Asiaan liittymätön kysymys mutta mitä on uusliberalismi? Tarkoittaako se jotain muuta kuin klassinen liberalismi vai onko se vain joidenkin keskustalaisten ja vasemmistolaisten keksimä pilkkanimi?
Uusliberalismi-käsitteen tyhjentävä määrittely on hankalaa, mutta yleisimmin sillä tarkoitetaan klassisen liberalismin ja laissez-faire periaateiden soveltamista vahvasti yhteiskuntatieteisiin, valtionhallintoon, julkistalouteen ja koko yhteiskuntapoliittiseen viitekehykseen. Tämä tarkoittaa erityisesti byrokratian sekä julkisen sääntelyn minimoimista markkinaehtoisten toimintamallien ja -mekanismien tieltä, mistä uuden julkisjohtamisen oppi, NPM-doktriini, on eri implementointimuotoineen tyyppiesimerkki.
"Klassisen uusliberalismin" ja NPM:n vahvimpina edelläkävijöinä läntisissä teollisuusmaissa voidaan pitää Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin sekä Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Margaret Thatcherin hallintoja 1980-luvun vaihteen aikaan; esimerkiksi Thatcher vei virkakaudellaan vahvasti ja hyvin pitkälle käytäntöön näkemyksiään vapaan markkinatalouden periaatteista vapauttamalla mm. Britannian raideliikenteen kilpailulle, heikentämällä ay-liikkeen valtaa ja ilmaisemalla suoraan, että "ei ole mitään yhteiskuntaa - on vain yksilöitä ja perheitä".
Suomessa uusliberalismi vakiintui puolestaan valtionhallinnon ja yhteiskuntapoliittisen toiminnan paradigmaksi 1990-luvun laman ja sitä seuranneiden julkistalouden toiminnanohjausmekanismien muutosten myötä, kun mm. tehokkuus- ja tuottavuustavoitteita sekä tulosohjausta ja -johtamista alettiin korostaa täysin uudella tavalla. Samalla siirryttiin tosiasiassa hyvinvointivaltiosta hyvinvointi
yhteiskuntaan, kun Pohjoismaissa toisen maailmansodan jälkeen vahvasti valtion vastuulle miellettyjä hyvinvointitehtäviä alettiin siirtää yksityisen ja kolmannen sektorin hoidettaviksi. Merkittäviltä osin markkinatalouden ja rajoittamattoman kilpailun lähtökohdista.