Mainos

Tomi Lämsä – Lukon päävalmentaja 2023–2025

  • 309 933
  • 2 388

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
En mä ala täällä kinaamaan, mutta en ole kertaakaan nähnyt ketään valmennuksesta sähläämässä tuolla vastustajan maalilla. Mennään näillä, jos yksi syyllinen pitää löytää.
 

Saul Goodman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pekka Virta
Lämsä oli kovin pettynyt eiliseen alkuun.

– Meiltä oli kyllä kesy peliin tulo tänään. Ensimmäiset 20 minuuttia, ihan käsittämätön aloitus meiltä. Todella pettynyt siihen, miten me tulimme tänään paikalle. Se oli meiltä vaisua, Lämsä harmittelee lehdistötilaisuudessa.

– Toisessa erässä saatiin työmäärää sille tasolle, kun pitää olla. Kolmannessa erässä saatiin peliäkin sille tasolle, millaista sen pitäisi 60 minuuttia olla, jos haluaa tällaisen ottelun voittaa. Nousujohteinen esitys, mutta erittäin pettynyt siihen, miten me aloitettiin, Lämsä jatkaa.

Mutta samahan se oli Hifkiä vastaan. Perjantai-ilta, viikon ainut kotipeli, kuusi päivää venytelty pohkeita ja heti alusta asti intensiteetti, tunne ja taklaukset kaikki täysin nolla. Heti alkuminuuteista mukaan Hifkin hitaaseen hiihtelyyn, kotikentällä. Miksi?

Kuka näistä mahtaa olla Lämsän mielestä vastuussa? Pelkästään pelaajat? Jos alku on huono, miksei hän sitten käytä aikalisää? Vai onko täysin halvaantunut pelin aikana?
 
Suosikkijoukkue
Lukko. Mälsä pierumäki kiekko.
Lämsä oli kovin pettynyt eiliseen alkuun.

Mutta samahan se oli Hifkiä vastaan. Perjantai-ilta, viikon ainut kotipeli, kuusi päivää venytelty pohkeita ja heti alusta asti intensiteetti, tunne ja taklaukset kaikki täysin nolla. Heti alkuminuuteista mukaan Hifkin hitaaseen hiihtelyyn, kotikentällä. Miksi?

Kuka näistä mahtaa olla Lämsän mielestä vastuussa? Pelkästään pelaajat? Jos alku on huono, miksei hän sitten käytä aikalisää? Vai onko täysin halvaantunut pelin aikana?
Lämsä epäonnistui valmistamaan joukkueen viikonlopun peleihin. Aina siellä on pelaajillakin vastuu, mutta noita Lämsän selittelyjä on kuultu ennenkin. Oleen vaan niin helvetin väsynyt tuohon selittelyyn.

Muutama kysymys toimittajalle valmiiksi. Saa käyttää ja nyt on pakko.
- Miksi et, Tomi Lämsä Lukon päävalmentaja, saa joukkuetta pelaamaan kunnolla alusta lähtien?
- Miksi joukkueesi pelaa liikaa vastustajan tyylin mukaan? Esim. HIFK peli on hyvä esimerkki.
- Eikö teillä ole omaa tyyliä, joka toistuisi positiivisessa mielessä pelistä toiseen?
- Kuka vastaa ylivoimasta? Mitä meinasit tehdä asialle?
- Onko peli kehittynyt mielestäsi viime kaudesta? Jos on, niin miten se näkyy käytännössä ja pistesarakkeessa?
 

Metsästäjä

Jäsen
Suosikkijoukkue
JVDT
Minä olen aika väsynyt tällä hetkellä Lukon toimintaan. Pelejä olen seuraillut Flashcoren kautta, eikä sieltä kovin hyvää kuvaa kyllä saa. Viime kauden ja parin edellisen kauden peli-ilme kyllä oli melko puuduttavaa. Virtasen eduksi kyllä täytyy sanoa, että parissa kohtaa hänen aikanansa Lukkoa oli peli-ilmeen kautta kiva seurata. Tällä hetkellä tämä taitaa riittää Lukon kannattamiseksi, kun kerta tämä kausi päätettiin mennä näin Lämsän kanssa. Kilpaurheilu ja Lämsä eivät kyllä kuulu samaan kategoriaan. Tätä Lukkopuolta lukemalla kyllä pysyy hyvin kärryillä Lämsän edesottamuksista tällä kaudellakin.
 

Kyljys

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kuudesosa kautta täynnä ja näin ollen hyvä aika nostaa pari pointtia alkukaudesta esiin. Suhteellisen paljon tässä foorumissa on ollut puhetta Lämsän pelitavasta tai sen puutteesta. Huolta on aiheuttanut etenkin se, että toisteisuus vaikuttaa puuttuvan, ja pelin punaista lankaa on vaikea löytää. Yritetään silti.

Puolustuspelissä ei ainakaan tähän asti olla kovinkaan merkittäviä muutoksia nähty, joten jätetään sen kommentointi hamaan tulevaisuuteen. Luovun myös erikoistilanteiden käsittelystä, en osaa kuin toivoa, että homma niiden osalta vielä kääntyy. Fokus olkoon siis pääosin siinä, mitä tapahtuu kiekon kanssa.

Ajoittain Lukon pelaaminen näyttää tai tuntuu hyvin samanlaiselta kuin viime kaudella. Tämä johtuu pääosin siitä, että Lämsä ei ole perusperiaatteistaan luopunut. Edelleen Lukolle kiekonhallintaa tärkeämpää on se, millä alueella kiekko on. Luonnollisesti tähtäin on siinä, että kiekko on mahdollisimman kaukana omalta alueelta mahdollisimman kauan. Tähän tavoitteeseen pääsemiseen Lämsän pelikirjasta uhrataan eniten sivuja.

Avauspelaamisessa on nähtävissä viime kauden peruja, mutta myös kehitystä. Suoranainen roiskiminen on vähentynyt merkittävästi verrattuna esimerkiksi viime kauden alkuun. Avaamisen osalta tähän on omaan silmään suurimpana syynä vaikuttanut viisikon pituussuntainen venyttäminen rauhallisemmissakin avaustilanteissa.

Hitaissa avauksissa kannattaakin seurata hyökkääjiä. Todennäköisesti toista (usein vasenta) laituria ei TV-kuvassa näy, ja ajoittain sentterikin on kiekottomana hakeutunut ylös. Pakeilta avaukset suuntautuvat yhä useammin suoraan pystyyn, ja sitä kautta kiekko saadaan jälleen toimitettua halutulle alueella kauas omasta maalista. Kolmas hyökkääjä tarjoaa vaihtoehdon alempana laidalla, mutta useimmiten tämä syöttösuunta on tukossa. Tällä tapaa päästään useammin välttymään roiskimiselta, kun tarjontaa on alempaa hakevien hyökkääjien lisäksi myös ylempänä.

Ensimmäisessä kuvassa tuosta esimerkki noin kolme sekuntia oman pään aloitusvoiton jälkeen. Tässä tapauksessa Khodorenko on jo ampaissut suoraan vastustajan siniviivalle, vaikka kiekko on vasta oman maaliviivan takana. Tällä kertaa syöttösuunta pystyyn on tukossa, mutta samalla voi huomata, miten tämä avaa Lukolle avaukseen tilaa, sillä KooKoon viisikko on Khodorenkon liikkeen myötä reippaasti venynyt.

Jos vastaavaa Khodorenkon liikettä ei tapahdu ja Lukon koko viisikko on ajautunut hitaaseen lähtöön oman sinisen takaa, on tulos valitettavan usein kiekonmenetys. Tämänkaltainen vanhan liiton "omista haku" johtaa useimmiten siihen, että kiekosta joudutaan luopumaan viimeistään oman sinisen jälkeen, ajoittain katastrofaalisin seurauksin. Liigajoukkueiden trap on kehittynyt siihen malliin, että käytännössä kiekollisen joukkueen kannattaa pyrkiä välttämään näitä tilanteita viimeiseen asti. Tässä Lukko onnistuu pääosin hyvin.

Syvältä omista lähdettäessä Lukko mielellään venyttää kenttää. Näistä tilanteista harvemmin saadaan aikaan suoraa kiekollista uhkaa maalille, vaan tuloksena on useimmiten ohjaus päätyyn tai jatkosyöttö suhteellisen yksinäiselle hyökkääjälle laitaan. Aikaisemmin mainitun Lämsän perusperiaatteen huomioon ottaen nämä lopputulemat ovat kutakuinkin sitä, mitä haetaan. Saa nähdä, päädytäänkö näitä tilanteita kehittämään enemmän siihen suuntaan, että saataisiin aikaan enemmän suoraa uhkaa maalille.

Jos hitaampi lähtö tapahtuu ylempää, esimerkiksi siniviivan tuntumasta, on Lukko huomattavasti vaarallisempi luomaan suoraa uhkaa maalille. Variaatioita näihin tilanteisiin riittää, mutta yhtenä yleisenä tapana on ollut painottaa kaksi hyökkääjää ja toinen puolustaja toiseen laitaan, ja kolmas hyökkääjä toiselle laidalle vauhtiin. Pakki-pakin tai kahden kautta tila aukeaa alemmalle puolustajalle avata painottomaan laitaan, mutta mahdollisuus on myös pelata kiekko takaisin kolmen miehen laidalle ja sitä kautta eteenpäin. Toisessa kuvassa ylhäällä esimerkkiä siitä, miltä tuo näyttää käytännössä.

Vaikka aivan tähän muodostelmaan ei päädytty, on esimerkiksi Kuhlmanin maali KooKoo-ottelusta hyvä esimerkki tämänkaltaisesta tilanteesta (toisessa kuvassa keskellä). Harvemmin lopputulos on noin suoraviivainen, mutta hyvin toteutettuna suoraa uhkaa maalille on mahdollista luoda. Näistä tilanteista päästään usein myös hyödyntämään painottoman puolen puolustajaa, jolle avautuu mahdollisuus nousta "neljänneksi hyökkääjäksi". Jos videon kelailu kiinnostaa, niin välittömästi mainitun Kuhlmanin maalin jälkeisessä vaihdossa tapahtuu käytännössä identtinen haku, joka päättyy Ervastin hyvään maalipaikkaan (toisessa kuvassa alhaalla). Kaikissa toisen kuvan tilanteissa siis avaus vasempaan laitaan, lopputulemat aina hieman erilaiset.

Tuossa muutama juttu, jotka itselle osuneet silmään, ja joiden toteutumista voi pelin aikana seurailla. Toki nuo Lämsän pelin periaatteet näkyvät muuallakin. Esimerkiksi avauspelaamisessa selän kääntäminen kiekolliselle tai suoranainen roiskiminenkaan eivät ole syntejä, vaan pikemminkin toistuvaa pyrkimystä toteuttaa periaatteita. Virran aikoihin haikaillen on Lukon pelistä samanlaista kiekonhallintaan perustuvaa toisteisuutta ainakaan vielä melko turha etsiä, enkä usko, että peliä siihen suuntaan kehitetäänkään.

Tämä venyi jo sen verran pitkäksi, että jätetään hyökkäyspelin muu tulkitseminen myöhemmälle. Ajatuksia aiheesta on kuitenkin aina mukava kuulla.

Kuvat luonnollisesti MTV Urheilun omaisuutta. Toivottavasti noista saa puhelimellakin riittävästi selkoa.
 

Liitteet

  • Kuva1_Khodorenko.jpg
    Kuva1_Khodorenko.jpg
    404,7 KB · kertaa luettu: 105
  • Kuva2_3_4.jpg
    Kuva2_3_4.jpg
    788,6 KB · kertaa luettu: 106

nexustron

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Chelsea
Edelleen Lukolle kiekonhallintaa tärkeämpää on se, millä alueella kiekko on. Luonnollisesti tähtäin on siinä, että kiekko on mahdollisimman kaukana omalta alueelta mahdollisimman kauan. Tähän tavoitteeseen pääsemiseen Lämsän pelikirjasta uhrataan eniten sivuja.
Jos vertaa esimerkiksi Virran pelitapaan, jossa kuten mainitsit kiekkokontrollin merkitys oli suurempi kuin Lämsällä, niin Lämsän alaisuudessa Lukko juuri nimenomaan hakee nopeammin syöttöä ylöspäin. Virran aikana kiekon hallitseminen ja avauspelaaminen oli ajoittain jopa koomisen näköistä, kun saatettiin kääntyä takaisin omiin jopa 5 kertaa. Nyt ei tehdä tuota enää niin paljoa. Olen itse kuitenkin kiinnittänyt huomiota tällä kaudella siihen, että noita uudelleenhakuja tai ylempiä viivelähtöjä on haettu ehkä hieman enemmän kuin viime kaudella. (Voi toki olla, että kiinnitän niihin nyt vain enemmän huomiota versus viime kausi).

Tämä kiekkokontrolli versus kiekon sijainti -keskustelu on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että niiden taustalla oleva perusajatus on sama (eli minimoidaan vastustajan maalintekopotentiaali). Kiekkokontrollissa se toteutetaan pitämällä kiekkoa itse mahdollisimman paljon ja kiekon sijaintiin perustuvassa pelissä sillä, että kiekko pidetään mahdollisimman kaukana omasta maalista riippumatta siitä kummalla joukkueella kiekko on.
 

Kyljys

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos vertaa esimerkiksi Virran pelitapaan, jossa kuten mainitsit kiekkokontrollin merkitys oli suurempi kuin Lämsällä, niin Lämsän alaisuudessa Lukko juuri nimenomaan hakee nopeammin syöttöä ylöspäin. Virran aikana kiekon hallitseminen ja avauspelaaminen oli ajoittain jopa koomisen näköistä, kun saatettiin kääntyä takaisin omiin jopa 5 kertaa. Nyt ei tehdä tuota enää niin paljoa. Olen itse kuitenkin kiinnittänyt huomiota tällä kaudella siihen, että noita uudelleenhakuja tai ylempiä viivelähtöjä on haettu ehkä hieman enemmän kuin viime kaudella. (Voi toki olla, että kiinnitän niihin nyt vain enemmän huomiota versus viime kausi).
Samalta se omaan silmään on näyttänyt. Yhtä lailla etenkin viime kauden alussa oli jopa koomisen näköistä, miten paljon kontrolloiduissakin lähdöissä päädyttiin norsukiekkoihin ja roiskintaan, kun pelikirja ei selkeästi ollut ihan vielä hallussa. Kyllä tuosta jonkun verrankin on eteenpäin menty, mutta potentiaalia kiekonhallinnan kontrolloimisen suhteen on vielä paljon parempaankin.

Tämä kiekkokontrolli versus kiekon sijainti -keskustelu on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että niiden taustalla oleva perusajatus on sama (eli minimoidaan vastustajan maalintekopotentiaali). Kiekkokontrollissa se toteutetaan pitämällä kiekkoa itse mahdollisimman paljon ja kiekon sijaintiin perustuvassa pelissä sillä, että kiekko pidetään mahdollisimman kaukana omasta maalista riippumatta siitä kummalla joukkueella kiekko on.
Ajatus on juurikin tuo. Toki se on vain yksi tapa monista tulkita peliä, mutta natsaa mielestäni hyvin Lukon viime kausien tekemiseen. "Kiekottoman hyökkäämisen" ajatus on kohtalaisen hyvin sisäistetty joukkueessa, ja jos pitäisi arvata, niin tästä syystä ne vastustajan valmentajat Lukkoa kehuvat lehdistötilaisuuksissa. Ei se älyttömän monimutkaista ole, mutta aikatauluun nähden melko hyvin pelaajat vaikuttavat olevan samalla sivulla siitä, mitä milloinkin tapahtuu.
 

Boomshaka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oilers
Posia silloin kun on posin paikka: Eilen melkein täydellinen suoritus ennalta heikompaa joukkuetta vastaan.

Miinuksena edelleen ylivoima ja pelaajien tuki toisilleen vastustajan maalin ja pisteiden välissä. Kulmapeli, hyökkäyksiin lähdöt sujuivat mutta maalineteen mennään yleensä yksilösuorituksella ja tästä johtuen kauheasti tukea ei ole tai syöttöpaikkaa.
 

asyouwere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämä viikko oli ihan ok.

Tämäkin viikko oli ihan ok.

Tätä se on Lämsän kanssa ollut, ja tullee aina olemaan. Saattaa sieltä joskus tulla hyvä viikko, mutta luultavasti sitä sitten seuraa paska viikko, jolloin kahden viikon keskiarvo on se tuttu ihan ok.

Väitän, että mulle riittää tuo "ihan ok" normaalisti paremmin kuin keskivertokannattajalle. Etenkin mestaruuden jälkeen olen ottanut aika rennosti ja nauttinut niistä hyvistä hetkistä, yksittäisistä hienoista peleistä, vaikka mitään varsinaista menestystä ei ole ollut näkyvissä. Mutta nyt kun tuo pelaajarosteri on mielestäni poikkeuksellisen potentiaalinen ja siellä on joukkue pullollaan niin hienoja pelaajia, niin nyt vituttaa ankarasti tämä Lämsän "ihan ok".

Lämsän työllisyystilanteen kannalta se ihan ok riittää, mutta muuten se ei kyllä riitä, minulle ainakaan. Siksi kirjoitinkin tämän tekstin tänne enkä tuonne Kenkää-ketjuun, koska ei näillä tuloksilla ole kenkää tulossa.

Pitkää voittoputkea tai tappioputkea odotellen. Mieluummin tuo ensimmäinen, mutta jos ei onnistu niin jälkimmäinen sitten.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Voittoa seuraa tappio. Kuka yllättyi?

Tällä trendillä ollaan tukevasti keskikastia. Sitä se on, mitä se on.

Lukolla on nyt aika helppo ohjelma seuraavissa peleissä. Paikka napsia reilusti pisteitä.

Lukolla ei paina CHL-väsymys, kuten muilla kärkiporukoilla. Tapparallakin oli Tanskan reissu viikolla ja eilen myöhäispeli Espoossa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Nämä selitykset tulee aina muistamaan. Herranen aika jos Lukko pelaisi vielä CHL:ää niin miltä peli sitten näyttäisi kun ei keritä harjoittelemaan ja niiiin niin niin edelleen...

No kyllä Tanus äsken totesi haastattelussa, että jalka hieman painoi tänään. Kai siinä jotain perää oli. Ilveskin on pelannut 4 pelin viikkoja.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Niin vaan kun ei se jalkojen painaminen kuitenkaan Lukon eduksi kääntynyt muuten kuin että oltiin tasakentällisin niskan päällä. Maaleissa hävittiin valitettavasti.
 

Venkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
No kyllä Tanus äsken totesi haastattelussa, että jalka hieman painoi tänään. Kai siinä jotain perää oli. Ilveskin on pelannut 4 pelin viikkoja.
Entiedä sitten mutta niin vaan Tampereen molemmat joukkueet ovat 4 parhaan joukossa tällä hetkellä eikä peli näytä siltä että mitään isoa rasitusta olisi Chl:än takia. Veikkaan että Tanus viittasi eiliseen peliin liittyen joka alkoi Tapparalla vielä tuntia myöhemmin...
 

Lukko8

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässäkö on Lämsän kyky valmistaa joukkue hyvän pelin jälkeen seuraavaan kovaan koitokseen Tapparaa vastaan vieraisiin? Täytyy myöntää meni kyllä pahemman kerran tunteisiin tämmöinen perseily. Ei hyvää päivää sentään. Kahteen ensimmäiseen erään 7kpl kakkosia joista 3-4 ainakin täysin tyhmiä jäähyjä. Ja siihenhän se ratkesi. Olin ihan varma, että eilisen pelin jälkeen tänään jäälle luistelee vapautunut ja laadukas Lukko. Tulikin sitten kaikkea muuta. Taas tuli iso isku Lämsän luottamukseen. Hiukan kun tulee uskoa niin taas vedetään matto jalkojen alta.

Tyhjä fiilis.
 

Juubailija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tällä hetkellä ei oikeestaan vituta edes pelitapa tai peliesitykset.
Lähinnä vituttaa nämä ketjut joita Lämsä pakottaa.

Jandric - Morand - Repo (viime kaudelta taattu laatu)
Saarela - Khodorenko - Kuhlman, Amerikan kaverit yhteen.
Ikonen - Krannila - Nyman, Krannila Nyman voisi olla hyvä pari, Ikonen myös pelannut yllättävän hyvin.
Lenni - Westerholm - Westerholm

Kaikkien pitäisi tajuta, ettei 1. sentteri voi olla antti saarela, vaikka ihan hyvä pelaaja onkin.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Illan tappio toki vituttaa ja vaikuttaa tässä, mutta....

...pitääkö tässä oikeasti uskoa, että koskaan mitään voittamaton ja yhden liigahistorian eeppisimmistä sulamisista tunnettu valmentaja muuttuisi yht'äkkiä voittajaksi?

No joo ihmeitä tapahtuu, mutten usko Lämsän olevan milloinkaan voittavan joukkueen peräsimessä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös