TV-sarja: Game of Thrones (jenkkitahtiin)

  • 792 940
  • 3 873

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Okei eli kannattaa vähän miettiä ennen nillitystä eikä katsoa kuin piru jumalanpalvelusta.

Vai kannattaisiko miettiä vähän ennen kuin palvoo sitä maata minkä päällä sarja kävelee eikä katsoa sarjaa kuin aivopesty idiootti jumalanpalvelusta?
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Vai kannattaisiko miettiä vähän ennen kuin palvoo sitä maata minkä päällä sarja kävelee eikä katsoa sarjaa kuin aivopesty idiootti jumalanpalvelusta?
No jo on mennyt tunteisiin. Kyseessä on kuitenkin vain TV-sarja jostain hemmetin larppauskirjastosta, joten viihdettä sen olla pitää.

Tämä yhdeksäs jakso oli nyt sitten jo vähän eteen päin aiempien laahaavasta pohjustelusta. Ei ehkä kaikkein terävintä kynää ole käytetty näissä kässäreissä, mutta oikein hyvin tämä menee viihteenä edelleen.
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hemmetin komeaa meininkiä, saatana sentään. Jon Snowin hortoilu taistelun sekamelskassa oli ehkä päräyttävintä telkkaria ikinä. Joo voishan sitä nillittää vaikka mistä taas mutta en nyt kyllä jaksa, oli niin törkyisen tylyä menoa koko jakso. Danynkin loharikuviot oli messevä tapa potkia jakso käyntiin, ja Ramsayn kasvojenmuussaus ja syöttö koirille oli sopivan sadistinen tapa päättää tuon paskiaisen elämänkaari.

Kuolemalotto meni omalta osalta ihan pitkin vittua.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eniten ihmetyttää valitukset kun asiat tapahtuu liian nopeasti. Jaksot eivät ole mitään leikkaamatonta livekuvaa tapahtumista vaan välillä aikaa kuluu enemmänkin asioiden välillä.

Kyllä kyllä, mutta sarjan dramaturginen aika tuntuu häilyvän täysin sen mukaan mikä milloinkin sopii käsikirjoittajien tarkoitusperiin. Esimerkiksi Rautasaarelaiset purjehtivat isolla laivastolla aivan toiselle puolelle maailmaa muutaman jakson mittaisessa ajassa ja ilmestyvät hups vaan paikalle juuri silloin kun Dany tarvitsee laivoja. Samaten Pikkusormi on painanut välin Laaksosta Pohjoiseen ja takaisin sekä sotajoukon kanssa että ilman jo muutaman kerran sellaiseen tahtiin, että luulisi lopunkin fledan jo harmaantuneen. Ja tietysti Valen joukko tulee paikalle juuri silloin kun sitä eniten tarvitaan.

Nopeiden matkojen lisäksi silmään pistää väliin se, että hahmojen isot ja monimutkaiset motiivit käsitellään välillä melkoisella pikavauhdilla. Esimerkkinä jälleen vaikka Rautasaarelaiset jotka tuosta vaan lähtevät isolla porukalla toiviomatkalle maailman ääriin. Jossa kaikki tietysti hoituu yhdellä lyhyellä keskustelulla.

Minä(kään) en halua takertua ihan jokaiseen pikkujuttuun ja ymmärrän että tietty määrä deus ex machinaa kuuluu hyvään tarinaan. Mutta parin viime kauden aikana nämä äkilliset juonenkäänteet, teleportaatiosiirtymiset ja tiettyjen hahmojen ihmepelastumiset ovat alkaneet tulla korvista ulos ja sarja siirtynyt joiltakin osin lähelle tusinatavaraa.

Toki kuudes kausi on sentään ollut parempi kuin viides kuten aiemmin kirjoitinkin.
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
Ei helvetti, että tämä sarja osaa olla pilalla.

Sinänä aikaisemmin televisiointi teki muutamia poikkeuksia lukuunottamatta oikeutta alkuperäismateriaalilleen, mutta kyllä tämä viimeinen kausi ja etenkin viimeinen jakso näyttävät missä todella mennään. Dialogi puuttuu ja mähinää on koko rahalla. Mitään ei pohjusteta, kaikki vain tapahtuu. Ja nuo hahmojen teleport-temput ympäriinsä, ei helvetti sentään. Sieltä mennään missä aita on matalin, kyllä huomaa tämän olevan enää ihan tv-sarjaihmisille tehtyä fanifiktiota.

Kaiken kruunaasi sinänsä näyttävän taistelun päättänyt Taru sormusten herrasta - ratkaisu (jo toisen kerran, viimeksi tämän manööverin esitti Stannis), ja ah-niin-mulkun Ramsayn syöttäminen omille koirilleen. Eivät sitten mitään muuta keksineet?

Toivottavasti tätä ei montaa kautta tai jaksoa enää tehdä, ideat käyvät tuottajakaksikolta selkeästi vähiin ja taso laskee kuin lehmän häntä.
 

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Mahtava jakso. Uppoo meikäläiseen edelleen.

En ymmärrä tätä jatkuvaa valittamista, mutta nähtävästi odotukset ovat liian korkealla edelleen, vaikka se tapa jolla sarjaa viedään eteenpäin on edelleen erilainen ja sen kaikki tietävät jo. Edelleen.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Hirveetä kitinää taas koko ketju pääosin. Kirjat lukeneet "hipsterit" kuorossa vinkuu, kun kaikki on päin persettä.
Helppohan se on kirjoissa juttuja pohjustella sivutolkulla ja antaa vielä lukijan mielikuvituksen luoda tapahtumaan puitteet verrattuna TV-sarjaan, jossa se mitä on, on siinä naaman edessä elävänä kuvana. Kymmenen jaksoa per kausi, niin ei siinä kauheasti voida ruveta kolmea jaksoa käyttämään rautasaarelaisten monologeihin ja motiivien pohdintaan merimatkalla Danyn luo.

Pikkuisen nimittäin riittää materiaalia, josta pitää repiä sopivan verran tapahtumia ja tarinan liikkua edes jollain tasolla TV:ssä.

Pitää ilmeisesti perustaa vielä yksi ketju tälle sarjalle, jossa jengi voi nilittää kirjojen ja TV:n sarjan eroista. Vingutaan, että on niin pilalla sarja ja silti ollaan ensimmäisten joukossa heti täällä huutelemassa, että taas oli se ja se liian erilaista ja huonotunnelmaista verrattuna siihen "-Minun lukuhetkeeni takkatulen äärellä".
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hiukan mennyt koko kausi ns. käsijarru päällä, vaikka hyviä hienoja ja ennen kaikkea koskettavia hetkiä onkin löytynyt. Verrattuna kuitenkin pariin edelliseen kauteen vaikka, niin ei ole ihan lähtenyt ja välill jotenkin oiotaan mutkia ja kiirehditään ja tuntuu, että paljon jää myös kertomatta, mutta... kyllä tämä ysijakso oli eeppistä settiä ja komeata katseltavaa. Ihan ei nyt ehkä Nightwatch vs. Wildlings eeppisyyteen yltänyt, mutta lähelle lähelle. Upeaa oli ja jakson loppukin, paha sai palkkansa. Omat koirat purivat, kirjaimellisesti.

Kauden päätöstä odotellessa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kyllä, se on hyvä indikaattori massan mielipiteestä.

OT: sama ilmiö, kun bändi tekee sen läpimurtonsa ja saavuttaa suuren suosion. Jo aikasemmin bändin löytäneet loukkaantuvat massojen suosiosta ja kaikki uusi julkastu materiaali on "kaupallista paskaa". Aivan samansuuntaista itselleselittelyhän tää massasuosioon vetoaminen on. Juu, kyllä, taatusti aito tunne, mutta vähän kyllä hymyilyttää energia, joka tuhlataan siihen todisteluun "massan paskuudesta" ja "yksilönjokajoalustaonkatsonut" erinomasuudesta.

That said. Kirjoista ohimeneminen on laskenut dialogin tasoa ja sarjan lopun häämöttäminen näkyy kiireenä... mutta, heh, "kaupallista paskaa!, kyllä sillon ku minä tän löysin..."
 

Hereworth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Joni Puurula, Flyers
Kummasti sarjan taso oli korkeampi kun oli lähdemateriaali mihin nojata. Ja sivutolkulla läpikäytyjä juttuja tuotiin onnistuneesti, selittäen, myös televisiolevitykseen. Sarjakin kärsii, kun ei ole kirjoja mihin nojata. Mutta tietenkin nykypäivän tässäjaheti-katsojaan tämä varmasti puree.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olihan toi nyt ihan paska jakso. Kohtuullisen eeppinen taistelukohtaus, mutta loppuratkaisuna paikalle juokseva Stannisin... Eiku Gand... Eiku Pikkusormen armeija pelastaa lopussa kaiken. Jotain juonellista koukkua näihin kaipaisi. Nyt mentiin niin ennalta-arvattavalla kaavalla alusta loppuun. Missä on aikaisemmilla kausilla ollut juonittelu? Missä yllättävät juonenkäänteet?

Tällä kaudella on ollut hyviäkin jaksoja ja sarja on edelleen hyvä. Nyt ei kyllä tämä uusin vaan iskenyt. Selvästi minulle yksi heikoimmista jaksoista koko kaudella ellei peräti heikoin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ihme kitinää tosiaan. Sehän nyt vaan on fakta, ettei televisiosarjat vedä vuodesta toiseen kasvavia katsojalukuja ja kyllä minä ainakin ottaisin sata kertaa sadasta sen vaihtoehdon, että "tarina" saadaan kerrottua jotenkin loppuun, kuin että se loppuisi kuin "seinään", rahojen loputtua. Toisaalta eihän tuollaisen maailman tarina tietenkään ikinä voi loppua, mutta kyllä minä haluaisin ainakin Tyrionin, Danyn, Aryan, Snow:n, Jaime:n ja Cersein tarinoille jonkinlaisen päätöksen. Kaikkien ei tarvitse välttämättä delata, mutta kyllä mä haluaisin myös nähdä sen loppusodan, jossa oletettavasti Dany ja Snow johtaa ihmisiä pohjoisen pahiksia vastaan.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ei kai se tv-sarjan tekijöiden vika ole, että kirjailija ei ole saanut kirjoja ajoissa tuutattua ulos, jolloin lähdemateriaali olisi eri tavalla kunnossa dialogeineen kaikkinaan. Nyt joutuvat menemään niillä eväillä jotka on annettu. Paha puristaa varmaan enempää tuubista. Ei sarjan tuotantoa nyt voi oikein pysäyttääkään kesken kaiken kenties vuosiksi, niin, että kirjailija mahdollisesti saa teoksensa (t)ulostettua. Nimenomaan mahdollisesti, koska Martin tuntuu olevan todella hidas kirjoittamaan ja tekevän sitä vahvasti fiilispohjalta kun inspis iskee, eikä paina kellon ympäri hommia määrätietoisesti. Se on vähän joidenkin taiteilijoiden taipumus, että jos juttua ei synny, niin ei synny. Tuolle ei nyt enää tässä kohtaa mahda mitään, koska sarja on ajanut niin auttamatta ohi lähdematskun.

Voi tietysti aina jälkiviisastella, olisiko sarjaa kannattanut lähteä tuottamaan vasta kun koko kirjasarja on valmis, kenties, mutta sitäkään turha enää miettiä. Tuossakin kohtaa syy ei nyt varsinaisesti ole sarjan tuottajien ja käsikirjoittajien. Vilpittömästi ovat varmasti uskoneet, että loput kirjat valmistuu sitä tahtia, että pysytään osapuilleen samassa tahdissa.
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen reippaat pojat
Olipas paska jakso. Theon Greyjoylla selvästi pullotti kulli vasemmassa lahkeessa kun seisoi Danyn edessä. Suljin television ja palasin takaisin kirjojen pariin, missä maailma on täydellistä.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ohittaen tämän paskaa/ei paskaa- väittelyn ja palaten spekuloinnin mukavaan maailmaan...

Jonin 'kuolemattomuutta' korostettiin aivan sairaasti, jopa niin, että tyhmempikin tajusi ettei kaveriin vaan osu nuolet tai hepat polje yli.

Lord Of Light(ko) se siellä pitää palavaa kättään suojaten? Onko JSnow siis tämän legendaarisen soturin uudelleen syntynyt reinkarnaatio?

Siinä hyvä mies Danylle kun tämä palaa vaatiimaan valtaistuinta. Tietty Jonin pitää eka käydä hoitamassa Walkerit jne mutta Bran the Broidi auttaa siinä. Sansasta uusi Warden of the North, Theonin systeristä rautasaarten hallitsija.

Ja sitten Littlefinger napsauttaa sormiaan ja alkaa taas uusi valtaistuinpeli.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Huh-huh mikä jakso. Menee samalle tasolle Breaking Badin "Ozymandias"in ja Walking Deadin "No Sanctuary"n kanssa. Se taistelukohtaus oli hengästyttävän hienosti tehty.

Boltonien suku vissiin kuoli Ramsayn mukana.

Vielä yksi jakso.
 

ChosenTwo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalaiset NHL:ssä
Oli kyllä kova jakso! Ja tämä tulee henkilöltä, joka on todella nauttinut kaikesta sarjan hidastempoisesta juonittelusta. Mutta niinpä vain mättökin toimii välillä, jos se on toteutettu hyvin. Ja tämä oli kyllä varsin hyvin toteutettu. Jos nyt hyvikset pelastuvat viime tingassa apujoukkojen johdosta, niin täällä huudetaan että paska sarja, koska Gandalfkin kerran pelasti viime tingassa porukkaa siellä yhdessä syvänteessä. Eikö se ole nimenomaan hyvä, että joskus jopa ne hyvätkin voittavat, eivätkä päädy aina päättömiksi? Ramsay oli kyllä huikea hahmo, ei sillä. Ja kyllä, jopa minäkin osasin sitä Littlefingeriä paikalle odottaa. Mutta hetken aikaa meinasi ruveta jo jännittämään, kun Jon pusertui kasan alimmaksi... Noh, sain sitten tyydytyksen tuosta Valen saapumisesta. Vaikka se perkeleen Gandalf olikin sen jo aiemmin tehnyt ("Simpsons did it!")!

Ja joo, Jon selvisi tyhmän epärealistisesti. White walkerit ok, lohikäärmeet ok, kuolleista herääminen ok... Mutta nuolisateen välttämisessä tuli nyt kyllä raja vastaan. Ai saatana, mikä lapsille suunnattu satu tämä on?
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ei kai se tv-sarjan tekijöiden vika ole, että kirjailija ei ole saanut kirjoja ajoissa tuutattua ulos, jolloin lähdemateriaali olisi eri tavalla kunnossa dialogeineen kaikkinaan. Nyt joutuvat menemään niillä eväillä jotka on annettu. Paha puristaa varmaan enempää tuubista.

Juuri näin ja jos joku haluaisi tässä foliota kääriä päänsä ympärille, niin mikä on kirjasarjalle tuottavampi "loppu", kuin antaa tämän televisiosarjan ajaa ensin itsensä loppuun ja sen jälkeen kirjoittaa vaihtoehtoinen lopetus tai jatkaa tarinaa paljon pidemmälle, kuin televisiosarjassa tehtiin. Meinaa ne jotka ovat kirjasarjaan jääneet koukkuun, tulevat varmaan tulevatkin kirjat lukemaan. Mutta jos tämän tv-sarjan loputtua vielä haippi on päällä, niin isot rahathan siellä on tehtävissä vaihtoehtoisella lopulla/tarinan jatkamisella.

Edit. tai siis niin minä tekisin, jos olisin puikoissa ja kapitalisti sika
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jonin nuolien väistely oli kieltämättä vähän lame juttu ja meni hollywood-osastolle, mutta miten tuon nyt sitten toteuttaa, ettei hahmo kuole uudelleen. Ei nyt vaan sattunut osumaan, vaikka välillä satoi kuurona. Muuten kyllä taistelukohtaukset oli todella hienoja, varsinkin yhdessä kohtaa kun oli vähän pidempi otto ilman leikkauksia. Näistä minä pidän.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tykkäsin kyllä helvetisti uusimmasta jaksosta. Eihän tuossa tosiaan lopulta mitään erityisen yllättävää tapahtunut, mutta en koe sitä ongelmaksi. Jakso voi olla hyvä, vaikka ei sisältäisikään shokkiwau-käänteitä. Nyt vaan oli toteutus sen verran rautaa, että viihdyin perse liimattuna penkkiin koko tunnin ja olisin istunut mielelläni toisenkin. Oikeastaan tekisi mieli tsekata tuo läpi heti perään uudestaan.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
OT: sama ilmiö, kun bändi tekee sen läpimurtonsa ja saavuttaa suuren suosion. Jo aikasemmin bändin löytäneet loukkaantuvat massojen suosiosta ja kaikki uusi julkastu materiaali on "kaupallista paskaa". Aivan samansuuntaista itselleselittelyhän tää massasuosioon vetoaminen on. Juu, kyllä, taatusti aito tunne, mutta vähän kyllä hymyilyttää energia, joka tuhlataan siihen todisteluun "massan paskuudesta" ja "yksilönjokajoalustaonkatsonut" erinomasuudesta.

That said. Kirjoista ohimeneminen on laskenut dialogin tasoa ja sarjan lopun häämöttäminen näkyy kiireenä... mutta, heh, "kaupallista paskaa!, kyllä sillon ku minä tän löysin..."

Jos haluaa ajatella asioista laiskasti, niin päätyy juuri tuohon lopputulokseen. Kyllä tuo ilmiö varmasti on olemassa, että aluksi pienen piirin siistin jutun kasvaminen ns. mainstreamiksi saa osan hylkimään uusia sarjan jaksoja tai bändin kappaleita. Kuitenkin ihan yhtä lailla on olemassa ilmiö, jossa läpimurron tehnyt artisti kohtaa ensimmäistä kertaa selkeät ja taloudellisesti erittäin merkittävät odotukset siitä, millaista vaikkapa musiikkia hänen pitäisi tehdä. Kun moni artisti kykenee itsekin myöntämään että tuo väkisinkin jollain tasolla vaikuttaa, miksei siihen pysty yleisö? Eihän se tarkoita välttämättä muuttumista huonompaan suuntaan vaan usein myös päinvastoin!

Omista suosikkibändeistäni ja artisteistani suuri osa on saavuttanut aikas järkyttävän suuren massan suosion myyden satojakin miljoonia albumeja, eikä se todellakaan laske arvostusta tai minun suosiotani. Moni on myös kiistatta muuttunut uransa varrella ja tehnyt hyvinkin erilaista musaa osan kokeiluista ollessa onnistuneempia ja osan vähemmän onnistuneita. Osa on minua miellyttänyt, ja joskus on käynyt niin että tekemisen taso on mielestäni mennyt huonommaksi. Tällaisia bändejä voi olla seurannassa parikymmentä, joista joissain olen pitänyt uudesta muuttuneesta tuotannosta jopa enemmän, osa on pysynyt yhtä lailla mielenkiintoisena ja laadukkaana, ja osa on muuttunut minusta joko tyyliltään ei miellyttäväksi tai laadultaan heikoksi. Jokaista tällaista bändiä kommentoidessa saa luennon paikalliselta Tarinankertojalta, kuinka tuon täytyy johtua vain siitä että ko. bändistä tuli suosittu. Mitään muita selitystähän ei ole, koska tällainen ilmiö kerran on olemassa. Väliä ei ole silläkään että minunkaan (kuten ei varmaan suurimman osan, hipsterit erikseen) kohdalla ei ole olemassa mitään tendenssiä alkaa hylkiä kaupallistettua tai suosittua artistia saati sarjaa. Enemmän tuntuu olevan tendenssi että suosittu tuote heikkenee laadultaan, kun suosion eteen ei tarvitse enää pinnistellä. Jos rahaa tulee vähemmällä vaivannäöllä, harmillisen moni tarttuu tilaisuuteen mielihyvin. Pätee niin ruokaan kuin viihteeseenkin. Onneksi on todella paljon asialleen omistautuneita henkilöitä joita tämä ei koske.

edit: Huomaa, että en käyttänyt alkuperäisessä viestissäni sanaa massa halveksuen. Oli Beatleskin aivan upea bändi, vaikka nauttivat massan keskuudessa hieman suurempaa suosiota kuin GOT. Mutta kaikki mistä iso liuta ihmisiä pitää ei ole automaattisesti laadukasta eikä automaattisesti paskaa. Täällä tunnutaan perinteisessä nettikeskustelun hengessä taas laitettavan ihmisiä lokeroihin niin, että jos joku sarjaa kritisoi on hänen oltava hipsteri ja kritiikin johduttava vain suosiosta jne. Muuten sarjaa tulee vain kehua, sillä IMDB:ssäkin on tykätty. Naurettavan mustavalkoista ajattelua. Luulen että esim. nimimerkille @Flou ja ainakin minulle sopisi erinomaisesti, että sarja olisi pysynyt vähemmän hollywoodmaisena ja enemmän, noh, gameofthronesmaisena, ja mieluusti voitaisiin täällä mehustella kuinka näyttää hyvältä. Jos olisin sarjan katselun aloittanut ykköskauden julkaisun aikoihin, olisi minulla ollut tähän ketjuun positiivista sanottavaa lähes pelkästään pitkän aikaa ja olisin kehunut lempisarjakseni. Eikä muuten olisi pätkääkään haitannut että muutkin olisi tykänneet, päinvastoin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Olihan tuo erittäin komea jakso ja rytinää piisasi viimeinkin. Kirkkaasti jäätiin plussan puolelle, mutta kaikesta huolimatta Starkien tyhmyys jäi vaivaamaan oikein urakalla. Sansa ei kerro pikkusormesta. Jon menee suoraan ansaan, vaikka Sansa varoitti edellisessä kohtauksessa. Jos Ramsay ampuu nuolia, niin kuka hitto juoksee luotisuoraan pakoon eikä mutkittele? Miksi kuollut veli pitäisi haudata, jos olisi tarjolla kuolleista herättäjä?

Arvostan tätä jaksoa, mutta en ihmettele yhtään, että täällä nillitetään pikkuasioista. Pienistä puroista kasvaa iso kyynel, vai miten se meni. Viimeksi otti näin paljon pikkuasiat päähän, kun Buffyssä normaalia kadunmies-Xanderia nuijittiin 300 kilon taisteluvasaralla, eikä tullut edes mustaa silmää ja äijä kerjäsi lisää, koska käsikirjoitus vaati sankaritekoja. Ei se rakkaan kulttisarjan mainetta pilannut, mutta sillä hetkellä otti kyllä päähän.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Arvostan tätä jaksoa, mutta en ihmettele yhtään, että täällä nillitetään pikkuasioista.

Tähän voi heti todeta että omalla kohdallani kyse on juuri tästä. Tällaiset pikkuasiat ovat muodostuneet tärkeiksi, ja jos niitä joutuu selittelemään jatkuvasti parhain päin tekee se GOT:ista valitettavasti taas sarjan muiden joukossa. Tämä minunkin nillittämiseni on siis tavallaan kunnianosoitus sarjalle, joka on nostanut vaatimustason myös pienissä yksityiskohdissa korkealle. Sellaiselle jolle ne eivät alunperinkään paljon merkinneet, ei tämä tietenkään ole suuri asia ja se on hänen onnensa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös