Mainos

TV-sarja: Game of Thrones (jenkkitahtiin)

  • 805 181
  • 3 874

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jopa kirjailijan itsensä - enkä oikein tiedä, miten pitkälle kirjailija on oikeasti kuollut vaikka postmodernisti näin pitkään ajateltiin. Selvää joka tapauksessa on, ettei Tolkien todellakaan kirjoittanut sellaista tarinaa kuin mitä elokuvissa nähtiin vaan ihan toisenlaisen. Ihan ok on, että sinä löysit siitä hauskan seikkailutarinan, jolla on ikionnellinen loppu ja jonka Peter Jackson uskollisesti muunsi action-elokuvaksi, mutta tälläistä tarinaa Tolkien ei varmasti tajunnut kirjoittavansa, eikä kirjoittanut.

Voisitko nyt avata millaisen tarinan Tolkien kirjoitti. Olet nyt neljässä viestissä kertonut saman asian, avaamatta asiaa lainkaan. Eli mitä muuta LOTR:ssa on, kuin sankaritarina, hyvän ja pahan taistelu?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Voisitko nyt avata millaisen tarinan Tolkien kirjoitti. Olet nyt neljässä viestissä kertonut saman asian, avaamatta asiaa lainkaan. Eli mitä muuta LOTR:ssa on, kuin sankaritarina, hyvän ja pahan taistelu?

Höh, olen kyllä tästä kirjoittanut, paljonkin, käypä vaikka läpi noita varsinaisia Tolkien-ketjuja. Ja lue myös Tom Shippeyn Tolkien-esittelyitä, jos haluat tutustua yksityiskohtaisemmin hänen varsinaiseen, hmm, eetokseensa. Ihan lyhyesti sanottuna Tolkien on suuri ei-moderni kirjailija, jonka ihmiskunnan suhteen pessimistinen kristillis-konservatiivinen maailmankuva yhdistyi hyvin syvälliseen kielitieteelliseen ja filologiseen tietämykseen. Tolkien kuvaa Sormusten herrassa häviävää maailmaa, jossa voitto sodassa on vain väliaikainen pysähdys "pitkän tappion" tiellä.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Taitaa kuitenkin valtaosa ihmisistä olla sitä mieltä, että LOTR-filmatisoinnit onnistuivat, jos nyt eivät kiitettävästi niin vähintäänkin kelvollisesti. Tuo sarja oli sikäli paljon helpompi siirtää valkokankaalle, että kyseessä on kuitenkin pohjimmiltaan vain normaalia pidempi ja moniuloitteisempi seikkailukertomus. GOT:in en uskoisi ihan yhtä helpolla muutamaksi leffaksi muuntautuvan, sillä mielestäni sarjan anti on nimenomaan hitaassa tarinankerronnassa ja syvissä henkilöhahmoissa. Jos koko sarja pitäisi tiivistää vaikka leffatrilogiaksi, olisi nyt nähdyt 3 kautta suurin piirtein yksi leffa. Miten helvetissä kaikki nyt nähdyt, sarjan kannalta oleelliset tapahtumat oltaisiin saatu ympättyä yhteen ~3½ tunnin mittaiseen elokuvaan? Ei mitenkään. Aivan liikaa olennaisuuksia olisi pitänyt jättää pois. Onneksi Martin teki oikean päätöksen ja lähti HBO:n kelkkaan, joten saamme vielä monta vuotta seurata maailmanhistorian parhaan TV-sarjan kehitystä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Taitaa kuitenkin valtaosa ihmisistä olla sitä mieltä, että LOTR-filmatisoinnit onnistuivat, jos nyt eivät kiitettävästi niin vähintäänkin kelvollisesti.

Valtaosa ihmisistä nyt on noin keskimäärin melko yksinkertaista porukkaa, joilla on sangen huono maku. En pitäisi "valtaosan" mielipiteitä mistään asiasta minään jumalan sanana, melkeinpä päinvastoin ainakin mitä estetiikkaan tulee. Mitä sitten tulee vertailuun Tolkienin ja Martinin välillä niin kysymys on aikamoisen haastava, kun lähtökohdat ovat niin huomattavasti erilaiset. Jos kuitenkin pitää Sormusten Herraa "yksiulotteisena" seikkailukertomuksena niin mielestäni on jättänyt aika paljon näkemättä tekstistä - moderni henkilökuvaus ei ole mikään automaattinen tapa arvottaa narratiivia, etenkin kun Tolkien äärimmäisen tietoisesti pyrki esimoderniin eeppiseen kerrontaan, jolloin moderni henkilökuvaus olisi ollut lähinnä tietty epäonnistuminen hänen tekstissä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Valtaosa ihmisistä nyt on noin keskimäärin melko yksinkertaista porukkaa, joilla on sangen huono maku...

Maku kysymyksistä voidaan aina keskustella. Tosiasia on myös se, että Taru sormusten herrasta on hieno seikkailukertomus, jonka 15-vuotias TosiFani kirjoista löysi. Minusta on hieman surullista, että osa porukasta ei näe eroa elokuvan/ tv-sarjan ja kirjan välillä. Kirjoissa asioita voidaan syventää huomattavasti enemmän, kuin elokuvissa tai televisiossa.

Ja minusta on on surullista, että seikkailukertomusta ei voi nähdä vain seikkailukertomuksena vaan siihen pitää väkisin punoa mukaan tylsää todellisuutta. Joskus taide on vain viihtymistä varten.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja minusta on on surullista, että seikkailukertomusta ei voi nähdä vain seikkailukertomuksena vaan siihen pitää väkisin punoa mukaan tylsää todellisuutta. Joskus taide on vain viihtymistä varten.

Makuasioistahan ei voi kiistellä. Tosi hienoa että pidit kirjasta. GOT:kin on ihan hyvä ja viihdyttävä sarja ja melkoisen uskollinen Martinin visiolle.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Valtaosa ihmisistä nyt on noin keskimäärin melko yksinkertaista porukkaa, joilla on sangen huono maku.

No onneksi sä omaat hyvän maun ja olet keskimääräistä ylevämpää rotua. Aikoinaan kun näin 80-luvun alussa Bakshinin ohjaaman animmaation Taru Sormusten Herrasta, tuo upposi meikäläiseen kybällä. Oli saatu luotua elokuvaksi jotain uskomatonta vielä uskomattomasta kirjasaagasta. Vaikka leffa oli uudella teknologialla toteutettu yli kahden tunnin piirrosversio niin sitä katsottiin viikonloppu toisensa jälkeen...vielä niin, että osa jengistä veti samalla ravintolapohjia.

Katsoitko sä tuolloin myös kyseistä LOTR-leffaa ja mitä mieltä olet kyseisestä tuotoksesta? Tuo sun "insinöörijargoni" Tolkienista saa kyllä hymyn huulille. Niinköhän herra oikeasti halusi jälkipolvien ajattelevan fantasiatuotannostaan?
 

müller

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuli mjr:stä heti sellanen mielikuva, ettei hän oikeasti ole itse tajunnut LOTR:sta mitään tarinaa syvällisempää. Kuullut vain monilta, että mitä se tarina heijastaa, mikä sen oikea syvällisempi olemus oikein on. Sen jälkeen mjr onkin perehtynyt näihin muihin mielipiteisiin, lukenut Tom Shippeyn (kuka?) Tolkien-esittelyjä ja spammanut LOTR foorumeille. Sitten mjr onkin ylpeänä kertonut kaikille kuinka hän ymmärtää LOTR:n syvällisen olemuksen ja yhteiskuntaan heijastuvan kritiikin, ja kuinka muut jotka ei sitä ymmärrä ovat tyhmiä ja sivistymättömiä. Ja nyt mjr päätti tulla kertomaan asiasta GoT-ketjuun, syystä tai toisesta.

Mitä muuten Houndista mainittiin jossain vaiheessa, niin hänhän on kertonut Aryalle, ettei hyväksy tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa, eikä muutenkaan Joffreyn (se hemmetin mulkku) harrastamaa silmitöntä sadistisuutensa tyydyttämistä. Voi myös olla, että Hound tuntee jonkinasteista sympatiaa Aryaa kohtaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Tolkien kuvaa Sormusten herrassa häviävää maailmaa, jossa voitto sodassa on vain väliaikainen pysähdys "pitkän tappion" tiellä.

... ja tämän näkemyksen mukaanko elokuva olisi pitänyt tehdä?

Herranen aika sentään, eihän tuollaista flikkaa olisi kukaan mennyt katsomaan: nyt menee huonosti, mutta lopussa vielä huonommin.

Elokuvat ovat viihdeteollisuutta ja kaiken lisäksi pitää muistaa, että näitä leffoja jo suunniteltaessa todelliset Tolkien-fanit saivat olla mukana, heidän mielipiteitään eri hahmoista ja kuvauksesta kyseltiin ja päällisin puolin heti ensimmäiset pätkät saivat loisteliaan vastaanoton. Muun muassa aikakauslehti Newsweek on silloin 10+ vuotta sitten tehnyt tästä asiasta stoorin.

Varmasti toki "oppositiotakin" löytyy.

Kaipaan tähän keskusteluun ainakin nimimerkkiä MustaNuoli, joka vaikuttaa mielestäni erittäin perehtyneeltä Tolkien-maailmaan.
 

Isle of Man

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, TuTo
Elokuvat ovat viihdeteollisuutta
No ei nyt varsinaisesti, mutta kyseinen taidemuoto on ajan saatossa ajatunut melko kaupalliseen suuntaan johtuen julkisen tuen vähentymisestä ns. korkeammiksi pidettyjen taidemuotojen suhteen.

Mutta on täällä sellaiset saatanan taiteentutkijat taas kasassa kun ei ole kykyä ymmärtää visuaalisen taiteen ja kirjoitetun taiteen eroja. Ihan kuin visuaalisissa taiteissa olis tarkoitus vain tuottaa kirjallisen taiteen rekonstruktioita. Se taidekokemus lähtee visuualisella puolella visuaalisesta ärsykkeestä, kun kirjallisella puolella kokemus koostuu hieman eri tavalla.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
No ei nyt varsinaisesti, mutta kyseinen taidemuoto on ajan saatossa ajatunut melko kaupalliseen suuntaan johtuen julkisen tuen vähentymisestä ns. korkeammiksi pidettyjen taidemuotojen suhteen...

Toki elokuva voidaan ja oikeastaan pitääkin nähdä taiteena, mutta etköhän kuitenkin ymmärtänyt mitä tarkoitin...

Etenkin kun puhumme nyt LOTR-trilogiasta, jonka ympärille rakennetun massiivisen rahantekokoneiston avulla on pelkästään oheiskrääsää ja videopelejä myymällä tienattu varmasti satoja miljoonia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Katsoitko sä tuolloin myös kyseistä LOTR-leffaa ja mitä mieltä olet kyseisestä tuotoksesta? Tuo sun "insinöörijargoni" Tolkienista saa kyllä hymyn huulille. Niinköhän herra oikeasti halusi jälkipolvien ajattelevan fantasiatuotannostaan?

Kyllä, katsoin, kaikki kolme, heti kuin oli mahdollista, myös extended editionit löytyy, nekin katsottu useaan kertaan. Miten sen nyt sanoisi - Tolkien siis pakkomielteenomaisesti loi tuon maailmansa parinkymmenen vuoden ajan ennenkuin mieleen edes tuli julkaisu, keskeistä oli kielten luominen sekä näille taustahistorian, myös omat henkilökohtaiset kokemukset olivat taustalla (mm. saaga vaimonsa kanssa kihlautumisesta, josta tuli aihe Berenin ja Luthienin tarinalle). Tähän hän sitten yhdisti pohjoisten eeppisten tarujen filologinen ja esteettinen tuntemuksensa ja halusi kirjoittaa vastaavan Englannille, jolta sellainen puuttui. Hän näki modernin kirjallisuuden lähinnä harharetkenä (aika perverssisti tämä pitkälle alkoi näkemyksensä mukaan Shakespearesta). Kristillis-konservatiivinen maailmankuva näkyi tietysti myös "sub-creation" -käsitteessä. Maailma on tekstissä keskeinen henkilö, sen historiallinen tausta, sen kielet, sen mytologia - olennainen osa kirjaa on hidas vaellus, maisemassa, historiassa. Se mitä Peter Jackson teki oli korkeatasoista toimintaviihdettä - Tolkien ei kirjoittanut korkeatasoista toimintaviihdettä vaan korkeatasoista ei-modernia kirjallisuutta.

Joo, en todellakaan tajua, että elokuva on eri taidemuoto - mitä luulisit? Miten käännät runon toiselle kielelle? (Asia jota olen melko paljon pohtinut.) Olennaista on että saa käännettyä sen "tuntuman", sen "olemuksen", rytmiikan - täysin sananmukainen käännös voi olla täydellistä väkivaltaa tekevä. Jackson teki toimintakeskeisen helpotetun pikakelauksen ja valitsi sen, mikä maksimoi tuoton valtavalle investoinnille. Tämä on varmasti täysin ymmärrettävää, mutta onko siitä pakko pitää? Ja onko se pitämättä jättäminen jotenkin itsestäänselvästi väärin? Joo, ymmärrän että olen vähemmistössä ja elitistinen, mutta otan sentään Tolkienin vakavasti - täydellisen vakavasti - ei minua kiinnosta antamani vaikutelma, jossain pirun anonyymilla palstalla. Minua kiinnostaa Tolkien ja se miksi hänen tekstinsä on iskenyt aikoinaan minuun sillä valtavalla voimalla, millä se iski. Sorry nyt kun en kauheasti pyytele tätä anteeksi.
 

Jussizip

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Porin Ässät, Chelsea FC
Luulin tulleeni Game Of Thrones keskusteluun, mutta taisinkin klikata vahingossa Lord of the rings otsikkoa.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Edelleen, kirja ja tv-sarja ovat kaksi eri asiaa. Kirjoissa on mahdollisuus kehittää henkilöitä sivukaupalla, mutta tv-sarjassa ei. Minusta sarjasta on monia ihan tyhjiä tapauksia, joita käydään välillä "moikkaamassa".

Jos huomasit niin jatkoin kyllä mietintääni kuinka jaksoja pitäisi olla myös enemmän tässä tapauksessa. Ideaali kauden mitta olisi 12 tai 13 jaksoa ja tällöin näille sivuhahmoille jäisi oikeasti enempi aikaa. Nykyisellään sarjaan ei kyllä enempää hahmoja tuupata tai vastaavasti se vaatisi tietyiltä hahmoilta aikaa pois. Toisaalta taas joku Ros (joka on täysin keksitty hahmo) sai aikaa huomattavan paljon...
 

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Perhana kun ei malttaisi odottaa nyt sitä 9kk, ei sitten millään. Olen todella, todella huono seuraamaan mitään tv-sarjoja mutta GoT on kyllä imaissut mukaansa.

Vika jakso ei mielestäni ollut mitenkään erityisen mielenkiintoinen, hyviähän jokainen jakso ovat olleet, ei sillä toki. Tosta hullut nylkyrikiduttajat-suvusta alan tykätä kovasti, äpäräkiduttaja on valtavan hieno, hullu hahmo.

Ensi tuotantokaudelta odotan Joffreyn lopullista napsahdusta ja sitä, säilyykö kyseinen hirviö enää pappa-Lannisterin hallinnassa. Myös Jaimen uusi tuleminen, sekoittaako pakkaa vai semetöikö Lannistereiden valta-aseman? Muutenkin kaikki kiinnostava juonittelu koskee oikeastaan Lannistereita. Ladder-pikkusormi ehdottomasti takaisin sotkemaan kuvioita kaljun eunukin vastavoimaksi. Jää vs tuli-taistelu ei oikeastaan tällä hetkellä jaksa kiinnostaa, ehkä siksi kun kummastakaan suunnasta ei löydy varsinaisia pahiksia. Inva-jengi on yhtä puhtoinen sielultaan kuin Äiti Daenerysa. White walkersit ovat yhtä sielukkaita vihollisia kuin örkit ja zombit, persoonattomia "pahiksia" jotka varmaan vielä yhdistävät koko valtakunnan kamppailemaan yhteistä vihollista vastaan. No, hyviä selkäänpuukotuksia odotellessa.
Tulinoidan jengi ei erityisesti herätä hurraahuutoja mut kaipa tosta jotain siistiä saadaan.
Arya&Hound kaksikko tullee muodostamaan ensi tuotantokauden kiinnostavimman sivujuonen. Muut Starkit ovat koittaneet olla mälsiä oikeamielisiä hyviksiä, katkera kostonenkeli-Arska päivää toivottavasti paremmin. Symppis poikatyttö todellakin, ja kun tuosta vielä koulitaan joku super varjojen ninjatappaja niin Hurtan brutaali voima yhdistettynä kissamaiseen hiippailuun luo vielä hienon ja tappavan vaarallisen kaksikon.
Voi ettien että kun ei jaksaisi odottaa.

Niin ja kiitokset kaikille hyvästä pohdinnasta ja raapustuksiani huomattavasti parempilaatuisista ja järkevimmistä viesteistä, on ollut ilo lukea palstalaisten kirjoituksia (lukuunottamatta niitä spoilereita, ja ei se maailma niihinkään kaatunut, no worries), tulevaa kautta odotellessa!
 
Suosikkijoukkue
KK
Ensi tuotantokaudelta odotan Joffreyn lopullista napsahdusta ja sitä, säilyykö kyseinen hirviö enää pappa-Lannisterin hallinnassa. Myös Jaimen uusi tuleminen, sekoittaako pakkaa vai semetöikö Lannistereiden valta-aseman?´
...
Tulinoidan jengi ei erityisesti herätä hurraahuutoja mut kaipa tosta jotain siistiä saadaan.
...
Arya&Hound kaksikko tullee muodostamaan ensi tuotantokauden kiinnostavimman sivujuonen. Muut Starkit ovat koittaneet olla mälsiä oikeamielisiä hyviksiä, katkera kostonenkeli-Arska päivää toivottavasti paremmin. Symppis poikatyttö todellakin, ja kun tuosta vielä koulitaan joku super varjojen ninjatappaja niin Hurtan brutaali voima yhdistettynä kissamaiseen hiippailuun luo vielä hienon ja tappavan vaarallisen kaksikon.
Voi ettien että kun ei jaksaisi odottaa.
...
Itsekkin uskon Hullun kuningas II:n paluuta. Kyllähän tuollainen sukurutsauksen tuote on aivan omiaan tähän sarjaan. Monta kertaa olen sanonut ja sanonpa vieläkin, että yksi tunteita herättävin henkilö 2000-luvun tv:stä. Hieno roolisuoritus nuorelta näyttelijältä.
...
Tulinoidan jengi jättäytyy nyt pois valtaistuinpelistä ja lähtee muurille taistelemaan todellista vihollsita vastaan. Eiköhän he löydä vielä Branin inva-ryhmän ja huomaa tämän olevan Phjoisen uusi kuningas.
...
Aryan ja Houndin edesottamukset kiinnostavat todella paljon myös täällä. En ymmärrää joidenkin täällä esittämää kritiikkiä Aryaa kohtaan. Aryan menoa ja kehitystä on ollut todella mielenkiintoinen seurata. Jack Gleeson oli Batman Begingissä kaveri esitti paljon nuorempana jo hienoa pinetä sivuroolia. Houndistahan alkaa tulemaan myös paljon inhimillisemmän olinen Aryan suojelija. Mistä lie johtuu? En oikein edes muista, miten Hound lähti Kings Landingistä? Oliko se sen taistelun jälkeen, kun kaveri pelkäsi tulta? Tähän kaksikkoon vielä mukaan Jaqen H'ghar ja Aryan "rakas" Gendry pääsi myös karkuun. Missäköhän kohtaa taas näkevät toisensa?
 
Suosikkijoukkue
KK
Taistelussa pelästyi tulta joo ja sen takia vetäytyi muurien sisäpuolelle eikä suostunut enää palaamaan taisteluun.

Kyseinen klippi Youtubessa. Ihan huikea kohtaus kyllä :)

No muistinhan minä. Joo elikkäs Hound on nyt siis sotilaskarkuri ja näin ollen joutuu etsimään paikkansa ja paikka löytyi nyt sitten Aryan/Phjoisen tykööntä. Varmaan suojelee Aryaa juurikin rahan/turvan toivossa. Hieno homma, loistava apu Aryalle ja Starkeille. Vastaa ainakin 50 normaalia rivisotilasta.

Itsellä on tunne, että Jaime ei olisikaan pojan biologinen isä, vaan Joffrey olisi Cersein ja Riki Sorsan seksisuhteen hedelmiä.

Kiitos tiedosta. Onhan Joffreyn tukkamalli kyllä jäätävä :D

Joffrey vs. Riki Sorsa
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Itsellä on tunne, että Jaime ei olisikaan pojan biologinen isä, vaan Joffrey olisi Cersein ja Riki Sorsan seksisuhteen hedelmiä.

No nyt menit sitten spoilaamaan neljännen tuotantokauden toiseksi viimeisen jakson tärkeimmän juonenkäänteen. Kyllähän sitä kirjasarjaa lukiessa tippui leuka lattialle, kun reggea ok raikasi Kings landingissä ja Jaimea vietiin.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Tuli tänään katsottua kaksi viimeistä jaksoa putkeen, voi perkele kun vituttaa tuo Catelyn Starkin lahtaaminen. Oli omia ehdottomia lemppareitani ja toivoin että nainen olisi päässyt kunnolla kostamaan mm. poikansa rampauttamisen ja miehensä tappamisen, mut joo-o. Niin päättyi sitten vaan senkin hahmon tie siihen.

Etenkin tuo 9 jakso hakee kyllä vertaistaan. Loppu oli niin järkyttävä että jäin vain tuijottamaan ruutua, ensimmäinen järkevä ajatus oli että mitä vittua nyt tapahtui. Upeat näyttelijä suorituksetkin.

Pakko vielä sanoa että en muista kovin montaa hahmoa sarjoissa jotka aiheuttaisi samanlaisen oksennusreaktion kuin Joffrey . Kertakaikkiaan läpimätä tyyppi, pelkkä naaman ilmestyminen ruutuun aiheuttaa jo raivokkaita tuntemuksia. Ei sillä, tuollaisia verenpaineen nostattajia toki aina tarvitaan.
 
Joop. Nyt riitti tämän ketjun lukeminen näiden vitun spoilereiden takia. Joku veikkailee tulevia tapahtumia ja sitten joku älykääpiö päättää tulla paikalle vahvistamaan tietojaan kirjoista.

Kirjat ovat pilanneet maailman.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös