Mainos

Työttömyysturva liian hyvä?

  • 83 821
  • 511

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei mene. Tarjotun työn vastaanottaminen on kuitenkin kahden kauppa. Riittää, kun menee (tulee) ELY-keskuksen osoittamaan työhaastatteluun, aika monella tapaa siinä voi "kertoa", että työhaluja ei ole tai vaikka asettaa utopistisen palkkatoiveen.
Ok, tiedän kyllä montakin tapausta eräästä työpaikasta jonka työhaastattelija/johtaja soitti aina työkkäriin ja "ilmiantoi" nitä jotka olivat hänen tulkintansa mukaan työnvieroksujia. Sitä en tiedä saiko hän yhteydenotoillaan aiheutettua ihmisille karensseja.

Tästä on toki aikaa, henkilön luonne oli myös aika vaikea ja tämä toiminta taisi palvella enemmänkin hänen omaa ideologiaansa ja mielihyväänsä enemmän kuin kansantaloutta.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Oisko nyt vaan aika perustulolle vihdoin? Tietty raha kuukaudessa jokaiselle ja siihen päälle sitten voi tehdä, mitä tahansa työtä ilman pelkoa karenssista. En sitten tiedä, mutta henkilökohtaisen kokemuksen mukaan työttömyysturvalla ei kyllä mitään ihmeellistä elämää elä, vaikka moni kuvitteleekin sen olevan jotain juhlaa.
 

teppana

Jäsen
Tuskinpa kukaan kovin hienoa elämää tukien varassa viettää. Mutta ymmärrän kyllä täysin että vaikka siivousvommiin ei kovin herkästi lähdetä jos tulotaso nousee sen muutaman satasen verrattuna oloneuvokseen.

Korkeat elinkustannukset ja matala palkkataso korkeasti koulutettujen osalta tekevät yhtälöstä vaikean. On vaikea perustella 2800€ bruttoa "kunhan silmät liikkuu" tason työtehtäville kun samalla korkeakoulututkinnon suorittaneet tienaavat sen 3000€.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mitä tulee matalapalkkatöiden vastaanottamiseen, aika monilla tuntuu olevan käsitys, että olet siihen samaan pieneen palkkaan ja positioon sidottu vuosikaudet eteenpäin. Jo yksistään lisätyötunteja on useimmilla aloilla tarjolla riittävästi ja peruspäivätyön kylkeen voi nykyään tehdä hyvin joustavasti erilaisia keikkatöitä ihan jo peruskoulu/lukiopohjalla. Maailma muuttu ja tilanne voi luonnollisesti olla erilainen vuosikymmenten päästä, mutta ihan henkilökohtaisten kokemusten perusteella voin sanoa, että perusfiksu ja uuttera henkilö voi kyllä täyttää kalenterinsa töillä kellon ympäri joka ikinen päivä, jos haluaa.

Jokainen toimii eri tavalla, mutta kyllä minua ylipäänsä masentaisi identifioitua ja esitellä itseni vuodesta toiseen työttömänä. Lisäksi parisuhdemarkkinoilla niin tinderissä(+vastaavat) kuin yöelämässä elämässään eteenpäin pyrkivä ja positiivisen elämänasenteen omaava omaa korkeamman statuksen, kuin täysin yhteiskunnan tukien varassa elävä. Myös kansainvälisesti vaikkapa thaimaalaiset tai kenialaiset naiset arvostavat paljon korkeammalle suomalaismiestä, joka pystyy pitämään itsestään ja mahdollisesta perheestään huolta, kuin työtöntä.
 
Viimeksi muokattu:

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Kun näitä uutisia lukee työvoimapulasta niin saa kuvan että tarjotusta työstä selvästi kieltäydytään.

Eikö se menekään enää niin että pitkä karenssi tulee armotta ja tukirahan tulo loppuu jos näin toimii?

Ei toki - Länsiväylässä oli aikanaan yli 5kybänen kaveri, jolla oli energia-alan koulutus. Ei enää halunnut tehdä töitä, vaikka kysyntää oli - ainoastaan ydinvoimala olisi työmaana kiinnostanut, mutta kun niitä ei Espoossa ole ja sieltä ei muuta.

Sanoi että karenssia tulee ja menee. Saman rahan kertoi karenssin aikana saavansa sossusta, kun kertoo sinne ettei ole rahaa ja on karenssissa. Homma kato pelaa, tykkäsi kalastaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: raju

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jo yksistään lisätyötunteja on useimmilla aloilla tarjolla riittävästi ja peruspäivätyön kylkeen voi nykyään tehdä hyvin joustavasti erilaisia keikkatöitä ihan jo peruskoulu/lukiopohjalla.

Kokemuksestasi huolimatta tämä ei ole nyt ihan näin virtaviivaista. Käytän esimerkkinä kaupan alaa, koska sillä alalla ongelmat ovat kaikista pahiten kroonistuneita. Sanon kuitenkin ihan näin varoituksen sanana, että lähdin tuolta alalta itse pois n. 4 vuotta sitten eli ihan tuorein kokemukseni ei enää ole, joten toivon asioiden muuttuneen. Jonkin verran kuitenkin vielä ystäväpiirissä tuon alan ihmisiä ja ikävä kyllä arkikertomus on ollut, että ihan samat ongelmat on edelleen vähän uusilla näkökulmilla. Itse tein keikkaa ollessani kirjoillani kaupassa ja lähtökohtaisesti tuolla alalla on nähty aika paljon vaivaa luoda systeemi, jossa työntekijät laitetaan kilpailemaan työtunneista. Itse pidän tätä moraalisesti arveluttavana jo lähtökohtaisesti, koska esim. isoilla ketjuilla on kyllä lähes krooninen vaje työntekijöistä.

Usein tällaisessa systeemissä kulut siirretään työntekijän kannettavaksi ja esim. Pirkanmaalla Tampereen ulkopuolella tällaisesta keikkaluontoisesta työstä tulee nopeasti isoa henkilökohtaista miinusta. Tein keikkatyötä kaupassa 2016-2017 vuoden ja voin sanoa, etten voi sitä kenellekään suositella. Keikkoja kyllä oli, mutta aina niistä kaikista heikoimmista paikoista, joihin oli hankala kulkea ja pitkät välimatkat. Korvaukseksi esimerkiksi omalla autolla ajamisesta neljän tunnin vuoroon toiselle paikkakunnalle tarjottiin leffalippuja. Jos asut kaupungissa niin tuo on ihan hyvä vaihtoehto, mutta kaupungin ulkopuolella suosittelen jokaisen tekemään tarkat kululaskelmat siitä, mihin oikeasti kannattaa lähteä. Yleensä nämä "täytetään heti" -vuorot olivat perusuutterillekin neljän/kuuden tunnin mitassa, joten käytännössä usein palkkasaatava jäi kulujen jälkeen nopeasti pakkaselle.

perusfiksu ja uuttera henkilö voi kyllä täyttää kalenterinsa töillä kellon ympäri joka ikinen päivä, jos haluaa.

Perusfiksuus on tässä tapauksessa aika suhteellista. Perusfiksuutta on matalapalkka-alalla aina ensisijaisesti pyrkiä maksimoimaan se vähäinen raha, jonka siitä saa. Silloin mitään yritykselle kuuluvia kuluja ei parane ottaa itselle kannettavaksi. Normaali työmatka on ihan jees vielä, mutta jos työpaikan sijainti vaihtuu jatkuvasti niin työnantajan pitää osallistua näiden kulujen kattamiseen. Toinen on se, että toisille ihmisille tuollainen työ sopii paremmin kuin toisille, mutta monella matalapalkka-alalla siitä on yritetty vääntää ns. uusi normaali. Minä arvostan tietoa siitä, olenko vapaalla vai menossa ennakkoon. En halua käyttää vapaa-aikaani tutkien, onko puhelimeen saapunut "kuka on nopein" -vuoroja tarjolle.

Jokainen toimii eri tavalla, mutta kyllä minua ylipäänsä masentaisi identifioitua ja esitellä itseni vuodesta toiseen työttömänä. Lisäksi parisuhdemarkkinoilla niin tinderissä(+vastaavat) kuin yöelämässä elämässään eteenpäin pyrkivä ja positiivisen elämänasenteen omaava omaa korkeamman statuksen, kuin täysin yhteiskunnan tukien varassa elävä. Myös kansainvälisesti vaikkapa thaimaalaiset tai kenialaiset naiset arvostavat paljon korkeammalle suomalaismiestä, joka pystyy pitämään itsestään ja mahdollisesta perheestään huolta.

Tässä taas ollaan samaa mieltä. Tosin jokaista ratkaisua voi aina kriittisesti tarkistella jälkeenpäin ja myös miettiä, että mitä se tekee ihmiselle, jos aina vain positiivisen asenteen omaten suostut kaikkeen. Itse vastustin aikanaan kaupan alalla eniten sitä propagandaa, että meitä arvotetaan sen mukaan, kuinka paljon voimme joustaa milloin mistäkin syystä. Työnantajan puolelta en muista hirveästi joustoa esim. harrastuksiani varten, mutta kyllä muistettiin sanoa, ettet kerran tullut ylitöihin, vaikka pyydettiin. Tässä on aika voimakas kokemuksellinen taso.

Työnantajissa on oikeasti eroa ja työnantajaan kannattaa laittaa isoa huomiota työttömänä. Joskus on parempi olla työtön ja etsiä pikkaisen parempaa työnantajaa vähän pidempään kuin tarttua ensimmäiseen, joka tarjoaa kovin koruttoman ja vähäisen paikan. Nykyisessä työssäni voin sanoa, että työnantajaa voi oikeasti kehua, kaupassa en pystynyt siihen kuin huumorilla. Työnantaja arvostaa minun vapaa-aikaani ja tekee kaikkensa, ettei koskaan joudu häiritsemään minua, kun en ole töissä. Samalla he hoitavat niin, että minä voin harrastaa ja vapaatoiveet toteutetaan. Palkka on myös aivan eri luvulla alkava kuin aikaisemmassa työssä & työn sisällä pärjää aika pitkälti samalla kattauksella kuin pärjäsi kaupassa.

Ehkä minä vain satuin väärään aikaan väärään paikkaan, mutta matalapalkkatöillä itseään työllistäen joutuu nopeasti työnantajien hyväksikäyttökierteeseen. Hyvä tekijä kannattaa aina palkata suoraan taloon tekemään niin paljon kuin irtoaa. Jostain syystä joillakin aloilla ollaan vuodesta toiseen vuokralla ja pätkällä. Jokainen voi miettiä, miksi näin.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En sitten tiedä, mutta henkilökohtaisen kokemuksen mukaan työttömyysturvalla ei kyllä mitään ihmeellistä elämää elä, vaikka moni kuvitteleekin sen olevan jotain juhlaa.

Ehkä näin keskustelu usein näyttäytyy, mutta tässä on puolin ja toisin väärinymmärryksen tai olkiukkoilun vaara olemassa. Ei työssäkäyvän elämä palkallakaan (edes kohtuullisella sellaisella) yleensä mitään ihmeellistä tai suurta juhlaa ole sekään. Siksi varmaan kaikkia eivät vakuuta perustelut, joiden mukaan työttömyysturva ei voi olla liian korkea koska sillä elämä ei ole yhtä juhlaa. Sinä et toki sellaista perustelua tarjonnutkaan.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Ehkä näin keskustelu usein näyttäytyy, mutta tässä on puolin ja toisin väärinymmärryksen tai olkiukkoilun vaara olemassa. Ei työssäkäyvän elämä palkallakaan (edes kohtuullisella sellaisella) yleensä mitään ihmeellistä tai suurta juhlaa ole sekään. Siksi varmaan kaikkia eivät vakuuta perustelut, joiden mukaan työttömyysturva ei voi olla liian korkea koska sillä elämä ei ole yhtä juhlaa. Sinä et toki sellaista perustelua tarjonnutkaan.

Ei varmasti ole kaikilla työssäkäyvilläkään helppoa ja elämä juhlaa tietenkään. En tiedä olisiko se silti mikään peruste lyödä ihmistä, joka on työttömyysturvalla. Varsinkin kun monesti näyttää siltä, että ne lyöjät on niitä joilla menee elämässä todella hyvin.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Muutama juttu näistä matalapalkkatöistä:

- Ovat usein osa-aikaisia, määräaikaisia tai proviisiomuotoisia.
- Joudut opettelemaan asiat juurta jaksain, minkä jälkeen tod.näk sopimuksesi loppuu tai siirryt muihin hommiin.
- Työ on fyysistä ja sitoo voimavaroja --> työnhaku omaa osaamista vastaaviin hommiin viivästyy.
- Asemasi työyhteisössä on heikko; olet se, jolle kipataan ikävät työt.
- Asemasi työntekijänä on heikko; säilyttääksesi työpaikan joudut yleensä hiljaisesti hyväksymään epäkohdat ja väärinkäytökset.
- Korkeakoulutettuna tuskin edes saat näitä hommia. Rekryihminen olettaa, että et jatka kauaa vakanssissa, minkä vuoksi sinuun on turha tuhlata resursseja.

Sukupolvesta toiseen keksitään samat kaskut, joiden mukaan nuoret ovat velttoja laiskureita. Osin tämä voi johtua siitä, että nuoret eivät ole vielä ehtineet orientoitua työ- ja perhe-elämään; rahalle ei välttämättä ole käyttöä, eikä oma paikka yhteiskunnassa ole vielä löytynyt. Sen vuoksi motivaatio töitä kohtaan saattaa olla heikkoa, ja saammekin kuulla näitä "ei huvita"-juttuja.

Itselle on jäänyt mieleen takavuosien kesätöistä se, että kokeneimmat konkarit olivat usein niitä kaikista vetelimpiä. Duunipaikalle tultiin kyllä ajoissa, mutta valtaosa päivästä meni kahvinkeittimen ääressä tai röökipaikalla. Monesti vielä kehottivat "ottamaan rennommin", kun nuoruuden innolla halusi käyttää koko työajan tehokkaasti.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Muutama juttu näistä matalapalkkatöistä:

- Ovat usein osa-aikaisia, määräaikaisia tai proviisiomuotoisia.
- Joudut opettelemaan asiat juurta jaksain, minkä jälkeen tod.näk sopimuksesi loppuu tai siirryt muihin hommiin.
- Työ on fyysistä ja sitoo voimavaroja --> työnhaku omaa osaamista vastaaviin hommiin viivästyy.
- Asemasi työyhteisössä on heikko; olet se, jolle kipataan ikävät työt.
- Asemasi työntekijänä on heikko; säilyttääksesi työpaikan joudut yleensä hiljaisesti hyväksymään epäkohdat ja väärinkäytökset.
- Korkeakoulutettuna tuskin edes saat näitä hommia. Rekryihminen olettaa, että et jatka kauaa vakanssissa, minkä vuoksi sinuun on turha tuhlata resursseja.

Lisäisin vielä semmoisen, että matalapalkka-alalla sinua lähtökohtaisesti on pidetään idioottina. Vaikka esittäisit kuinka hyvän ja toimivan idean tahansa, esimiehet/johtoporras eivät sinua kuuntele. Kuitenkin hetken päästä he esittelevät ideasi omanaan.

nimim. Kokemusta on enemmän kuin arvaattekaan.
 
Suosikkijoukkue
Raipen SaiPa
Vähän aiheesta poiketen, mutta osaako joku sanoa miten kaverini joka on 30v ei ole tehnyt koskaan päivääkään töitä? Ilmeisesti tuet on aika hyvät täällä jos pystyy koko ikänsä noinkin kauan välttelemään töitä. Eikö työkkäri kuitenkin työttömiä painosta? Kyllähän tässä systeemissä vikaa on.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Vähän aiheesta poiketen, mutta osaako joku sanoa miten kaverini joka on 30v ei ole tehnyt koskaan päivääkään töitä? Ilmeisesti tuet on aika hyvät täällä jos pystyy koko ikänsä noinkin kauan välttelemään töitä. Eikö työkkäri kuitenkin työttömiä painosta? Kyllähän tässä systeemissä vikaa on.
En tiedä, mutta on varmaan sellaista sorttia oleva ihminen joka ei sopeudu työelämään mitenkään päin. Silloin kaikille osapuolille on parasta, että hänelle maksetaan pikkusumma kuukaudessa rahaa jolla hän pysyy tyytyväisenä poissa työelämästä muiden jaloista. Helpoin ja paras ratkaisu. Sen tietää mitä seuraa, jos sosiaalituet sun muut lopetetaan.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Vähän aiheesta poiketen, mutta osaako joku sanoa miten kaverini joka on 30v ei ole tehnyt koskaan päivääkään töitä? Ilmeisesti tuet on aika hyvät täällä jos pystyy koko ikänsä noinkin kauan välttelemään töitä. Eikö työkkäri kuitenkin työttömiä painosta? Kyllähän tässä systeemissä vikaa on.

Itsellä ei tosiaan olla yhteydessä, ei ainakaan täällä Jyväskylän alueella ja tuntuu jos itse haluaa olla aktiivinen niin eivät oikein mihinkään kursillekaan ota, tässä esimerkiksi perustelut miksi mua ei otettu ammatilliseen kuntoutukseen:

"Ammatillinen kuntoutusselvitys, HYLÄTTY, Et voi saada kelan järjestämää kuntoutusta, koska työ tai opiskelukykysi ja ansiomahdollisuutesi eivät ole olennaisesti heikentyneet eikä niiden arvioda lähivuosina olenaisesti heikentyvän. Sinulla on todettu fibromyalgia, sekä selkä ja niskakipuja, väsymystä ja unihäiriöitä. Paniikkioireilu kuvautuu lievänä. Ei terapian tai lääkehoidon tarvetta. Sairaudet vaikuttavat lievästi toimintakykyysi, mutta eivät aiheuta olennaista työ tai opiskelukyvyn heikentymistä. Saadun selvityksen perusteella sinulla ei ole estettä työllistyä merkonomin tutkinnon mukaisiin työtehtäviin."
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Oisko nyt vaan aika perustulolle vihdoin? Tietty raha kuukaudessa jokaiselle ja siihen päälle sitten voi tehdä, mitä tahansa työtä ilman pelkoa karenssista. En sitten tiedä, mutta henkilökohtaisen kokemuksen mukaan työttömyysturvalla ei kyllä mitään ihmeellistä elämää elä, vaikka moni kuvitteleekin sen olevan jotain juhlaa.
Kyllä. Perustulo, vaikka nyt sitten se 1000€ / nenä jokaiselle täysi-ikäiselle kansalaiselle. Tämä takaa sinulle elämän ylläpidon. Tuon päälle sitten kaikki rahat mitä tienaat jää itsellesi. Tämä systeemi on nähdäkseni ainut täysin tasa-arvoinen ja rehellinen. Kaikki muu on vain tyhjänpäiväistä kikkailua, joka ei kannusta työn tekemiseen.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Mitä tulee matalapalkkatöiden vastaanottamiseen, aika monilla tuntuu olevan käsitys, että olet siihen samaan pieneen palkkaan ja positioon sidottu vuosikaudet eteenpäin. Jo yksistään lisätyötunteja on useimmilla aloilla tarjolla riittävästi ja peruspäivätyön kylkeen voi nykyään tehdä hyvin joustavasti erilaisia keikkatöitä ihan jo peruskoulu/lukiopohjalla. Maailma muuttu ja tilanne voi luonnollisesti olla erilainen vuosikymmenten päästä, mutta ihan henkilökohtaisten kokemusten perusteella voin sanoa, että perusfiksu ja uuttera henkilö voi kyllä täyttää kalenterinsa töillä kellon ympäri joka ikinen päivä, jos haluaa.

Jokainen toimii eri tavalla, mutta kyllä minua ylipäänsä masentaisi identifioitua ja esitellä itseni vuodesta toiseen työttömänä. Lisäksi parisuhdemarkkinoilla niin tinderissä(+vastaavat) kuin yöelämässä elämässään eteenpäin pyrkivä ja positiivisen elämänasenteen omaava omaa korkeamman statuksen, kuin täysin yhteiskunnan tukien varassa elävä. Myös kansainvälisesti vaikkapa thaimaalaiset tai kenialaiset naiset arvostavat paljon korkeammalle suomalaismiestä, joka pystyy pitämään itsestään ja mahdollisesta perheestään huolta, kuin työtöntä.
Tässä on aika paljon asiaa. Ja ehkäpä kannattaisi keskittyä nykyistä enemmän myymään "parempaa tulevaisuutta" ja näitä kehityspolkuja. Varsinkin syrjäytyneille henkilöille. Ymmärrän kyllä nykyisenkin mallin, missä tarjotaan milloin mitäkin pientä kikkaretta, johon olisi helppo ryhtyä ja joka sitten johtaisi tuolle polulle. Tämä ei kuitenkaan kaikille toimi, jotkut ovat niin urautuneet siihen pieneen ympyräänsä. Näissä tapauksissa parempaa elämää täytyisi tosissaan myydä...
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Itsellä ei tosiaan olla yhteydessä, ei ainakaan täällä Jyväskylän alueella ja tuntuu jos itse haluaa olla aktiivinen niin eivät oikein mihinkään kursillekaan ota, tässä esimerkiksi perustelut miksi mua ei otettu ammatilliseen kuntoutukseen:
Jos tässä nyt on tarkoitus kritisoida työkkäriä, niin ei ihan osu maaliin. Ei TE-toimistoilla ole mitään valtaa päättää ammatilliseen kuntoitukseen pääsemisestä, vaan tuo on puhtaasti Kelan tai eläkevakuutusyhtiön päätösvallassa oleva asia.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos tässä nyt on tarkoitus kritisoida työkkäriä, niin ei ihan osu maaliin. Ei TE-toimistoilla ole mitään valtaa päättää ammatilliseen kuntoitukseen pääsemisestä, vaan tuo on puhtaasti Kelan tai eläkevakuutusyhtiön päätösvallassa oleva asia.

Laskisin silti tuon aika isoksi ongelmaksi jos näihin kelan tai eri tahojen järjestämisiin juttuihin ei meinaa päästä edes halutessaan, tuossakin olisi siis johtanut työkokeiluun, makoilaan sitten mielummin kotona kun ollaan "ilmaisena" työvoimana jossain. Eikä tosiaan TE toimistosta/muista tahoista kovin innokkaasti olla yhteydessä, näissä toki varmaan on alueellisia erojakin paljonko yhdellä työntekijällä hakijoita, mutta pääasiassa taitaa olla aivan liikaa. Sitten tietenkin se toinen asia että pitäisikö sitten resursseja kohdentaa niihin joilla on hyvä mahdollisuus työllistyä ja sitten toivottomat(sairaat) tapaukset päästää järjestelmästä ulos.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Muutama juttu näistä matalapalkkatöistä:

- Ovat usein osa-aikaisia, määräaikaisia tai proviisiomuotoisia.
- Joudut opettelemaan asiat juurta jaksain, minkä jälkeen tod.näk sopimuksesi loppuu tai siirryt muihin hommiin.
- Työ on fyysistä ja sitoo voimavaroja --> työnhaku omaa osaamista vastaaviin hommiin viivästyy.
- Asemasi työyhteisössä on heikko; olet se, jolle kipataan ikävät työt.
- Asemasi työntekijänä on heikko; säilyttääksesi työpaikan joudut yleensä hiljaisesti hyväksymään epäkohdat ja väärinkäytökset.

Aikanaan vuokrafirman kautta useammassakin paikassa nämä kaikki kohdat täyttyivät. Kesätyönä se vielä menee ja sillä tavalla olen ehkä vanhaa liittoa, että niiden hanttihommien tekeminen aluksi kuuluu asiaankin. En nyt tarkoita mitään tytöttelyä tai pojittelua, enkä muuta vastaavaa vääränlaista vallankäyttöä, mutta sitä että nuori ihminen oppii semmoista "kaikkea ei saa heti" asennetta ja tervettä nöyryyttä.

Pidemmän päälle sitten tämä on tietenkin täysin väärin ja jos ihminen on vuosikausia tämmöisessä pätkätyökierteessä, niin se on väärin.

Itselle on jäänyt mieleen takavuosien kesätöistä se, että kokeneimmat konkarit olivat usein niitä kaikista vetelimpiä. Duunipaikalle tultiin kyllä ajoissa, mutta valtaosa päivästä meni kahvinkeittimen ääressä tai röökipaikalla. Monesti vielä kehottivat "ottamaan rennommin", kun nuoruuden innolla halusi käyttää koko työajan tehokkaasti.

Nämä vanhat konkarit ovat myös usein niitä, joilla se oma viisaus koskien työtä painaa jo päätä ilmeisesti niin paljon, että sitä päätä ei oikein jaksa enää liikutella siellä työpaikalla. Tai että sitä viisautta pistäisi edes aktiivisesti hyötykäyttöön niin, että nuoremmat kollegat voisivat oppia sinulta.

Meillä on duunissa semmoista vitsiä joskus kerrottu, että ei siitä osaamisesta ja tietotaidosta ole mitään hyötyä kenellekään, jos se makaa päivästä toiseen vaan jossain kulmahuoneessa. Sieltä viisastellaan ja tiedetään kyllä kaikki asiat kovinkin hyvästi, mutta omat kädet pysyvät silti taskuissa.

Ota noita nyt sitten tosissasi.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Jos Matti tienaa nyt 2000e miinus verot ja työnantaja maksaa sivukuluineen hänestä 3200e (en tiedä onko suhde lähelläkään totuutta) niin tavoite pitäisi olla, että työnantajan kulut pysyy samana, mutta Matin palkka nousee vaikkapa 2800e miinus verot.

Näin saadaan kuilua työttömyystukeen nostettua terveesti, palkat nousuun ja yritysten halu palkkaamiseen pysyy.

Se olisi sitten valtion ongelma "tuottaa" (no joo on siinä muitakin osapuolia) tuolla kolmasosalla kaikki tarvittava lakisääteinen osuus. Ehkä tulisi terve tarve rakenteellisiin muutoksiin?
Suomessa ei ole mitenkään kovin korkeat työllistämisen sivukulut. Ainakin 2013 Suomessa sivukulut olivat alle EU:n keskiarvon. Ja tuon jälkeen tilanne ei varmaan huonompaan suuntaan ole mennyt, kun Sipilän hallitus oli junttaamassa päätöstä, jolla sivukuluja siirrettiin työnantajalta palkansaajien maksettavaksi.

Tanskassa on käsittääkseni paremmat palkat, korkeammat sivukulut, korkeampi kokonaisveroaste ja anteliaampi työttömyysturva kuin Suomessa eli lähtökohtaisesti suomalaisen oikeiston ja elinkeinoelämän silmissä Tanska on lähes kommunistinen maa. Silti Tanska on työllisyyslukujen suhteen jonkin sortin mallimaa.

Laskisin silti tuon aika isoksi ongelmaksi jos näihin kelan tai eri tahojen järjestämisiin juttuihin ei meinaa päästä edes halutessaan, tuossakin olisi siis johtanut työkokeiluun, makoilaan sitten mielummin kotona kun ollaan "ilmaisena" työvoimana jossain. Eikä tosiaan TE toimistosta/muista tahoista kovin innokkaasti olla yhteydessä, näissä toki varmaan on alueellisia erojakin paljonko yhdellä työntekijällä hakijoita, mutta pääasiassa taitaa olla aivan liikaa. Sitten tietenkin se toinen asia että pitäisikö sitten resursseja kohdentaa niihin joilla on hyvä mahdollisuus työllistyä ja sitten toivottomat(sairaat) tapaukset päästää järjestelmästä ulos.
Siitä olen samaa mieltä, että työttömällä tulee olla hyvin mahdollisuuksia päästä työllistymistä edistäviin palveluihin tai työvoimakoulutuksiin. Mutta sen ymmärrän hyvin, ettei ammatilliseen kuntoutukseen pääseminen voi olla mikään subjektiivinen oikeus. Tuossahan on kyse siitä, että terveydellisistä syistä lähtökohtaisesti koulutetaan uudelleen ihminen Kelan tai eläkeyhtiön piikkiin.

Työkokeiluun sinun on varmasti mahdollista päästä halutessasi myös työkkärin kautta. Jos sinulla on haluja uudelleen kouluttautua, niin voit vapaasti hakea julkisesti haussa oleviin työvoimakoulutuksiin. Jos työvoimakoulutuksissa ei ole sopivaa koulutusta, niin voit kysyä mahdollisuutta omaehtoisiin opintoihin työttömyysetuudella tuettuna. Jos haluat saada palvelua, niin eikö ole sähköisesti mahdollista jättää yhteydenottopyyntöä tms?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tämä on varmasti ihan totta ja hyvä pointti anekdootin säestämänä. Mutta yhtälailla yhteiskunnan on järkevää pohtia mitä tällaisen "käyttäytymismallin" muuttamiseksi olisi kenties tehtävissä.

Jos ymmärtäisit esimerkissäni mainitsemani tapauksen, ymmärtäisit ettei mitään ole ollut tehtävissä. Pointtini kuitenkin oli se, että joskus ihminen yksinkertaisesti elää tuilla, koska muita vaihtoehtoja ei ole. Ääriesimerkkihän tämä on, mutta niin on sellainenkin, joka haluaa maata kaiket päivät sohvalla tuiden varassa.

Meitä on niin monenlaisissa tilanteissa, minkä takia leimaaminen sosiaalipummiksi on paitsi työttömän, mutta myös keskustelun halventamista. Joku voi lähteä vaikka samana päivänä töihin toiselle puolelle maata, joku toinen taas ei pysty lähtemään vaikka haluaisi ja kolmas ei osaa lähteä.
 

Leicester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Hiljaisten seiväshyppääjien kerho
Jos Matti tienaa nyt 2000e miinus verot ja työnantaja maksaa sivukuluineen hänestä 3200e (en tiedä onko suhde lähelläkään totuutta) niin tavoite pitäisi olla, että työnantajan kulut pysyy samana, mutta Matin palkka nousee vaikkapa 2800e miinus verot.

Työnantajan sivukulut ovat pienimmillään n. 31 % ja pääsääntöisesti n. 35 % - 45 % bruttopalkan päälle, ainakin niillä yksityisillä aloilla, joilla olen työskennellyt, eli 2000€ bruttopalkka maksaa työnantajalle n. 2600 - 2900€.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos ymmärtäisit esimerkissäni mainitsemani tapauksen, ymmärtäisit ettei mitään ole ollut tehtävissä. Pointtini kuitenkin oli se, että joskus ihminen yksinkertaisesti elää tuilla, koska muita vaihtoehtoja ei ole. Ääriesimerkkihän tämä on, mutta niin on sellainenkin, joka haluaa maata kaiket päivät sohvalla tuiden varassa.

Harvassa lienevät tosiaan ne jotka haluavat vain sohvalla maata kaiket päivät. Ihan yhtä harvassa eivät kuitenkaan ole he, jotka jossain elämäntilanteessa kokevat töitä mielekkäämmäksi kavereiden kanssa hengaamisen ja harrastamisen, olipa se pelaamista, pussikaljoittelua tai vaikka musisointia, joissa itsessään ei ole yhtään mitään vikaa. Kun menot ovat pienet ja harrastukset halvat, voi ilman työntekoa elää tällaisessa, yleensä nuorena ajankohtaisessa, elämänvaiheessa ihan mukavaa elämää kun jättää tulevaisuuden huomiotta eikä koe häiritseväksi sitä että muut ihmiset tämän työllään rahoittavat. Ja vaikka nuoriso ei olekaan pilalla ja patalaiskaa, on nykyajan nuorilla ulottuvillaan täysin erilaiset mahdollisuudet ilman työntekoakin kuin siellä antiikin Roomassa, jossa niin ikään kuviteltiin että pullamössönuoriso on pilalla (ping @Walrus21 ).

Enkä minä tässä yksilöitä tuomitse, mutta tällaisesta käytöksestä on erilaisia kustannuksia yhteiskunnalle. Yhtäältä tämä maksetaan muiden työllä. Toisaalta, vaikka jossain elämänvaiheessa ko. työttömyystyyppi voi olla väliaikainen kokeilu johon ei ole tarkoituskaan jäädä, se usein tahattomasti ja tahtomatta pitkittyy. Se mikä oli jollekin aluksi hauskaa päämäärätöntä hengailua, kaljanjuontia ja tietokoneen pelaamista kavereiden kanssa muuttuukin äkkiä syrjäytymiseksi ja pitkäaikaistyöttömyydeksi, joka on kallista yhteiskunnalle ja sitäkin ikävämpää yksilölle itselleen. Ja kyllä näitä tapauksia tunnen ja tiedän minäkin.

Minusta keskustelussa pitää olla kyse insentiiveistä. Aina löytyy se esimerkki, jolla asiat eivät ole menneet nappiin ilman omaa syytä. Insentiiveillä voidaan kuitenkin vaikuttaa keskimääräisiin asenteisiin, maailmankatsomukseen ja pystymiseenkin.

Meitä on niin monenlaisissa tilanteissa, minkä takia leimaaminen sosiaalipummiksi on paitsi työttömän, mutta myös keskustelun halventamista. Joku voi lähteä vaikka samana päivänä töihin toiselle puolelle maata, joku toinen taas ei pysty lähtemään vaikka haluaisi ja kolmas ei osaa lähteä.

Otin itse esimerkiksi työkyvyttömyysasiat, jotka pitää väistämättä käsitellä erikseen. Ei ole mielekästä tai oikeudenmukaista pitää "ei pysty" ja "ei halua" -ihmisiä samassa kategoriassa tukienkaan osalta. "Ei osaa" -kategoriaan ratkaisu on yhteiskunnan tuki työllistymispalveluiden kautta. Näihin on ihan oikein panostaa ja pyrkiä pitämään ihmiset mahdollisimman hyvin yhteiskunnassa ja työelämässä kiinni. Mutta "ei halua" -kategorian osalta haluun voi kyllä aidosti vaikuttaa myös etuja karsimalla, ja siinä missä minulla ei ole mitään sitä vastaan että ihmiset valitsevat elämän täysin oravanpyörän ulkopuolella, ei ole moraalisesti kestävää että tällainen elämä tulisi rahoittaa muiden työllä. Kun puhutaan maailmankatsomuksesta, oman maailmankatsomuksen mukainen elämä pitää ensisijaisesti rahoittaa itse.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei varmasti ole kaikilla työssäkäyvilläkään helppoa ja elämä juhlaa tietenkään. En tiedä olisiko se silti mikään peruste lyödä ihmistä, joka on työttömyysturvalla. Varsinkin kun monesti näyttää siltä, että ne lyöjät on niitä joilla menee elämässä todella hyvin.

En minä ainakaan ole ketään lyömässä, mutta välillä vain tuntuu keskusteluissa se työttömyyden vertailukohta hakeutuvan jonnekin rikkaisiin tai vähintään hyvätuloisiin, joihin peilaten sitten taivastellaan työttömyysturvan pienuutta. Fakta on kuitenkin se, että koko hyvinvointiyhteiskunta, jonka rahoitus on btw. vakavasti uhattuna pidemmällä aikavälillä, rahoitetaan ihmisten työllä. Maassamme on paljon pieni- ja keskituloisia joiden elämä ei ole mitään erityistä herkkua tai "mene elämässä todella hyvin", mutta he omalta osaltaan osallistuvat hyvinvointiyhteiskunnan pyörittämiseen ja uhraavat aikaansa ja voimiaan tähän projektiin. Minusta niin moraalin kuin insentiivien kannalta olennainen kysymys on millainen perustyöttömän toimeentulon kuuluu olla verrattuna heihin, ei johonkin nallewahlrooseihin tai kokoomusnuoriin.

Valtaosalle työttömistä toki tarvittaisiin yksilöllisempää ja osallistavampaa tukea minkään kepin sijaan. Pysyvä työkyvyttömyys poislukien yhteiskunnan turvaverkkojen tarkoitus on saada syystä tai toisesta elämässään vaikeuksiin joutuneesta koppi ja auttaa hänet jaloilleen. Ei tarjota kohtalaisen mukavaa elintasoa ilman vastiketta tästä ikuisuuteen. Minun mielestäni emme tällä hetkellä onnistu kovin hyvin jaloilleen auttamisessa, ja tätä sitten kompensoidaan tuolla jälkimmäisellä konstilla. Yhtälailla näistä ei voida puuttua vain toiseen puoleen ja pelkkä toimeentulon leikkaus olisikin työttömän näkökulmasta mainitsemaasi lyömistä. Ehdottomasti samalla täytyy kehittää tukiprosesseja. Se on toki ymmärrettävää, että tässäkin tilanteessa toimeentulon leikkaaminen yksittäisestä työttömästä tuntuu varmaan lyömiseltä, etenkin jos taustalla on ns. pulaan jättänyt tukiverkosto joka jaloille nostamisen sijaan ohjasi elämään tuista riippuvaisena ilman näkymää paremmasta.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Uusi työnhakumalli tänään eduskuntaan:


Näen tässä ainoastaan mahdollisuuksia: turhien työhakemusten tehtailun myötä avoimia työpaikkoja ei enää ilmoiteta mol:in ym. sivuille.

Kun itse olin työttömänä, sain te-toimistolta velvoitteen hakea paria työpaikkaa, joihin minulla ei ollut mitään pätevyyttä/valmiuksia (toinen jopa ulkomailla). Helpotin rekrytoijan työtä kirjoittamalla hakemuksen, jossa oli tasan kaksi lausetta: "Haen paikkaa TE-keskuksen velvoittamana. Palkkatoiveeni on 20000 euroa kuussa, minkä lisäksi toivon autoetua." Ja näin karenssi vältetty.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Kun itse olin työttömänä, sain te-toimistolta velvoitteen hakea paria työpaikkaa, joihin minulla ei ollut mitään pätevyyttä/valmiuksia (toinen jopa ulkomailla).

Onko tuohon malliin tulossa se jossain vaiheessa puhuttu syyni, että TE-toimisto arvioi, onko työtön hakinut kk-kiintiössään sopivia paikkoja? Jos on tulossa, niin voi kyllä tulla hienoja tilanteita kiitos tuon tässä kuvailemasi "asiantuntemuksen" mitä tulee työpaikkojen vaatimuksiin. "Et hakenut Ilmatieteenlaitoksen tutkijan paikkaa, vaikka työhistoriasi perusteella olet työskennellyt ilmastointiasentajana. Karenssi->"
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös