Toivoisin oikeasti että näissä ratkaisisi ihan työpanos ja soveltuvuus asiaan mitä nyt vertaillaankaan. Ei kait kukaan työnantaja oikeasti perusta päätöksiään tai anna painoarvoa somessa oleville päivityksille?
Suurin osa työnantajista ei todennäköisesti - tiettyyn rajaan asti - ole kiinnostunut työntekijöiden some-päivityksistä, jos työntekijän toiminta työhön ja esimerkiksi asiakkaisiin liittyen vastaa odotuksia.
Sitten voi olla eri, jos työntekijän someviestintä on esim. riittävän suuressa ristiriidassa työnantajan edustamien arvojen ja vaikka nyt hyvien tapojen kanssa. Aivan hyvin tuollaisen johdosta voi seurata huomautus tai kirjallinen varoitus, kuin myös huomattavan vakavan tai toistuvan tapauksen kyseessä ollen jopa irtisanominen. Vapaa-aika on toki vapaa-aikaa, mutta julkisesti esillä oleva someviestintä on julkista viestintää, ihan sama käsitteleekö se vapaa-ajan tekemisiä vai jotain ihan muuta.
Jokainen voi miettiä, mitä kaikkea kannattaa kertoa omasta elämästään julkisuuteen, ja mitä on parempi jättää kertomatta. Kun ollaan somessa esillä omalla identiteetillä tai muutoin tunnistettavissa olevana, niin yksi hyvä nyrkkisääntö on välillä miettiä, haluaako esim. pomojensa, alaistensa, asiakkaidensa, sukulaistensa tai naapureidensa näkevän ne asiat, mitä kohta haluaa julkaista.
On inhimillistä mutta kovin irrelevanttia syyllistää työnantajaa siitä, jos käy niin, että työnantajan edustaja saa työntekijän somepäivityksistä sellaisen käsityksen, ettei työntekijän elämänhallinta ole välttämättä kunnossa. Ei tuosta välttämättä mitään kummempaa seuraa, ei välttämättä puhutteluakaan, mutta kaikki tuollainen voi vaikuttaa työpaikalla. Voi jäädä vaikkapa odotettu ylennys tai uusi tehtävä saamatta, ja samoin sen mukana mahdollisesti tuleva palkankorotus.
Minua eivät esimiehenä paljoakaan kiinnosta omien työntekijöiden somessa todistetut skumpanjuonnit, bileissä käymiset tai festariviikonloput, jos touhu on suht tavanomaista. Sitten voi olla eri, jos työntekijä esim. näyttää käyvän ryyppäämässä tavattoman usein, sammaltaa somevideoilla umpijurrissa karaokessa, eikä muutenkaan tunnu piittaavan minkään vertaa julkisesta kuvastaan. Tulee vain esimiehenä väistämättä mieleen, kuinka paljon vastuuta tällaiselle ihmiselle uskaltaa työpaikalla antaa, vaikka kenenkään vapaa-aikaan en sinänsä näe tarvetta puuttuakaan. Sitten mennään jonkin rajan yli, jos somepäivityksiin alkavat tulla työasiat ja asiakkaiden asiat minkään vertaa mukaan, ja etenkin jos niihin liittyy yhtään mitään kiistanalaista. Mutta yhtä kaikki, jos olen nimittämässä vaikkapa tiimille esimiestä, ja yksi ehdokkaista on somessa kännibiletyksiään jakava työntekijä, joka on työpaikalla muuten ok, niin ei tuo kyllä ainakaan pisteitä nosta. Saattaa vaikuttaa jopa ratkaisevasti, tapauksesta tietysti riippuen.