Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Turvallisuus- ja ympäristöpoliittisesti kestävä kuluttaminen

  • 2 186
  • 17

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Venäjän nykytilaketjussa on käyty paljon hyvää keskustelua aiheesta ja myös venäjäboikoteille on oma ketjunsa, mutta näkisin että yleinen ketju monella tasolla kestävästä kuluttamisesta voi olla ihan fiksu kootun mielipiteenvaihdon alusta. Lainaan nyt jäsentä @444 tuolta jämäneukkulaketjusta, vaikka tosiaan siinä olisi useampikin hyvä viesti aiheesta tuoreeltaan. Tässä kuitenkin ensimmäinen kappale pisti miettimään että miksi tuolla ei ole pohjustettu kokonaan uutta ketjua:
Tässä olisi ylipäätään erittäin hyvä paikka meistä jokaiselle päivittää kulutustottumuksiaan. Jokainen voisi miettiä tuotteen / tavaran kohdalla, että tarvitseeko sitä ihan oikeasti. Riittäisikö, että ostaisi vain pari vaatekappaletta vuodessa sen sijaan, että ostaa niitä muutaman euron rättejä jokaiseen vuodenaikaan ja käyttää niitä sen 1-5 kertaa ja sitten heittää pois. Itse olen ostanut uusia vaatteita tänä vuonna yhden kerran; sukkia, jotka on tehty Puolassa. Viime vuonna puolalaisia sukkia sekä Portugalissa tehdyn paidan. Aiemmin hankittuja vaatteita olen parsinut käsin, jolloin on saatu lisää käyttöikää. Myös kirpputorit ovat tulleet tutuiksi. Kyllä, se vaatii enemmän tiedostamista ja enemmän harkintaa ja suunnitelmallisuutta, alkuun ehdottomasti enemmän vaivaa ja ennen kaikkea mielenmaiseman muutosta. On myös totta, että joillekin ne kiinakuteet ovat ainoa vaihtoehto, kun suurempiin kertainvestointeihin ei vain ole varaa. Mutta valtaosa suomalaisista on niin tottuneita massakulutukseen, että ei siellä kaupassa jakseta edes kyseenalaistaa, että tarvitseeko oikeasti sitä omenasorvia, kananmunankeitintä tai vohvelirautaa, kun jotain on vain pakko ostaa täyttääkseen jonkin tyhjiön elämässään. Ja joidenkin hyödykkeiden osalta on vain käytännössä mahdotonta tehdä 100% eettisesti kestävä päätös: voiko esim. kuluttaja valita sellaisen auton, jonka yksikään komponentti ei tulisi Kiinasta tai afrikkalaisella orjatyövoimalla toimivista kaivoksista? Tai käyttää polttoainetta, joka ei ole fossiilista, mutta samaan aikaan ei vaadi kymmenien tuhansien eurojen alkuinvestointia? Tarvitaan siis myös yritystason ratkaisuja, jotta se olisi edes mahdollista. Läpinäkkyvyyttä.

Itse aiheeseen liittyen. Yksi hyödyke on venäläisille yhtä lähellä sydäntä kuin juustot ja sokeri: muovipussit. Kaupat voisivat tehdä päätöksen, että kaikki muovikassit ovat vähintäänkin sinikeltaisia ja mieluiten myös oikeasti kantaa ottavia. Siinähän sitten pavelit ja alekseit roudaavat sitä juustoa kotimaahansa kauniisti väritetyissä muovikasseissa ja selittävät kotikylän miliiseille, että mitä tuli tehtyä.

Mieluummin toki vain lopetetaan viisumien myöntäminen itäturisteille. Heillähän on onnen ihmemaassaan kaikki, mitä ihminen kaipaa, ja sitä ilosanomaansa pyrkivät parhaansa mukaan levittämään naapurimaihinsa tankeilla ja ohjuksilla. Pysykööt siis siellä. Homeiset perunat, hapankaali ja ruostuneet ladat ovat varmasti kaikkien suurin unelma.
Tosiaan kulutustottumuksien päivittäminen olisi paikallaan itse kullakin. Luonnollisesti kestämättömien vaihtoehtojen (oli sitten kyseessä minkälainen kestämättömyys tahansa) valinta on nykyhetkellä äärimmäisen hankalaa. Vaikka ostaisit sveitsiläisen puhelimen, jollaisella @Sanainen arkku kirjoitti myös hyvän viestin hieman tuota lainaamaani ennen samaan ketjuun, päästään riittävän pitkälle laitteen sisuskaluihin tutustumalla jossain vaiheessa Kiinaan. Viimeistään materiaalit on louhittu kiinasta, kuten 98% REE alkuaineista (harvinaiset maametallit) joita Eurooppaan tuodaan. Todennäköisesti osa yksinkertaisemmista komponenteista on myös esivalmistettu Kiinassa.

Mitä sitten voidaan tehdä tilanteessa missä lähes kaikki fyysiset hyödykkeet ovat Eurooppaan vihamielisesti suhtautuvien tahojen takana? Nopeasti ei juuri mitään. Ostamalla hyödykkeet käytettynä ja edistämällä yhteiskäyttökonsepteja (tarvitseeko ihan joka taloudesta löytyä oma jäätelökone ja espressomylly, näin inasen kärjistettynä) vähennetään lineaaritalouden lähtömaiden saamia tuottoja, muilla keinoin yksittäinen kuluttaja ei vielä pysty hirveästi vaikuttamaan. Toisaalta Eurooppa on tietoisesti siirtymässä kiertotaloutta kohti ja maanosa on jo täynnä kriittisiä materiaaleja uustuotannon lähtöaineiksi, joskin niistä on todella tolkuton osa dumppailtu historian saatossa penkkaan roskana, kun uusien hommaaminen Kiinasta tms. maista on ollut halpaa ja helppoa. Energian- ja lannoitetuotannonkin suhteen on täydet omavaraistumismahdollisuudet olemassa, kun nykyisilläkin tekniikoilla ja metodeilla olisi mahdollista saavuttaa tila jossa neitseellisiä resursseja tarvitaan tuotannossa max 1/4 nykyisestä.

Toki koko talouselämän siirtäminen lineaaritalouden kertakäyttöhyödykkeistä ja pikavoitoista kiertotalouden pysyviin hyödykkeisiin (viimeistään materiaalitasolla, toki ideaalitilanne on että vaikka se kahvinkeitin korjataan ja jatkaa elämäänsä kahvinkeittimenä ad infinitum) ja kovin erilaiseen tulovirtaan on melko järkyttävän suuri askel millekään toimijalle, saati maailman tällä hetkellä kolmanneksi suurimmalle talousalueelle (IMF:n -21 arvio USA 25 triljoonaa $, Kiina 20, EU 18 ja sen jälkeen piiiiiiiiiiiiiitkä matka neljäntenä olevaan Japaniin 4 triljoonaa). Toisaalta muutos on pakon sanelema ekologisen, mutta myös turvallisuuspoliittisen kestävyyden takia. Lineaaritalous tyhjentää pallon resursseista, minkä lisäksi paskoo ilmaston. Tämä on selvää myös niille tahoille jotka tuon talousmallin ikuista voittokulkua julistavat ja edistävät. Sen päälle ko. mallissa kriittinen alkutuotanto on ulkoistettu Venäjän ja Kiinan kaltaisiin paikkoihin, joille emme oikeasti halua antaa merkittävää vaikutusvaltaa, käytännössä kiristysaseita, asiakkaitaan kohtaan. Ukrainassa käytävä sota on osoittanut vihdoin konkreettisesti jopa Saksalle (ja esim. Heinäluomalle, Aholle ja Lipposelle) että itse asiassa energiakauppa voi tosiaankin olla myös politiikkaa, ei ainoastaan taloudellista hyvää kaikille osallistujilla. Että itäinen terroristivaltio sitten ihan oikeasti lähti kiristämään kaasuputkillaan ja että Hanhikiven voimalahanke oli sitten kuitenkin niiden pyrkimys päästä äärimmäisen tiukasti kiinni Suomen energiaturvallisuuteen.

Valtio-omistajan sekoiluista mm. Fortumin välityksellä pitää avata oma ketjunsa, koska siitäkin käydään keskustelua mm. Marinin hallituksen ketjussa, vaikka sekoilu ajoittuukin vahvasti reilusti aiempiin, nykyisillä ollessa lähinnä paskansyöjän rooli. Tässä olisi tarkoitus keskustella yhtäältä taloussiirtymän isoista linjoista ja toisaalta yksittäisen kuluttajan mahdollisuuksista vaikuttaa maailmanpolitiikkaan omilla valinnoillaan ts. vinkkailla kestäviä vaihtoehtoja. Heti tuoreeltaan voin pro-tipsinä kertoa että esim. XXL:stä (muistanemme kesäkuun kohunpoikasen kun firma tunkee reklamaatiotavaran puukolla viilleltynä suoraan sekajätteeseen, ei välttämättä kestävin vaihtoehto) ei tarvitse ostaa jokaiselle omaa rinkkaa ja telttaa, kun erittäin laadukkaita vaellusvarusteita vuokrataan netissä kuluttajalta kuluttajalle palvelusivustoilla. Ylipäätään harvoin tarvittavien tai kokeilumielessä hankittavien tuotteiden korvaaminen vuokrattavilla/lainattavilla on juttu mistä ei mielestäni ole juurikaan ollut puhetta vaikka palvelualustat on jo olemassa kun tajusin ruveta sellaisia googlailemaan.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Aiheellinen ketjun avaus ja hyvä vinkki loppuun (vuokraus/lainaus) @Wiljami :lta.

Ennen esimerkiksi kuluttamiseen liittyviä boikotteja tuli mietittyä paljonkin. Oli Kuluta harkiten -opas, boikottilistoja tuli vastaan useammin (vaikka puhutaan ajasta ennen omaa internetin käytön aloittamista) ja boikotit olivat paljon absoluuttisempia. Toisaalta omat boikottini olivat silloin paljon pinnallisempia, mutta yhtä kaikki aiheellisia.

Nykyään boikotointi ehkä hieman haastavampaa... Jos vaikka haluaa boikotoida jotain tiettyä yritystä, voi taustalta löytyä aina vain enemmän vaikka minkälaisia ristikkäisiä omistussuhteita. Hyvinkin viattomalta kuulostava yritys / tuote voi todellisuudessa olla myyty ajat sitten vaikka minkälaisia pahuuksia tehtailevalle monikansalliselle toimijalle ja, kuten moni jo maininnutkin, ovat tuotteiden valmistuksessa käytetyt alihankinta-ketjut välillä melkoinen suo.

Entä paljonko pelkillä boikoteilla on vaikutusta? Yhden ihmisen vaikutus kai usein aika mitätön, mutta ennen riitti optimismia, enkä kyllä nykyäänkään halua ehdoin tahdoin perseillä ja tukea kulutuksellani mitä tahansa.

Viime vuosina tuota omaa kuluttamista on jälleen herännyt kyseenalaistamaan enemmän (tietyt vanhat boikotit kuitenkin pyörineet aina taustalla: ikinä en ole syönyt McDonaldsissa, tankannut Shelliltä jne.) ja pahaltahan se on tuntunut. Kaikkea pientä säätöä on tullut tehtyä, mutta kaikki vaikuttanut hieman epätoivoiselle... :(

Periksi ei kuitenkaan pidä antaa :)

Kohti omavaraisempaa taloutta pitänyt alkaa siirtyä, perehtyä kunnolla aiheeseen, kun jonkun investoinnin joutuu tekemään jne.

Ehkä itselle pelottavimpana asiana lopetin tämän vuoden puolella pitkäaikaisen työni eräässä yrityksessä. Työn takia jouduin ajamaan pitkiäkin välejä polttomoottorilla varustetulla henkilöautolla ja käyttämään materiaaleja sekä aineita, joita ei kerta kaikkiaan voinut pitää ekologisina tai eettisinä. Kaiken huipuksi vain hyvin harvoilla työmailla tuli koettua tekevänsä jotain tarpeellista, liian usein kyseessä oli vain hienostelun ja kulutuksen palveleminen.

Aika pitkään tuon asian kanssa piti kipuilla, koska ei työnantajani mikään hirviö ollut, enkä oikein ollut varma miten selviäisin ilman tuota työsuhdetta. Varman päällehän sitä sitten piti pelata, ja varmistaa, että voin yritykseen palata tulevaisuudessa, jos tuntuu, että kaikki kusee. Hieman raastaa, että ei vieläkään uskalla tehdä esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi mitään absoluuttisia tekoja, ja se, että nykyisen kaltaiseksi rakentunut kotini, on maksettu kaikenmaailman kompromissien teoilla.

Yhtä kaikki, boikottilistat kasvavat kasvamistaan ja tähän mennessä olen löytänyt tarpeeksi muita töitä, jotka olen kokenut eettisesti ja ekologisesti kohtuullisen kestäviksi, että en ole joutunut kivikaudelle palaamista harkitsemaan. Huomisen tilanteen näkee sitten toivottavasti aikanaan.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kiitos ketjun avaamisesta, @Wiljami !

Avaus oli sikäli tyhjentävä, että tyydyn vain pumppaamaan renkaita: lähtökohtaisesti eettisintä kuluttamista on hyödykkeiden elinkaarien pidentäminen eli korjaaminen. Korjauttaminen, itseasiassa.

Tästä on nyt jo toistakymmentä vuotta, kun tötöilin Moccamasterin johdon kuumalle hellän levylle (ko. liesi säilytettiin keittiöremontin yhteydessä, koska se oli hyväkuntoinen ja olimme tottuneet sen käyttämiseen. Vaihdettiin se vähän käytettyyn, mutta modernimpaan vasta kymmenen vuotta keittiörempan jälkeen.) seurauksella, että johdon kuori suli.

Varmaan moni olisi heittänyt laitteen menemään ja harmia puhisten ostanut kiinalaisen keittimen Prismasta tilalle.
Käytin keittimen kodinkone huollossa, jossa siihen laitettiin purkuosa jostain oikeasti särkyneestä laitteesta. Maksoi kympin ja toimi ensin meillä, myöhemmin toisessa kotitaloudessa pitkään.

Oikeastaan laitteiden korjattavuus on yksi eettisen kuluttamisen peruskivi. Tämä puhelin mm. on oikeasti korjattavaksi rakennettu ja sen käyttöjärjestelmälle on odotettavissa pisimpään päivityksiä. Nämä on tietenkin spekulaatioita, ja saattaa hän olla, että se päätyy järven pohjaan yhden perämoottorin, yhden Leathermanin, lukuisien vähempiarvoisten työkalujen, yhden kattilan jne seuraan.

Kun kiinalainen vehje on ostettu, vahinko ei enää kasva sillä että sitä käytetään. Siksi elinkaari ja jälkimarkkinat on tärkeä pala kuluttajan valinnoissa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Vaatehomma on toinen. Tuo pikamuoti ja etenkin sen tilaaminen ja palauttaminen nettikaupassa on yksi hirveimmistä ilmastorikoksista. Mutta kivijalassakin voi katsoa, missä kledjut on tehty. Itse skippaan esimerkiksi serbialaiset kamat ihan periaatteesta.

Kun ei ole pakko myydä mitään kenellekään, voi olla vähän nukkavieru.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvä ketju, kiitos @Wiljami . Vaikeaahan tuo on vältellä esim kiinalaista alkuperää olevien tavaroiden hankkimista.

Mutta oleellista olisi pohtia tarvitseeko sitä ostosta yleensä ottaen tehdä. @Sanainen arkku tuossa hienosti avasi tämän päivän ongelmaa, laatutuotteet, kuten moccamaster, ollaan valmiita heittämään roskiin, kun jokin pikku vahinko sattuu. Vaikka samalla pienellä vaivalla sen saa korjattua ja todnäk palvelee hyvin tulevat vuodet. Omasta omaisuudesta tulisi pitää huolta ettei ole tarvetta uusia niitä turhan lyhyellä välillä. Tällöin voidaan välttyä turhilta hankinnoilta ja jättää jonkun roskamaan (Kiina, turkki jne) väliin.

Mulla on tuttavia jotka ostelee televisioita vuoden välein, kun on kiva saada pari tuumaa lisää kokoa. En ymmärrä lainkaan.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Luulin vastanneeni ketjuun, mutta näköjään jollain ilveellä jätinkin pitkän avautumiseni lähettämättä.

Tänään tämä aihe palasi mieleen, kun jouduin ostamaan juhlavaatteita. Olen koronavuodet ollut vaateostoksissa hyvinkin tarkka. Melkein kaikki ostamani vaatteet on ollut sellaisia, jotka olen kuluttanut aivan loppuun. Eli jätekierrätys on ollut se seuraava osoite. Lakanoita pyrin antamaan esim. eläinsuojelun tiloihin. Asunnoltani löysin älyttömästi turhaksi jääneitä vaatteita ja noita lähti isosti juuri hyvää tarkoittavaan kierrätykseen. Tänään kuitenkin juhlamekkoa etsiessä kelasi paljolti, että pukeudunko siihen ehkä kerran. Pukeudun paljolti lenkkareihin ja kengät vasta vaikea paikka oli. En halunnut ihan tuhlaaja olla, joten pengoin alelaarista ihan siedettävät. Jep, olisi pitänyt hyödyntää kirppiksiä, mutta näillä helteillä ei miellyttänyt noiden huono ilmanvaihto. Todennäköisesti lähiaikoina jonnekin Facekirppikselle ilmoitan mekosta.

Naisena kiroan meikkejä ja kosmetiikkaa ylipäätään. Ulkonäköä korostetaan nykyään niin paljon, että korostuu myös kosmetiikan tarve. Olen tuossa hieman vastarannan kiiski, joka ennemmin lääkitsee ihonsa kuntoon, että säästyisin liioilta kemikaalien tuhlaamisilta. Tänään oli pakko hankkia puuteri ja hiuslakka. Onneni on luonnostaan pirun kauniin väriset hiukset, jotka pelastaa liioilta värjäyksiltä. Lääkkeetkin ylipäätään haluan hävittää oikein, eli apteekkiin menee usein jämiä.
 

mekabyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilmajoki HT, sympatiat Kärpille
Moccamaster on kyllä kestävä kampe ja varaosiakin saa kiitettävästi. Europassa valmistettu jne oikeasti suositeltava ostos. Meillä kyykähti vähän aikaa sitten hiustenkuivaaja. Korvaajaksi löytyi Verkkokaupan poistosta Valera merkkinen puhallin. Sveitsissä valmistettu laadukkaan oloinen laite. Oletettavasti tällä mennään seuraavat 15-20 vuotta. Jos on vinkata vastaavia eurooppa valmistajia/tuotteita, niin laittakaa ihmeessä. Eihän tuo kuivaaja ollut ihan halpa, mutta jospa oikeasti kestäisi pitkään.
 

Karpat46

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Україна
Kaavailin joskus mielessäni jonkinlaista rekisteriä tai tietokantaa sähkö- ja elektroniikkalaitteille. Laitetta ostettaessa se rekisteröitäisiin sarjanumerolla olennaisine tietoineen sinne tietokantaan. Sitten kun sitä korjataan tai kun se poistetaan käytöstä, niin se sarjanumero skannataan ja tiedot korjauksesta tai käytöstä poistosta rekisteröityy tietokantaan. Tietokannan tulisi olla tietenkin kuluttajan vapaassa käytössä ja sieltä voisi sitten vertailla merkkejä ja malleja tyyliin: AEG:n tuon vuoden mallisesta pyykinpesukoneesta hajoavat laakerit n. neljän vuoden käytön jälkeen, Braunin kahvinkeittimillä on keskimäärin pidempi elinkaari kuin Moccamastereilla, ym. ym. Tällä saataisiin vähän painetta valmistajille tehdä kestäviä laitteita ja hehkulamppuhuijaus tyyppisiä huijauksia karsiutuisi kenties vähemmäksi. Nythän kuluttajalla ei ole etukäteen mitään mahdollisuuksia tietää kuinka kestävä joku kerran-kaksi kertaa elämässä ostettava tuote on.

Tällaisen systeemin pitäisi olla mieluusti vähintään Euroopan laajuinen, enkä tiedä olisiko tällä kaupallista potentiaalia. Jos joku keksii miten tuolla tehdään rahaa, niin ideaa saa käyttää 1 % komissiota vastaan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Moccamaster on kyllä kestävä kampe ja varaosiakin saa kiitettävästi. Europassa valmistettu jne oikeasti suositeltava ostos. Meillä kyykähti vähän aikaa sitten hiustenkuivaaja. Korvaajaksi löytyi Verkkokaupan poistosta Valera merkkinen puhallin. Sveitsissä valmistettu laadukkaan oloinen laite. Oletettavasti tällä mennään seuraavat 15-20 vuotta. Jos on vinkata vastaavia eurooppa valmistajia/tuotteita, niin laittakaa ihmeessä. Eihän tuo kuivaaja ollut ihan halpa, mutta jospa oikeasti kestäisi pitkään.
Kyllä. Moccamaster ei syyttä ole suosittu verme, ja sellainen on hyvä olla olemassa paatuneenkin kahvinystävän taloudessa ainakin yhtenä vaihtoehtoisena kahvinvalmistuskoneistona.

Moccamasterin varaosien saatavuus on erittäin hyvä. Tosin markkinoilla on paljon myös muita kuin OEM-varaosia, ja näitä valmistetaan ties missä Kiinassa ja Vietnamissa. Jos asiakas ei halua tukea kiinalaisten maailmanvalloitusta ja ihmisoikeuksien poljentaa yms., niin kannattaa olla tarkkana, mitä varaosia ostaa ja mistä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
laatutuotteet, kuten moccamaster, ollaan valmiita heittämään roskiin, kun jokin pikku vahinko sattuu. Vaikka samalla pienellä vaivalla sen saa korjattua ja todnäk palvelee hyvin tulevat vuodet.
Kahvinkeittimestä hajoaa meidän taloudessa yleensä kannu.
Uusi kannu varaosana voi olla mahdollista hankkia. Kannun osuus hinnasta on aika kova; esimerkiksi 39 euron Brauniin uusi kannu maksaa 22,50.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Kahvinkeittimestä hajoaa meidän taloudessa yleensä kannu.
Uusi kannu varaosana voi olla mahdollista hankkia. Kannun osuus hinnasta on aika kova; esimerkiksi 39 euron Brauniin uusi kannu maksaa 22,50.

Minunkin Moccamasterista viime vuonna rikkoutui kannu. Kävin uuden ostamassa ja taisin maksaa 25e. Tuon teki mielellään, kun keitin itsessään on palvellut aika tarkkaan 12 vuotta.

Myös mikrot, hiustenkuivaajat, imurit jne. pyrin kyllä käyttämään aivan loppuun. Juuri yhden kuivaajan ja imurin toimitin erään huoltoyhtiön kierrätykseen. Onneksi tuollaisia keinoja nykyään on.
 
Viimeksi muokattu:

Tuamas

Jäsen
Tässä on vähän sama kuin tervellisesti syömisessäkin, kun on henkisiä ja taloudellisia voimavaroja, on helpompi tehdä kestäviä ja järkeviä valintoja.

Itse olen huomannut, että mitä enemmän on alkanut olla "löysää rahaa" sitä vähemmän tulee määrällisesti ostettua tavaraa ja sitä tarkemmin harkittua on kaikki ostaminen.

Mikään ei kunnon länsimaaongelmana vituta enempää, kuin ostaa keskinkertainen, saati huono laite, siksi olenkin siirtynyt ostamaan laatua, harkitsemaan kaikkia ostoksia tarkkaan, minimoimaan roinan määrän ja useimmiten olen vielä pyrkinyt ostamaan kamat käytettynä. Lisäksi pyrin ostamaan hyviä laitteita ja pitämään niitä hyvin, jolloin ne useimmiten saa kiertoon ihan kohtuulliseen hintaan, eikä tarvitse heittää mitään roskiin.

Valitettavasti on vaikea nähdä, että kertakäyttökulttuuri ja kiinalaisen muovipaskan yletön markkinointi/myynti kauheasti taantuisi ilman isoja taloudellisia ohjauskeinoja, koska yhä useampi on globaalisti nousemassa keskiluokkaan, jolloin halutaan kuluttaa ja ostaa ne yleisimmät härpäkkeet, mutta ei ole varaa kuluttaa kestävästi.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tässä on vähän sama kuin tervellisesti syömisessäkin, kun on henkisiä ja taloudellisia voimavaroja, on helpompi tehdä kestäviä ja järkeviä valintoja.

Itse olen huomannut, että mitä enemmän on alkanut olla "löysää rahaa" sitä vähemmän tulee määrällisesti ostettua tavaraa ja sitä tarkemmin harkittua on kaikki ostaminen.

Mikään ei kunnon länsimaaongelmana vituta enempää, kuin ostaa keskinkertainen, saati huono laite, siksi olenkin siirtynyt ostamaan laatua, harkitsemaan kaikkia ostoksia tarkkaan, minimoimaan roinan määrän ja useimmiten olen vielä pyrkinyt ostamaan kamat käytettynä. Lisäksi pyrin ostamaan hyviä laitteita ja pitämään niitä hyvin, jolloin ne useimmiten saa kiertoon ihan kohtuulliseen hintaan, eikä tarvitse heittää mitään roskiin.

Valitettavasti on vaikea nähdä, että kertakäyttökulttuuri ja kiinalaisen muovipaskan yletön markkinointi/myynti kauheasti taantuisi ilman isoja taloudellisia ohjauskeinoja, koska yhä useampi on globaalisti nousemassa keskiluokkaan, jolloin halutaan kuluttaa ja ostaa ne yleisimmät härpäkkeet, mutta ei ole varaa kuluttaa kestävästi.
Köyhällähän ei kliseisesti ole varaa ostaa halpaa, mutta harmillisen harvoin on varaa ostaa kallistakaan, joten joutuu ostelemaan sitä paskalaatuista puoli-ilmaista kertakäyttöhimmeliä mikä on sitten korvattava uudella puoli-ilmaisella ja muutaman vuoden kuluttua on käytetty rahaa jo reilusti enemmän kuin se ikuisesti kestävä laadukas olisi maksanut.

EU:lla on käynnissä toimet kertakäyttövekottimien vähentämiseksi ja esim. @Karpat46 mainitsema järjestelmä on ainakin akkupassin muodossa, jossa toki seuranta keskittyy siihen että saadaan pidettyä kriittiset materiaalit kierrossa. Joka vehkeessä kun on nykyisin joka tapauksessa mikrosiru, niin varmasti laitekohtainen tietokantakin olisi helppoa luoda. Valmistajillahan on luonnollisesti täydelliset tiedot hajoamisherkkyydestä, mutta niitä eivät ymmärrettävästi halua julki tuoda.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kahvinkeittimistä tuli mieleen, niin kestävää kuluttamista olisi pitää huolta niistä omista laitteista. Aika harva kahvinkeitintäkään putsaa oikeaoppisesti tai tekee kalkinpoistoja jne.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kahvinkeittimistä tuli mieleen, niin kestävää kuluttamista olisi pitää huolta niistä omista laitteista. Aika harva kahvinkeitintäkään putsaa oikeaoppisesti tai tekee kalkinpoistoja jne.

Sama koskee muitakin laitteita, ainakin pyykin- ja astianpesukone. Niitä säännöllisesti putsaamalla saa elinikää pidennettyä helposti.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu
4

444

Ilmoittauduin kansalaisopiston ompelukurssille. Tarkoitus on alkaa tehdä lapselle vaatteita itse, kunhan vähän tarttuu oppi päähän ja käsiin. Tampereella ainakin toimii sellainen liike kuin Nextiili, joka myy hyvinkin edullisesti vanhoja kankaita, vähän kaikenlaisia. Toki niitä riepuja ja puhki käytettyjä vaatteita saa myös ilmaiseksi lähes mistä vain, joten hintaa tulee vaatteille lähinnä ompelukoneen käyttämästä sähköstä ja langoista. Ja hermot tulevat menemään monen monta kertaa. Mitään monimutkaista en alkuun edes yritä tehdä, eikä toisaalta tuon ikäiselle se istuvuuskaan ole ihan justiinsa, hän kun lähinnä makaa ja karjuu.

Olen myös jo jonkin aikaa tehnyt itse päivittäin käytössä olevat kosmetiikkaan liittyvät tuotteet, lähinnä pesuaineet (pyykin-, astian- ja ihmisen) ja rasvat / voiteet. Noihin täytyy luonnollisesti hankkia perusasioita muualta, mutta vaikuttavat ainesosat ja tuoksufaktorit löytyvät ihan lähiluonnosta. Tässäkin pihalla kasvaa aivan käsittämätön määrä monien rikkaruohoina pitämiä hyviä kasveja, minkä lisäksi edellinen asukas on istuttanut kivoja ja kauniita kukkia, jotka ovat myös täysin käyttökelpoisia lähes kaikkeen. Puhumattakaan sitten täysin villeinä rehottavista vadelmista, lillukoista, kuismista, mesiangervoista, rohtovirmajuurista, poimulehdistä, ratamoista, pähkämöistä, ajuruohoista, siankärsämöistä yms. Todellinen aarreaitta, kun vain jaksaa tutustua flooraan. Tämä harrastus ei oikeastaan edes liity hintatietoisuuteen, vaan siihen, että haluan syöttää keholleni niin sisäisesti kuin ulkoisestikin mahdollisimman luonnollisia asioita.
 

kehveli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ilmoittauduin kansalaisopiston ompelukurssille. Tarkoitus on alkaa tehdä lapselle vaatteita itse, kunhan vähän tarttuu oppi päähän ja käsiin. Tampereella ainakin toimii sellainen liike kuin Nextiili, joka myy hyvinkin edullisesti vanhoja kankaita, vähän kaikenlaisia. Toki niitä riepuja ja puhki käytettyjä vaatteita saa myös ilmaiseksi lähes mistä vain, joten hintaa tulee vaatteille lähinnä ompelukoneen käyttämästä sähköstä ja langoista. Ja hermot tulevat menemään monen monta kertaa. Mitään monimutkaista en alkuun edes yritä tehdä, eikä toisaalta tuon ikäiselle se istuvuuskaan ole ihan justiinsa, hän kun lähinnä makaa ja karjuu.

Olen myös jo jonkin aikaa tehnyt itse päivittäin käytössä olevat kosmetiikkaan liittyvät tuotteet, lähinnä pesuaineet (pyykin-, astian- ja ihmisen) ja rasvat / voiteet. Noihin täytyy luonnollisesti hankkia perusasioita muualta, mutta vaikuttavat ainesosat ja tuoksufaktorit löytyvät ihan lähiluonnosta. Tässäkin pihalla kasvaa aivan käsittämätön määrä monien rikkaruohoina pitämiä hyviä kasveja, minkä lisäksi edellinen asukas on istuttanut kivoja ja kauniita kukkia, jotka ovat myös täysin käyttökelpoisia lähes kaikkeen. Puhumattakaan sitten täysin villeinä rehottavista vadelmista, lillukoista, kuismista, mesiangervoista, rohtovirmajuurista, poimulehdistä, ratamoista, pähkämöistä, ajuruohoista, siankärsämöistä yms. Todellinen aarreaitta, kun vain jaksaa tutustua flooraan. Tämä harrastus ei oikeastaan edes liity hintatietoisuuteen, vaan siihen, että haluan syöttää keholleni niin sisäisesti kuin ulkoisestikin mahdollisimman luonnollisia asioita.
Tuon Tee Se Itse-asenteen ja omavaraisuuteen pyrkimisen näkisin itsekin aika oleellisena kun omaa kulutusta alkaa hiemankin enemmän pohtimaan. Kuten @Hilperi ja @shaman kirjoittivat tuolla toisessa ketjussa:
en itsekään oikein kykene näkemään valoisaa tulevaisuutta nykyisten talouspoliittisten järjestelmien puitteissa.

Päätellen aiheeseen liittyvien ketjujen määrästä ei ole tainnut kukaan muukaan vielä täydellistä vaihtoehtoa löytää? Tuon Vihreä siirtymä -ketjun lisäksi näytti löytyvän tuollainenkin, ja muistelen jonkun neljännenkin olevan olemassa?

Yksinkertaistamista, vastuunkantamista ja oikeaa yhteistoimintaa ainakin tarvitaan.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Polkupyörästä meni vanne solmuun kun yksi idiootti ajoi vuosikymmenen turhakkeella päin. Henkilövahingoilta vältyttiin, vastapuolen aivovamma oli varmaankin synnynnäinen.

Mutta asiaan. Oli vähän vaikea löytää vannetta pyörään, kun se koko olikin joku "vanha 26". Pyöräni ei ole viime vuodelta.

Tiistaina viimein monen yrityksen ja erehdyksen kautta Pasilan joltain fillaripajalta löytyi. Päätin luottaa, että ei sellaisessa ehkä varastettua kamaa myydä.

No, sitten havaitsin, että myös eturatas oli ottanut osumaa, en ymmärrä kuinka, mutta ketjut eivät pysyneet paikallaan. Sitä sitten tänään, kun oli valoa ja keliä, vääntelin pihalla ja sain tarpeeksi suoraksi.

Kelpaa taas painaa menemään. Kaverit kannusti vaihtamaan "kunnon pyörään" mutta en. Tuo klassikko todistaa ihanasti väittämää, että ennen oli kaikki paremmin.
Ainakin fillarit olivat paremmin tehtyjä.

Maksoi suorina kustannuksina 20€. Epäsuoria kuluja tuli moninkertaisesti osaa etsiessäni.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös