Paljon asiaa tuossa kokonaisuudessakin.
Kiinnostaisi kuitenkin kuulla, mikä olisi se sinun lääkkeesi, jos tuo lainattu pitää kutinsa. Tuossa tapauksessa nimittäin gäppi suomalaisten ja "kovien" jalkapallomaiden välillä on ikuinen. Ainakaan mikään reaalimaailmassa ei silloin tukisi ajatusta, että joskus edes noustaisiin haastamaan.
Tosiasiassa aika monessa perheessä lyödään stoppi liikaan pelille omistautumiselle, ei suinkaan pleikkojen takia, vaan vanhemmat sanoo, että pannaan pelleilylle piste ja ruvetaan tosissaan miettimään sitä tulevaisuutta ja uraa ja sen vaatimia panostuksia, ns. first things first.
Monissa tapauksissa näin, mutta poikkeuksiakin löytyy ja näiden poikkeuksien ja heidän perheidensä uhrauksille pitäisi löytyä parhaat mahdolliset puitteet. Jos suomeen halutaan rakentaa oikea palloilukulttuuri (johon kuuluu puhtaimpana osana myös junioriurheilu, ja paino sanalla urheilu) niin ei voida lähteä siitä ajatuksesta, että hyysätään ensisijaisesti sitä joukkoa, joka haluaa vain poikansa/tyttönsä johonkin muutamaksi tunniksi viikossa pois jaloista, vaikkei tällä itsellään välttämättä mitään kummempaa kiinnostusta touhuun ole.
Kyllä homman pitää pelata niin päin, että ensin tulee se urheilu, sitten luoda alusta sille, että niillä jo nuorempana vakavasti asiaan suhtautuvilla on kaikki mahdolliset puitteet kehittyä mahdollisimman paljon. Sitten sen jälkeen ne harrastajat.
Juurikin nämä kaikki pelaa -ikävuodet ovat junnupelaajille niitä kehityksen kannalta kaikkein tärkeimpiä vuosia. Silloin jos ne lahjakkaan pikkupelurin kp-vuodet ryssitään edes osittain tekemällä asioita vähän sinne päin kun kaikkia muita ei niin paljoa kiinnosta, niin ollaan hakoteillä ja pahasti.
Ei voida ajatella niinkään, että kyllä ne veikkausliigajoukkueiden junnuedarit hoitavat sen kilpailupuolen, ja muut voivat keskittyä NS/KP -aatteeseen. Ne edarit kun ovat yksi hyttysenpaska kokonaisuudessa, ja nimenomaan ne vakavasti harrastavat lapset/nuoret siellä edareiden ulkopuolella tarvitsisivat kaikkein kipeimmin sitä laadukasta toimintaa, jota se pikkuseuransa ei pysty/halua heille järjestää.
Näissä seuroissa pelaa valtavat määrät esim. maahanmuuttajien, vuorotyöläisten, yksinhuoltajien, suurperheiden, työttömien ym. lapsia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta harrastaa sitä lajiaan muualla kuin siinä lähiseurassaan. Jos nyt sattuu olemaan niin, että tämän lähiseuran huoneentauluun on naulattu kaikki mahdolliset KP:t/PPT:t ym. teesit ja vielä luettu ne aivan täysin kirjaimellisesti, niin nämä paljon peräänkuulutetut "harrastajamassat" treenailevat leikin varjolla niiden heikompien poikien ehdoilla sen minkä treenailevat - ja sillä tuloksella, että näiden poikien mahdollisuudet kehittyä keskivertoa kummemmaksi pelaajaksi ovat hyvin pitkälle tuhottu.
Tähän todelliseen inhimilliseen realismiin törmää nuo jalkapalloväen haaveet tasonnoususta samoin metodein, kuin se on muualla toisenlaisessa toimintaympäristössä toteutettu. Liian raaka ja vaativa putki lapsuudesta eteenpäin ensinnäkin karsii liikaa talenttia itsessään, mutta myös monet vanhemmat katsovat että lapsuuden ja nuoruuden uhraaminen potkupallon alttarille ei vastaa heidän käsitystään inhimillisestä elämästä. Tämä tosi mielestäni kumoaa kertakaikkiaan "raa'an työn ja jatkuvan paineen alla timantit hioutuu" metodin realistisuuden käytännössä.
Kulttuuri on iso juttu. Kun maassa ei ole muuta urheilukulttuuria kuin menestyjien palvomisen kulttuuri, ja esim. junioriurheilulle lähinnä hymähdellään kun ei nähdä metsää puilta, niin onhan se toimintaympäristö tosiaan haastavampi kuin vaikka naapurissa, jossa sitä kulttuuria on ja ne junioriorganisaatiot ovat todellakin isoja.
Lähinnä peräänkuuluttaisinkin sitä, että liitto organisoisi toiminnan (esim.paitsi nuo sarjasysteemit ja kilpailun palauttaminen, mutta myös pelimäärät) ja ohjeistaisi seurat niin, että kilpaurheilu ja kp kulkisivat käsi kädessä.
Tasoryhmät käyttöön jo alle 10-vuotiaista alkaen. Enkä nyt tarkoita mitään kiveen hakattuja edareita, vaan jos joukkueella on esim. 14 hyvin eritasoista poikaa, niin 7 parasta heistä pelaa kilpasarjaa A, ja 7 jäljessä olevaa jotain vähän itselleen sopivampaa sarjaa. Pelaajat harjoittelevat joukkueena ihan normaalisti kuten aina ennenkin ja innokkaimmille on tarjottava mahdollisuus extraan.
Kokoonpano näiden sarjojen välillä voi vaihdella vaikka päivittäin, jos poikien kehitys ja päivän kunto niin menee, mutta pointtina on se, että kaikki pelaavat mahdollisimman lähellä omaa tasoaan olevassa ryhmässä ja mahdollisimman lähellä omaa tasoaan olevia vastustajia vastaan.
Pikkuseurat päät pois perseestä ja keskinäisen nokittelun sijaan tiivistä yhteistyötä niiden alueen muiden pikkuseurojen kanssa, jotta samainen tasoryhmäajattelu toteutuisi myös siinä vaiheessa, kun heillä ei enää yksinään riitä poikamäärä tarjoamaan kaikille sopivantasoista seuraa.
Tämäkin olisi jo isoa eteenpäinmenoa, eikä se putki sille harrastajalle loppujen lopuksi sen vaativampi olisi. Ei tosissaan harrastavallekaan, mutta laadullisesti paljon parempi.
Ajatusten vaihdon kannalta on hyvä, että meillä on aika vastakkaiset näkemykset suomalaisen pelaajahautomon tarpeista ja perusvääristymistä. Tuntuu kyllä hieman, että puhumme aidasta ja aidanseipäistä sillä mielestäni pallotaitavuus ja henkilökohtainen tekniikka on pikkuisen eri asioita, vähän niinkuin kolikon eri puolet.
On, mutta sitä tässä olenkin ajanut takaa, että suomalainen juniori pelaa keskimäärin niin paljon huonompia pelejä ja niin paljon huonommalla temmolla, että mitä enemmän ikää tulee, niin sen kauemmaksi ne parempia pelejä pelaavat karkaavat. Vaikka se henkilökohtainen tekniikka olisi 1=1 sen parempia pelejä pelaavan kanssa, niin sillä toisella pelaajalla on aina aikaa miettiä vähän kauemmin kuin sillä huonoja pelejä pelanneella.
Se on jo tottunut ja omaksunut kun on ollut pakko tottua ja omaksua. Muuten se ei olisi pärjännyt niissä peleissä. Kun ei ole niin kiire, niin ei tule niitä helponnäköisiä lapsuksiakaan.
Maailman huiput, nämä Zicot, Ronaldot, Kakat yms. ovat mielestäni omaksuneet pelikäsityksensä leikin ja peuhaamisen kautta itse, ei sitä ole niille tuotu valmennuksellisena asiana ulkoapäin: "käsitätkö, jalkapallo on tätä! Käsitätkö jalkapalloa on pelattava näin!"
No lähes koko elämä on tullut oltua mukana ja ehkä se vielä 80-luvulla ja aiemmin vähän näin olikin, kun suurin osa valmentajista ei ollut nuoruudessaan palloa nähnytkään, mutta ei toi enää tätä päivää ole.
Mutta olet mielestäni ihan oikeassa siinä - paitsi että ihan absoluuttisilla huipuilla on tietenkin jo sisäänrakennettuna näitä ominaisuuksia enemmän kuin muilla - että IMO eniten se syntyy siitä, että kun joudut riittävän monta kertaa erilaisiin ongelmatilanteisiin (joiden ei tarvitse välttämättä liittyä mitenkään nimenomaan jalkapalloon), niin selkäytimeen kehittyy pikkuhiljaa joillain iso ja joillain pienempi varasto kaneja, joita sitten vetelet vaistomaisesti hatusta.
Pelikäsitystä voi opettaa pakottamalla pelaajat sellaisiin tilanteisiin, joihin ei ole valmista yksinkertaista ratkaisua olemassa.
Mutta tässäkin.. Vaikka jokaisella meillä on selkäytimessä tietyt ratkaisumallit ja niiden variaatiot tilanteisiin a,b,c. Ne parempitempoiset pelit parempia pelaajia vastaan tuovat niin paljon nopeammin ja enemmän niitä tilanteita eteen, että siinä missä se toinen on päässyt tohon ongelmaan c, niin toinen on tehnyt kirjastaan tehtävät d,e,f myös.
Se että meiltä puuttuu Henkke Larssonit ja yllämainitutkin, johtuu juuri siitä vinoutumasta josta olen riipustellut. Ne luonteet joista siihen olisi, touhuavat muualla, missä voivat luonteensa mukaan itseään toteuttaa, nykyisestä junnufutismaailmasta ikävä kyllä ne omapäiset, luovat ja erilaisen mentaliteetin omaavat ajetaan tasapäisyyden ja yhden totuuden noudattamisen myötä jalkapalloväen omasta toimesta muualle itseään toteuttamaan. Siten meillä on joukkueita, jossa pelaajilla on tekniset valmiudet, taktiset opit, fysiologiset edellytykset olemassa, mutta puuttuu ne itse oivaltavat, itse (jalkapallon, ei valmentajan käsitykset siitä)ymmärtäneet ja sitä kautta tiukoissa paikoissa luoviin ratkaisuihin kykenevät pelaajat ja sen ansiosta meillä on ikuinen pula ratkaisijoista.
Itseasiassa Suomalaiset junnujoukkueet ovat varmasti tällä hetkellä värikkäämpiä ja moniulotteisempia kuin koskaan. Enkä nyt tarkoita ihonväriä, vaikka ison ja tervetulleen palan ovat maahanmuuttajien jälkeläisetkin sinne tuoneet. Nyt olisikin lähinnä kyse siitä, että tälle nyt kasvavalle pelaajapolvelle pistettäisiin toimintaympäristö siihen kuntoon, että niitä tärkeitä vuosia ei lässytetä ja kaikkipelata pilalle.