Tokikaan en TS:ää itse lue, mutta ei kai ne TPS:nkään sponsseja sentään häpeilemättä puffaa?
Puffaavat tavallaan ainakin itseään, sillä Turun Sanomat ja TPS ovat osittain samojen herrojen omistuksessa. Ketosen mahtiveljekset ovat TS-konsernin pääomistajia ja mukana myös TPS-omistuksessa (kuten monessa muussakin turkulaisessa bisneksessä). TS toimii myös toisinaan Tepsin otteluiden otteluisäntänä (muiden sponsorien tavoin).
Samoja rahoja siellä taustalla siis liikkuu, ja myös Tepsin nykyinen toimitusjohtaja Hietaranta työskenteli TS-konsernissa johtoasemissa ennen Tepsiin siirtymistään. Mieshän leikkisästi myönsikin jotain sen tapaista, että pomot säilyivät samana vaikka eri organisaatioon tulikin siirryttyä. Kummallakin osakeyhtiöllä on siis samoja omistajia, joten ei ole bisneksen kannalta järkevää, että osakeyhtiöt eivät tukisi toistensa liiketoimintaa.
Turun Sanomien urheilutoimituksessa kaikki eivät toki ole tiukasti "Palloseuran miehiä", mutta esim. Leppäsyrjän kolumneista ja teksteistä voi kyllä päätellä varsin selvästi, minkä seuran puoleen hän kallistuu. Esim. paikallispeliartikkeli TuTo-TPS oli kirjoitettu täysin propagandasävyisesti ottamatta toisen puolen näkökulmaa ollenkaan mukaan. Tekstistä sai sen käsityksen, että TuTo olisi yrittänyt teurastaa tepsiläisiä jäällä ja nämä urheina herrasmiehinä vain keskittyivät kiekonpelaamiseen. Turhahan se oli sanallakaan mainita, että tuon ottelun ainoa isompi loukkaantuminen kohdistui TuTon pelaajaan, jolta Tepsin urhea herrasmies paukautti sormen rikki. Miksi turhaan sotkea jo valittua yksipuolista näkökulmaa tosiasioilla ja tasapuolisella kohtelulla?
Saahan toki sitä olla urheilutoimittajallakin oma seuravalintansa, mutta niin hyvät kontaktit ovat TPS:n ja TS:n välillä, että se vaikuttaa vähintään alitajuisesti juttupainotuksiin. Eipä tarvitse Hietarinnan ainakaan muuta kuin rimpauttaa vanhalle työpaikalleen ja kertoa TPS-kuulumisensa, jotka sitten päätyvät sovellettuna lehteen.
Toki tämänlaista toimintaahan mediat harrastavat alvariinsa, mitään neutraalia tiedonvälitystä ei sellaisenaan ole edes olemassakaan. Aina on joku painotus suuntaan tai toiseen - joskus avoimempi, joskus peitellympi. Yksi hyvä esimerkki on Ruisrock, jonka pressitiedotteita olen itsekin vuosien varrella lukuisia saanut - ja huomannut, että ne on monesti referoitu lähes sanasta sanaan Turun Sanomissa. Turun Sanomilla on Ruisrockissa iso määrä toimittajia bäkkärillä heilumassa, joten luulisi tuostakin festivaalista irtoavan muutakin kuin pinnallisia "onks kova meno"-pikahaastatteluja ja festaritiedotteiden painamista lehteen. Eipä Turun Sanomissa juurikaan kritisoida tapahtuman varjopuolia tai sellaisia käytäntöjä, jotka saavat maksavat asiakkaat raivoihinsa. Bäkkärin puolella on toki mukavampaa, sen itsekin olen monena vuonna saanut kokea, mutta yleisöllehän tapahtumia tehdään, ei vip-porukoille.
Alueen päämedia saisi joskus muistaa olevansa vallan vahtikoira ja puraista kättä, joka on sitä tottunut ruokkimaan sen sijaan, että vain nuolisi sitä niin kuin aina ennenkin.