Joskus taisi Poroshenko todeta, että Krimille idästä tulevan reitin kannalta tärkeän Mariupolin kaupungin puolustamiseen uhrataan viimeisetkin siemenperunat. Lieneekö mitään tietoa siitä, onko tähän "tauon" aikana valmistauduttu vai olivatko Poron puheet vain toiveajattelua?
Minun ymmärtääkseni Mariupolin puolustusta on pyritty parantelemaan myös niin sanotun "tulitauon" alkamisen jälkeen, kaikessa hiljaisuudessa alueella on suoritettu paitsi varustöitä, harjoitteita vihollisen mahdollisen etenemisen pysäyttämiseksi. Mariupolilla on varsin suuri propaganda-arvo Ukrainalle. Ja tietysti sitäkin tärkeämpi strateginen arvo on kaupungin "sillanpääasema" maakannaksen luomisessa aina Krimille saakka.
Minä epäilen kuitenkin sitä, että separatistijoukot jatkavat keväällä Donetskin lentokentän valtausyrityksiä ensin ja katsovat mihin ne johtavat. Mariupolin valtaamiseen eivät separatistien voimat riitä mitenkään, sillä kyseinen operaatio vaatisi ison aloitekyvyn, eli Venäjän vakinainen armeija tarvitaan mukaan. Tai siis valikoituja joukko-osastoja Venäjän armeijasta.
Uskoisin tilanteen väliaikaisen rauhoittumisen olevan ukrainan etu...
Siltä kannalta kun asiaa kuvailet, niin kyllä, olet oikeassa: Ukrainalle on etua siitä, että se saa rauhoitettua tilannetta, luotua suunnitelmia separatistien mahdollisen kevätoffensiivin varalle ja myös koulutettua omia varusmiehiään.
Mutta asialla on toinenkin puoli ja se on se, että tulitauko palvelee myös separatisteja ja ehkä vieläkin enemmän juuri heitä. Kaikesta päätellen Venäjän tämänhetkinen suora sotilaallinen apu alueella on hivenen heikompaa. Tämä johtuu tietysti kv.yleistilanteesta, Venäjän taloustilanteesta jne. Merkkejä tästä ovat mm. jo mainitsemani seikat siitä, että Venäjä/separatistit ovat olleet innokkaita jatkamaan täysin tuloksettomia Minskin neuvotteluita jo pitkään eri diplomatian tasoilla. Venäjän apua on tällä hetkellä vähemmän ja se rajoittuu enemmän näihin "humanitäärisiin" kuljetuksiin, joita ei tietenkään ole tarkoitettu alueen siviiliväestölle, vaan separatistien käyttöön.
Joku saattaa muuten muistaa, että dosentti Bäckman oli jo syksyllä huolissaan separatistien oloista talvisaikaan ja pyysikin suomalaisia lähettämään heille makuupusseja, generaattoreita, suksia ja ruokaa.
Mikäli Ukrainan armeija olisi vahvempi - sanotaan nyt vaikka esimerkin vuoksi, että yhtä vahva kuin Suomen Puolustusvoimat - on hyvin todennäköistä, että sen kannattaisi jatkaa vihollisen painostamista kohti itää, ulos Ukrainan isoista kaupungeista ja mm. Donetskin lentokentän liepeiltä.
Tämä olisi suhteellisen helposti suoritettavissa senkin takia, että nähtävästi kynnys ilma-aseen antamiseen separatisteille on Venäjän puoleltakin liian korkea ja siihen ei haluta ryhtyä. Aika kohtalokasta muuten Ukrainan kannalta niiden kymmenien koneiden menetys, jotka jäivät Krimin lentokentille. Niitä nyt tarvittaisiin.