei kuitenkaan matkustettu. Asuinpaikkamme lähin asema oli Ploshava Lva Tolstovo/Palats Sportu - lähellä oli myös Universityn asema sekä Teatralnan/Zoloti Vorotan asemat. Tutuiksi kävivät myös seuraavat asemat: Maidan Nezaleznosti, Arsenal'na, Kontaktrova Ploscha, Vokzalna, Lukjanivska ja taitaapa joukkoon mahtua vielä jokunen muu asema. Täytyy todeta, että paikoin metroasemat olivat huikaisevan syvällä vrt Helsingin metro, jonka yhdelläkään asemalla ei päästä niihin syvyyksiin missä osa Kiovan metron asemista sijaitsee. Ystävälleni läheisin asema aiempien vierailujen aikana on ollut Zoloti Vorotan asema ja sen viereisessä pienessä puistossa hän on viettänyt paljon aikaa katsellen rakennuksia, ohi kulkevia ihmisiä etc.

Aiemmin olen vieraillut Ukrainassa kolme kertaa, kaikki vierailut olivat kohdistuneet Donetskiin ja pääasiassa Donetskin oblastin alueelle - kohteina kaikkiaan kuitenkin useita eri paikkakuntia Asovan meren rannalta Svjatohirskin luostariin. Donetskiin verrattuna Kiova oli aivan kuin toiselta mantereelta, Donetskissa ihmiset ovat niin venäläisiä ja niin kaukaasialaisia että läntiseltä näyttävät ihmiset ovat kuin huutomerkkejä harmaassa tekstissä. Donetskissa käydessäni minulla oli usein tunne, että minusta näkee konkreettisesti sen etten ole paikallinen, että tulen aivan jostain muualta sen sijaan Kiovassa ihmispaljoudesta huolimatta (noin 2,5 miljoonaa asukasta) - tai kenties siitä johtuen, tunne oli monasti se, että ollaan todellakin idän ja lännen rajalla, että osa ihmisistä ei vastaa mitään kuvaa siitä mikä Donetskin vierailuiden suhteen minulle oli muodostunut. Oli boheemeja taiteilijoita, hippejä, sliipattuja bisnesmiehiä, punatukkaisia pisanamanaamaisia naisia, "risupartoja", eri uskontokuntien edustajia, jokunen punkkarikin Kiovassa näkyi - jos osa ei olisi puhunut ukrainaa/venäjää heitä olisi voinut kuvitella turisteiksi jostain lännestä. Ja tietenkin oli ihan tavallisia kiovalaisia ja ukrainalaisia jotka pukeutuivat kuin ihan kuka tahansa meistä, osa näyttäen enemmän venäläiseltä tai ukrainalaiselta - siltä millainen mielikuva meille heistä on syntynyt, osan ollessa kuin teleportattuja Kiovaan Lahdesta.

Kiovan reissu oli ehkäpä eräs kiehtovimmista reissuista jonka olen koskaan tehnyt ja nytkin näin vain kapean aavistuksen Kiovasta - jossa oli paikoin vaikea kuvitella, että ollaan maassa, jossa taloudellinen tilanne ei ole paras mahdollinen, harvoin nimittäin olen nähnyt niin paljon nostokurkia kurottelemassa kohden taivasta kuin esim. matkalla Kiova-Borispylistä Kiovaan tai reissuillamme eri kaupunginosiin.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Kiovassa tosiaan rakennetaan "ihan urakalla", ja neliöhinnat on vähän muuta kuin Suomessa. Itse kävin 2012, ja mikäli oikein muistan ja valuutat muunnan päässäni hyvin, neliöhinta metromainosten mukaan Kiovalaisessa uudisrakennuksessa noin 800 euroa. Sitä en toki tiedä, mitä tekniikkaa tuohon kuuluu.

Jotain muuta on myös se asumisen malli, asunto-osakeyhtiöitä tai vastaavia ei taida paikallisesti olla ja jokainen ilmeisesti oikeasti omistaa huoneiston seinästä seinään ja kaiken siltä väliltä. Tältä ne tilkkutäkkikerrostalot vaikuttivat, joku on aina silloin tällöin korjannut kohdaltaan kerrostalon ulkoseinän mikä aiheuttaa mielenkiintoisen kirjavan rakennuskannan.

Myös se infran ylläpidon systemaattinen laiminlyönti oli suomalaiselle melkoinen, no, järkytys. Toisaalta, Viipurissakin on käyty, niin onko tuo lopulta mikään yllätys mihin kommunismin lapset kykenevät...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kiovassa tosiaan rakennetaan "ihan urakalla", ja neliöhinnat on vähän muuta kuin Suomessa. Itse kävin 2012, ja mikäli oikein muistan ja valuutat muunnan päässäni hyvin, neliöhinta metromainosten mukaan Kiovalaisessa uudisrakennuksessa noin 800 euroa. Sitä en toki tiedä, mitä tekniikkaa tuohon kuuluu.

Jotain muuta on myös se asumisen malli, asunto-osakeyhtiöitä tai vastaavia ei taida paikallisesti olla ja jokainen ilmeisesti oikeasti omistaa huoneiston seinästä seinään ja kaiken siltä väliltä. Tältä ne tilkkutäkkikerrostalot vaikuttivat, joku on aina silloin tällöin korjannut kohdaltaan kerrostalon ulkoseinän mikä aiheuttaa mielenkiintoisen kirjavan rakennuskannan.

Päätelmieni mukaan osassa uusista kerrostaloista on tietty yhteneväinen julkisivuohjeistus olemassa, koska niissä ei ollut havaittavissa mitään omia viritelmiä parvekkeiden suhteen - jollaisia vastaavasti suurimmassa osassa vanhempaa rakennuskantaa on olemassa todella runsaasti - ja muutenkin julkisivut olivat kaikella tapaa huoneistojen kohdalla yhteneväisiä. Jollaisia ne taas eivät olleet niissä 60- ja 70-lukujen rakennuskolosseissa.

Vastaavasti ainakin Kiovassa historiallisia rakennuksia ollaan restauroimassa ja osin jo restauroitukin ja näyttää siltä, että niihin pyritään palauttamaan tietty entinen yhteneväinen linja mitä tulee julkisivujen suhteen, myös niissä tapauksissa joissa kyse on asuinrakennuksesta, esim. Andriivskii ulizalla oli jo oikein viehättävästi restauroituja rakennuksia ja paikasta oli aistittavissa vanhaa Kiovaa.

Katselin myös metrossa mainoksia ja näytti siltä, että huoneistohinnat pyörivät keskimäärin siinä 12 000 hryvniasta reiluun 20 000 hryvniaan per neliö, nämä rakennukset sijaitsivat kuitenkin lähinnä lähellä keskustaa tai hyviä liikenneyhteyksiä. Sellaisen kymppitonninkin mainoksia näkyi, mutta sijainti taisi olla hiukan huonompi. Tällä hetkellä kurssi oli keskimäärin 1 € = 15,3 hryvniaa.

Ymmärtääkseni Ukrainassa huoneistot rakennetaan samalla systeemillä kuin Venäjällä (ja monessa muussakin maassa) eli ostaja vastaa sitten kaikesta sisustuksesta (materiaalit tms.) ja huoneistokohtaisesta tekniikasta (wc, keittiö tms.)

Myös se infran ylläpidon systemaattinen laiminlyönti oli suomalaiselle melkoinen, no, järkytys. Toisaalta, Viipurissakin on käyty, niin onko tuo lopulta mikään yllätys mihin kommunismin lapset kykenevät...

Donetskiin verrattuna Kiovassa - puhun nyt siis lähinnä Kiovan ydinalueesta ja yhteyksistä Borispyliin - tiet olivat yllättävänkin hyvässä kunnossa, mutta toki sitten kun käytiin reissuilla Kiovan keskustan ulkopuolella tilanne muuttui olennaisesti ja niitä töyssyjä ja monttuja alkoi olla enemmän ja katuja paikkailtiin hiukan soveltaen.

Olihan se hiukan huvittavaa seurata kun eräässä viemäröintikohteessa äijät betonirenkaiden sijaan rakentsivat viemäriä tiilistä, kyse oli kadulta viemäriputkeen liittyvä parimetrinen pätkä. Samaten merkille pistin sen ettei elementtirakentamista harjoitettu juuri laisinkaan vaan jopa sellaisten reilut 20-kerroksisten rakennusten ulkoseinät muurattiin betonitiilistä/-harkoista tms.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Venäjän mukaan sen rajatarkastusasemaa on ammuttu kranaateilla Ukrainan sotilaiden toimesta. Venäjän ulkoministeriä vaatii Ukrainalta selvitystä ja anteeksipyyntöä asian suhteen.

Venäjä varmaan saa anteeksipyyntönsä siinä vaiheessa kun pyytää anteeksi Krimin kaappaamista ja vetäytyy sieltä pois ja lopettaa separatistien tukemisen idässä.

Ja Venäjän on aivan turha kiemurrella asian suhteen - tai venäläismielistenkään - koska Venäjä tukee suoraan ja laajalla sektorilla separatisteja:

Another Proof of Russia Aiding Terrorists in Donbas.

10 Combat Vehicles BM-21 Grad, T-64 Tanks and BTR Armored Personnel Carriers Entered Ukraine from Russian Territory
.

Another Proof of the Crimes of Putin in Ukraine: Terrorists use Russian Heavy Machinegun, which was Never Exported from Russia.

Tämä video kertoo osaltaan, että Luhanskissa separatisteilla on raskasta aseistusta käytössään: Terrorists Entered Luhansk with a Convoy of Tanks and APCs.

Ja kun etsii kartalta Luhanskin ja sitten hahmottaa Harkovan seudun, jossa Ukrainan asevoimien "panssareiden hautuumaita" ja varikoita on olemassa ja kun ymmärtää, että väliä on satoja kilometrejä ja alueella käydään taisteluita, niin tämäkään kolonna ei voi sieltä suunnalta olla Luhanskiin tulossa vaan suunta on aivan muu.

Joten kyllä se Venäjä saa mielestäni olla aivan hiljaa tässä asiassa ja kärsiä nahoissaan muutamat - mahdolliset - harhalaukaukset.

Ja mielenkiintoinen on myös tämä uutinen, mikäli todellakin pitää paikkansa: UN Experts Found Evidence of Russian Security Service’s Involvement in the Tragedy in Odesa on May 2.

Ukrainan itäosissa käynnissä oleva sisällissota on hyvin likainen ja sekava, ja separatistien hallinnoimia alueita pidetään hallussa väkivallalla, terrorilla ja uhkailulla, mikä ei ilmeisesti ole tuomittavaa, koska kovin moni pro-russia-mielinen palstalla on ollut siitä tyystin hiljaa.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Venäjä väittää: Raja-asemaa tulitettiin Ukrainasta | Yle Uutiset | yle.fi

Venäjän mukaan sen rajatarkastusasemaa on ammuttu kranaateilla Ukrainan sotilaiden toimesta. Venäjän ulkoministeriä vaatii Ukrainalta selvitystä ja anteeksipyyntöä asian suhteen.
Eipä taida tulla hyytävää talvea ukrainalaisten avuksi. Saksakaan ei varmaan lähde liittolaiseksi.

Ilmeisesti pahan akselin on tarkoitus tehdä liikkeensä ennen ensi viikon perjantaita, jolloin Ukrainan on tarkoitus allekirjoittaa yhteistyösopimus EU:n kanssa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pitää saada vahvistus jostain riippumattomasta lähteestä, että onko raja-asemaa oikeasti ammuttu. Pelkkään Venäjän lausuntoon ei voi luottaa.

Mikä oli tarkoitus? Saada paremmat neuvotteluasemat vai oikeutusta sotilaallisille toimille? Ukrainan ilmoituksen mukaan itäraja on kiinni eli sepataristien asema on vaikea ja vajaa viikko aikaa EU-sopimuksen allekirjoitukseen. Tuo jälkimmäinen aiheuttaa pahoja näppylöitä Kremlissä.

edit
Länsimaat vaativat Venäjältä välittömiä toimia Itä-Ukrainan rauhoittamiseksi | Yle Uutiset | yle.fi
Venäjä on ilmoittanut pitävänsä tulitaukoa pikemminkin uhkavaatimuksena separatisteille kuin rauhantarjouksena.
Poron malli ei ole jättämässä Venäjälle veto-oikeutta Ukrainan asioihin. Siinä kaatuisi unelma euraasian unioinista samalla.
 
Viimeksi muokattu:

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Pitää saada vahvistus jostain riippumattomasta lähteestä, että onko raja-asemaa oikeasti ammuttu. Pelkkään Venäjän lausuntoon ei voi luottaa.

Hoh hoijaa. Mikähän se riippumaton lähde on, jolla oikeasti voisi olla jotain faktaa asian suhteen? Natolla kenties on jotain kuvamateriaalia, mutta se on seinävarmaa, että he eivät niitä tuo julki, jos Venäjän väitteet pitävät paikkaansa, sillä Nato on osoittanut olevansa silmittömän propagandansa perusteella yksi kriisin osapuolista.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjä on jäänyt kiinni housut nilkoissa kiinni valehtelusta kerta toisensa jälkeen. Voi patologinen valehtelijakin joskus saada sanotukisi jotain oikein, mutta ei kai kukaan ole niin idiootti, että uskoisi sen ilman varmistusta?

Jätän tämän riippumattoman lähteen löytämisen Pro-Russia väelle.
http://www.hs.fi/ulkomaat/Ukrainan+ja+Venäjän+rajalla+ammuttiin+tykistötulta/a1403313585358
Ukrainan puolustusministeriön tiedotteen mukaan Ukrainan armeija ei ole vastuussa tykistötulesta, vaan kyse on Venäjän-mielisten separatistien provokaatiosta.
Miksi ukrainalaiset olisi ampuneet Venäjän puolelle? Vaikka aihetta olisi, niin ei ne halua laajentaa sotaa entisestään. Ainoa järkevä motiivi puhuu sen puolesta, että ei ammuta Venäjän puolelle. Venäjällä on sitä vastoin runsaasti syitä kärjistää kriisiä...
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Hoh hoijaa. Mikähän se riippumaton lähde on, jolla oikeasti voisi olla jotain faktaa asian suhteen? Natolla kenties on jotain kuvamateriaalia, mutta se on seinävarmaa, että he eivät niitä tuo julki, jos Venäjän väitteet pitävät paikkaansa, sillä Nato on osoittanut olevansa silmittömän propagandansa perusteella yksi kriisin osapuolista.
Eiköhän Ukrainan asevoimien johto ole äärimmäisen tarkkaan teroittanut, ettei anneta Venäjälle pienintäkään tekosyytä offensiiviin. Siinä mielessä olisi äärimmäisen typerää Ukrainalta heittää edes sarjaa lonkalta rajan suuntaan.

Sitten kun muistellaan montako kertaa Venäjä on jäänyt housut kintuissa kiinni valehtelusta, yhdistettynä siihen että Venäjän johdolle nämä "Mainilan laukaukset" tulivat kuin tilauksesta, niin saa olla melkoinen puusilmä joka tämän purematta nielee.

Harhalaukaukset tai yksittäisen kaverin ramboilu on toki aina mahdollista. En siis tyrmää etteikö väitteet voisi pitää paikkansa. Mutta menneet tapahtumat ja nykyinen tilanne huomioonottaen, pitäisin ns. Mainilan uusintaa todennäköisempänä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jätän tämän riippumattoman lähteen löytämisen Pro-Russia väelle.
Miksi ukrainalaiset olisi ampuneet Venäjän puolelle? Vaikka aihetta olisi, niin ei ne halua laajentaa sotaa entisestään. Ainoa järkevä motiivi puhuu sen puolesta, että ei ammuta Venäjän puolelle. Venäjällä on sitä vastoin runsaasti syitä kärjistää kriisiä...

Tietysti on mahdollista, että rajanpinnassa käydyn taistelun seurauksena yksittäisiä ammuksia on vahingossa tai epähuomiossa ammuttu myös Venäjän puolelle - näin voi käydä kenelle tahansa missä kriisissä tahansa ja tämä myös Venäjän tulisi ymmärtää, koska - no - kun ovat itse suuresti syyllisiä siihen, että Ukrainan asevoimat joutuu taistelemaan rajaseudulla Venäjän tukemia separatisteja vastaan.

Mutta yhtälailla uskottava mahdollisuus on se, että separatistien joukossa yksi jos toinen näkee tilanteen sellaisena, että tehdään kaikkensa, jotta venäläisjoukot tulisivat apuun ja tulitetaan harkitusti venäläis-asemia - kuten viittasit. Heillä on motiivi siihen ja syy siihen, sotatoimet ovat viimeisen viikon aikana kääntyneet sille kannalle, että Ukrainan asevoimat on ottamassa haltuunsa menetettyjä alueita ja saavuttanut useita alueellisia voittoja, joten separatistiti tottavie toivovat, että Venäjä rietäisi tässä vallitsevassa tilanteessa apuun.

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjä väittää: Raja-asemaa tulitettiin Ukrainasta | Yle Uutiset | yle.fi

Venäjän mukaan sen rajatarkastusasemaa on ammuttu kranaateilla Ukrainan sotilaiden toimesta. Venäjän ulkoministeriä vaatii Ukrainalta selvitystä ja anteeksipyyntöä asian suhteen.

Siinä se sitten tuli: lavastus, jonka kautta näennäisesti oikeutetaan sotatoimien aloitus. "Nyt ammutaan takaisin, pjerkele!". Samaa taktiikkaa käytti aikanaan Adolf Hitler hyökätessään Puolaan. Ja joku Stalin-setä teki muistaakseni saman jossain Mainilassa...

Venäjä määräsi juuri joukot täyteen taisteluvalmiuteen. Yllättikö? Minua ei ainakaan. Näin nämä homnat ovat menneet ennenkin. Ihminen ei ole oppinut historiastaan.

Lähde: Putin määräsi Venäjän joukot taisteluvalmiuteen - Ilta-Sanomat
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Venäjä on patologinen valehtelija, joka on monta kertaa räikeästi valehdellut ja puhunut paskaa tämän kriisin aikana. Kuinka monta kertaa ne väittivät vetäneensä joukot pois Ukrainan rajalta? 4-6 kertaa?

Kranaatit ovat joko harhalaukaus Ukrainan armeijalta tai lavastus Venäjän toimesta. Olen valmiimpi uskomaan jälkimmäiseen, sillä Putlerin suunnitelmat Euraasian unionista ovat menossa roskakoriin ja Itä-Ukrainaa ei saatu haltuun. Tuntuu käsittämättömältä, että ovat halukkaita lähtemään sotaan, josta seuraavat talouspakotteet lännestä tuhoavat Venäjän talouden ja silovikkien vallan.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Hoh hoijaa. Mikähän se riippumaton lähde on, jolla oikeasti voisi olla jotain faktaa asian suhteen? Natolla kenties on jotain kuvamateriaalia, mutta se on seinävarmaa, että he eivät niitä tuo julki, jos Venäjän väitteet pitävät paikkaansa, sillä Nato on osoittanut olevansa silmittömän propagandansa perusteella yksi kriisin osapuolista.
Mitä ryssien pitää tehdä, että myönnät niiden olevan pahan ruumiillistuma?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Lievennystä tilanteeseen: sotaharjoituksesta on ilmeisesti kuitenkin kyse, ja taisteluvalmius koskee Uralilla ja Länsi-Siperiassa olevia joukkoja. Ukrainan rajalla ei tällaista olisi havaittavissa. Aiheesta Aamulehdessä: Putin määräsi Venäjän joukot taisteluvalmiuteen – tutkija: oikeasti kyse sotaharjoituksista | Aamulehti

No hyvä. Mää jo vähän huolestuin. Onneksi kyse on vain harjoituksista. Eiköhän Venäjä kohta tiedoita, että tämä väite Ukrainasta tulleista laukauksista on vain väärinkäsitys ja voidaan kaikki jatkaa elämää normaalisti.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ukraina on vajonnut poliittiseen terroriin, sanoo kommunistijohtaja | Kansan Uutiset | Verkkolehti

Ukrainan kommunistijohtaja antaa kovaa kritiikkiä Ukrainan nykyhallintoa kohtaan. Erityisesti äärioikeistolaiset Svoboda ja Oikea sektori saavat ryöpytystä Petro Simonenkolta, joka joutui taannoin äärioikeistolaisten murhayrityksen kohteeksi. Simonenko sanoo, että tällä hetkellä Ukrainassa ei ole sananvapautta eikä hyväksytä hallituksen linjasta poikkeavia mielipiteitä. Oivana esimerkkinä tästä on aiemmin pressan virkaa hoitaneen Turtsinovin ehdotukset kommunistien toiminnan kieltämisestä. Simonenko kritisoi myös sitä, että päätösvalta on viety Washingtoniin, Brysseliin ja Moskovaan, vaikka sen tulisi Simonenkon mielestä olla Kiovassa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ukraina on vajonnut poliittiseen terroriin, sanoo kommunistijohtaja | Kansan Uutiset | Verkkolehti

Ukrainan kommunistijohtaja antaa kovaa kritiikkiä Ukrainan nykyhallintoa kohtaan. Erityisesti äärioikeistolaiset Svoboda ja Oikea sektori saavat ryöpytystä Petro Simonenkolta, joka joutui taannoin äärioikeistolaisten murhayrityksen kohteeksi. Simonenko sanoo, että tällä hetkellä Ukrainassa ei ole sananvapautta eikä hyväksytä hallituksen linjasta poikkeavia mielipiteitä. Oivana esimerkkinä tästä on aiemmin pressan virkaa hoitaneen Turtsinovin ehdotukset kommunistien toiminnan kieltämisestä. Simonenko kritisoi myös sitä, että päätösvalta on viety Washingtoniin, Brysseliin ja Moskovaan, vaikka sen tulisi Simonenkon mielestä olla Kiovassa.

Nationalismin nousu on tietyssä mielessä huolestuttavaa, etenkin jos se muuttuu äärikansallismieliseksi uhoamiseksi ja sen myötä demokratia menettää merkityksensä. Mutta se mitä haastattelussa kerrotaan tapahtuneen on tietyssä mielessä "normaalia" (ei hyväksyttävää) toimintaa ukrainalaisessa politiikassa - poliitikkojen välillä syttyy usein uhkaavia tilanteita verkhovna radassa ja osaltaan tähän on syynä demokratian kehittymättömyys maassa ja ettei ole vielä ehtinyt muodostua kulttuuria, joissa toisia kuunnellaan ja erilaiset mielipiteet huomioidaan - vaikka niitä ei hyväksyisikään. Samanlaisia impulsiivisia yhteenottoja tapahtuu monien maiden parlamenteissa tai vastaavissa laitoksissa, joten pelkästään niiden vuoksi ei voi suoraan tehdä johtopäätöksiä.

Toki tuomittavaa on kaikenlainen väkivalta mitä Ukrainassa esiintyy sivullisia kohtaan ja samalla myös parlamentaarikkoja kohtaan. Ihmisten tulisi oppia hyväksymään erilaisia mielipiteitä, mutta on tietyssä mielessä ymmärrettävää, että juuri nyt kommunistit koetaan suureksi uhaksi maan tulevaisuudelle ja yhtenäisyydelle - ja osin tämä on kommunistien oma syynsä. Samalla tavalla kommunistia puolueita kohdeltiin itäblokin hajotessa ja demokratian edetessä itäiseen Eurooppaan, jolloin monissa maissa ainakin hetkellisesti kommunistien toiminta kiellettiin. Sama tilanne on tavallaan nyt Ukrainassa, kommunistit koetaan uhaksi itsenäisyydelle, eikä tilanne välttämättä kaikessa ole kuviteltu ja perustu pelkkiin luuloihin.

Mutta mitä tulee sensuuriin niin sitä en kyllä lähtisi aivan hetimmiten allekirjoittamaan. Kiovan reissuni aikana seurasin myös sikäläisiä verkkosivuja ja niissä esiintyy paikoin hyvinkin tiukkaa ja perusteltua kritiikkiä hallituksen harjoittamaa toimintaa kohtaan, ATO:a kohtaan (terrorisminvastainen operaatio) ja useissa tapauksissa vaadittiin eri operaatioissa vastuussa olevia henkilöitä tulemaan julkisuuteen ja myös heidän eroa vaadittiin.

Toisaalta Poroshenkoa ei vielä suuresti arvosteltu, mikä johtuu siitä, että virallisesti hän astui virkaan aivan matkani alla, joten arvostelulle ei ollut vielä perusteita. Nyt Poroshenko on pyrkinyt rakentamaan osaltaan rauhaa - yksipuolinen tulitauko, ja tarjoamaan separatisteille mahdollisuuden aseiden laskemiseen ja neuvotteluun, jossa myös idän erityislaatuinen asema otettaisi käsittelyyn. Poroshenko on myös pyrkinyt luomaan neuvotteluyhteyden Moskovan kanssa, samalla kuitenkin jatkaen selkeää yhteydenpitoa EU:n kanssa ja tehden selväksi, että Ukraina tulee lähentymään EU:ta ja länttä ja kirjoittamaan sopimuksen EU:n kanssa.

En siis todellakaan aivan lähtisi allekirjoittamaan sitä, että nyt maassa hyväksytään vain ja ainoastaan yksi totuus - ettei kritiikille olisi sijaa, koska sitä kritiikkiä esiintyy useammalta suunnalta. Äärioikeisto kritisoi hallituksen ja presidentin toimintaa, toisaalta kritiikkiä tulee myös maltillisemmalta suunnalta ja tietenkin venäläismielisiltä ja ulkovalloilta - lähinnä Venäjän suunnalta. Eikä tätä kritiikkiä piilotella tai jätetä kertomatta, siihen voi tutustua useissa paikallisissa verkkojulkaisuissa etc.

vlad.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Millä hän perusteli ehdotustaan?

En tiedä. Joka tapauksessa on melkoista kansanvallan halveksimista, jos haluaa kieltää sellaisen poliittisen liikkeen toiminnan, joka edellisissä parlamenttivaaleissa on nauttinut noin 13 prosentin kannatusta. Sen sijaan vaikkapa fasistinen Svoboda teutaroi hallituksessa, vaikka sen kannatus oli pienempää kuin kommunistien.

Toki se on kai ihan normaalia, että väkivaltaisen ja perustuslain vastaisen vallankaappauksen jälkeen liki diktaattorimaiseen asemaan noussut janari ei niin demokraattisista pelisäännöistä välitä. Sitä vain ihmettelen, että miksi moni mukamas länsimaisia arvoja kannattava suomalainen tai eurooppalainen sitten tukee ja puolustelee näitä turtsinoveja.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös