Onko jollain tarkkaa käsitystä, että miksi näitä uusia EU-pakotteita ajetaan nyt niin kovalla innolla, ja miksi siitä saatiin kohu aikaan että Suomi (ja pari muuta maata) olisivat ensin halunneet katsoa tulitauon kestävyyttä?
Tulitauko ei ilmeisesti ole ollut täysin pitävä, mutta edes länsimedia ei ole raportoinut laajamittaisista taisteluista, ja Ukrainankin viranomaiset ovat tiedottaneet "vain" muutamasta yksittäisestä kuolonuhrista. Lisäksi Poroshenko on itse arvioinut, että Venäjä on vetänyt suurimman osan joukoistaan (Iltalehden uutinen:
http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014091018648708_uk.shtml ).
Kun nyt kerrankin on pientä toivoa jonkinlaisen kompromissin löytymisestä ja turhan tappamisen lopettamisesta, niin eikö olisi ihan loogista, ettei sitten tieten tahtoen lyödä lisää vettä kiukaalle? Merkel on sanonut liittopäivillä että uudet pakotteet pitää saada nopeasti voimaan, koska "tulitauon tilanne on liian epäselvä". On se epäselvä, mutta jos Ukraina ilmoittaa että vain muutama kuolonuhri viimepäivien aikana, ja arviolta 70% venäläisistä on poistunut omalle pihalleen, niin eikö tämä ole selkeä indikaattori että Kremlissäkin
saattaisi olla jonkinlaista halua tehdä sopu? Miksi ei mieluummin pidetä näitä uusia ja kovia pakotteita keppinä, jos rauhanneuvottelut ei lähde etenemään?
Mainittakoon että olen tässä konfliktissa länsi/Ukraina-myönteinen ollut, mutta nyt tuli tuosta Merkelin kommentista mieleen, että haetaankohan siellä ihan vilpittömästi parasta ja sovittelevinta ratkaisua.