Mainos

Turhan tiedon -ketju

  • 672 899
  • 3 256

TKH

Jäsen
Isokokoinen zeppeliini näkyy Etelä-Suomen yllä parhaiten suunnalla Turku, Rauma ja Pori. Alus on matkalla Jämijärvelle ja Helsingin yliopiston Hyytiälän mittausasemalle Juupajoelle. Ilmalaivaa käytetään osana ilmakehätutkimusta ja se tekee päivittäin tutkimuslentoja Suomessa huhti-toukokuussa.
Jättiläiszeppeliini lipuu Etelä-Suomen taivaalle vapun alla

Mainitaan turhana tietona, että edellinen Suomessa nähty ilmalaiva taisi olla Yokoso! Japan vajaat 10 vuotta sitten.
 

Rocco

Jäsen
USA:n korkeimmista rakennuksista neljä kuudesta, kuusi kolmestatoista, ja yhdeksän kolmestakymmenestä, sijaitsee Chicagossa.

30:sta korkeimmasta sijainti on:

9 New York City
8 Chicago
3 Houston
2 Atlanta
2 Dallas
2 Philadephia
1 Cleveland
1 Charlotte
1 Los Angeles
1 Seattle
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Silja Symphonyn A-luokan hytin telkkarissa näkyvät seuraavat kanavat:

Yle1
Yle2
MTV3
Nelonen
SVT1
SVT2
TV3
TV4
C More Hits
Viasat Film Classic
Viasat Film Drama
BBC World News
CNBC
Disney Junior

-Teemu Erosen lempiruoka on maksalaatikko.

-Paavo Väyrysen mukaan hänen vaimonsa on häntä parempi autonkuljettaja.

-Boardwalk Empiren pilottijakso maksoi 18 miljoonaa dollaria (!).
 

Rocco

Jäsen
Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitoksessa 2013 muodostui kunta, millä ei ole yhtenäistä maarajaa.

Intian ja Bangladeshin rajalla on 92 Bangladeshin maa-aluetta Intian maan rajojen sisäpuolella. Vastaavasti Bangladeshin rajojen sisäpuolella on 106 Intian maa-aluetta.

Alankomaiden rajojen sisällä on 22 Belgian maa-aluetta, Baarle-Hertogin kaupungissa.

Saksalla on Sveitsin sisällä viisi maa-aluetta.

Espanjalainen Llivian kaupunki sijaitsee Ranskan valtion sisällä, samoin kuten Bosnia-Hertzegoninalainen kaupunki Sastavci sijaitsee Serbian sisällä, sekä italailainen Campione de Italia Sveitsin sisällä.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire

Rocco

Jäsen
Kaikki maapallon yli 7000m korkeat vuoret sijaitsevat Himalajan ja Karakorumin alueella. Iso osa Nepalin ja Kiinan rajalla, toinen osa Pakistanin ja Afghanistanin tuntumassa.

Maapallon korkein valloittamaton vuori on 7570m korkea Gangkhar Puensum, maailman 30. korkein vuori Bhutanin ja Kiinan rajalla. Vuoteen 1992 asti titteliä piti hallussaan Namcha Barwa, 7782m korkea vuori itäisellä Himalajalla.
 
Viimeksi muokattu:

Mdawg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Porkkanat olivat aluperin violetteja väriltään, kunnes ne joskus 1700-luvulla muunneltiin nykyiseen väriinsä eli oranssiin. Muuntelijana olivat tietysti Oranjet eli hollantilaiset.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Lontoon olympialaisissa kilpaili 39 Li nimistä urheilijaa, tennisässä Li Na:lla oli muuten täyskaima miekkailun puolella, Lee nimisiä urheilijoita oli puolestaan 33. 65:n urheilijan sukunimi alkoi van-nimellä ja Zhang nimisiä löytyi 37.

-Malesiaa jousiammunnassa edustanut Nurul Syafiqaf Hashim ilmoitti yhdeksi harrastuksekseen nukkumisen.

-Painija Rami Hietaniemen yksi harrastuksista on sumopaini.

(...)"And as a footnote to the KGB's transformation, it's worth pointing out that at its height, the agency employed an astonishing 375,000 staff devoted to internal security, and a further 25,000 engaged in foreign intelligence operations. To put this in perspective, in 2007, MI5 currently has 3,500 employees and MI6 a little over 2,500."

-Maaliskuussa Nex Mexicon osavaltiossa käydyissä USA:n maan mestaruuskisoissa (yu), hallissa, 16-vuotias teinitähti Mary Cain voitti naisten mailin ja oli ensimmäinen lukiolainen joka voitti lajinsa aikuisten mestaruuskisoissa sitten vuoden 2003 ja Allyson Felixin (200m), Jenn Suhr teki muuten noissa kisoissa uuden halli-me:n seiväshypyssä 5,02, joskin korkeassa ilmanalassa (1512 m).

-Time-lehden vuoden henkilö oli vuonna 1957 Unkarilainen vapaustaistelija.
 

Rocco

Jäsen
Skotlannissa, Barran lentokentällä on maailman ainut hiekkainen vakiokäytössä oleva kiitorata. Kentälle voi laskeutua vain laskuveden aikaan, ja pimeällä ei lainkaan valojen puutteen takia.
 

TKH

Jäsen
Ilmeisesti maailman turha tieto rupeaa loppumaan, koska esimerkiksi tällä sivulla olevista turhista tiedoista ainakin 2 on jo mainuttu tähän ketjuun. Bangladeshin ja Intian enklaaveja ja eksklaaveja koskevan jutun olen itse joskus maininnut ja myös Gangkhar Puensumia koskeva juttu on mainittu jo aikaisemmin. Tässä nyt ei sinänsä ole tietenkään mitään ihmeellistä, koska tämän kaltainen turha tieto on yleisesti esillä ja siihen voi törmätä monessakin paikassa ja asiayhteydessä. Erikoisempi tapaus tällä saralla lienee sivu tai pari sitten mainittu oliivi-juttu, joka sekin oli siis mainittu jo aikaisemmin.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Suomella ja Ruotsilla on yhteistä maarajaa 695 metriä, eli reilut puolitoista ratakierrosta. Siitä on Märketissä 466 metriä ja Enontekiöllä 229 metriä.
Loppu onkin vesirajaa.
 

Nick Neim

Jäsen
Suomella ja Ruotsilla on yhteistä maarajaa 695 metriä, eli reilut puolitoista ratakierrosta. Siitä on Märketissä 466 metriä ja Enontekiöllä 229 metriä.
Loppu onkin vesirajaa.

Tätäkin karttaa kun katsoo, niin tuo alle kilometri kuulostaa todella vähäiseltä.

Menikö multa jotain ohi? Vai onko tuossakin välissä sitten vettä, joka lasketaan vesirajaksi?

E: Ilmeisesti nyt kun tuossa googlailin, raja kulkee esimerkiksi jokia pitkin. Sehän tuon sitten selittääkin.

Mukava nippelitieto, jolla voikin joskus vedättää jotain pätijää oikein huolella.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jos Runk... edelliseltä kirjoittajalta meni jotain ohi, niin se on rajakaupungin Tornion suoistosaaret. Niitä on reilut parisataa metriä, mutta niiden alan jatkuvasti muuttuessa niitä ei enää kelpuutettu mukaan.

Jos tämä kiinnostaa, niin eipä tämä sitten turhaa tietoa olutkaan?
 

TKH

Jäsen
Vuodesta 2013 on tulossa suuri vuosi Kiinan ydinvoimalle. Ohessa listaa tänä vuonna käynnistyvistä voimaloista. Tosin vähintään saman verran uusia ydinvoimaloita käynnistyy myös ensi vuonna.

Kiinan uusia ydinvoimaloita 2013-14.

Ningde 1 (huhtikuu 2013), Ningde 2 (lokakuu 2013), Ningde 3 (2014)
Hongyanhe 1 (kesäkuu 2013), Hongyanhe 2 (2014), Hongyanhe 3 (2014), Hongyanhe 4 (2014)
Yangjiang 1 (elokuu 2013), Yangjiang 2 (2014)
Fuqing 1 (marraskuu 2013), Fuqing 2 (2014)
Fangjiashan 1 (joulukuu 2013), Fangjiashan 2 (2014)
Taishan 1 (joulukuu 2013), Taishan 2 (2014)
Haiyang 1 (2014)
Sanmen 1 (2014)

Tänä tai ensi vuonna valmistuvia merkittäviä vesivoimaloita ovat ainakin Jinping-I (3 600 MW) ja Jinping-II (4 800 MW). 2015 pitäisi valmistua useita erittäin suuria vesivoimaloita, mm. Xiluodu (13 860 MW), Wudongde (8 700 MW), Xiangjiaba (6 400 MW) ja Nuozhadu (5 850 MW). Toistaiseksi maailmasta löytyy vain 10 vähintään 4 500 MW vesivoimaloita, mutta Kiina tulee laittamaan lähivuosina nämä tilastot aivan uusiksi.
 

TKH

Jäsen
Shavarsh Karapetyan is a retired Soviet Armenian finswimmer, 11-time World Record holder, 17-time World Champion, 13-time European Champion and 7-time USSR Champion; additionally, he saved 20 lives when a trolleybus fell into the Yerevan reservoir. Karapetyan managed to rescue 20 people (he picked up more, but 20 of them survived), but this ended his sports career: the combined effect of cold water and the multiple wounds he received (scratched by glass), left him unconscious for 45 days.
 

TKH

Jäsen
ykkösistä koostuvia lukuja kun kertoo itsellään niin saa aikaa eräänlaisen numeropyramidin. Eli tyyliin 11 111x11 111 = 123454321. Vastaavasti 9 ykköstä peräkkäin toiseen korotettuna antaa vastaukseksi 12345678987654321.

Maailman varhaisimmat yliopistot löytyivät Intiasta. Riippuen siitä miten yliopiston määrittelee, niin ensimmäinen yliopisto löytyi joko Taksilasta tai Nalandasta.

If a female ferret is not bred she will stay in heat. This will cause an excess of estrogen in her system which will make her anemic eventually causing death.
 

Pate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
If a female ferret is not bred she will stay in heat. This will cause an excess of estrogen in her system which will make her anemic eventually causing death.


Tämä ei ole turhaa tietoa, naarasfretin aikoinaan omistin ja oli ihan hyödyllistä olla tietoinen tuosta = peto kastroitiin muutaman kuukauden ikäisenä.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan pari otetta liittyen Puolan liuskekaasuun.

The decision of two more North American energy firms to end their shale gas exploration operations in Poland means less capital and know-how will be available to the country as it tries to unlock its unconventional gas reserves, a bank said on Thursday. Also, such exits and the lack of commercial discoveries to date clearly imply that initial hopes regarding the prospects of the Polish shale plays have been overly-ambitious.

A key problem is that big energy companies are currently focusing on shale gas deposits that are easiest to extract. Poland's shale rock, running some 4,000 meters (13,000 feet) underground from the Baltic Sea coast, through central and eastern Poland to Belarus and Ukraine, has proven more difficult to mine than shale rock in the U.S. That is due both to the geological make-up of the land and to the fact that the region is much more densely populated than the U.S.

Liuskekaasusta ei siis tullut Puolalle merkittävää energialähdettä ainakaan lyhyellä aikavälillä ja hiukan samansuuntaista on kuulunut myös Ukrainan suunnalta. Ukrainassa liuskekaasu on enimmäkseen vielä syvemmällä kuin Puolassa ja kallioperä on osoittautunut ongelmalliseksi sielläkin. Myös Kiinassa tavoitteita on jouduttu laskemaan. Ongelmia ovat aiheuttaneet kallioperän lisäksi etenkin veden saanti. Parhaimmat lähteet kun sijaitsevat hyvin kuivilla alueilla.
 

TKH

Jäsen
Jatketaanpa kaasuun liittyvällä aiheella. LNG:n markkinat ovat muutamina viime vuosina kasvaneet merkittävästi ja kun Suomikin parhaillaan suunnittelee nesteytetyn maakaasun terminaalia useaankin paikkaan, julkisuudessa on mainittu mm. Inkoo, Porvoo, Turku ja Tornio, niin laitetaanpa tällä kertaa turhaa tietoa liittyen nesteytettyyn maakaasuun.

Viime vuoden tilastoja ei tullut vastaan, mutta ohessa vuoden 2011 suurimmat LNG:n viejät ja tuojat.

LNG Exports by country, 2011
Koodi:
Exporter MT (million tons)
1. Qatar 75.5
2. Malaysia 25.0
3. Indonesia 21.4
4. Australia 19.2
5. Nigeria 18.7
6. Trinidad 13.9
7. Algeria 12.6
8. Russia 10.5 
9. Oman 7.9
10. Brunei 6.8 
16. Norway 2.9

Qatarin osuus oli melkein kolmasosa koko maailman viennistä.

LNG Importers by country, 2011
Koodi:
Importer MT (million tons)
1. Japan 78.8
2. Korea 35.8
3. UK 18.6
4. Spain 17.1
5. China 12.8
6. India 12.7
7. Taiwan 12.2
8. France 10.7
9. Italy 6.4
10. US 5.9 
12. Belgium 4.5

Japanin ja E-Korean tuonti kattoi melkein 50% koko LNG:n tuonnista 2011.

Niin kuin listoista näkee, niin esimerkiksi Venäjä on aika pieni pelaaja LNG:n puolella, vaikka on maailman suurin maakaasun viejä. LNG-markkinoiden kasvaessa myös Venäjä on kuitenkin herännyt ja suunnittelee nyt useaakin uutta LNG-laitosta lähinnä Japaniin, E-Koreaan ja Intiaan suuntautuvaa vientiä ajatellen. Viime aikojen juttujen mukaan Gazprom suunnittelee uuden laitoksen rakentamista Vladivostokin alueelle ja Rosneft puolestaan joko Sahalinin saarelle tai Khabarovskin alueelle. Mikäli hankkeet lähtevät ajallaan käyntiin, niin laitosten pitäisi olla käynnissä jo vuosikymmenen jälkimmäisellä puoliskolla. Myös Mustallemerelle kaavaillaan LNG-terminaalia, mutta hanke on aika alkuvaiheessa. Kaikkein merkittävin Venäjän LNG projekteista on kuitenkin Yamalin suunnalla, jonne Venäjä rakentaa parhaillaan Sabettan satamaa. Sataman valmistumisen jälkeen alkaa LNG-terminaalin rakentaminen. Suunnitelmien mukaan Sabetasta toimitettaisiin LNG:tä ympäri vuoden, mutta vain noin 5 kuukauden ajan Aasian markkinoille Beringinsalmen kautta. Sabetasta olisi tarkoitus toimittaa LNG:tä aina E-Amerikkaa myöten.

Venäjän toistaiseksi ainut LNG:n vientiterminaali sijaitsee Sahalinin saarella. Suurin osa Venäjän LNG:stä menee Japaniin. Kiinakin ostaa LNG:tä, mm. Australiasta ja Qatarista, mutta Venäjä ei oikein halua LNG:tä myydä Kiinaan, koska katsoo, että niiden kannalta putkiyhteys ja sen myötä saatava useamman vuosikymmenen kattava sopimus on kannattavampi. Venäjä ja Kiina ovat neuvotelleet maakaasuputkesta jo varmaan vuosikymmenen, mutta maat eivät ole vieläkään päässeet sopimukseen kaasun hinnasta. Kiinalla on jo putkilinja, joka tuo niille maakaasua K-Aasian maista ja maa ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kiinnostunut maksamaan Venäjälle korkeampaa hintaa kuin mitä maksaa K-Aasian maille nykyisin. Venäjä taas ei ole ainakaan toistaiseksi ollut kiinnostunut myymään Kiinaan halvemmalla kuin mitä myy Eurooppaan. Toistaiseksi Venäjä ei ole ollut kiinnostunut myymään LNG:tä myöskään Eurooppaan, koska LNG tavallaan kilpailisi niiden putkikaasun kanssa. Koska pohjoista reittiä myöten LNG:tä ei voi kuljettaa kuin korkeintaan puoli vuotta Aasian suuntaan, niin todennäköisesti Venäjä tulee jossain vaiheessa toimittamaan LNG:tä myös Eurooppaan. Tämä lienee todennäköistä varsinkin siinä tapauksessa, että Rosneft ja Novatek saavat lähitulevaisuudessa nesteytetyn maakaasun vientioikeuden, mikä lienee todennäköistä. Toistaiseksi yhtiöt tarvitsevat Gazpromin kumppaniksi LNG:n vientiin.

Mainitaan vielä, että markkinoiden kasvua silmällä pitäen Gazprom on ostamassa Israelin Tamarin kaasukentän koko vientiin menevän LNG:n. Osaksi varmaan sen takia, että merkittävä LNG:n tuotanto Euroopan lähialueilla olisi uhka niiden omalle putkikaasun myynnille. Mutta luonnollisesti osaksi myöskin sen takia, että LNG:n markkinat ovat merkittävässä kasvussa ja yksinoikeus Tamarin kentän tuotantoon tarjosi oivan keinon kasvattaa yrityksen osuutta LNG:n markkinoilla. Tamarin kentän tuotannon on tarkoitus alkaa 4-5 vuoden sisällä ja arvioiden mukaan LNG myytäisiin siis lähinnä Aasiaan ei Eurooppaan. Lähitulevaisuudessa LNG markkinoiden odotetaan kasvavan merkittävästi ja sitä silmällä pitäen uusia suuria vientiterminaaleja ollaan rakentamassa Venäjän lisäksi myös mm. Qatariin ja Australiaan.
 

TKH

Jäsen
En nähnyt kokonaan eilistä Prismaa (Prisma: Älykkäät kasvit), mutta sen mitä näin, niin vaikutti aika mielenkiintoiselta pätkältä. Eli ohjelma siis koski mm. sitä mitenkä puiden on tulkittu tunnistavan mm. sen, että kasvaako vieressä oman lajin taimi vai joku muu kasvi. Lisäksi joissain tapauksissa suurien puiden on tulkittu ravitsevan lähistöllä kasvavia oman lajin taimia juuristonsa kautta. Prisma tulee tänään uusintana kello 23. Ohjelma löytyy myöskin Areenasta.

Joitakin vuosia sitten näin vieläkin mielenkiintoisemman ohjelman koskien puiden älykkyyttä. Ohjelmassa mm. esitettiin, että mikäli joku tietyn lajin puu kärsii pahasti jostain lehden syöjästä, niin puu pystyy antamaan kemiallisen signaalin, jonka muut lähistöllä kasvavat saman lajin puut pystyvät tunnistamaan. Tämä taas voi johtaa esimerkiksi siihen, että kaikki lähistön puut rupeavat tuottamaan lehtiinsä jotain kasvinsyöjille myrkyllistä tai pahan makuista ainetta, tai muuten valmistautumaan ko. uhkaan. Ko. dokumenttia en muista, mutta ohessa pari aiheeseen liittyvää linkkiä, jos asia jotain kiinnostaa.

Stressed trees release aspirin compound, may communicate : study
Sign in to read: Antelope activate the acacia's alarm system
Hormonal sentience
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös