Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 107 460
  • 6 873

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Eivät olleet iglojen suhteen niin röyhkeitä, että olisivat vain puna-armeijan käytössä olevaa mallia käyttänee. Taas vlad osoitti tietonsa, thanx.

Taitavatpa ollakin todella röyhkeitä nämä lehtimiehet, nimittäin tänään tuli Jane'sin sähköpostia jossa aiheena oli 18. toukokuuta pidätetyt lehtimiehet ja heiltä takavarikoitu olkapäältä laukaistava ilmatorjuntaohjus.

Kyseinen ohjus on Ukrainan puolustusministeriön antamien tietojen mukaan puolalaisvalmisteinen Grom-2 manpads, joka ulkoisesti laukaisuputken ja instrumenttiosan osalta muistuttaa venäläisiä Igloja - vain valmistajan tekstit ja pienet detaljit paljastavat eron.

"A close-up of the MANPAD's missile tube shows the letters 'ROM E2', which are likely to form part of 'GROM E2', the name of the latest version of the Grom: the Grom-2." (lainaus sähköpostista).

Huomioitavaa on se, että Puola on myynyt Grom -ohjuksia seuraaviin maihin: Georgiaan, Indonesiaan ja Peruun, lisäksi 2014 sovittiin kaupat Liettuan kanssa.

Seuraavaksi lainaus sähköpostista:

"Poland is highly unlikely to have supplied any arms to pro-Russian separatists. The missile displayed by the Ukrainian MoD on 18 May is likely to have come from the batches it shipped to Georgia. Disclosures to the UN Register of Conventional Arms in July 2008 indicated that Poland shipped a total of 30 launchers and 100 missiles to Georgia."

Ohjukset ovat siis ilmeisesti päätyneet venäläisten käsiin Georgian sodan yhteydessä ja nyttemmin toimitettu - tai pyritty toimittamaan - separatisteille.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Gromeja on ollut myös tshetsheenikapinallisilla aikanaan:

"Russian forces operating in Chechnya later in 2008 also claimed to have come across Grom missiles in the hands of Chechnyan separatists, likely also from former Georgian stocks, although this is unconfirmed."

Jane'silta on oltu myös yhteydessä Zaklady Metalowe'en MESKOon, yhtiöön joka valmistaa Grom-ohjuksia. Toistaiseksi yhtiöstä ei ole vastattu tiedusteluihin.

Lainaukset ja lähde viestin tähän osaan on Jane'sin sähköposti: Polish Grom MANPADS appear in east Ukraine conflict.

***

Aamulla Donetskin eteläpuolella ukrainalaiset sotilaat joutuivat yhteenottoon separatistien kanssa ja tämänhetkisten tietojen mukaan 16 sotilasta on kuollut yhteenotossa lähellä Volnovakhan kaupunkia Donetskin eteläpuolella noin 50 kilometrin päässä Donetskista.

kyivpost.com:in uutinen: Health Ministry reports 16 Ukrainian soldiers killed in Donetsk Oblast....

Mikäli Mariupolin taisteluita ei oteta huomioon, tämä taitaa olla rajuin yhteenotto Ukrainan asevoimien ja separatistien välillä Donetskin eteläpuolella.

Yhteenotosta selvinneen upseerin mukaan separatistit olivat ammattilaisia:

"'As the officer who was there and who was lucky to stay alive said a jeep drove and stopped by check point. All attention was pointed at it, and then the two cars appeared from the other side and started shooting,” he said. As a result of the attack that was done by professionals only 7 soldiers out of 52 remained safe. “There were victims of their side as well but they were the real professionals,” the officer said." (kyivpost.com).

YLE:n teksti-tv:n uutisen mukaan separatistien menetykset ovat yksi kuollut, haavoittuneista ei puhuta mitään.

Mielenkiintoista on tietää, että olivatko separatisteina esiintyneet taistelijat oikeita ammattilaisia, jolloin jäljet johtavat Venäjälle vai separatistien joukosta koottuja entisiä/nykyisiä erikoisjoukkojen sotilaita, joita separatistit ryhtyvät käyttämään omissa erikoisoperaatioissaan. Vaikea nimittäin kuvitella, että amatööreiltä onnistuisi operaatio jossa 52 vihollissotilaasta vain 7 selviytyy päätelmäni mukaan vammoitta/pääsee turvaan.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tässä on jokunen tovi ollut hiljaiseloa Donetskita kertovien uutisten suhteen, syykin on hyvin inhimillinen eli ystäväni on sairastunut ja joutunut käymään useita kertoja sairaalassa tämän viikon aikana. Arki töiden ja sairaalassa käntien jälkeen on sitten mennyt lepäillessä ja voimia kerätessä, tänään keskustelimme kuitenkin tilanteesta Donetskissa hiukan enemmän.

Tällä hetkellä tulevat presidentin vaalit 25. toukokuuta näkyvät sikäli katukuvassa, että kaupungilla liikkuu entistä enemmän raskaasti aseistautuneita separatisteja ja separatistien antamien lausuntojen mukaan tulevat vaalit ovat laittomia eivätkä separatistit hyväksy niiden tulosta.

Huolestuttavampaa on se, että alueella näkyvien venäläismedioiden mukaan Putin on antanut hyvin tiukkoja arviointeja tulevista vaaleista ja tänään Putin on todennut tulevien vaalien olevan mahdottomat järjestää, koska Ukrainan laillinen presidentti on edelleen Viktor Janukovitsh. Putinin alueelle kohdistama retoriikka on tiukentunut olennaisesti viimeaikoina ja erityisesti näin on tapahtunut Putinin Kiinan vierailun aikana ja sen jälkeen. Putin on myös todennut ettei ole koskaan luvannut alueellista yhtenäisyyttä Ukrainalle - mikä on minusta hyvin merkityksellinen kannanotto vaikka olisikin vain tuenosoitus separatisteille.

Ystäväni mukaan tilanne Donetskissa on dramaattisesti heikentynyt viimeisimpien päivien aikana eikä turvallisuustilanteen paranemisesta ole tietoakaan. Itse asiassa Putinin lausunnot ja separatistien kannanotot tulevien vaalien suhteen kuvaavat oivallisesti sitä, että mihin suuntaan tilanne alueella on menossa.

Näissä tunnelmissa Donetskissa eletään tällä hetkellä, eikä toiveita paremmasta ole näköpiirissä.

vlad.
 

Veripelto

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Erittäin suuri kiitos minultakin näistä nimimerkki Vladin tilannepäivityksistä. Varsinkin noita tulkitsemisi ystäväsi tunnelmia on erittäin mielenkiintoista lukea. Itse olen yrittänyt pysyä tilanteen tasalla lukemalla eri toimittajien päivityksiä Twitteristä sekä seuraamalla militaryphotos.net palstaa. Tiedotus, kommentit ja kaikki informaatio on ymmärrettävästi erittäin kaksijakoista. Toivottavasti yhteys välillänne pysyy tiiviinä ja toivon kaikkea parasta ystävällesi Ukrainassa.

Omasta kiinnostuksestani tätä ja vastaavia konflikteja kohtaan voin sanoa peilaavani usein vuoden 1918 Kouvolan tapahtumia kohtaan joista olen lukenut paljon ja nämä ajat ovat tulleet myös sukupuuni kautta esille.

Ukrainan presidentinvaalit todellakin ovat käänteentekevä ja mielenkiintoinen tapaus. Miten vaalit voidaan järjestää puolueettomasti tai ylipäätään mitenkään näillä Ukrainan itäisilillä alueilla joissa separatastit kantavat aseita kaduilla? Ei mitenkään. Sille ei anneta edes mahdollisuutta itäisillä alueilla, vaikka demokraattinen ja vapaa vaali olisi koko maan kannalta erittäin tärkeä asia, mikä voisi johtaa jopa tilanteen ratkaisuun jos näin pitkälle ei ensikädessäkään olisi menty. Se vanha totuus, että mitä pidemmälle ongelmia piilottelee, sitä vaikeammaksi ne muuttuvat pitää todennäköisesti paikkansa. Ukrainan virkaatekevä hallitus on puun ja kuoren välissä. Toisaalta pitäisi voimakkaasti puuttua siihen, että osa itsenäisen valtion alueella oleva ryhmittymä, jopa kansanosa tarttuuu aseisiin ja alkaa ajaa jotakin täysin omaa ideologiaansa. Toisaalta suora toiminta provosoi tilannetta entisestään. On täysin mahdotonta punnita tämän kapinallisen kansanosan totaalista kannatusta, koska aseet ja sitä myötä pakkovalta vaikuttavat myös toisinajattelijoihin. Venäjän antama paine luonnollisesti vaikuttaa tähän reagoinnin tasoon. Tällä hetkellä Ukrainan hallinto on pattitilanteessa jossa oikeaa ratkaisua vain ei yksinkertaisesti ole näköpiirissä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Huomioitavaa on se, että Puola on myynyt Grom -ohjuksia seuraaviin maihin: Georgiaan, Indonesiaan ja Peruun, lisäksi 2014 sovittiin kaupat Liettuan kanssa.
Georgialta vallattuja sotasaalisaseita annetaan sepataristeille, taloudellista ajattelua. Nuo Gromit ei kuulu Venäjän normaaliin kalustoon ja nyt niitä voidaan käyttää vihollista vastaan. Itä-Ukrainan "vapauttajat" kiittää.

Mielenkiintoista on tietää, että olivatko separatisteina esiintyneet taistelijat oikeita ammattilaisia, jolloin jäljet johtavat Venäjälle vai separatistien joukosta koottuja entisiä/nykyisiä erikoisjoukkojen sotilaita, joita separatistit ryhtyvät käyttämään omissa erikoisoperaatioissaan. Vaikea nimittäin kuvitella, että amatööreiltä onnistuisi operaatio jossa 52 vihollissotilaasta vain 7 selviytyy päätelmäni mukaan vammoitta/pääsee turvaan.
Lopputuloksesta päätellen kyseessä oli erinomaisesti yhteistyötä tehnyt iskuryhmä. Eli ei riitä, että on ammattilainen, takana pitää olla myös yhteisiä harjoituksia. Toki kriisi on kestänyt jo niin pitkään, että ryhmä olisi ehditty harjoituttaa, mutta silti itse löisin vetoa puna-armeijan erikoisjoukkojen puolesta.

YLE:n teksti-tv:n uutisen mukaan separatistien menetykset ovat yksi kuollut, haavoittuneista ei puhuta mitään.
Kun kuolleen henkilöllisyys selviää, niin ei tarvitse arvailla.

En löytänyt linkkiä, mutta pari päivää sitten uutisoitiin, että Ukrainan armeija oli torjunut Venäjän puolelta maahan pyrkineen aseistatuneen joukon. Onko muille sattunut vastaavi uutisointeja silmiin? Venäläisten "turistien" lisääntyminen idässä selittäisi sekä Donetskin huonontuneen tilanteen että sepataristien siirtymisen hyökkäykseen.

Putinin alueelle kohdistama retoriikka on tiukentunut olennaisesti viimeaikoina ja erityisesti näin on tapahtunut Putinin Kiinan vierailun aikana ja sen jälkeen. Putin on myös todennut ettei ole koskaan luvannut alueellista yhtenäisyyttä Ukrainalle - mikä on minusta hyvin merkityksellinen kannanotto vaikka olisikin vain tuenosoitus separatisteille.
Kiina ja Venäjä on lähentyneet ja pelimies Putler ottaa tilanteesta hyödyn irti. Kiinalle sopii, että USAn ja lännen arvovaltaa horjutettaan, saadaan meidät näyttämään heikoilta. Siksi Venäjän selustan turvaaminen on kiinalaisille pieni hinta arvostuksen lisääntymisestä 3. maailmassa, varsinkin kun se pääsee duunaamaan omat kriminsä Venäjän esimerkin mukaisesti. Ensimmäinen uhri on Vietnam. Kun kaasudiilin hinta selviää, niin tiedämme onko kahden totalitäärisen valtion suhde lähempänä tasa-arvoista vai isäntä-vasalli asetelmaan. Halvalla hinnalla Putinista tuli vasalli.

Putin ei tosiaan ole luvannut yhtenäisyyttä Ukrainalle, mutta Venäjä on allekirjoittamillaan sopimuksilla. Tämä todella antaa Venäjälle uuden mausteen, kun se ei pidä kiinni kuin niistä sopimuksista jotka on Putinin aika sovittu.

Veripelto
Tällä hetkellä Ukrainan hallinto on pattitilanteessa jossa oikeaa ratkaisua vain ei yksinkertaisesti ole näköpiirissä.
Oikea ratkaisu on ajaa vieraat joukot pois, taltuttaa aseisiin tarttuneet kapinoitsijat ja palauttaa Ukrainan yhtenäisyys. Ihan kansainvälisiin lakeihiin nojautuen laillista toimintaa. Ongelmana on 20 vuotta reisille vedettyä itsenäisen Ukrainan kehittämistä. Kun kyseenalaisina on "vain" armeijan voima, virkakoneiston luotettavuus ja poliitikkojen uskollisuus, niin jäljelle jää vt hallituksen retoriikka. Ei voida tehdä ratkaisuja, kun edellytykset puuttuu. Tämä on kallis oppitunti sille osalle Ukrainaa mitä Venäjän agressiosta jää jäljelle. Voi tietysti olla, että Venäjä palautta Janukovitsin valtaan ja mitään ei jää jäljelle...
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En löytänyt linkkiä, mutta pari päivää sitten uutisoitiin, että Ukrainan armeija oli torjunut Venäjän puolelta maahan pyrkineen aseistatuneen joukon. Onko muille sattunut vastaavi uutisointeja silmiin? Venäläisten "turistien" lisääntyminen idässä selittäisi sekä Donetskin huonontuneen tilanteen että sepataristien siirtymisen hyökkäykseen.

Muistaakseni luin viikonloppuna sen suuntaisen uutisen Kyiv Postin sivuilta, jossa kerrottiin rajalla pidätetyn useita venäläisiä, jotka yrittivät tunkeutua laittomasti maahan.

Toisaalta tilanne Luhanskissa on kerrottujen uutisten mukaan sellainen, että se osa Venäjän vastaista rajaa mikä on separatistien hallinnoimalla alueella on suurelta osin vailla rajakontrollia ts. käytännössä separatistit saavat liikkuvat rajan yli kuten haluavat. Luhanskin oblastissa vain pohjoisosat taitavat olla Ukrainan kontrollissa eli huomattava osa Venäjän vastaista rajaa on separatistien hallinnoimalla alueella, joten ei siis ihme, että separatistit kykenevät suorittamaan entistä enemmän voimakkaita iskuja ukrainalaisia joukkoja vastaan. Ja toisaalta Venäjän on helppo vetää joukkojaan pois rajaseudulta, koska näyttää siltä, että epälineaarinen sota tuottaa tarvittavan lopputuloksen - Ukraina tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä jakautumaan kahtia tai sinne muodostuu oma "transnistria".

google.maps: Luhansk.

Ja jos vielä viikko pari sitten joku epäili ettei Ukrainan kriisissä voida puhua sisällissodasta niin nyt minusta(kin) on asiallista käyttää kriisistä kyseistä nimeä. Enää taisteluissa ei ole kahta osapuolta eli hallituksen joukkoja ja separatisteja vaan viimeaikojen taisteluissa osapuolten määrä on olennaisesti suurempi. Merkittävässä roolissa mukana ovat ainakin seuraavat joukot: Ukrainan hallituksen komennossa olevat joukot, Ukrainan hallitusta tukevat vapaaehtoisjoukot - kuten Donbass pataljoona, ja vastassa on separatistit ja separatisteja vähintäänkin neuvonantajina tukevat venäläissotilaat - joiden määrä voi olla kymmenistä ylöspäin ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä Ukrainassa on myös "lepakkomiehiä" eli GRU:n miehiä. Näin tapahtui Georgiassakin ennen Venäjän ja Georgian välistä sotaa ja on oletettavaa, että GRU on lähettänyt neuvonantajansa kentälle myös Ukrainaan.

GRU eli (ven. Главное разведывательное управление, Glavnoje razvedyvatelnoje upravlenije), tiedustelupäähallinto on Venäjän federaation asevoimien sotilastiedustelun keskuselin. (lainaus wikipediasta).

Tänään aamulla Donbass pataljoonan taistelijat ottivat raskaasti yhteen separatistien kanssa Karlivkan kylän lähistöllä noin 35 kilometriä luoteeseen Donetskista.

"Outnumbered six-to-one, at least one Ukrainian Donbas Volunteer Battalion member was killed and 20 were wounded in an ambush by 150-200 pro-Russian separatists in the village of Karlivka, 35 kilometers northwest of Donetsk, the quasi-military unit’s press center said.

An unspecified number were captured, the press center added.
" (lainaus kyivpost.com).

Ukrainalaisen bloggaaja Dmitry Tymchukin mukaan separatistien joukossa oli myös tshetsheeni-militantteja. Tymchukia pidetään luotettavana bloggaajana ja twittwristinä tässä kriisissä. Hänellä on runsaasti kokemusta eri kriiseistä ja hän on sotilasalan asiantuntija Ukrainassa. Tymchuk on entinen asevoimien upseeri.

Ja tässä aamuisessa yhteenotossa taisteluun otti osaa ilmeisesti myös Pravyj Sektorin miehiä, heidän tullessa auttamaan Donbass pataljoonan vapaaehtoisia. Pravyj Sektorin Yaroshin mukaan: "We have [an unspecified number] killed in action, many are wounded…our marines came,...".
(lainaus kyivpost.com)

kyivpost.com:in uutinen: Ukrainian Donbas Battalion ambushed in Donetsk Oblast village; at least five killed.

Eilen ja tänään on alueella ollut myös muita yhteenottoja joissa on kuollut yhteensä kymmeniä sotilaita ja separatisteja.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nämä uutiset yhteenotoista on lisääntyneet ja osastojen koko venäläisellä puolella myös. Sen sepataristijohtajan lausunto siirtymisestä hyökkäykseen siis pitää paikkansa.

Ukrainan armeijan pitäisi kyetä hoitamaan tämän skaalan sotatoimet tuosta vaan, vaikka ei vireessä olekaan. Silti pikakoulutetut vapaaehtoiset hoitaa tehtäviä, omituista. Onneksi edes joku.

Aika laajalla haravalla "Donesktriaan" haalitaan joukkoja, kun tulee tsetseniasta asti. Nämä on tietysti Tsetsenian Moskova-mielisen nykyhallinnon edustajia, tsetseeni-kaninallisia lienee nykyään vähän. Kohudosentti voisi kans mennä kavereineen ja jäädä kunnian kentille.

Valvomattomat rajat? Eikö edes salakuljetuksen takia ollut valvontaa? Kova on luottamus veljeskansojen välillä ollut. Toki Venäjän allekirjoitus takasi rajat...
Nihin Clintonin ja Jeltsinin turvatakuihin Ukraina vetoaa - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat

edit
Medved on tarkentanut, käsi ystyyn kenestä on pätevä selitys.
Medvedev: Venäjä ei ole koskaan luvannut Ukrainalle koskemattomuutta | Yle Uutiset | yle.fi
Vaihtuu musta valkoiseksi, ei voi kuin pyöritellä silmiä.

Ilkka Kanerva apeana Ukrainassa: Asemiehet estävät äänestämistä vaalipaikoilla | Yle Uutiset | yle.fi
Onhan turismista raportoitu haittoja, mutta tämä on siihen lukuun uusi surullinen kappale. "He eivät välttämättä ole ollenkaan paikallisia ihmisiä, vaan vähän muualta tänne tulleita."

On hyvin vaikea sanoa, onko menossa sota vai sisällisota.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nämä uutiset yhteenotoista on lisääntyneet ja osastojen koko venäläisellä puolella myös. Sen sepataristijohtajan lausunto siirtymisestä hyökkäykseen siis pitää paikkansa.

Ukrainan armeijan pitäisi kyetä hoitamaan tämän skaalan sotatoimet tuosta vaan, vaikka ei vireessä olekaan. Silti pikakoulutetut vapaaehtoiset hoitaa tehtäviä, omituista. Onneksi edes joku.

Toisaalta on huomioitava, että Donbass pataljoonan joukkojen rungon muodostaa pääasiassa entisistä sotilaista koottu osasto, mutta vapaaehtoisiahan siihen on liittymässä useita satoja - joiden osaaminen ei välttämättä ole enää ammattimaista, mikä sitten taas voi näkyä jatkossa tappiolukujen kasvuna. Tietenkään hetkessä entiset ammattisotilaatkaan eivät saavuta parasta osaamisen tasoa vaan yhdessä on harjoiteltava jonkin aikaa ennen kuin luottamus toisiinsa on saavutettu ja osaamisen taso riittävän vankka.

Mutta on tämä tietyllä tapaa osoitus Ukrainan asevoimien kyvystä suoriutua operaatiosta kun mukaan taisteluihin on tullut vapaaehtoisista koottuja joukkoja, osa tosin toimii mahdollisesti hyvinkin itsenäisesti ilman toimivaa yhteydenpitoa asevoimien yksiköihin. Donbass pataljoonalla ymmärtääkseni on yhteydenpitoa myös asevoimiin eli eivät ihan summittaisesti suorita operaatioita "idässä". Toisaalta nämä vapaaehtoisjoukot vastaavasti osoittavat sen, että aivan kaikki Ukrainassakaan eivät ilman vastarintaa alistu separatistien kiristykseen ja voimankäyttöön.

Aika laajalla haravalla "Donesktriaan" haalitaan joukkoja, kun tulee tsetseniasta asti. Nämä on tietysti Tsetsenian Moskova-mielisen nykyhallinnon edustajia, tsetseeni-kaninallisia lienee nykyään vähän. Kohudosentti voisi kans mennä kavereineen ja jäädä kunnian kentille.

Sikäli mikäli alueella on tshetsheenitaistelijoita separatistien puolella niin he kuuluvat Ramzan Kadyrovin joukkoihin eli ovat näitä "moskovamielisiä" tshetsheenejä.

Venäjä on käyttänyt Kadyrovin joukkoja taisteluissa Kaukasuksella kuin myös Georgian sotaretkellä, jolloin 58. armeijaan kuului kaksi tshetsheeneistä koottua "erikoisosastoa". Venäjä käyttää näitä tshetsheeni-osastoja pääasiassa suorittamaan likaista työtä, koska "ne eivät kunnioita sodankäynnin sääntöjä" kuten asia on sivistyneesti ilmaistu.

Valvomattomat rajat? Eikö edes salakuljetuksen takia ollut valvontaa? Kova on luottamus veljeskansojen välillä ollut. Toki Venäjän allekirjoitus takasi rajat...

Pahoitteluni epätarkka ilmaisu eli nyt osa Luhanskin oblastin rajaseutua on vailla kunnollista valvontaa, koska separatistit hallinnoivat kyseisiä alueita, jolloin Kiovan vt. hallinnolla ei ole tosiasiallista valtaa alueeseen eikä välttämättä kaikkiin joukkoihinkaan. Ennen kriisiä rajavalvontaa ja partiointia rajalla harjoitettiin normaaliin tapaan ja esim. osassa Donetskin oblastia rajaseutu on vielä Kiovalle myötämielisten joukkojen hallinnassa, joten sieltä kautta soluttautuminen ei käy niin helposti mitä osasta Luhanskin oblastin Venäjän vastaista rajaa (ja osasta Donetskin oblastia).

Samoin Ukraina on joutunut sulkemaan raja-asemia Luhanskin oblastissa jatkuvien hyökkäysten tähden, viime viikolla suljettiin raja-asema Izvarinossa*, kuin myös Nekhoteevka-Goptovkan* raja-asema on Ukrainan puolelta suljettu.

Viimeisimpien päivien ja viikkojen aikana rajaseudulla on käyty useita aseellisia yhteenottoja separatistien ja rajajoukkojen välillä, esim. viime viikolla Luhanskin kansantasavallan asemiehet vapauttivat "kuvernööri" Valeri Bolotovin rajajoukkojen hallusta Dovzhanskin raja-aseman lähistöllä. Samoin inforesist.org:n mukaan toissa viikolla lähellä Diakovon raja-asemaa Astahovon kylässä rajavirkailijat/-joukot joutuivat hyökkäyksen kohteeksi, kaksi upseeria haavoittui hyökkäyksessä.

Jokainen voi päätellä tilanteen vaikeuden ja sen ettei rajaa enää voida kaikkialla täysin valvoa, mikä tietää vääjäämättä sitä, että separatistit saavat täydennyksiä niiden seutujen kautta säännöllisesti.

edit: kyivpost.com uutisoi 24.5.2014: Ukraine fails to prevent illegal border crossing by a group of armed men.

vlad.

*: Tiedot napattu venäläiseltä uutispalvelimelta, lähteenä rupaper.com, mutta ilmeisesti tiedot on luotettavia, koska viitataan ukrainan viranomaisiin.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ilkka Kanerva apeana Ukrainassa: Asemiehet estävät äänestämistä vaalipaikoilla | Yle Uutiset | yle.fi
Onhan turismista raportoitu haittoja, mutta tämä on siihen lukuun uusi surullinen kappale. "He eivät välttämättä ole ollenkaan paikallisia ihmisiä, vaan vähän muualta tänne tulleita."

On hyvin vaikea sanoa, onko menossa sota vai sisällisota.

Tästä YLE:n uutisesta ja Kanervan kommentista tuli mieleeni ystäväni eilinen sen suuntainen toteamus, että taitaa jäädä äänestäminen väliin.

Hän oli nimittäin töistä kotiin palatessaan kävellyt hänen äänestyspaikkansa ohi eikä siellä eilen ollut merkkiäkään siitä, että mitään vaaleja edes ollaan järjestämässä viikonloppuna. Paikka oli aivan autio.

Ystävänikin on pannut merkille saman mikä uutisessakin tuotiin esille eli asemiesten määrä on lisääntynyt Donetskin katukuvassa huomattavasti ja he ovat entistä röyhkeämmin ja röyhkeämpinä liikkeellä. Vaikea siis kuvitella, että Donetskissa tai Luhanskissa - oblasteista on nyt kyse - äänestämään kovinkaan suuret massat lähtisivät. Eräillä paikkakunnilla äänestämään meneminen on verrattavissa siihen, että menee nakkikioskilla vittuilemaan isokokoisimmalle öykkärille, sille jolla on aina tapana vetää pienempiään turpiin. Patsi, että Itä-Ukrainassa nyrkin sijaan voi tulla 7,62 millinen otsaan. Tai 5,45 millinen mikäli aseena on AK-74 eri versioineen.

Toistaiseksi kallistuisin vielä sisällissodan kannalle, siinä vaiheessa voidaan puhua sodasta sanan varsinaisessa merkityksessä kun venäläisjoukot aktiivisesti ja laajamittaisemmin ryhtyvät ottamaan osaa taisteluihin ja sotatoimia on selkeästi myös ukrainalaisten ja venäläisten joukkojen välillä. Nyt toki yhteenottoja voi tulla, joissa on mukana myös Venäjän asevoimien (myös GRU) tai FSB:n joukkoja mutta nämä ovat toistaiseksi olleet rajoitettuja iskuja ja operaatioita. Kenties se väijytys jossa kuoli huomattava joukko Ukrainan asevoimien miehiä oli operaatio jossa oli mukana myös venäläisiä erikoisjoukkojen sotilaita/upseereja johtamassa sitä, tai jopa mukana siinä.

vlad.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
LifeNewsin valelehtimiehet on ilmeisesti vapautettu ja ovat matkalla Venäjälle. Nämä samaiset valelehtimiehet ovat muuten tunnettuja journalisteina ja toimineet alalla vuosia. Hulluja noi ukrainalaiset, kun päästävät valelehtimiehet vapaaksi jatkamaan puolalaisvalmisteisten ohjusten salakuljettamista maahan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ukraina äänestää tänään - 25. toukokuuta - tärkeissä presidentin vaaleissa. Tai sanotaankon niin, että osa ukrainalaisista pääsee äänestämään aamulla äänestyspaikkojen auettua. YLE uutisoi myös aiheesta lyhyelti vuorokauden vaihduttua.

Sen sijaan osalle äänestäminen on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta, kuten ketjussa on viitattu jo aiemmin. Vaalien rehellisyyden kannalta merkityksellisenä alueellisena huomiona voidaan pitää YLE:n uutisen seuraavia kohtia:

"Venäläismieliset separatistit vastustavat vaaleja. Itä-Ukainassa sijaitsevat ja itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat tekevät kaikkensa niiden estämiseksi. Separatistien on muun muassa paikoin kerrottu tuhonneen äänestysmateriaalia." (lainaus YLE:n uutinen).

Aivan kuin tässä ei olisi ongelmaa jo riittämiin, mutta seuraava paljastaa monelta osin tilanteen raadollisuuden:

"Esimerkiksi Slovjanskin ja Kramatorskin kaupungeissa äänestyspaikkoja ei pystyttäne pitämään auki.

Etyj-järjestö ilmoitti lauantaina illalla, että se vetää useimmat tarkkailijansa pois Donetskin alueelta paikallisiin vaalivirkailijoihin kohdistuvan "terrorin ilmapiirin" takia. Donetskin kaupunkiin ei jää yhtään Etyjin tarkkailijaa.
" (lainaus YLE:n uutinen).

Slovjanskin ja Kramatorskin tilanne nyt ei ole minulle millään muotoa yllättävä, suurempi yllätys olisi jos kaupungeissa kyettäisi pitämään äänestyspaikat auki ja ihmiset uskaltautuisivat uurnille.

Osasin myös ennakoida ongelmia Donetskissa, sen verran olen perillä tilanteesta kaupungissa, mutta silti on jollain muotoa yllätys se, että Etyj joutuu vetämään kaupungista kaikki tarkkailijansa pois, mikä käytännössä tarkoittaa sitä ettei kaupungissa voida järjestää rehellisiä vaaleja - jos edes vaaleja laisinkaan. Veikkaanpa ettei äänestysprosentti nouse kovinkaan korkealle koko kaupungissa, mikä on tietty selkeä propagandavoitto separatisteille ja toisaalta osoitus liki täydellisestä epäonnistumisesta vt. hallitukselle ja maan johdolle kaikkiaan.

Ystäväni tilanne on se, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä hän pysyttelee huomenna kotona ja toivoo ettei alueella synny verilöylyä. Donetskissa ukrainalaismielisten keskuudessa tilanne on se, että pelko alkaa olla läsnä jokaisena hetkenä.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
LifeNewsin valelehtimiehet on ilmeisesti vapautettu ja ovat matkalla Venäjälle. Nämä samaiset valelehtimiehet ovat muuten tunnettuja journalisteina ja toimineet alalla vuosia. Hulluja noi ukrainalaiset, kun päästävät valelehtimiehet vapaaksi jatkamaan puolalaisvalmisteisten ohjusten salakuljettamista maahan.

Laitetaan tähän Reporters without borders:in (Toimittajat ilman rajoja) web-sivulla ollut kannanotto tapahtuneeseen:

Ukrainian and Russian authorities step up arrests of journalists
.

Teoriassa tilanne voi olla se millainen sen tässäkin yhteydessä kerrotaan olleen eli:

"On 20 May, she announced that anti-aircraft missiles had been found in the trunk of the car they were using, which confirmed their support for terrorist activities by the rebels.

The independent Russian journalist Arkady Babchenko notes that their presence in the rebels’ car does not mean the two journalists were implicated in transporting or handling weapons.
" (lainaus: en.rsf.org).

"they" eli Oleg Sidyakin ja Marat Saichenko.

Totuus voi olla tämä - tai voi olla olematta - mutta kriisitilanne aiheuttaa aivan varmasti ylilyöntejä kummallakin puolella. Ja jos toimittajat ovat olleet autokyydissä, jonka takakontissa on it-ohjus, on se melkoista typeryyttä vaikka tarkoitus ei olisikaan tukea separatisteja.

Mutta kun tässä ollaan niin kovin huolestuneita venäläisten lehtimiesten oikeuksista niin mitäpä sitten tuumaillaan venäläisten ja Krimin militiajoukkojen pidättämistä toimittajista?

"Six journalists arrested by Russian police and self-defence militias in Crimea" (väliotsikko kyseisestä linkistä).

vlad.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Mielestäni on aina tuomittavaa syyttömien ihmisten kaltoin kohtelu riippumatta kansalaisuudesta tai etnisestä alkuperästä.

Se mikä henkilökohtaisesti huvittaa on, että usein ihmetellään miten Venäjän propaganda voi upota venäläisiin ja samalla mitä uskomattomimmat jutut menevät läpi totuutena ilman minkäänlaista kykyä lähdekritiikkiin tai loogiseen ajatteluun.

Valetoimittajia vastaan ei ole nostettu minkäänlaisia syytteitä Kiovan toimesta ja he ovat itse ehtineet jo kommentoida, ettei mukana ollut muuta kuin omia instrumentteja.

Ihan samanlaista paskapropagandaa on nyt tarjolla joka tuutista. Tarkoituksena osapuolilla on selkeästi rajoittaa vapaata journalismia alueella omien tarkoitusperiensä suojelemiseksi eli informaatiosodankäynnin merkitys on korostumassa alueella.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
The independent Russian journalist Arkady Babchenko notes that their presence in the rebels’ car does not mean the two journalists were implicated in transporting or handling weapons
Paitsi että puolueettomat tai länsimieliset toimittajat ei sepataristien ja venäläisten autoihin pääse. Ainostaan vangittuna. Ehkä ohjukset eivät olleet heidän (kuka ne sitten Venäjältä toi?) mutta yhteisen asian takia he tuolla tavalla matkusti.

Hartza
Ihan samanlaista paskapropagandaa on nyt tarjolla joka tuutista.
Menet metsään niin että heilahtaa. Kyllä meidän puoli värittää juttuja, sitä ei käy kiistäminen. Venäläiset sen sijaan suoltavat keksittyjä massamurhia jne liukuhihnalta. Puusilmä pitää olla jos eroa ei havaitse. Toki hyökkääjän eli Venäjän pitää perustella kv lakien ja allekirjoittamiensa sopimusten rikkominen jotenkin kansalle...

------

Putin ja Medved on antaneet mielenkiintoisia lausuntoja, periaatteellakaikille jotain. Samassa puheessa voidaan sanoa kunnioitettavan vaaleja ja pidetään Janukovitsia oikeana laillisena presidenttinä. Kaikille jotain ja sellaiseen pieneen asiaan ei kiinnitetä huomiota, että sanotut asiat kumoavat toisensa. Vastuu on edelleen kuulijalla, kun näitä [piip] kuuntelee.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ihan samanlaista paskapropagandaa on nyt tarjolla joka tuutista. Tarkoituksena osapuolilla on selkeästi rajoittaa vapaata journalismia alueella omien tarkoitusperiensä suojelemiseksi eli informaatiosodankäynnin merkitys on korostumassa alueella.

Eroa on kyllä huomattavasti sillä millaista propagandaa osapuolet syytävät ulos, sitä minäkään en kiistä etteikö vapaa tiedonvälitys kärsi tällaisessa tilanteessa ja kummallakin osapuolella (kaikilla osapuolilla) on varmasti oma käsityksensä siitä millä tavalla toimittajat saavat välittää tietoa tapahtumista ja keitä toimittajia toivotaan alueelle. Ja kun niin Venäjällä kuin Ukrainassakaan ei välttämättä ole juurikaan perinteitä vapaan lehdistön suhteen vaan se on kaikesta huolimatta joutunut taiteilemaan sen suhteen kuka on vallassa ja mitkä ovat hänen intressinsä, joten tästä johtuen niitä ylilyöntejä epäilemättä on tullut ja tulee jatkossakin, koska valtaapitävät tai heidän tukijansa voivat mieltää vapaan tiedonvälityksen heidän viholliseksi - vaikka sitä se ei missään nimessä ole.

Itä-Ukrainassa tilanne on osaltaan vaikea siksi, koska venäläisen median edustajat eivät edes pyri puolueettomaan tiedonvälitykseen vaan heidän uutisointinta palvelee propagandaa - kun lukee venäläisiä viestimiä (englanniksi) niin tiedot poikkeavat hämmästyttävällä tavalla siitä mitä länsimaiset tai ukrainalaiset mediat tapahtumien kertovat olevan. Joten ei siis ihme, että heidän toimiaan halutaan suitsia, koska moni Ukrainassa katsoo sen olevan osa venäläistä propagandasotaa - mikä toisaalta kääntyy Venäjän voitoksi kun toimittajien työtä ryhdytään suitsimaan.

Ja toisaalta Itä-Ukrainassa separatistit entistä enemmän valikoivat sitä keitä huolivat mukaansa ja kenelle tietoa kertovat, he eivät edes pyri avoimmuuteen vaan entistä useammin länsimyönteinen media joutuu syrjäytetyksi sen tähden, koska intressit eivät kohtaa - puolueeton tiedonvälitys kun ei sovellu separatistienkaan intresseihin. Jos se ei kaikessa sovellu vt. hallituksen niin vielä vähemmän se sopii separatistien. Ja pahimmillaan se näkyy siten, että separatistit ovat alueella pidättäneet sellaisten medioiden edustajia jotka ovat kertoneet heistä epäedullisia uutisia - esim. näin kävi Vice Newsin toimittaja Simon Ostrovskylle, jota syytettiin separatistien toimesta vakoilemisesta ja pahoista aikeista. Hän oli pidätettynä jonkin aikaa ja tällöin häntä pahoinpideltiin separatistien toimesta.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
YLE:n uutisvirrasta poimittua:

toimittaja Erkka Mikkonen on Kiovassa seuraamassa vaaleja:

"Kanerva: "Täällä on erittäin tunnollisesti tehty vaalijärjestelyt siellä missä ne on voitu ilman väkivaltaa ja muuta häirintää toteuttaa"'.

"Paikallismedia: #Donetsk'issa avautui yksi äänestyspaikka, jonka naamioituneet asemiehet sulkivat 10 min jälkeen. 62.ua".

Näyttää siis vahvasti siltä, että Donetskissa ihmiset eivät pääse antamaan ääntään näissä vaaleissa, eivät edes ne, jotka haluaisivat ja uskaltavat mennä äänestyspaikalle ja äänellään ilmaisemaan sen kenen haluavat olevan Ukrainan seuraavan presidentin.

Tähän mennessä en ole saanut Donetskista tietoja mahdollisista väkivaltaisuuksista, mutta eipä niitä välttämättä edes esiinny kun asukkailla ei ole mahdollisuutta edes äänestää, jolloin ei synny konflikteja asemiesten ja kansalaisten välille.

Ja laitetaan linkki YLE:n uutisiin: Ukrainan historian tärkeimmät vaalit.

vlad.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Huvittava kyllä, ikävällä tavalla, tuo termi "asemies". Se antaa kuvan jostain pistoolilla varustautuneesta toppatakkiäijästä, vaikka todellisuudessa kyse lienee venäläisen sotilaakoulutuksen saaneesta erikoisjoukkojen partisaanista.
 

Hartza

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Donetskissa näyttäisi olevan Vostok pataljoona Kaukasukselta saapunut kaupunkiin. Tällöin kyseessä olisi todella monen sodan ja konfliktin veteraanit, Kadyrovin tsetseenitaistelijat, eikä tosiaan mitkään toppatakkiasemiehet.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Donetskissa näyttäisi olevan Vostok pataljoona Kaukasukselta saapunut kaupunkiin. Tällöin kyseessä olisi todella monen sodan ja konfliktin veteraanit, Kadyrovin tsetseenitaistelijat, eikä tosiaan mitkään toppatakkiasemiehet.

Ilmeisesti kyseessä on vasta pieni osasto Vostok pataljoonan miehistä, jotka ovat saapuneet Donetskiin. Aiemmin tässä kriisissä samaisen pataljoonan miehiä on toiminut operaatiossa Krimillä.

kyivpost.com uutisoi iltapäivällä aiheesta lyhyelti:

"Chechens arrive to take part in Vostok Battalion in Donetsk

1:54 p.m. Several troops in Vostok Battalion speaking Chechen today. One woman asks one of them, "Where are you from? Russia?" Man's answer: "Chechnya."
'

Sikäli mielenkiintoista jos kyseisen pataljoonan miehiä toimii enemmänkin Itä-Ukrainassa ja ovat selkeästi "lepakkomiehiä", tarkoittaa se sitä, että Venäjä sotkeutuu tällöin todella aktiivisesti Ukrainan sisällissotaan ja tuolloin voidaankin kenties puhua sodasta sisällissodan sijaan.

Venäjän maavoimien 42. motorisoituun (kivääri)divisioonaan kuuluu kaksi yksikköä tshetsheenejä eli Vostok ja Zapad ja nämä yksiköt ovat GRU:n alaisia spetznaz yksiköitä. Pataljoonien miehistö on tshetsheenejä mutta komentajina on tshetsheenien ohella myös venäläisupseereja. Georgian sotaretken jälkeen yksiköt kerrottiin lakkautetun, mutta ilmeisesti tilanne on muuttunut olennaisesti siitä ja yksiköt on perustettu jossain vaiheessa uudelleen. Keväällä RT esitti videoita Kadyrovista, joka oli tarkastamassa tshetsheenimiehistä koottua erikoisyksikköä jossain päin Tshetsheniaa - ei olettaen liity Ukrainan kriisiin, mutta osoittaa sen, että tshetsheeneillä on edelleen erikoisjoukkoja, jotka operoivat myös venäläisten alaisuudessa.

Vostokista ja Zapadista wikipediassa.

Kuten Hartza totesi, kyseisien yksiköiden miehet ovat ottaneet osaa useampiin sotiin alkaen toisesta Tshetshenian sodasta ja sen jälkeen joukot ovat operoineet 2006 Libanonissa suojaamassa venäläisiä insinöörejä ja työntekijöitä, 2008 joukot ottivat osaa sotaretkeen Georgiassa, ja nyt Ukrainan kriisin aikana joukkoja lähetettiin ensinnä Krimille ja nyt niitä on näemmä ilmaantunut Donetskiinkin.

Toistaiseksi Donetskissa on vasta pieni joukko pataljoonan miehiä (jos siis kaikki tiedot pitävät paikkansa), mutta on huomioitava, että kyseessä on erikoisyksikkö, mikä voi tarkoittaa pahimmillaan sitä, että valmistelevat jotain tulevaa laajamittaisempaa operaatiota.

Huom: tämän twitter-viestin mukaan pataljoonan miehiä olisi saapunut Donetskiin 120 eli kyse ei ole enää mistään "muutamasta miehestä" ja kuvat ovat minusta Donetskissa otettuja.

Eli Putinin sanomiset saavat jälleen kerran mielenkiintoisen käänteen, tällainen määrä tshetsheenitaistelijoita erikoisyksiköstä ei ilman valtuutuksia Ukrainan puolella operoi.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ukrainassa pidettiin eilen historiallisiksi mainitut presidentinvaalit, niiden voittajaksi on julistautunut ovensuu kyselyissä ylivoimaisen enemmistön saavuttanut Petro Poroshenko.

"Ukrainan presidentinvaalien ovensuukyselyjen mukaan tämänpäiväiset vaalit saattavat ratketa jo ensimmäisellä kierroksella.

Kyselyn perusteella suurliikemies Petro Porošenko saisi 55,9 prosenttia äänistä. Toista kierrosta ei tarvita, jos vaalien voittaja saa yli 50 prosenttia äänistä.

Toiseksi tulisi entinen pääministeri Julija Timošenko jonka ääniosuus olisi 12,9 prosenttia. Ovensuukyselyn virhemarginaali on 3.5 prosenttia.

Tuloksen vahvistaa myös toinen ovensuukysely: se lupaa Porošenkolle 57,3 prosenttia äänistä.
" (lainaus YLE).

Tietty ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta uskoisin, että kyselyiden tulokset ovat hyvin lähellä oikeaa ja kenties Ukrainan vallitsevassa tilanteessa on parempi se, että voittaja saadaan jo ensimmäisellä kierroksella ettei maassa tarvitse järjestää vaalien toista kierrosta - se saattaisi olla ylivoimaisen vaikea tehtävä huomattavassa osassa maata.

kyivpost.com uutisoi myös laajalti sunnuntain vaaleista: As exit polls show big Poroshenko win, Obama congratulates Ukraine.

Huomattava joukko ukrainalaisia asuu kuitenkin alueilla joilla äänestäminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta:

"The elections are coming a year ahead of schedule because of the Feb.22 ouster of Yanukovych in the EuroMaidan Revolution. While the nation has 35.5 million voters, nearly 20 percent of the nation faces disenfranchisement, including 1.8 million voters in Kremlin-occupied Crimea, 3.3 million voters in Donetsk Oblast and 1.8 million voters in Luhansk Oblast." (lainaus kyivpost.com).

Ja Donetskissa tilanne oli monissa äänestyspaikoissa tämä eli separatistit tekivät kaikkensa jotta äänestäminen ei onnistuisi.

Ystäväni kävi päivällä kävelemässä oman vaalipaikkansa (äänestyspaikkansa) ohi, mutta paikalla ei ollut ketään - ovet olivat lukossa ja koko rakennus oli aivan pimeänä. Muutoin ystäväni on viettänyt päivän sisällä katsellen uutisia ja seuraten vaalien etenemistä, tarkempia tuntemuksia vaaleista ja tuloksesta varmaan myöhemmin tänään - illalla.

vlad.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tietty ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta uskoisin, että kyselyiden tulokset ovat hyvin lähellä oikeaa ja kenties Ukrainan vallitsevassa tilanteessa on parempi se, että voittaja saadaan jo ensimmäisellä kierroksella ettei maassa tarvitse järjestää vaalien toista kierrosta - se saattaisi olla ylivoimaisen vaikea tehtävä huomattavassa osassa maata.

Pitkälti näin. On itse asiassa aika yllättävää, että voitto selvisi jo ensimmäisellä kierroksella, kun miettii, kuinka aiemmissa vaaleissa Ukrainassa ratkaisu on yleensä viime aikoina tullut vasta tiukan toisen kierroksen jälkeen. Onko tilanne nyt se, että käytännössä vain Länsi-Ukrainassa saatiin äänestettyä, ja alueiden puolueen tukialueilla ei juurikaan äänestyksiä tapahtunut? Käsittääkseni puolueella oli kuitenkin normaalisti merkittävää kannatusta Etelä-Ukrainassakin eli alueilla, joissa separatistinen liike ei ainakaan median perusteella ole onnistuneet nousemaan yksittäisiä protesteja lukuun ottamatta erityisen merkittäväksi. Poikkeuksena tähän ehkä Odessan alueen tapahtumat. Krimin alue on oma lukunsa.

Onko syynä siis se, että alueiden puolue on Venäjän vaikutuksen vuoksi menettänyt kannatustaan näillä lähempänä Kiovaa olevilla tukialueillaan, vai onko vain niin, että puolueen ehdokas Mykhailo Dobkin ei vain ollut sellainen, joka nähtäisiin riittävän uskottavaksi? Ilmeisesti osiensa summasta on kyse.

Joka tapauksessa tästä näkee hyvin sen, mitä spekuloin jo pitkän aikaa sitten Ukrainan tulevaisuuden suhteen. Jos maa jakautuisi kahtia, poliittisesti huomattavasti yhtenäisempää Länsi-Ukrainaa olisi todennäköisesti helpompi kehittää kohti länsimaista demokratiaa, koska poliittinen hajanaisuus ja jatkuva vastakkainasettelu tekisi asioiden hoitamisesta niin paljon sujuvampaa ja yhteiskunnasta väkisinkin stabiilimman. En vielä halua ennakoida, mutta jotenkin tuntuu siltä, että tällä tiellä ollaan. En vielä vuosi sitten uskonut, että tämä hypoteettinen oletukseni realisoituisi, mutta nyt en enää pitäisi sitä ihmeenä.

Ystäväni kävi päivällä kävelemässä oman vaalipaikkansa (äänestyspaikkansa) ohi, mutta paikalla ei ollut ketään - ovet olivat lukossa ja koko rakennus oli aivan pimeänä. Muutoin ystäväni on viettänyt päivän sisällä katsellen uutisia ja seuraten vaalien etenemistä, tarkempia tuntemuksia vaaleista ja tuloksesta varmaan myöhemmin tänään - illalla.

Surullista kuultavaa. En oikein osaa kommentoida tähän yhtään enempää. Kerro lisää heti kun ehdit, koska näitä ystäväsi kertomuksia pääkallopaikalta on äärettömän mielenkiintoista lukea. Ne antavat asialle heti toisenlaisen perspektiivin. Asiat nousevat ihan toisella tapaa iholle kuin mediasta normaalisti luettuina. Vaikea uskoa, että tämä tapahtuu Euroopassa 2010-luvulla.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt Ukraina tarvitsee presidentin, jolla on vahva mandaatti. Onneksi sellainen on tulossa. Porotsenkoa ei käy kateeksi, tilanne on niin haastava. Toisaalta kansallisankarin viitta on tarjolla.

Sikäli mielenkiintoista jos kyseisen pataljoonan miehiä toimii enemmänkin Itä-Ukrainassa ja ovat selkeästi "lepakkomiehiä", tarkoittaa se sitä, että Venäjä sotkeutuu tällöin todella aktiivisesti Ukrainan sisällissotaan ja tuolloin voidaankin kenties puhua sodasta sisällissodan sijaan.
Onko ystävälläsi arvoita, että miten sepataristeissa menee paikalliset/turistit. (% tai lukumäärissä)

Minun käsitys on, että koko hommaa johdetaan Venäjältä ja sotilaspuolen johtajat tulee sieltä, joitain paikallisia kuliseina poliittisina pomoina. Uhrilampaat eli jalkaväki on paikallista ja vähintään osittain ruplilla maksettua porukkaa, osa myös Venäjän passin omaavia. Kapinan sielu on kuitenkin venäläiset "aliupseereina" toimivat ja ne on erikoisjoukkojen miehiä, nämä voivat jopa esiintyä ukrainalaisina. Nämä uudet tsetseenit ovat selkeä askel wirallisempaan otteeseen idästä venäläisten puolelta, ensimmäinen porras siinä tulvassa. Paikalliset eivät ole asettuneet vastahankaan ja Putler etenee . Epäselvästi ilmaistu, mut voi tuon hyvällä tahdolla ymmärtää. Tämä perustuu mediasta saatuoihin tietoihin ja omaan ajatteluun median aukkojen kohdalla..

edit
En jaksa kuin hämmästellä näitä toimittajia. Se pallo olkapäiden välissä on pää ja sitä tulisi käyttää...Lehti IS ja Jouko Juonala on toimittaja.
Lavrov: Ven valmis vuoropuheluun Ukrainan uuden johdon kanssa - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat
Toimittajan tulkinta: "Miljardööri Petro Poroshenkon voitto presidentinvaaleissa näyttäisi aloittavan uuden, liennytyksen kauden Ukrainan ja Venäjän suhteissa." ja jutussa: "Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan korosti maanantaina, että sotilasoperaation jatkaminen Itä-Ukrainassa olisi Kiovan hallinnolta "kolossaalinen virhe". Samalla Lavrov kuitenkin totesi, että Venäjä on valmis vuoropuheluun Ukrainan uuden johdon kanssa."

Asetelmat on Joukon toivioajattelusta huolimatta edelleen liikkumattomat. Jos Medved tarkoitti mitä sanoi. Ja sitä ei voida tietää, sen verran on hänenkin suutaan luikuria valunut.
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Asetelmat on Joukon toivioajattelusta huolimatta edelleen liikkumattomat. Jos Medved tarkoitti mitä sanoi. Ja sitä ei voida tietää, sen verran on hänenkin suutaan luikuria valunut.

Ongelmahan on siinä että venäjä voi vaikka kirjoittaa Ukrainan kanssa jonkunlaisen "rauhansopimuksen" ja taputtaa selkään, mutta todellisuudessa antaa hommien jatkua ihan kuten ennenkin. Siinä saadaan taas muu maailma ainakin pariksi päiväksi harhautettua pois todellisuudesta. Salkkari-sukupolvi haulaa jo palata normaaliin päiväjärjestykseen cafe laten pariin, tämmöinen ikävä whatever-konflikti ei ole kiva. Siksi jokainen toivonkipinä otetaan riemulla vastaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tänään aikomuksenani oli kirjoitella tarkemmin presidentinvaalien nostattamista tuntemuksista ja siitä millaisena ystäväni tilanteen näkee, ja kyllä, aiheesta olemme ehtineet hiukan keskustella ja kirjoitella, mutta tähän aiheeseen palaan kenties myöhemmin, koska tänään aamulla ja aamupäivällä tilanne Donetskissa muuttui dramaattisesti separatistien valloitettua Sergei Prokofjevin kansainvälisen lentokentän Donetskin pohjoisella esikaupunkialueella. Ja myöhemmin päivällä Ukrainan asevoimat aloitti sotatoimet lentokentällä, joten voidaan sanoa, että tänään iltapäivällä taistelut saapuivat Donetskiin.

Tänään taisteluita on käyty lentokentällä ja sen lähistöllä, samoin asevoimat on taistellut separatisteja vastaan rautatieyhteyksien varrella ja ne yrittävät valloittaa tärkeitä alueita Donetskissa taikaisin asevoimien haltuun. Ystäväni on nähnyt tänään Donetskin yllä huomattavan paljon ilmavoimien hävittäjiä (merkkejä hän ei tunnista) sekä erilaisia helikoptereita, varsinaiset taisteluiden äänet eivät kuitenkaan kantaudu hänen työpaikalle tai kodin lähistölle - jonne on lentokentältä bussitse matkaa sellaiset 40 minuuttia.

Mutta ystäväni totesi, että - "kuten tiedät" - kotini lähellä on telekommunikaatiokeskus ja tv-mastoja sekä separatistien yksi päämaja. Joten sotatoimet voivat yltää aivan hänen kotiovelle saakka jos asevoimat todella päättää puhdistaa Donetskin separatisteista. Olen kävellyt useamman kerran niillä kaduilla, katsellut ystäväni parvekkeelta mäen harjan takana seisovia tv-mastoja ja kävellyt sekalaisen naapuruston läpi ystäväni työpaikalle. Kaikki tämä on vajaan parin kilometrin päässä ystäväni kotoa - joten pahimmillaan sotatoimet todellakin koskettavat todella konkreettisesti ystävääni. Kyse ei ole enää mistään "leikistä", jota käydään kaukana kotoa vaan se on konkreettisesti kotona.

Toisaalta kaiken tämän jälkeen ystäväni toteaa, sen suuntaisesti, että ilman voimatoimia terroristeja ei voi voittaa ja tämä antaa minulle toivoa.

Koska tiedän missä ystäväni konkreettisesti asuu ja tiedän kuinka tiedonvälityksen kannalta merkittäviä rakennuksia ja rakennelmia alueella on, tiedostan sen, että jos Ukrainan asevoimat aikoo suorittaa laajamittaisen operaation Donetskissa on sen ulotettava operaatio aivan ystäväni naapurustoon - joten kuka tietää kuinka kauan yhteydet enää pelaavat. Tänään kaikki on toiminut toistaiseksi normaalisti mutta huomisesta ei voi luvata mitään...

Loppuun kyivpost.com:in uutisointia Donetskin taisteluista sekä presidentinvaaleista.

Lyhyt lainaus kyivpost.com -uutisesta:

"Rebels previously had taken over buildings without any resistance. But today, it seemed as though the military understood that losing the airport would be a huge strategic loss, much like in Crimea."

Omiatuntemuksia on hankala purkaa sanoiksi, koska tämä on ensimmäinen kertä elämässäni kun joku minulle läheinen ihminen on konkreettisesti alueella jossa taistellaan.

Слава Україні!

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Minulla on valitettavasti hieman huonot ennakkoaavistukset vastavalitusta presidentistä.

Venäjä otti nimityksen nielemättä vastaan, pahoin pelkään että Kremlillä on kaveri jo takataskussaan ja lupauksia on tehty suuntaan jos toiseenkin.

Tämä siis ei mikään tieto,vaan mutuilua. Olen tietenkin helvetin iloinen, jos suurliikemies osoittautuukin kunnon johtajaksi.

Historialla on valitettavasti ikävä tapa toistaa itseään, en hämmästyisi, mikäli korruptio Ukrainassa jatkuu entiseen malliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös