Minulla on jotenkin sellainen mielikuva, että Väinö Linna ei ihan tarkoittanut, että Lehdosta tulisi niin suosittu "sankarihahmo" kuin mitä Lehdosta on tullut. Esim. asetelmassa Riitaoja vs. Lehto on käynyt niin, että Riitaoja on "pelkurin" ja vässykän prototyyppi ja Lehto jonkin sortin sotasankari ja kova jätkä.
Olihan Lehto varmaan kova jätkä, mutta hahmohan on lähes psykopaattinen, jääräpäisen katkera ja luontaisesti väkivaltaisen oloinen persoona, joka ei pidemmän päälle ole paljoakaan parempi sotilas kuin Riitaoja, ei ainakaan lähiesimiesasemassa eli alikersanttina. Riitaojalle sota oli toki täysin liikaa ja hänet olisi pitänyt ymmärtää pistää takalinjoille ja vaikka niitä patruunalaatikoita kuljettamaan, mutta hän olisi luultavasti pärjännyt paremmin ellei hänen olisi tarvinnut pelätä vihollisen lisäksi omaa lähintä esimiestään eli Lehtoa.
Lehto olisi puolestaan ollut muutama vuosisata aikaisemmin hyvä soturi jos/kun taisteluita olisi käyty mies miestä vastaan miekka kourassa ja Lehdon raivopäinen sinnikkyys olisi ollut eduksi mättämisessä. Mutta sotilaana eli organisoidun, taktisen yksikön osana hän oli parhaimmillaan periksiantamaton rintamasotilas, mutta pahimmillaan vaaratekijä omalle itselleen, omalle joukolleen ja sitä kautta myös omalle komppanialleen.
Kireä, uhkaa huokuva johtamistyyli, taipumus vihata patologisesti lähes kaikkea auktoriteettia silloinkin kun se on täysin perusteltua, empatian ja tottelevaisuuden puute (sotavangin tappaminen omin luvin sekä varastelu) sekä typerä rämäpäisyys eivät olisi pidemmän päälle johtaneet hyviin tuloksiin. Ja Lehdon kuolemaanhan tämä linja lopulta johti. Kun yöllisen reissun lopputulokset laskettiin yhteen, niin Riitaoja - Lehto oli lopputuloksessa 1-1: kumpikin oli kuollut enemmän tai vähemmän hyödyttömästi. Toinen hermojen pettäessä, toinen itsemurhaan.
Olen joskus pohtinut, että jos Lehto olisi sodasta selvinnyt ehjin nahoin kotiin, niin hänestä olisi luultavasti tullut kovan linjan ammattirikollinen, 40/50-luvun "prosenttijengiläinen", joka olisi elänyt täysin oman linjansa ja omien sääntöjensä mukaisesti, noudattaen mafian hengessä tiettyjä omia kunniakäsityksiään ja ollut piittaamatta mistään muista säännöistä. Lehto olisi pyörittänyt jotain lestinheittobisnestä kunnes olisi päätynyt taposta Kakolaan istumaan ja aikanaan Alibin kanteen.
Lehto ei kunnolla sopeutunut arkeen ennen sotaa, ja monta vuotta rintamalla olisi vain pahentanut katkeraa vihaa ja empatiakyvyttömyyttä. Jos Lehdolle olisi siunaantunut perhettä, niin hän olisi melko varmasti läiskinyt vaimoa ja lapsia turpaan säännönmukaisesti, koska kännissä Lehdon tapaiset ihmiset ovat yleensä niitä, jotka rähisevät viimeisenkin itsehillinnän purkautuessa väkivaltana. Sodan traumat olisivat vain pahentaneet linjaa.
Äke Lindmanin roolisuoritus on yhtä kaikki hieno. Laineen Tuntematonta on monesti parjattu siitä, että sen näyttelijät olivat "ikämiehiä", mutta ei Lindman ollut kuin 27-vuotias näytellessään noin parikymppistä Lehtoa. Ei tuo nyt vielä mahdoton ikäero ole. Mollbergin versiossa Pauli Poranen (syntynyt 1958) oli täysin samanikäinen kuin mitä Lindman omaa versiota tehdessään, ja silti Mollbergin version näyttelijät mielletään aina selvästi nuoremmiksi. Toki moni näyttelijä olikin, mutta Lehto-näyttelijät ovat olleet kummatkin roolihahmoaan noin seitsemän vuotta vanhempia.