Tunnelma halleissa

  • 61 987
  • 201

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Jyväskylästä puheenollen on siellä muuten tunnelmaan liittyen jotain hyvääkin (jyrkkien katsomoiden lisäksi), nimittäin hallin valaistus. Jäi jo ensimmäisellä käyntikerralla vuosia sitten mieleen, että pikkuhalliksi ja pikkuseuraksi on tunnelman luonti valaistuksella hoidettu ihan kivasti. Sisääntulossa halli pimenee kunnolla, jää värjäytyy siniseksi (ei tosin liity seuran väreihin), strobot välkkyy ja spottivaloja löytyy pitkät rivit.

Harvemmin sitä tulee tunnelman kannalta tuota valaistusta ajateltuakaan, mutta kyllähän silläkin voi jo pieniä ihmeitä tehdä suuntaan jos toiseen. Vertaa vaikka kodikkuutta jonkin loisteputkihelvetti-Prisman ja intiimisti valaistun vaateliikkeen välillä. Tai miksi baareja ei valaista kuin parkkihalleja. Liigahalleista ei ole oikein Jyväskylän lisäksi valaistuksen puolesta edukseen erottuneet kuin Nordis, Raksila ja Hakametsä (alkushow), ja tietysti näissä uusimmissa Areenoissa on hommattu pelit ja vehkeet kun on kopioitu rapakon takaa. Joissain halleissa ei sitten taas saada aina edes valoja sammumaan jäälletulo-showta varten, ja jos saadaan sammumaan niin kokonaisuuden pilaavat täysillä loimottavat valomainokset ja ties mitkä käytävävalot.

Samaan sarjaan kodikkuuden kanssa menee Hjareenan ja Länärin umpitylsä sininen värimaailma ja Turkuhallin punaiset penkit-valkoiset seinät-yhdistelmä. Tiedä sitten onko jossain Ruotsissa hallit yhtään kodikkaamman oloisia sellaisenaan, mutta videoiden perusteella Allsvenskanissakin tuo show-puoli hakkaa SM-liigan vastaavat 100-0. Toki hallien baarit ja aitiot/vip-alueet taitavat olla täälläkin suht hienoja, mutta tavallinen yleisö saa käytävillä tyytyä siihen betoniseinä+loisteputki-tunnelmaan.

Tuntuu vähän siltä että näitäkin asioita saisivat siellä liigaseuroissa joskus miettiä. Yleensähän ideat ovat sitten näitä Clap your hands-kuvioita screenillä ja muuta jenkkipaskaa mikä ei istu suomalaiseen kulttuuriin yhtään, ja sitten ihmetellään kun yleisö ei syty. Taas tietysti palataan siihen, että kun seurat eivät omista halleja ja "kodikkuus" ei ole asia johon panostetut x euroa tuovat x+y euroa takaisin kassaan, niin ei voi ihmeitä odottaa, paitsi tietysti rahaseuroilta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Tämä keskustelu on vellonut jo pitkään. Mutta kaikki tämä parran pärinä, eikä muutosta?

Ensimmäiseksi, itseäni lähinnä naurattaa tämä potkupallokatsomoiden apinointi. Mikähän helvetin itseisarvo se on, että "tunnustamalla väriä" ja laulamalla jotain hiton värssyjä, kannustus olisi parempaa? En ymmärrä, selittäkää ihmeessä minulle joka en fäänklab tai heidän ääri-fäni-siiven mukana hengaile (saati potkupallopeleissä), että miten joku kiireessä kopioitu laulaminen toisi minkäänlaista lisäsisältöä ottelutapahtumalle? Kenen muun kuin tifojen tekijöiden tunnelmaa ottelutapahtumassa se piristää, kehitellä jotain katsomomosaiikkeja (Pohjois-Koreaakos tässä ihannoidaan)? Olen tähän mennessä vieraillut kaikki muut hallit liigapaikkakunnilta, paitsi Rinkelinmäellä ja Typhoon/Elysee/mikäsenykyäänonkaan-hallissa (Kupittaa kyllä nähtynä). Silti näissä kaikissa, on paras kannustus tullut ottelutapahtumien ja myötäelämisen kautta, ei oheistuotteita hankkimalla tai hoilottamalla tekemällä tehtyjä joukkolaulantaan toivottuja "lauluja". Puhumattakaan jostain tifoista tahi soihduista, joiden kiekkokatsomoon tuojat ovat ilmeisesti tutustuneet kiekkoon "kannustamansa" seuran menestyksen muota, kun sillä rakkaalla futisjengillä on mahdollisesti mennyt huonosti.

Mielestäni on täydellisen naurettavaa, kahdelta kantilta, että kiekkokatsomoissa pitäisi olla jotain apinoitua tuolta potkupallistien tavoista. Ensiksikin, antaa itkupallokannattajien tehdä omaa juttuaan, toimiihan se monikymmentuhatpäisessä yleisössä mainiosti, jos edes 1/8 tietää nuotin ja sanat. Ikävä kyllä, Suomessa vain Hartwallilla olisi teoreettiset mahdollisuudet tuollaiseen kannustamiseen.
Toiseksi, Suomessa on kautta aikojen ollut suomalainen (nyt filmipallon kannattajien "kulttuuria" ihannoivat tarkkana), eli junttimainen mutta suurimman osan yleisöstä mukaansa vievä kannustustapa. Se ei ole koskaan ollut kovinkaan monimutkaista, sen kuin taputetaan, huudetaan hävyttömyyksiä, eläydytään ottelutapahtuman mukana... ei mitään tekemällä tehtyä ja ohjattua höpötystä pelkän äänentuoton (tai oman faniutensa korostamiseksi muiden vastaavien joukossa) vuoksi. Yleisö kyllä elää vahvasti mukana, jos yksinkertaiselle ihmiselle annetaan tarpeeksi virikkeitä. Lähtökohtaisesti, väittäisin olemassaoleviksi virikkeiksi tai "triggereiksi" kaksi tekijää, kentän tapahtumat ja muun yleisön myötäeläminen. Tuostahan tulee selkeästi itseään ruokkiva tapahtumaketju, jossa toisen myötäeläminen madaltaa kynnystä omaan reagoimiseen. Tämä taasen johtanee sitten siihen ainoaan ongelmaan.

Miksi ottelutapahtuma eli tunnelma hallissa on niin useasti todella valju? Monia syitä löytyy, joista pienet purot jotka johtavat suuremmiksi vesistöiksi. Liiallinen sponsoreiden miellyttäminen ottelutapahtuman järjestäjän toimesta, mainokset ja screenspotit, ennen ottelutapahtuman kertaamista. Sponsoreiden läsnäolo ottelutapahtumassa, eli suorakauluksinen osasto josta löytyy ääntä vain lauantaiottelun kolmannessa erässä. Nämä käsipuuhkaiset tuppisuut kuitenkin vievät hallista kuin hallista niitä parhaimpia paikkoja pelin seuraamiseen ja myöskin tunnelman luontiin. Tämä taasen on kaksiteräinen miekka, sillä sponsorit vaativat vain parasta, seurajohto tietysti toimittaa heidän rahoilleen vastinetta, mitä nyt näyttävät persettä kiekkokannattajille ja tunnelmalle hallissa. Mutta tämän kanssa on elettävä, tuppisuut tuottavat tämän liigan!

Suurin syy ottelutapahtumien valjuuteen on kuitenkin ottelutapahtuman taso, eli se yllämainitun kappaleen valumavesien loppusijoituspaikka, tunnelmattomuuden meri. Liigan taso menee vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Viime kausi vielä, näytti hyvältä, kun "sovellettu nollatoleranssimainen linja" tuli kaukaloihin. Se toi tunnetta peliin, kun pelinopeus nousi. Pelissä tapahtui enemmän niitä pelitapahtuman äärilaitoja (onnistumisten ja epäonnistumisten ero oli selkeämpi), joiden runsaus vain madaltaa kynnystä reagoida yleisöstä! Tällä kaudella, ollaan otettu askel taaksepäin, antaa kahvata ja estää, se tuo tasaisuutta liigaan. Hyi vittu sanon minä, ei todellakaan paranna ottelutapahtumaa, ynnätään vielä tuo aiemman kappaleen paskanmaku, niin miksi ihmeessä korottaa ääntään? Ei, minä tavan kiekkoa seuraava en jaksa ääntäni korottaa enää, kun en osaa laulujen sanoja edes kotihallissa. Taputtakoot muut, eläkää ottelutapahtumassa miten tahdotte, mutta levälläänhän tämä kannustamisen kulttuuri on kuin Jokisen eväät.

Miten siis päästäisiin edes tuonne 90-luvun tunnelmaan (ennen oli asiat paremmin)? Hyvin yksinkertaisesti, rokki soimaan, laidat ryskymään ja ammattitaitoiset tuomarit tuomitsemaan otteluita puolueettomasti (eli ei todellakaan tilastollisen tasapuolisesti!). Fanclubit tuottakoot nyt sen äänenavauksen muulle kansanosalle hallissa, peruskannatusta vain. Kyllä sieltä sponsorikatsomoiden seastakin ääntä lähtee, kunhan vain peli on peliä rehellisimmillään sekä muu katsomo antaa oikeutuksen hukuttaa oma mölinänsä muiden meteleöinnin sekaan. Mikäli hallista löytyy uusinta uutta, eli jonkinsortin screeni, vittuun ne mainokset sieltä, ensin ottelutapahtuman kertaaminen, sitten vasta mainokset, jos mahtuu!. Ottakaa nyt perkele liigapomot tämä memo talteen ja lukekaa huolella. Sitten, katsokaa veehooässältä entisaikojen menoa halleissa, ilman teidän nykyajan hullutuksianne, miettikää mikä merkittävä ero...

No joo, tulipa vuodatettua, te jotka ette kaikkea jaksa lukea, tässä lyhyesti:
- vanhassa vara parempi
- itse ottelu on kuitenkin aina se suurin tekijä tunnelman luomiseen
- kännissä kaikilla on kivempaa... ;)
 

JJ IFK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sunderland
Ensimmäiseksi, itseäni lähinnä naurattaa tämä potkupallokatsomoiden apinointi. Mikähän helvetin itseisarvo se on, että "tunnustamalla väriä" ja laulamalla jotain hiton värssyjä, kannustus olisi parempaa? En ymmärrä, selittäkää ihmeessä minulle joka en fäänklab tai heidän ääri-fäni-siiven mukana hengaile (saati potkupallopeleissä), että miten joku kiireessä kopioitu laulaminen toisi minkäänlaista lisäsisältöä ottelutapahtumalle?

Niin, nuo asiat kuuluvat perinteiseen keski-eurooppalaiseen palloilukulttuuriin yleisestikkin, ei pelkästään kuningaslajiin ja sen kannattajille. Katsoppa vaikka Ruotsin tai Sveitsin kendoliigoja, niiden katsomoissa tämä "potkupallokulttuuri" elää vahvasti, ja tunnelma onkin merkittävästi parempi kuin Suomessa. Pelkkä katsomossa myötäeläminen taputtelun tai yksittäisten huutojen muodossa ilman organisoituja faniryhmiä on taas enemmänkin amerikkalaista urheilukulttuuria, jossa urheilun isoin arvo määritellään sen mukaan, kuinka paljon sattuu ja tapahtuu.

Parhaimmillaanhan hallissa olisi molempia, isot satojen henkien faniporukat laulamassa, ja loput myötäeläjiä. Molemmille on halleissa varmasti tilaa, mutta ikävä kyllä keskimääräisen suomalaisen on vaikea edes "myötäelää" otteluissa, sillä onhan se toki noloa käyttää ääntään julkisella paikalla. Suomessa on perinteisesti aina valitettu huonoa tunnelmaa, ja nyt kun pikkuhiljaa jotain kehitystä on katsomotoiminnassa joidenkin seurojen kannattajien kohdalla tapahtunut, niin sekin on väärin. Kehitysmaahan Suomi katsomokulttuurin suhteen vielä on, mutta ehkä vielä jonain päivänä päästään vielä lähelle esimerkiksi Ruotsin tasoa.
 

Höyry

Jäsen
Hippoksella on ollut rummut niin kauan kun JYP on siellä pelannut, eli vuodesta -82 lähtien. Sambaryhmä on oleellinen osa JYP pelien tunnelmaa. Rummut siis kuuluu hippokselle, piste.

Jos tunnelmaan halutaan parantaa on seisomakatsomoiden määrää lisättävä. Niin yksinkertaista se olisi.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Suomessa on perinteisesti aina valitettu huonoa tunnelmaa, ja nyt kun pikkuhiljaa jotain kehitystä on katsomotoiminnassa joidenkin seurojen kannattajien kohdalla tapahtunut, niin sekin on väärin.
En nyt ymmärrä, että mitä kehitystä siellä on tapahtunut. Ilmeisesti tuo futiksesta apinoitu kannustuskulttuuri on saavuttanut enemmän suosiota fänien keskuudessa, jonka lasket kehitykseksi? Itse taas muistan entisiä aikoja, esimerkiksi Kärppien ensimmäiseltä liigataipaleelta, jolloin tuo junttimainen ja perinteinen "kendon kannattamaninen" toimi helvetin paljon paremmin kuin tämä delfiinipallosta apinoitu malli. Mutta ilmeisesti se nyt vaan on pakko apinoida tuota "kulttuuria" muualta ja koettaa väkisin näyttää samalta kuin kaikkialla muuallakin. Ihme pätemisen tarve tuossakin.

Kehitysmaahan Suomi katsomokulttuurin suhteen vielä on, mutta ehkä vielä jonain päivänä päästään vielä lähelle esimerkiksi Ruotsin tasoa.
Kerro ihmeessä minulle, että mitä on tämä "katsomokulttuuri". Onko olemassa vain tuota yhtä ja oikeaa katsomokulttuuria, joka on itkupallokannattajilta kopioitu? En nimittäin näe asiaa noin, sillä mikäs perinteissä on vialla? Futiskannattajat ylpeilevät perinteillään, kuten pitääkin. Nyt sitten "kehitetään katsomokulttuuria" Suomessa kiekon osalta, ilmeisenä tarkoituksena tuoda perinteet, eikä ylläpitää niitä. Huvittavan ahdaskatseista ja päälleliimattua paskaahan tuo on.

Rähinää kentälle ja viinaa katsomoon, siitä se lätkäkannustus lähtee.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Tiivistit hyvin yhteen lauseeseen oman kirjoituksesi ja esiin tuomat mielipiteesi.

"Onko olemassa vain tuota yhtä ja oikeaa katsomokulttuuria"
Samaa sopii varmasti sinunkin miettiä.
Näinköhän? Ettei vain viesti kielinyt tämän nykytrendin olevan liiaksi ristiriidassa perinteisen kanssa toimiakseen eli tuodakseen tunnelmaa halleihin?

Tanskanen, ei se varmastikaan vaadi kovinkaan paljoa, keskittyä lukemiseen. Jos siellä tekstin seassa kritisoidaankin kannattamaasi linjausta, ei se mitään. Mielipiteitä on monia, halleihin mahtuu minunkaltaisia ottelua seuraamaan tulleita Pentti Peruskannattajia, sekä askartelukerhosta karkoitettuja tifostelijoita, kaikille on tilaa. Tunnelmaan meillä on yhtälainen vaikutus, mutta yhteensopivuusongelmien vuoksi se vaikutus on aika hiljainen.
 

Tanskanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mielipiteitä on monia, halleihin mahtuu minunkaltaisia ottelua seuraamaan tulleita Pentti Peruskannattajia, sekä askartelukerhosta karkoitettuja tifostelijoita, kaikille on tilaa.

No nyt tuli jo paljon avarampikatseisempi viesti. Ihmisiä on todellakin erilaisia. Kaikki eivät halua laulaa lauluja. Kaikki eivät halua istualtaan huutaa pelkästään suosikkijoukkueensa nimeä. Kaikki eivät halua vain seurata peliä ilman ulospäin ilmaantuvaa eläytymistä. Kaikkiin näihin kolmeen ryhmään kuuluu erilaisia ihmisiä, eikä mikään sinänsä ole väärä tapa kannattaa. Viestistäsi vain sai sellaisen kuvan, että ykkösvaihtoehto on väärä ja ehdoton itkupotkudelfiinfutispallo paha.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
No nyt tuli jo paljon avarampikatseisempi viesti. Ihmisiä on todellakin erilaisia. Kaikki eivät halua laulaa lauluja. Kaikki eivät halua istualtaan huutaa pelkästään suosikkijoukkueensa nimeä. Kaikki eivät halua vain seurata peliä ilman ulospäin ilmaantuvaa eläytymistä. Kaikkiin näihin kolmeen ryhmään kuuluu erilaisia ihmisiä, eikä mikään sinänsä ole väärä tapa kannattaa. Viestistäsi vain sai sellaisen kuvan, että ykkösvaihtoehto on väärä ja ehdoton itkupotkudelfiinfutispallo paha.
Viestistäni ei voi olla saamatta juuri muuta kuvaa kuin sen, että tämä väkisin tuotettu futiskannustuksesta apinoitu malli ei sovi perinteiseen. Perinteisen toimimattomuus ei johdu futismallin rantautumisesta, eikä futismallin toimimattomuus perinteisestä. Peli on se, mitä suurin osa lähee seuraamaan, ei siinä paljoa tunnelmaa luoda, vaikka kuinka olisi rytmiryhmät tai esitanssijat, tifot tai suosikkijoukkuetähän-taptaptap apuna.

Mutta mikäli peli on edes auttavassa kuosissa, kannustuksen heräämiselle, silloin tahtoo mennä nämä puurot ja vellit sekaisin. Suurin osa on kuitenkin penttiä, eikä askartelukerholaista. Kovin kovin usein saa lukea netistä pelin X jälkeen, jossa kannustusryhmät taputtelevat itseään selkään, kuinka hyvin kannustettiin. Sekä luonnollisesti, muistetaan mainita, ettei naapurin ryhmästä lähtenyt ääntä. Siinä nyt vain sattuu unohtumaan se vähintään 3/4 katsomosta, jotka eivät missään vaiheessa ole lähteneet noihin esitanssiryhmien masinoimiin kannustuksiin mukaan. Ne eivät ole omaksuttavissa, joten niihin ei lähdetä.

Lopputuloksena onkin yleensä se, että kannustusryhmillä oli kivaa, mutta suurin osa muusta katsomosta ei ole saanut ääntä ulos itsestään. Vain, jos peli on lauantaina ja matsi on hyvätasoinen, sekä tuomari pikkaisen maustaa soppaa, silloin voi melkeinpä varmana pitää, että pentilläkin oli ottelussa mukavaa. Penttikin osallistuu kannustukseen, kun pikkaisen otetaan rohkaisevaa.

Miten siis toimia, kun kaksi kannustamisen mallia eivät tue toisiaan? Itse pelille me katsomovaikuttajat ja forumvalmentajat emme voi mitään, se on mitä se on, joskus jopa parempaa, enimmäkseen ei. Kumman pitäisi koettaa lähentyä toista, pentin osaston vaiko äärirytmiryhmän? Mielestäni tämän esitanssijaosapuolen, sillä harmaan massan tuominen lähelle fänclubien toimintaa ei koetun perusteella onnistu. Siksipä ehdotankin, että näiden fänclubien sun muiden, pitäisi koettaa nyt hieman haistella tuota kannustamista omassa hallissaan ja toimia sen pohjalta, eikä apinoiden eri maiden malleja, jopa eri lajeista.

zoz:lle terveisiä, ei ole läppä, mutta revi toki huumoria.

Joo, tässäpä näitä, lukekaa rauhassa ne aiemmat, samaa dadaa tässä joutuu toistelemaan.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Siksipä ehdotankin, että näiden fänclubien sun muiden, pitäisi koettaa nyt hieman haistella tuota kannustamista omassa hallissaan ja toimia sen pohjalta, eikä apinoiden eri maiden malleja, jopa eri lajeista.
Kiinnostaisi tietää onko sinulla jotain kongreettisia ehdotuksia siitä miten tämä käytännössä toimisi? Viinaa kaikille sisään tulijoille ja penkit pois halleista vai?
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Kiinnostaisi tietää onko sinulla jotain kongreettisia ehdotuksia siitä miten tämä käytännössä toimisi? Viinaa kaikille sisään tulijoille ja penkit pois halleista vai?
Tuosta on hyvä lähteä, sekä enemmän isotissisiä cheerleadereita tietenkin.

Areena-ajattelu pikkuhalleista pois, vanhat tunnelmanluojat eli kunnolliset seisomakatsomot takaisin. Tämä olisi hyvä lähtö organisaatiotasolta.

Fäänclubit voisivat ottaa lusikan kauniiseen käteensä ja koettaa haistella, että milloin muu kansanosa on ottanut osaa kannustukseen. Ei laulun lurituksilla siis, eikä monotonisella rummun paukuttamisella. Hyvä lähtö olisi se perinteinen, suosikkijoukkue-tap-tap-tap, tarpeeksi toistettuna ja riittävällä volyymillä. Siitä se lähtee. Vasta kun tuo vuorovaikutussuhde fänclubin Penttien osaston välillä toimii, sitten voi koettaa rikkoa kepillä jäätä, ujuttaen uusia tuulia kannustukseen. Ei ennen!
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Tuosta on hyvä lähteä, sekä enemmän isotissisiä cheerleadereita tietenkin.

Areena-ajattelu pikkuhalleista pois, vanhat tunnelmanluojat eli kunnolliset seisomakatsomot takaisin. Tämä olisi hyvä lähtö organisaatiotasolta.

Fäänclubit voisivat ottaa lusikan kauniiseen käteensä ja koettaa haistella, että milloin muu kansanosa on ottanut osaa kannustukseen. Ei laulun lurituksilla siis, eikä monotonisella rummun paukuttamisella. Hyvä lähtö olisi se perinteinen, suosikkijoukkue-tap-tap-tap, tarpeeksi toistettuna ja riittävällä volyymillä. Siitä se lähtee. Vasta kun tuo vuorovaikutussuhde fänclubin Penttien osaston välillä toimii, sitten voi koettaa rikkoa kepillä jäätä, ujuttaen uusia tuulia kannustukseen. Ei ennen!

Ei ole realistista ajatella, että koko halli huutaisi koko ajan. Silloin kuin on kiima päällä katsomossa kannattaa koittaa ottaa muutkin mukaan näillä perushuudoilla, mutta pelkkä monotoninen kannustus ei varmasti sitä edesauta. Loppuajan voi viritellä lauluja ja muita. En näe näitä mitenkään toisiaan poissulkevina. Pitää arvostaa myös katsojia, jotka ei missään tilanteessa halua kannustaa.
 

JJ IFK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Sunderland
Lopputuloksena onkin yleensä se, että kannustusryhmillä oli kivaa, mutta suurin osa muusta katsomosta ei ole saanut ääntä ulos itsestään. Vain, jos peli on lauantaina ja matsi on hyvätasoinen, sekä tuomari pikkaisen maustaa soppaa, silloin voi melkeinpä varmana pitää, että pentilläkin oli ottelussa mukavaa. Penttikin osallistuu kannustukseen, kun pikkaisen otetaan rohkaisevaa.

Eli siis ongelmasi organisoitujen ja kannustusta ylläpitävien fanien suhteen on se, että jos peli on kurjaa, eikä Pentti Peruskatsoja jaksaisi ääntään käyttää, sitä ei saisi tehdä muutkaan. Erikoinen näkökanta. Minusta taas on kivaa mennä peliin nauttimaan tunnelmasta ja luomaan sitä itsekkin pelin tasosta riippumatta. Antaa paljon paremman fiiliksen peleissä laulaa siellä seisomakatsomossa samanhenkisten seurassa, kuin istua paikallaan taputtelemessa hyville suorituksille ja huutelemassa tuomareille rivouksia. Mutta meitäkin on monenlaisia, ja mikäli tuo jälkimmäinen katsomistyyli sopii sinulle paremmin, niin siitä vaan.

Miten siis toimia, kun kaksi kannustamisen mallia eivät tue toisiaan?

Eivät tue, mutta eivät sulje toisiaan poiskaan. Pentti Peruskatsoja, kuten sanoit, ei kuitenkaan osallistu kannustukseen kuin poikkeustilanteissa, eikä siihen muutosta saa aikaiseksi kuin koko suomalaisen mentaliteetin muuttamisella. Paras tapa saada muukin halli mukaan faniryhmän kannustukseen on se, että sopivan kiihkeässä tilanteessa vedetään jotain helppoa jokaisen omaksuttavaa chanttia, esimerkiksi perinteistä "joukkueen nimi" *klap klap klap* - vetoa. Tylsässä ottelussa Pentti Peruskatsoja ei osallistu kannustamiseen, oli katsomossa faniryhmiä tai ei, joten en oikein tajua, millä tavoin se, että jotkut pitävät matseissa kivaa, on sinulta pois.
 

Annamaila

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tän on pakko olla läppä, onhan?
Mietin ihan samaa. Täytyy myös olla melko rajoittunut, jos ei ole koskaan nähnyt tai kuullut mitään saksalaisesta, sveitsiläisestä, tsekkiläisestä tai ruotsalaisesta kiekkokatsomokulttuurista. Mutta kun media sanoo, että kaikki on tuotu englantilaisesta futiskulttuurista, niin näinhän sen olla täytyy. Media on aina oikeassa. "Perinteisessä kiekkokannatuskulttuurissahan" ei ole mitään tuotua, vaan kaikki on keksitty suomalaisissa mäntymetsissä pontikankeiton ohessa. Nämä "MM-95-kirjoittelijat" ovat myös yksi suurimmista syistä siihen, miksi en itse enää jaksa kovinkaan usein lukea Jatkoaikaa.

Läpäksi oli varmaan Jääkoneenkuljettajan höpinät tarkoitettu. Tosin yhtä hauskoja ovat kuin Matti-Esko Hytösen pakinat.
 

Solomon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Läpäksi oli varmaan Jääkoneenkuljettajan höpinät tarkoitettu.

Hyvää meininkiä sopii aina apinoida, mutta jos veisuihin ryhdytään lainamaan sanatkin lainataan suoraan konkurssikypsän potkupallojoukkueen kannattajien typeristä lauluista, niin metsään mennään huolella. Laulaminen ei kismitä, paskat sanat ja mielikuvituksen puute vituttaa jo huolella.

Kohta siellä jo varmaan pyöritellään huiveja katsomossa pomppien ja laulaen: "Kärppäfani hyppi ylös hei hei hei hei". Jos näin joskus käy, on pakko rynniä ulos hallista oksentamaan.
 

Tommy

Jäsen
Suosikkijoukkue
#17
Siksipä ehdotankin, että näiden fänclubien sun muiden, pitäisi koettaa nyt hieman haistella tuota kannustamista omassa hallissaan ja toimia sen pohjalta, eikä apinoiden eri maiden malleja, jopa eri lajeista.

Juurikin näin, täysin samaa mieltä.
Lisäksi tämä apinoiminen on tuonut "kannattamisen kannattamisen takia", eli enää ei mennä katsomaan suosikkijoukkuetta vaan mennään laulamaan lauluja, katsomaan kavereita jne.

Espoossa ollaan siirrytty perinteisestä kannattamisesta tähän apinoituun laulukulttuuriin ja taaksepäin on menty. Muutaman kanssa olen vaihtanut sanan ja aina verrataan eteläpäätyyn, kuinka hyvä tunnelma siellä on ja enkö mä haluaisi sellaista Espooseen? No joo, kyllä. Mutta se ei ole mahdollista tuolla fanikannalla, vaatisi kolme mestaruutta viiden vuoden sisään ennen kuin tuollainen olisi teoriassa mahdollista. Nyt ilmeisesti havaittavissa jotain jakautumista kahteen osaan, tämä "tifojengi, katsomokulttuurin edistäjä" (suomeksi: tunnelman huonontaja) sekä Matinkylästä asti fanikatsomossa olleet.

Espoossa sekä myös DDR:ssä tämä katsomokulttuurien apinoiminen on huonontanut koko hallin tunnelman, Hartwall Areenassa taas menty eteenpäin reilusti. Ei sovi kaikkialle, ei todellakaan.
 
Täytyy myös olla melko rajoittunut, jos ei ole koskaan nähnyt tai kuullut mitään saksalaisesta, sveitsiläisestä, tsekkiläisestä tai ruotsalaisesta kiekkokatsomokulttuurista.

Jotenkin on jäänyt sellainen mielikuva, että keskieuroopan kaukalolaulut eivät ole varsinaisia kannustuslauluja vaan tunnettuja (kansanlauluja) kipaleita, joita on sitten helppo isolla porukalla veisata. Näitä sitten on helpompi laulella koko hallin/katsomon osan voimin, kun ei tarvitse ihmetellä sanoja. Olenko ihan metsässä? Etenkin saksassa tuntuisi olevan juomalauluja, jotka sitten on profiloituneet jonkin seuran peleissä laulettaviksi.

Mutta sinänsä ihan hyvä pointti zambonimieheltä. Liian moni pentti peruskatsoja ei enää kehtaa kannattaa väärin, kun oikein kannattajat laulavat paremmin. Joissain paikoissa tuntuu toimivan hyvin laulu ja yksittäinen kannustus, ja jossakin tuntuu tukahduttavan toinen toista. Itsehän muistan Raksilan niiltä ajoilta, kun se oli vielä hornankattila eikä silloin kukaan laulanut mitään.

Mutta sen uskon itsekin, että nämä eivät ole toinen toistaan poissulkevia. Tilaus on varmasti molemmille, mutta ehkä voisi kannattajaryhmät (etenkin Raksilan hautausmaalla) enemmän haistella niitäkin juttuja, millä saisi tartutettua muihin sitä touhua. Välillä oliis varsin miellyttävä saada koko halli liikkeelle. Se on kuitenkin utopiaa, ainakin toistaiseksi. Ei mikään ryhmä voi saada muita elämään mukana äänekkäästi, ellei nämä muut ole siihen valmiita. Ja Raksilassa on muutamien laulujen lisäksi kuitenkin sitä "perusmallista" kannatusta, joten ei voi selittää silläkään, ettei osaa jotain sanoja. Vituttaa.

Aivan sama sinänsä, apinoidaanko potkupalloa tai jopa suoraan jonkun toisen lätkäseuran värssyjä. Suorastaan kuitenkin vituttaa mielipiteet, jotka sanovat, että yksinkertainen oman seuran huutaminen ja käsien läpyttely on väärin kannatettu. Sillä on kuitenkin saatu parhaat fiilarit ja painostus Suomen katsomoissa ikinä. Kollektiivinen kannatus ja painostuksen luonti on sama asia kuin lapselle juttelu. On ihan sama mitä suustaan päästää, kunhan äänenpaino on oikea. Jos koko halli reagoi vaikka vieruskaverille juttelemalla oikeilla äänenpainoilla, niin sillä saa aikaan melkoisen painostavan sorinan aikaiseksi.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Hippoksella on ollut rummut niin kauan kun JYP on siellä pelannut, eli vuodesta -82 lähtien. Sambaryhmä on oleellinen osa JYP pelien tunnelmaa. Rummut siis kuuluu hippokselle, piste.

Tää on juuri se asenne miksi Hippoksella on niin paska tunnelma nykyään. Sambaryhmä kuuluu Hippokselle, blaa blaa blaa. Vaikkeivat juuri jaksa muuta kuin hakata monotonisesti rumpujaan silloin tällöin ja suurimman osan ajasta kaivavat nenäänsä. Tällä kaudella on muutaman kerran nähnyt kuinka hiljaisuuteen kyllästyneet päätykatsomon fanit ovat aloittaneet omia kannustushuutojaan joihin joskus samba lähtee mukaan rytmittämään ja joskus ei. Helvetti, joskus jopa sivukatsomoiden tuulipuvut aloittavat kannustuksia!

Onhan se varmaan sambaryhmällekin hienoa kun pääsee peleihin rumpua hakkaamaan ja seura maksaa. Mitään tekemistä vanhan, 80-lukulaisen sambaryhmän tai kunnollisen kannustuksen kanssa sillä ei kuitenkaan (enää) ole. Ajat muuttuvat, siirrytään eteenpäin. Rummut mäkeen ja koko päätykatsomon porukka yksinkertaisesti vaan joukolla huutamaan Jyppiä ja välillä ehkä muutakin. Taputuksia, kannatushuutoja ja aktiivisesti niin sillä se tunnelma Hippoksellakin nousee.
 

jäämies-70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Die Mannschaft
Pakko laittaa tänne Ilves.comissa ollut kirjoitus jonka palstaveli -Weitti- oli kirjoittanut:

Lainaus

"Tuli tuossa käytyä Turku Hallissa katsomassa TPS-Ilves peli kavereiden kanssa, joista yksi oli monelle ilveksen fanillekin tuttu kova-ääninen veijari.

Ensimmäisessä erässä hän meni istumaan 1 Kerroksen Päätykatsomon ylimmälle riville ja kovana äänitaiturina hän alkoi Huutamaan erilaisia asiallisia huutoja, kuten "Hiljasta on Turku" , "Ilves" ,"Peltola" etc.. Hänen alapuolellaan istui joukko Paikallisia Jääkiekkoihmisiä, jotka pitelivät korviaan ja ensinnä eräs vaari pyysi jottako tämä Ilveksen kannattaja voisi huutaa vähän hiljempaa, jos haluaa huutaa.Sitten meni pari minuuttia kun taas löytyi aihetta huutaa, tämän jälkeen samat paikalliset käskivät/Pyysivät tätä Ilveksen äänekästä kannattajaa siirtymään jonnekkin muualle istumaan ja huutamaan, sillä heitä sattuu korviin ja heidän korvansa menevät lukkoon kun heidän yläpuolellaan yksi äänekäs ihminen huutaa kannustuksiaan.

Ystävällisiä ihmisiähän ilveksen kannattajat toki ovat, joten tämä äänekäs veijari vaihtoi paikkansa käytävälle, paikoille joita kutsutaan seisomapaikoiksi myös Turussa.. No, seisten seisomapaikalla tämä Ilveksen äänekäs kannattaja jatkoi huutamistaan, johon sisältyi ilveksen kannatusta sekä jopa omien herättelyä, lähinnä Peltolan saadessa jäähyn, yritti tämä veijari kovalla äänellä mikolle viestittää taktisia kuvioita "Peltola herätyyys" huudoilla, jonka jälkeen huudettiin taas "Ilves" kannatushuutoja..

Tähän väliin iskeekin sitten Turkulainen Naisjärjestyksenvalvoja laittamalla kädet korviensa suojaksi ja pyytää ystävällisesti josko tämä Ilveksen kannattaja voisi olla huutamatta, tai jos huutaa niin huutaisi paljon hiljempaa ettei se häiritsisi muita ihmisiä jotka katsovat ottelua.

Toinen erä olikin sitten ilmeisimmin baarista pelin katselua, mutta jotta hän sai huutaa niin päätti hän sitten suunnata Turkuhallin 3 kerroksen ylimmälle riville, eli niin ylös kuin mitä turkuhallissa pääsee, likipitäen kattopalkkien tuntumaan.Sieltä sitten huudot jatkuivat ja kuuluivat selkeääkin selkeämmin meille muille, jotka olimme melkein kentän tasolla ottelua katsomassa alhaalla.

Turku-Halli oli siis vaisuakin vaisumpi jälleen kerran, mutta ihmetellä sopii mihin oikeasti ollaan menossa, sillä jos nykyään jo paikanmaksaneet ihmiset joudutaan siirtämään jäähallien ylimmille riveille huutamaan, jos haluavat huutaa kannatuksia omille joukkueilleen.Entäpä kun samaa toistavat jo Järjestyksenvalvojat pyytämällä lopettamaan huutamisen, etteivät muut ihmiset häiriinny..

Ihmetyttää ja kummastuttaa suuresti.."

Eli näin Turuus.. Kiitos ja anteeks!
 

MacLean10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Terveet pelaajat, Espoo Blues
Espoossa ollaan siirrytty perinteisestä kannattamisesta tähän apinoituun laulukulttuuriin ja taaksepäin on menty.

Nyt ilmeisesti havaittavissa jotain jakautumista kahteen osaan, tämä "tifojengi, katsomokulttuurin edistäjä" (suomeksi: tunnelman huonontaja) sekä Matinkylästä asti fanikatsomossa olleet.
Oli kokonaisuudessaan melko säälittävää ja naurettavaa tekstiä. Espoossa ollaan menty hurjasti vuosi vuodelta eteenpäin katsomokulttuurissa. Homma on alkanut menemään eurooppalaisemmaksi ja se on oikeasti tunnelman kannalta erittäin hyvä asia. Tästä kuuluu kiitos niille, jotka asioita vievät eteenpäin. Minkäänlaista kahtia jakoa ei ole syntynyt, vaan uusille asioille aletaan avaamaan silmiä. Ja jos tosissasi väität, että tämä "tifojengi" syö tunnelmaa, niin ei voi muuta kuin ihmetellä. Muutaman kerran nämä huutavat fanit ovat olleet poissa ja varmasti itsekkin huomaat mikä on ollut tulos.

Valoja päälle. Jokainen voisi tulla kannustamaan omalle joukkueellensa, eikä turhaan hävetä tunteitaan. Ylipäätänsä hävettää suomalaisuus näissä kannustusasioissa. En tiedä oliko tämä sinun viestisi sitten oikeasti joku vitsi tai jokin, mutta minä sitä en ainakaan ymmärtänyt.

Suomi - Hyssyttelykansa
 

Tommy

Jäsen
Suosikkijoukkue
#17
Homma on alkanut menemään eurooppalaisemmaksi ja se on oikeasti tunnelman kannalta erittäin hyvä asia.

Kumman tunnelman?
Tässä tapauksessa on kaksi tunnelmaa:
a) tunnelma, joka välittyy ympäri hallia, pelaajille ja itse peliin
b) tunnelma, joka on itse fanikatsomossa

Suosittelen lämpimästi että käyt vaikka välillä keskikkatsomossa, saatikka ylhäällä tai toisessa päässä. Tunnelma ei ole hyvä. Helppohan siellä metelin keskellä on kuvitella että halli kuohuu loistavasta tunnelmasta ja laulut raikaavat jokaisen katsojan korviin.

Viime kaudella oli vielä hyvä tunnelma, kun oli sopiva sekoitus uutta ja vanhaa. Nyt näyttävät teinipojat vain monotoonisesti hoilaavan kulttuurinedistämis-laulujaan ja tunnelma KOKO HALLISSA on yhtä huono kuin yksinäisen peltirummun aikoihin.

Muutaman kerran nämä huutavat fanit ovat olleet poissa ja varmasti itsekkin huomaat mikä on ollut tulos.

Samat fanithan on siellä viime kaudellakin ollut "läpsyttelemässä noloja joukkue LÄPS LÄPS LÄPS" -huutoja.

Miksi meininki on muuttunut? Porukka on yksinkertaisesti liian pieni ja laulutaidoton että voisi suoraan hypätä tälläiseen.

Sama kun olisi itse rakentanut auton, mutta siinä on vain kaksi vaihdetta. Silti haluaa kovasti lähteä moottoritielle vaikka siellä ei pärjää kahdella vaihteella.
 

Tj

Jäsen
Suosikkijoukkue
Melchester Rovers
Toisaalta jos organisoitua kannatustoimintaa haluaa käynnistää, niin pitäähän sen jostain alkaa. Ei liene realistista kuvitella, että yhtäkkiä löytyy 50 tyyppiä sinne huutamaan ja meuhkaamaan. Ehkä se Espoossakin lähtee kasvamaan, kun näkyy että näitä aktiiveja siellä on kannustamassa ja pikkuhiljaa saavat lisää ihmisiä houkuteltua mukaan.
 

DanC

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, Bleg, ACM
Viime kaudella oli vielä hyvä tunnelma, kun oli sopiva sekoitus uutta ja vanhaa. Nyt näyttävät teinipojat vain monotoonisesti hoilaavan kulttuurinedistämis-laulujaan ja tunnelma KOKO HALLISSA on yhtä huono kuin yksinäisen peltirummun aikoihin.

Miksi meininki on muuttunut? Porukka on yksinkertaisesti liian pieni ja laulutaidoton että voisi suoraan hypätä tälläiseen.

Sama kun olisi itse rakentanut auton, mutta siinä on vain kaksi vaihdetta. Silti haluaa kovasti lähteä moottoritielle vaikka siellä ei pärjää kahdella vaihteella.

Paskapuhetta väittää, että viime kaudella oli hyvä tunnelma. Se oli hyvää ainoastaan kauden loppuvaiheilla. Ja vaikka kuinka vedettäisiin kitarisat verillä sitä pelkkää Espoo läps -huutoa, ei muu halli Espoossa lähde siihen mukaan. Joten onko tunnelma silloin parempi? Itse en jaksa vetää koko ajan sitä huutoa. Ja se on sitä paitsi perseestä vetää koko ajan samaa.

Pitäisi tajuta, ettei mikään kehity ellei sitä lähde kehittämään. Ja kuka on puhunut suoraan hyppäämisestä esim. Eteläpäädyn tasoiseen toimintaan? Esim. Lukko-matsissa vedettiin eka erä "Espoo" ja aneemista "Espoobluus" huutoa, silloinko tunnelma oli hyvä? Ei ollut.

Mutta Tommyn mielestä ilmeisesti pitää ikuisesti jatkaa sitä ajamista metsätiellä kahdella vaihteella. Ja on ihan turha puhua Matinkylän fanikatsomolaisista ja "tiforyhmän" teinipojista kahtiajakajina. Mitä haluat sillä saavuttaa? Tulikohan taas ruokittua?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös